elokuuta 11, 2013

Let the sun shine - Solar Kitchen

Viime torstai valkeni hieman ankean harmaana ja aamulenkillä Minsun kanssa mietin toteutuisiko meidän aurinkopaneelikokkaus ollenkaan kyseisenä päivä? Pelko osoittautui kuitenkin täysin turhaksi sillä jo ennen kymmentä taivas kirkastui ja aurinko alkoi porottaa todella kirkkaan kuumasti. JEE.....pääsisimme testailemaan edellisellä viikolla kasaamiamme aurinkokeittimiä tositoimissa huippukokkien seurassa.


Lumo loistavana ruuanvalmistajana ja bloggaajana oli saanut kutsun ruokabloggareiden tapahtumaan Teurastamolle. Kiitos Lumon sain kunnian lähteä hänen avecinaan tilaisuuteen mukaan vaikka varsinainen ruokabloggaaja en olekaan. Olisihan se tosi jännää nähdä toimiiko se kovalla työllä kasattu aurinkokeitin ihan oikeasti ja saisimmeko sillä tehtyä myös jotain suuhun pantavaa :)

 
 
Ruokabloggareita oli paikalla jo jonkin verran kun saavuimme. Tutut Miltonin mukavat tytöt edellisviikon tapahtumasta sekä Lapin Kullan Pekko Koski toivottivat meidät tervetulleiksi Lapin Kulta Solar Kitchenin ja olivathan paikalla myös toki huippukokit Antto Melasniemi ja Ville Raunio. Tapahtumajärjestäjät olivat kehottaneet varaamaan mukaan aurinkolasit ja -rasvaa. Ilman aurinkolaseja en kesällä lähde minnekään ja Lumo ystävällisesti sipaisi omaa aurinkorasvaansa hartioihini joten kokkailu voisi alkaa.


Jakauduimme aurinkokeittimiä kohden 5-6 hengen ryhmiin. Antto kertoi, että aurinkopaneelien paras käyttöaika on 10-13 välillä jolloin myös aurinko on korkeimmillaan. Nyt sitä myös itse ymmärsi paremmin mikä merkitys sillä kasausvaiheessa melko tarpeettomalta tuntuvalla pultilla oli. Pultin tarkoitus olisi siis näyttää keittimen optimaalisin asento aurinkoon nähden. Kun pultista ei jää kuin pultin kannan kokoinen varjo keittimeen on mahdollista saada se vesi oikeasti kiehumaan ja aurinkokeitin myös toimimaan. Onneksi siis muistettiin kiinnittää se iso pultti :) 
Antto kertoi, että veden kiehumispiste saavutettaisiin n.8 minuutissa. Ruuanvalmistusastian tulisi olla mielellään musta ja karhea pinnaltaan jotta se toimisi parhaiten keittimessä. Alumiinia Antto myös kehui mutta muutkin mustat materiaalit toki toimivat. Nyt meillä oli vedet kiehumista vaille valmiit eli sitten pilkkomaan raaka-aineita Anton ja Villen avustuksella. Kasviksia kokit olivatkin jo tuoneet paikalla ja yrttejä saimme hakean Kellohallin omasta pienestä kasvihuoneesta.


Mitään raaka-aineita ei sen kummemmin mitattu eli silmä- ja kouramääräisesti toimittiin. Rakastan itse tällaista ruuanlaittoa kun olen luonteeltani vähän sellainen soveltelija. Toki noudatan myös reseptejä mutta useamman kerran jotain reseptiä käytettyäni alan aina soveltaa....paha tapa! Lisäsimme myös mausteita - laakerinlehtiä, pippureita ja suolaa vihanneskeittoomme.
Tarkoitus oli, että kaikki valmistavat omat alkukeittonsa keittimillään, jotka sitten kaadetaan yhteen ja pääruoat tarjoillaan huippukokkien tekeminä. Kuulosti erinomaiselta suunnitelmalta :)Tarjolla oli paahtavassa kesäpäivässä Lapin Kullan kylmiä juomia yllin kyllin ja ne tulivat kyllä tarpeen. Tänä kesänä ei kyllä auringosta ole ollut pulaa ja tuntuu, että vielä näin elokuussakin säteet sekä ruskettavat että lämmittävät melko kiitettävästi.

 
 
 

Sitten alkukeitot kaadettiin isoimpaan kattilaan ja Antto sekä Ville maistelivat meidän yhteistä soppaa todeten etten siihen tarvitse kuulemma lisätä enää mitään :) Sitten siirryimme ruokailemaan - MUMS. Pääruuaksi oli valinnan mukaan joko lämmin seesami-possusalaatti, täytetty kesäkurpitsa tai hevosen pippuripihvi. Itse päädyin tähän todella mukavasti maustettuun salaattiin ja hyvää oli!


 
 
 
Ruokailun lomassa Antto kertoi, että aurinkokeittimiä on menestyksekkäästi käytetty jopa Lapissa
-25C pakkasessa eli sillä auringon oikealla kulmalla keittimeen on siis todella enemmän merkitystä kuin ilman lämpötilalla. Aurinkokeittimellä on tehty myös rieskaa, leivottu leipää ja paistettu kakku - onpas monipuolinen vekotin tuumailin!

Alkukeitto oli hyvää tosin ehkä vähän "laihanpuoleista" :) Seesami-possusalaatin kanssa join pullollisen Lapin Kulta premium lager olutta, joka maistui vaikka varsinainen oluenystävä en olekaan. Kesäkurpitsa oli täytetty sienillä, sipulilla ja perunoilla ja näytti todella herkulliselta - meinasi melkein jo annoskateus iskeaä. Hevosesta valmistettu pippuripihvi sai kiitosta bloggaajilta ja sain maistaa itsekin sitä pienen palan Andalucian auringossa bloggaajalta. Hyvin suussa sulavaa oli vaikka minulla onkin vähän kaksijakoinen suhtautuminen tuohon hevosenlihaan...
Makoisa tilaisuus kaiken kaikkiaan ja nyt voin olla levollisin mielen, että ainakin aurinkokeittimet toimivat mikäli vain aurinko paistaa eli hukkaan meidän uurastus ei mennyt. Olen muuten melko varma, että me kokkasimme sillä itse kasaamallamme keittimellä.  Ai mistäkö niin päättelen....no muutamasta yksityiskohdasta siinä keittimessä mutta jätetään ne salaisuudeksi :)

Kotiin viemisiksi sain Lapin Kullan kassillisen oluita: Lapin Kulta premium lager, Lapin Kulta arctic malt olutta sekä vaaleana että tummana ja Lapin Kulta luomuolutta. Aloitan näihin perehtymisen ja yritän totutella itseni paremmin oluen makuun tulevaisuudessa :)

Suosittelen lämmöllä Lapin Kulta Solar Kitchen ravintolaan joten poiketkaa sinne lounaalle makoisten herkkujen ääreen. Tarkemmin ravintolan kuulumisia kannattaa tarkistaa heidän Facebook sivuilta. Antto lupasi, että ravintolassa on vierailevia kokkeja tulevina päivinä. Itse poikkean vielä ehdottomasti ja herkuttelen jatkossakin aurinkokokkailun herkkuja koska ravintola on auki 20.elokuuta saakka.

Kiitos Lumo, Lapin Kulta ja Antto maistuvasta iltapäivästä Teurastamolla.
 
Let the sun shine!
2 kommenttia:

 1. Meidän keitin toimi erinomaisesti siihen latautuneen naisenergian johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinäpä sen sanoit! Kyllä tyttöporukka teki sen verran hyvää jälkeä ettei siihen juuri miehistä voimaa edes tarvittu.

   Minulla oli muuten todellista epäonnea tätä tekstiä tänne ladatessa. Lähes valmis teksti katosi kahdesti ja kuvien lataaminen tökki? Ihan mysteeriö!!! Sain juuri korjattua viimeiset kirjoitusvirheet eli nälkähän tätä kirjoittaessa tuli :)

   Poista