kesäkuuta 12, 2018

Krapin kesäteatterissa Pokka pitää vai pitääkö :)


Tuusulan Krapin kesäteatterin hykerryttävä komedia Pokka Pitää avasi viime viikolla minun teatterikesäni. Keski-Uudenmaan Teatteri KUT ei olisi voinut valita parempaa näytelmää juhlistamaan 20-vuotisjuhlakesäänsä kuin tämän. Kotiin lähti Krapista naurulihakset herkkinä tyytyväinen espoolainen bloggaaja suu virneessä. Tv-sarjasta tuttu keskiluokkainen englantilaisrouva Hyacint Bucket nimittäin otti myös kesäteatterin lavan haltuunsa pyörremyrskyn lailla.

"The lady of the house" haluaisi niin kiihkeästi kuulua yläluokkaan ja muistaakin aina muistuttaa, että oikeasti hänen "Ämpäri" sukunimensäkin lausutaan ranskalaisittain Bukée. Snobbailu, seurapiirit, kynttiläillalliset ja aristokraattisen elämäntavan pohjaton ihailu täyttävät Hyacintin kiireiset päivät. Yleensä Hyacintin liian suureelliset pyrkimykset johtavat hänen elämässään surkuhupaisiin katastrofeihin mutta ladyn pokka pitää kaikesta huolimatta aina.


Anna-Leena Sipilä on täydellinen Hyacint Bucket. Hänen ilmeensä, eleensä jopa puhetyylinsä toi minulle mieleen tv-sarjan Patricia Routledgen alkuperäishahmon. Hansikkaat, helmet, rannekorut, elegantti hattu ja kukkahame - niin brittiläistä niin sofistikoitunutta! Vaimoonsa kyllästynyttä mutta tätä nöyrästi tottelevaa aviomies Richardia ei varsinaisesti näytelmässä nähdä mutta läsnä hän kuitenkin on "katsomossa".

Hyacintin naapuri Emmet - Johannes Korpijaakko on kirjoittanut ja ohjaa nyt kerhotalolla tätä teatterinäytelmää, johon Hyacint totta kai puoliväkisin tuppautuu mukaan. Hyacint näkee itsensä lavalla heti upean Ladyn roolissa mahtavassa puvussa ja asusteissa mutta rooli onkin todellisuudessa hieman erilainen...

Tapansa mukaan Hyacint saa myös suunniltaan Emmetin sisaren Elisabethin - Miia Nuutila, joka säikkyy naapurinsa jyräävää asennetta muuallakin kuin yhteisissä teehetkissä. Miialla on näytelmässä kaksoisroolin eli hänet nähdään myös seurapiirirouva Debdeninä, jolta Hyacint joutuu piilottelemaan itseään ettei hänen "kaamea kaksoisroolinsa" vain paljastuisi.


Daisy - Sanna Saarijärvi ja Onslow - Seppo Halttunen ovat myös vallan mainioita rooleissaan molemmat. Hyacintin "työväenluokkainen" sisar Daisy on naimisissa verkkopaidassa viihtyvän ja kaljaa suoraan tölkistä kittaavan Onslowin kanssa. Hyacintin kauhistus mieheksi! Daisy taas suorastaan palvoo miestään, joka mieluummin katsoo jalkapalloa kuin viettää laatuaikaa vaimonsa kanssa. Daisyn ja Onslowin rakkaus kukkii silti lavalla pilke silmäkulmassa. He molemmat ovat myös mukana Emmetin näytelmässä ja hyvissä rooleissa.

Hyacintin toinen sisar Rose - Kirsi Ylijoki kullanvärisessä minihameessa ja leopardinilkkureissaan syö melkein elävältä naapurustoon muuttaneen eronneen ja ujon oloisen Millin - Kalle Tahkolahti. Jalkalampun alla tärisseestä vässykästä kuoriutuu tämän puuman käsittelyssä ihan eri mies. Kalle esittää myös Hyacintin 2.maailmansodan muistossa elävää isukkia, joka tupsahtelee näyttämölle alushousuissa ja kaasunaamarissa. Onneksi isukki rauhoittuu saatuaan keksin.


Näytelmässä tulee mutkia matkaan ja Hyacint tapansa mukaan sotkee myös roolitusta minkä ehtii. Emmetin hermot ovat riekaleina ja kun paikalle ryntää vielä isukki kiväärin pistin ojossa ollaan jo ihan "naurettavassa tilanteessa". Hyacintin ylpeys kokee kolahduksia mutta julkisivua yritetään pitää pystyssä loppuun saakka. Siis Pokka Pitää!

Krapin kesäteatterin pelkistetty esiripullinen näyttämö on oivallinen kulissi Emmetin näytelmälle. Paljon vaaleanpunaista seinissä mikä muistaakseni on Hyacintin lempiväri. Ovista mennään ja tullaan edestakaisin ja itse lavastusta on myös minimaalisen vähän. Tuulessa heiluvat koivut näyttämön takana ja sininen taivas ovat myös hyvänä lisänä näytelmässä. Krapin kesäteatterin katsomo on katettu joten mahdollisen sateen sattuessa pysyvät katsojat ainakin kuivina.

Pokka Pitää näytelmää esitetään 12.elokuuta saakka. Useat näytökset ovat jo loppuunmyytyjä joten toimi nopeasti jos haluat viihdyttävän hauskan ja kepeän kesäteatteri-illan. Krapin Pajassa on mahdollista nauttia väliaikatarjoiluista ja käydä vaikka puuteroimassa nenäänsä naistenhuoneessa. Löytyy sieltä toki miestenhuonekin. Pysäköintitilaakin on riittävästi autoille Krapin pihapiirissä. Esityksen kesto on 1 h 50 min ja väliajan pituus 20 min.

Hyacint Bucket "Bukée" on kuolemattoman hauska hahmo ja näytelmä viihdyttävä!
Vahva kesäteatteri suositus tälle kesälle jos haluaa nauraa.


Pokka Pitää näytelmä
Krapin kesäteatteri, Rantatie 2, Tuusula

Käsikirjoitus Roy Clarke
Suomennos Joel Elstelä
Ohjaus ja sovitus Kimmo Virtanen
Musiikki Antti Uhlenius
Lavastus ja puvustus Heini Maaranen

Valokuvat esityksestä Kapina Oy

Keski-Uudenmaan Teatteri KUT
09 2735 4000
info@kut.fi

Olin teatterin kutsuvierasnäytöksessä ja KUT lahjoitti lipun.14 kommenttia:

 1. On varmasti huippuesitys!!! Tv-ohjelma on yksi suosikkejani juuri Hyacinthin ansiosta. 😊 -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauraa sai ihan kippurassa :) Pidin ja oli juuri sellainen kuin esikuvansa telkkarissa. Etukäteen mietin miten roolit tulevat toimimaan kun sarjasta on itsellä niin vahvat muistijäljet mutta kaikki meni minusta nappiin!

   Poista
 2. Pokka pitää on yksi suosikki ohjelmiani. Tää olisi siis hyvä nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahva suositus kun muuttokiireiltäsi ehdit! Viihdyttävä ja ennen kaikke hauska. Minuun englantilainen huumori on aina uponnut :D

   Poista
 3. Sarja on ainakin ihan loistava, joten niin varmasti tämäkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarjaa näytetään taas tänäkin kesänä jollain kanavalla uusintana enkä yhtään ihmettele kun oli niin suosittu. Hyacint on legenda :D ja tämä näytelmä kolahtaa kyllä.

   Poista
 4. Kävin viime kesänä Krapissa kesäteatterissa ja tykkäsin. Täytynee tästä siirtyä katsastamaan lipputilannetta :)
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitti kun viime kesä jäi Krapissa itseltäni väliin. Siellähän oli toinen klassikko "Tankki täyteen" esitysvuorossa silloin. Tässä tv-sarjassa oli ihan legendaarinen hahmo Sylvi Salosen Emilia "heittomerkki e:n päällä" Vilén. En onnistunut saamaan silloin lippua itselleni sopivaan päivään.
   Aurinkoa viikkoosi :)

   Poista
 5. Jes! Tämä on sarjassamme yksi yli muiden brittikomiikan puolella. No tottahan sitä pitää taas teeveestäkin tuijottaa (kuinkahan monetta kertaa).
  Krapille varattu liput heinäkuuksi, ihana mennä katsomaan tällaista helppoa hömppää :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että olet menossa ja liput jo varattu :) Hyacint rocks!
   Patricia Routledge oli huikea Hyacintin hahmossa.
   Aurinkoista päivää Sari ihanuus :)

   Poista
 6. Sarjana tämä on ainakin hurjan hauska. Kuvista näkee, että näyttelijät ovat heittäytyneet rooleihinsa :) Varmasti kikattavan hauska näytelmä.
  Ihanaa keskiviikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikattavan hauska se todellakin oli - ihana sanavalinta!
   Itse mietin ennen näytelmä alkamista miten paljon tv-sarjan hahmot vaikuttaisivat
   näytelmän katsomiskokemukseen. Ajattelin voiko kukaan muu kuin itse Hyacint olla Hyacint?
   Mutta Anna-Leena Sipilä oli ihan Patricia Routledge.
   Kivaa iltaa Outi <3

   Poista
 7. Pokka pitää on edelleen viime vuosia tullut katsottua maalla televisiosta, se on näyttelijäanoppini lempiohjelmia. Patricia Routledge oli mainio roolissaan.

  Kivalta vaikuttaa tuo näytelmäversiokin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pokka pitää on kyllä ihan hulvaton sarja. Uusintojakin olen joskus katsonut muutamia kertoja. Hyacint on kaikessa "hienon elämäntyylin tavoittelussaan" hupaisa hahmo kynttiläillallisineen.

   Näytelmä osui ja upposi minuun :D

   Poista