kesäkuuta 29, 2024

Tuplakupla - miksi tyytyä yhteen? - railakas farssikomedia Krapin kesäteatterissa


Yhteistyössä Keski-Uudenmaan Teatterin kanssa / lippu esitykseen saatu 

Kesääni kuuluu valoisten öiden, järvellä soutelun, grillaamisen, mansikoiden ja saunan lisäksi aivan ehdottomasti myös kesäteatteri! Olen tottunut jo kouluikäisenä vierailemaan kesäisin vanhempieni kanssa mm. Taaborin kesäteatterissa Nurmijärvellä ja Vihdin kesäteatterissa, jonka näytelmä "Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen" teki aikoinaan vaikutuksen minuun. 

Myös Tampereen Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomorakenne oli lapsena iso ja erikoinen kokemus! Minua jännitti odottaa milloin katsomo lähtee kääntymään uuteen kohtaukseen.

Keski-Uudenmaan kesäteatteri aloitti puolestaan toimintansa Krapin pihapiirissä vuonna 2002. Marjon matka on nyt aikuisiällä vienyt useamman kerran KUTin kesäteatteriin ja mieleen ovat jääneet erityisesti seuraavat kesänäytelmät: Pokka pitää 2018, Tankki täyteen 2 - maallamuuttajat 2019 ja Täydelliset häät 2023. Hulvattomia komedioita kaikki joten nauraa on saanut ihan vatsa kippurassa. 


Kesän 2024 kesänäytelmän Tuplakupla kävin katsomassa 6.kesäkuuta ensi-illassa. Pakko myöntää, että tästä farssikomediassa ei puolestaan puuttunut vauhtia eikä vaarallisia tilanteita vaikka tapahtumat keskittyivät todella tyylikkään upeasti lavastettuun koti-interiööriin, jossa asuu nainen vuorotellen kahden miehen kanssa. 

Saattaa kuulostaa sekavalta mutta ei mennä vielä asioiden esille. Kaikki saadaan toimimaan kun luodaan aikataulu ja sovitaan asioista vai toimiiko se kuitenkaan aikuisten oikeasti...

Krapin kesäteatterin tämän kesän farssikomedia on nimeltään Tuplakupla. Näytelmä pohjautuu englantilaisten John Chapmanin ja Dave Freemanin komediaan Key for Two, jonka suomennoksen on tehnyt Ilkka Korhonen. Railakas farssikomedia Tuplakopla antaa todella kyytiä meidän periteisille parisuhdenormeille. Hantta on nainen, joka piupaut välittää perinteisestä avioliitosta ja yhden miehen kanssa asumisesta. 

Hantta nimittäin elää kahden eri miehen Ressun ja Ollin kanssa tuplakuplassa vuoropäivinä. Järjestelyhän on ihan täydellinen koska molemmat salarakkaat myös rahoittavat Hanttaa. Tosin tarkkana pitää olla etteivät miekkoset saa tietää toisistaan ja toisaalta miesten vaimoille ei Hantta rakastajattarena saa missään kohtaa paljastua. 
Minna Kivelä / Anne ja Ilona Pukkila / Hantta , kuva Tuomas Scholz

Hantan "kiireiseen arjen pyörittämiseen" ja epäsovinnaiseen sinkkuelämään tulee kuitenkin vähän  mutkia matkaan kun vanha hyvä ystävä Anne tupsahtaa hänen ovensa taakse. Anne on jättänyt juopottelevan eläinlääkärimiehensä ja paennut onnetonta avioliittoaan pois Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle. Hantta joutuu tietysti kertomaan mutkikkaista järjestelyistään parisuhderintamalla Annelle koska he ovat nyt tilanteessa, jossa miehiä tulee ja menee kuin tavaratalon pyöröovista ruuhka-aikaan. 
Mikko Virtanen / Hessu ja Ilona Pukkila / Hantta, kuva Tuomas Scholz

Molemmille miehille Hantta syöttää myös tarinaa äidistään, jota hän käyttää alibinaan kun miesten tapaamisehdotukset alkavat liikaa kiristää elämää. Valheiden verkko kasvaa suunnattomaan mittakaavaan ja välillä tuntuu siltä, että asiat vain mutkistuvat mutkistumistaan kun paikalle saapuu myös monia muita ei-toivottuja vieraita. 

Farssikomedian loppupuolella myös Hessun ja Ollin vaimot tupsahtavat Hantan asuntoon, joka muuttuu lennossa "sairaalaksi". Peitetarinat tuntuvat kuitenkin uppoavat kuin veitsi kuumaan voihin ja aina selvitään hilkulla kiusallisista tilanteista. Ilona Pukkila / Hantta ja Eero Ojala Olli, kuva Tuomas Scholz

Krapin näyttömällä nähdään tänä kesänä monta uutta kasvoa viettien, valheiden ja väärinkäsityksen pyörteissä. Hantan roolissa nähdään Ilona Pukkila ja Annea esittää Minna Kivelä. Kaksoiselämää viettävät miehet Hessu / Mikko Virtanen ja Olli / Eero Ojala piipahtavat vuorotellen näyttämöllä Hantan seurassa ja törmäävät toki myös toisiinsa farssikomedian edetessä. Puolisoiden roolissa ovat Kalle Tahkolahti / Tapsa sekä Ulla Virtanen / Martta ja Anu Uhlenius / Minni. 
Ulla Virtanen / Martta ja Kalle Tahkolahti / Tapsa, kuva Tuomas Scholz

"Tuplakupla leikittelee sovinnaisuuden rajoilla. Se tuulettaa myös farssiperinnettä ja erottuu edukseen muun muassa siinä, että nyt pelataan naisten ehdoilla." ohjaaja Jukka Keinonen
Eero Ojala /  Olli ja Anu Uhlenius / Minni, kuva Tuomas ScholzKuva Tuomas Scholz

Hulvattoman farssikomedian on sovittanut ja ohjannut Jukka Keinonen, joka vierailee ensimmäistä kertaa Krapin kesäteatterissa. Keinonen on ohjannut uransa aikana paljon komedioita ja musikaaleja. 

Ihan mieletön lavastus on Ia Ensterän ja ihastuin sekä värien käyttöön että upean tyylikkääseen lavastukseen. Olenkin seikkaillut netin uumenissa etsien lisätietoa Ensterän töistä. 

Puvut ovat Sinikka Zannonin käsialaa. Äänisuunnittelusta vastaa Olli Tamminen.  


Yleisö piti ja taputukset tuntuivat jatkuvat loppumattomiin. Tässä farssikomediassa sai nauraa ihan koko ajan ja näyttelijät selvisivät sekavista tilanteista onnelliseen loppukohtaukseen. Ylläolevat kuvat olen napsinut näytöksen loputtua. Ehdottomasti vahva suosi mennä katsomaan ja nauttimaan KUTin Tuplakuplasta tänä kesänä. Tästä löytyy aikataulu näytöksille. Heinäkuun alussa on parin viikon tauko mutta sitten taas jatketaan "sata lasissa kesäilottelua farssikomedian hengessä"

Kiitos Krapin kesäteatteri hulvattomasta esityksestä ja viihdyttävästä teatterinautinnosta ♥♥♥ 4 kommenttia:

 1. Kesäteatteri on ihan oma kokemuksensa. Ihailen myös pikkukuntien harrastajateattereiden näytöksistä. Kuinka karismaattisia esiintyjiä sieltä löytyykään 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku kommentistasi ♥ Kiva kuulla, että sinäkin olet kesäteatterifani. Tuo on muuten totta, että harrastelijateattereissa on melkoisia lahjakkuuksia mukana. On myös vikistävää nähdä uusia tuoreita kasvoja lavalla. Harrastajateatteri on usein "verissä" jos vanhemmat ovat mukana vaikka kesäteatteritoiminnassa niin usein myös jälkikasvu ohjautuu myös näyttelemään.

   Kivaa sunnuntaita ♥

   Poista
 2. Minulla on tämän kesän kesäteatterireissu kokonaan suunnittelemattakin vielä. Ehkäpä Krapiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahva suositus Krapille! Nauruhermoja kutkuttava farssikomedia, joka etenee kuin pikajuna. Hyviä näyttelijäsuorituksia ja Minna Kivelä oli ihan huikea. Muistan hänet jo Kätevä emäntä -sarjasta vuosien takaa. Lavastukseen myös rakastuin - se on oli upea!

   Kivaa sunnuntaita ♥

   Poista