tammikuuta 03, 2014

Linnunlaulun eleganssia

Töölönlahden rannoilla on mukava kävellä tai juosta koiruuden kanssa ja ihailla samalla vanhoja 1800-luvun jälkipuoliskon taloja sukeltaen menneen maailman eleganssiin. Linnunlaulun huvila-alue ei todellakaan ole suuren suuri mutta sitäkin viehättävämpi sekä kesällä että näin talvellakin kun rakennukset on vielä valaistu näyttävästi. 

Alun perin alueella on ollut kymmenkunta isoa puurakenteista villaan mutta niistä on jäljellä enää viisi. Osa huviloista on valitettavasti joutunut aikoinaan purettavaksi rautatiekuilun leventämisen takia, osa taas jäänyt Kaupunginteatterin työmaan alle. Todella harmittavaa, että näin on käynyt ja osa tästä uniikista miljööstä on kadonnut. 

Rakastan vanhoja puutaloalueita ja Linnunlaulu huvilat ovat satumaisen kauniita kukin omalla tavallaan. Liikkuessaan Töölönlahden rannassa voi laittaa hyvin mielikuvituksensa liikkeelle ja miettiä minkälaista elämä näissä taloissa on ollut yli sata vuotta sitten kun koko Helsinki on näyttänyt aivan erilaiselta kuin nykyään. Töölö on aikoinaan ollut ihan maaseutua kun huvilat on sinne rakennettu.

Kaikki talot eivät todellakaan ole kunnostettuja yhtä näyttävästi kuin Kirjailijatalo Villa Kivi.
Villa Kivi näyttää upealta katsoo sitä kummalta puolelta Töölönlahtea tahansa. Jos joskus järjestäisin jotkut isommat juhlat haluaisin pitää ne juuri Villa Kiven kirjallisuutta huokuvissa tiloissa. Talossa on aikoinaan vieraillut merkittäviä kulttuuripersoonia kuten V.A.Koskenniemi, Ilmari Kianto, Eino Leino, Larinkyösti, Juhani Aho, L. Onerva, Aino Kallas, F.E.Sillanpää, Ida Aalberg, Aino Ackte, Eino Kalima, Tyko Sallinen ja Akseli Gallen-Kallela.


Tämä kansalaisaktivisti Aulis Juneksen huvila puolestaan korjautuu hyvin verkkaisesti isännän sitä ehtiessä peruskorjata muita töiltään. Rakennuksessa toimii kirpputori ja huvilan puisto on ihanan rehevästi rempallaan ja luonnontilassa. Toivottavasti myös villa saataisiin korjattu ennenkuin se ränsistyy enemmän.Sinisessä huvilassa on taiteilija pariskunta Marja ja Jorma Heleniuksen koti ja ateljee sekä aivan ihastuttava Sinisen huvilan kahvila. Siellä on mukava kuumana kesäpäivä istua ja katsella Töölönlahden joutsenia siemaillen samalla kylmää juotavaa. Sinisen huvilan kahvila toivottaa myös koirat tervetulleiksi terassilleen. Sinisessä huvilassa on kuulemma nähty myös aaveita.


Vaaleanpunaisen huvilan alarakennus on ihan Töölönlahden veden tuntumassa. Eikös meidän suomalaisten unelma olekin asua omakotitalossa kaupungissa järvenrannalla? Tässä talossa koko unelma melkein toteutuisi koska onhan merellinen Töölönlahti kuin pieni järvi.


Vaaleanpunaisen huvilan ylätalossa puolestaan on asunut koko ikänsä näyttelijä Minna Haapkylä. Muistan joskus nähneeni dokumentin, jossa käytiin Minna Haapkylän kotona ja hän muisteli lapsuutta tässä miljöössä ja kertoi sattumuksista lapsuudessaan täällä Linnunlaulussa.
Minnan suku on asunut Vaaleanpunaisessa huvilassa 115 vuotta ja hänen isoisänsä isoisä rakennutti tämän ihanan huvilan aikoinaan.


Linnunlaulussa kävellessään kuulee etäisesti liikenteen huminan Mannerheimintieltä ja junien kolkkeen kiskoilla. Vaaleanpunainen huvila on aivan kiinni junaradoissa korkealla kalliolla ja talon ympärille on jätetty pieni kaistale, että sen ympäri pääseen kävelemään. Varmaan kiskojen kolina häiritsee asumista talossa jonkin verran mutta ihana tämä talo silti on.
Huomisesta alkaen Töölönlahden toisella puolella alkaa myös tapahtua kun LUX Helsinki starttaa. Kävimme myös vakoilemassa jo hieman tulevaa tapahtumaa mutta siitä sitten uutta bloggausta.

Mukavaa perjantai iltaa kaikille :)
3 kommenttia:

 1. kaunista on ja niin lumetonta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu....ei täällä lunta on näkynyt!
   Ilmatieteen laitos antoi ennusteen, että "talvi saatetaan perua"
   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288638864258.html

   Poista
 2. Siitä on jo vuosia kun olen Linnunlaulussa kierrellyt, täytyykin viimeistään kesällä tehdä siellä lenkki.

  VastaaPoista