elokuuta 27, 2013

Hirvensalon villAma

Minulla on jännä päivä viime perjantaina sillä olin saanut kutsun kollegani luokse Turkuun tutustumaan perheen uuteen taloon Hirvensalossa. Koska vihaan navigaattoreita enkä siksi käytä niitä koskaan - ja aina löydän perille silti - sain kännykällä viimeisiä ohjeita Hirvensalon sillan jälkeen miten löytäisin perille. Täytyy sanoa, että siinä vaiheessa kun tultiin saviselle peltoaukealle alkoi usko jo loppua, mutta kollega lohdutti jo näkevänsä Audini joten perillä oltaisiin.

Ja sitten näin villAman - ja mykistyin ihan totaalisesti!Tämän minimalistisen betonitalon arkkitehtinä on ollut SAFA Pekka Mäki (Sigge Oy), rakentajana on toiminut Rakennusurakointi S.Tikakoski Oy ja betonielementit on tehnyt Betoniluoma Oy. Talon rakennusvuosi on 2012 ja kollegani on perheineen ehtinyt asua täällä nyt vuoden päivät.

Alvar Aalto antoi Maire Gullichsenille rakennetun talon nimeksi Villa Mairea. villAman nimi puolestaan tulee kollegani vaimon nimestä - miten romanttista nimetä talo vaimon mukaan
<3 <3 <3

Minulla oli vierailulla Minnie mukana ja perheen omat koirat chihuahua tytöt tekivät pikatutustumisen pihalla meihin mutta siirtyivät sen jälkeen vierailumme ajaksi alakerran suljettuun huonetilaan. Kolme narttua ei tainnut olla ihan hyvä kombinaatio...vaikka tilaa tässä talossa olisikin riittänyt.  

Tässä näkymää alimman kerroksen osalta. Vieraat vastaanottaa Wassily tuoli.Portaat 1.tasolle...


...jossa sijaitsee kylpyhuone- ja saunaosasto.


Kulku saunatilaan vastakkain olevien suihkunurkkauksia keskeltä. Unohdin kuvata....


Kylpyhuoneen taso paikalla valettua betonia, joka hiottu ja käsitelty sen jälkeen. WC-istuin ruostumatonta terästä army stailiin.

Kylpyhuoneen ikkunasta aukesi huikeat näkymät ja koko seinäpinnan kokoisen ikkunan vuoksi tila tuntui jatkuvan äärettömiin.


Perheen toinen tytär oli juuri muuttanut pois kotoa ja hänen vapaaksi jättämästään huoneesta tehdään pukeutumishuone. Ikkunasta avautuvat kalliot on putsattu paljaaksi maasta ja puista rakennusvaiheessa. Tästäkin taas mahtava näkymä kuten kaikkialta talosta.


Toisen tyttären makuuhuone avautui talon toisessa päässä siihen suuntaan, josta tulin rakennukseen. Näkyville pelloille on jossain vaiheessa tulossa enemmän taloja eli infraa tässä taidettiin tehdä.  


Käytävän toisessa päässä vanhempien makuuhuone merelle päin.


Talon niukka sisustus ja klassikkohuonekalut tukivat tätä minimalistista betonitaloa äärimmäisen hyvin. Kaikki talossa oli harkittua viimeistä silausta myöden. Vitran La Chaise tuoli oli juuri oikealla paikalla ikkunan edessä. Kodeissa normaalisti maassa kiemurtelevia johtoja täällä ei näkynyt missään vaan kaikki johtojen paikat oli mietitty jo rakennusvaiheessa ja ne niille oli upotettu paikat betonielementteihin.

Vielä yhdet portaat ylös ja olimme 2.tasolla. Täällä minä viimeistään mykistyin ja sitä tapahtuu todella harvoin. Yläkerta oli yhtä suurta tilaa, johon tulvi valoa ihan joka puolelta.


Mahtavasti katosta roikkuva takka nurkkauksessa. WAU! Betoniseinään upotettu taulutelevisio ja betonitason sen alla, joka sisälle oli integroitu kaikki kodin av-välineet - eikä taaskaan johtoja missään! Musta nahkasohva tanskalaisen Erik Jörgensenin mallistoa ja ovaali, matala sohvapöytä puolestaan Vitran tuotantoa.


Taulutelevision kasvattamiseen oli jätetty vielä pieni pelivara betoniseinän upotuksessa vaikka minusta tilassa oli nyt jo melko hulppean kokoinen teevee :) Miehen logiikkaa ehkä....


Ruokailutilan pöytä samoin kuin keittiön kaikki tasot olivat paikan päällä valettua betonia.
Valaisimet ruokapöydän päällä olivat vanhoja teollisuusvalaisimia - jos oikein muistan niin entisen Tsekkoslovakian alueelta jostain. Upeita! Tuoleina puiset Vitran DCW tuolit by Ray and Charles Eames. Aaah....niin kauniit ja hyvät istua!Tämän pöydän ääressä oli kunnia juoda kaffetta mansikkaleivoksen kera. Kiitos K! Tiedän, että pöytä on ollut kollegani haave todella kauan. Muistan jo monta vuotta sitten hänen sanoneen, että "seuraavassa talossani minulla on betonista valettu pöytä" - ihanaa, että haave on nyt toteutunut!
Ja ylipäätänsä tämä valtava projekti on nyt ohi ja perhe asumassa unelmiensa talossa.


Keittiö ruokailutilan takana muodostui myös kahdesta betonitasosta, joissa integroituna kodinkoneet ja keittiökaapit. Keittiöstä avautui näkymä Airistolle joten ruokaa tehdessä voi katsella laineen liplatusta tai lintuja vaikka.


Perheen koirillani oli melkoiset maisemat. Minsua taisi tämä ikkunallisuus vähän pelottaa sillä sen verran kyyryssä täällä lähestyttiin vesikuppia vaikka kuuma päivä varmaan janotti. Kotona ei reppana ole tottunut ihan näin isoihin ikkunoihin ja valoisuuteen ;)


Oli aika siirtyä takapihan patiolla vilvoittelemaan eli seinä vain auki ja pihalle!Talo on korkeammalla kuin naapurintalo joten esteettömät näkymät kauas merelle. Mi piace!


Mahtavat terassiportaat! Talveksi terassikalusteet siirretään varastoon ja pahimmalla sateella ne peitetään mutta kestävät pientä sadetta hyvin.


Grillitasanne ja istuinryhmä oli seuraavalla tasolla. Talon isäntä kertoi, että ympäröivillä kalliolla on nähty kettuja iltaisin :) varmaan odottelevat makupaloja grillistä.

Kyllä tässä voisi hyvin ottaa aurinko oranssin FatBoyn päällä tai sitten....


...seuraavan tasanteen aurinkotuoleissa. Tästä puuttui vielä kaide joten valkomustani meinasi hypätä tasolta suoraan alas mutta onneksi käskystä pysähtyi kuitenkin - olisi mennyt kyllä luita poikki reppanalta.


Tästä olisi ollut matkaa vielä polkua pitkin alas laiturille mutta jätimme helteessä vierailun sinne väliin.

Oli aika kiittää mukavasta vierailusta ja kutsusta sekä vielä kerran luoda ihaileva silmäys tähän minimaliseen huvilaan.

villAma esitellään muuten Deco-lehden seuraavassa numerossa ja pihasuunnittelu myöhemmin sitten Livin Eden ohjelmassa.

Tästä linkistä pääsee tarkemmin tutustumaan talon rakentamiseen ja siellä myös lisää sisäkuvia tiloista sekä perheen koirista :)11 kommenttia:

 1. hienot näköalat , mutta liian kolkko ja betoninen...huokuu kylmyyttä:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioista ei sovi koskaan kiistellä ja siksi talojakin on niin kaikenlaiseen tyyliin :)

   Poista
 2. onneksi, mutta saahan tänne kommentoida + :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu...kommentit ovat aina tervetulleita ja kuten sanottu yksi tykkää äidistä toinen tyttärestä vai miten se vanha sanonta menikään :D

   Poista
 3. Hieno on! Olen etsinyt samanlaista takkaa kun tuo musta ovaalin mallinen katosta roikkuva. Saisinko tiedon valmistajasta/maahantuojasta tms. Mistä voi tilata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Olli, että pidät tästä ja toivottavasti kävi äänestämässä taloa Suomen Kaunein koti äänestyksessä :) Äänestys päättyi 6.1.

   Takan valmistaja on ranskalainen Gyrofocus ja sitä myy ainakin Takkakeskus Suomessa.

   Talon omistajat ovat käyneet ostamassa oman takkansa Tallinnasta Raidkivi nimisestä liikkeestä http://www.raidkivi.ee/ Takka oli jonkinkin verran edukkaampi Tallinassa. Voit laittaa sinne mailia henkilölle Tarvo Tamm (tarvo@raidkivi.ee) ja kysellä takasta tarkemmin.

   Poista
  2. Moi, kiitti tiedosta tosi paljon. Tuo takka sopii täydellisesti meidän taloon. Pitää laittaa Viroon tarjouspyyntö menee. En muistanut äänestää mutta täytyypä katsoa tänään tuleeko sille voitto, luulen kyllä sen voittavan :-)

   Poista
 4. Ja näin kannustamme kotimaisia yrittäjiä ostamalla tuotteemme vaikkapa Virosta! Itse suosittelen käyttämään ihan kotimaisia omia jälleenmyyjiä, tuolloin takaat itsellesi laadukkaan tuotteen joka asennuksineen on mallikaasti hoidettu ja oho maksoko sitten niin paljon vähemmän kuitenkaan..

  VastaaPoista
 5. Ja nyt on sitten Jussi Vareskin käynyt vierailulla.

  VastaaPoista