kesäkuuta 30, 2024

SS2024 muodissa punotut niinikengät ja laukut ovat taas IN

 
Kaikki postauksen kuva on lainattu netistä. 

SS2024 muodissa on useita erilaisia kenkäsuuntauksia, joista minä haluaisin nostaa esille ehkä meillä Suomessa vähemmän tunnetut niinestä punotut kengät ja laukut. Punottujen jalkineiden historia vie meidät yli neljäntuhannen vuoden taakse muinaisten egyptiläisten aikaan. Tuolloin valmistettiin yksinkertaisia sandaaleita nahasta, palmunlehvistä, papyruksesta ja oljista. 

Vuonna 2015 Lontoon Victoria ja Albert -museon kenkänäyttelyssä oli esillä todennäköisesti vanhin säilynyt kenkäpari, joka oli egyptiläisestä kaislasta punotut jalkineet 1550-1070 eaa. 

Olin haaveillut tuon kenkänäyttelyn näkemisestä mutta valitettavasti aikataulut töiden suhteen eivät mahdollistaneet Lontoon matkaa. Laitan tähän linkin tuohon ihan mielettömään näyttelyyn. 


Victoria & Albert museossa esillä olleet, ennen ajanlaskumme alkua kudotut palmunlehtisandaalit, joissa varpaiden päästä pohja on kierretty ikään kuin ylöspäin. Jalkapöydän ylikulkevat punotut nauhat muodostavat puolestaan silmukan pitämään sandaalit jalassa. 

Punottuja kenkiä on historian saatossa tehty monissa eri maissa. Koska nahkaa ei ollut aina saatavilla niin piti turvautua halvempiin ja helposti saatavampiin materiaaleihin. Puun nilasta saatavaa kuitua kutsutaan sanalla niini. 

Meillä Suomessakin kasvava metsälehmus eli niinipuu tuottaa niintä. Myös palmuista on mahdollista saada niintä. Parhaita niintä saadaan raffiapalmun lehdistä. 

Suomalaiset tuohivirsut ovat hyvä esimerkki siitä miten Pohjolassa punottiin aikoinaan koivun tuohesta sekä jalkineitä että kantolaukkuja / reppuja. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että molemmat tuohivirsut olivat ikään kuin "toisen jalan kenkiä" joten ne ovat saattaneet tuntua jaloissa hieman epämukavalta. Ehkä ei osattu tehdä tuohivirsuja peilikuvana toiseen jalkaa vai johtuiko vain laiskuudesta... 

Punotuissa kengissä näkyy hyvin se miten taitavia tekijöitä entisaikoina on löytynyt joko omasta perheestä, suvusta ja naapurista. Kädentaidot ja kärsivällisyys ovat olleet arkipäiväisiä asioita ja sitä mitä on tehty on myös rakastettu. 

Kevään-kesän 2024 muodissa näkyy todella paljon raffiapalmun lehdistä valmistettuja kenkiä. Jalkineita on sekä naisille että miehille ja myös laukuissa sekä kasseissa näkyy palmulehdistä punottua tyylikkyyttä. Punotut kengät ovat kesäisiä ja näyttävät hyvältä hieman päivettynyttä ihoa vasten. 

Pellavaiset valkoiset tai luonnonväriset housut ja puserot täydentävät minusta hyvin luonnonmateriaalista tehtyjä jalkineita. Sandaaleita löytyy huikean korkeilla koroilla sekä ihan tasapohjaisia flip-flop -tyylisinä sandaaleita. Jokaiselle on siis jotain tarjolla!

Veneton alueelle vuonna 1966 perustetun italialaisen muotitalo Bottega Veneton raffiapalmun lehdistä punotuissa sandaaleissa on korokepohjat ja korkeat korot. Sekä sandaali että pistokas malli maksavat 1600€ joten ihan halvimmasta päästä merkin tuotteet eivät ole. Alun perin tuotemerkki perustettiin myymään ylellisiä ja mahdollisimman korkeatasoisia nahkatuotteita. Nykyään yrityksestä löytyy kaikkea kodin sisustustavaroista koriste-esineisiin. 

Gucci-konserni osti yrityksen vuonna 2001 ja muutoksen tuulet muuttivat Bottega Veneton ylelliseksi muotitaloksi, josta löytyy sekä miesten että naisten mallistot, jotka koostuvat valmisvaatteista, kengistä, käsilaukuista, asusteista, tuoksuista ja koruista. Todella hurmaavat ovat myös Dries van Noten merkin raffiapalmusta punotut sandaalit, jotka olisivat nyt tarjouksessa MyTheresa verkkokaupassa hintaan 696 €. Alkuperäinen hinta on ollut 995 € joten 30 prosentin alennuksella olisivat nämä hyvin naiselliset kaunokaiset lunastettavissa itselle. Stella Mc Cartneyn raffiapalmusta tehty Falabella Tiny Tote Bag on todella suloinen mutta omaan budjettiin vähän tyyris 799 €. Mietin kuumeisesti onko Stella nimennyt laukun maailman pienimmän hevosrodun Falabellan mukaan? Rotuhan on saanut nimensä sitä Argentiinan Buenos Airesin ulkopuolella kasvattaneen perheen mukaan. 

Kesällä 2020 kun vierailin Rehndahlin kotieläintilalla näin siellä kaksi todella suloista Falabellaa, jotka kuumana kesäpäivänä ottivat ihan rauhallisesti aitauksessaan ja niitä sai myös vähän silitelläkin. Älykkään ja pitkäikäisen minihevosen säkäkorkeus on vain 60-80 cm!


Bootz.comin kautta olisi mahdollista tilata itselleen Weekend Max Maran espandrillokset hintaan 157,50 € ja koossa 36 joten aivan liian pieni jalalleni. Tarkempi tarkastelu myös paljasti, että nämä kengät eivät olekaan raffiapalmusta punottuja vaan niiden päällinen on tavallista puuvillaa!
Saksalaisen Charles & Keith verkkokaupan kautta löysin aika hauskan vähän lieriönmuotoisen kesälaukun, jossa pohja on aitoa nahkaa ja laukku muuten on punottua raffiapalmun lehteä. Hinta ei ole päätähuimaava eli 80 euroa!Amerikkalaisen Loeffler Randall Shoes yrityksen mallistossa on ballerinat, joista minulle tuli kengän punonnasta mieleen perinteiset tuohivirsut - toki huolitellummat mutta jotain samankaltaisuutta koin näissä kahdessa kovin erilaisessa jalkineessa. Ballerinojen hinta olisi ollut 275,36 €.


Raffiapalmun lehdistä punotut sandaalit korkeilla platformeilla löytyivät Roger Vivierin mallistosta. Roger Vivier (1907-1998) oli ranskalainen muotisuunnittelija, joka oli erikoistunut kenkiin. Vivier tunnetaan parhaiten modernilla stilettokorolla ja kromatulla soljella varustetuista kengistään, joita 50- ja 60-lukujen kuuluisuuden suosivat. Nämä sandaalit saisi omakseen 1245 eurolla ja kokojakin näytti olevan vielä ihan kivasti jäljellä!


Pradan Mononlith crochet cage sandaaleissa on päällisosat virkattu raffiapalmun lehdistä. Kunnon "traktoripohjat" nostavat käyttäjää varmasti 5 cm pidemmäksi. Hintaa sandaaleilla on 1120 €! Jotain sympaattisista noissa virkatuissa osissa on mutta muuten nämä eivät puhuttele minua.

Shoe Connection merkin Maeva Heels pistokkaat on varustettu neliön muotoisella korolla ja raffiapalmu päällysteellä. Hintana näille oli netissä 219,90 €.

Valinnanvaraa siis löytyy jos haluaa hankkia itselleen vielä kuluvalle kesälle niinestä tai raffiapalmusta punotut kengät ja laukun. Olen kurkkinut itse vähän kotimaisia alennusmyyntejä mutta mitään hyvää joka olisi ollut ihan pakko tilata en ole löytänyt. Miten siellä ruudun toisella puolella eli oletko tehnyt alelöytöjä? Jos olet niin mitä on tarttunut mukaan? Minulla alkaa toiseksi viimeinen viikko ennen kesälomaa joten vielä pitäisi vähän aikaa jaksaa ahertaa.

Hyvää uutta viikkoa kaikille! 4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus, vaikka nämä kengät ja ylipäänsä punotut asiat eivät itseäni niin kovin innostakaan. 🤗 Konjakin värisen nahan ja vaalean pellavan kanssa näyttävät kyllä upeilta muilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla ♥ Minä olen hurahtanut aika moniin punottuihin kenkiin tai olen yleensä ostanut niitä kesäreissuista mukaani. Aina eivät ole ehkä olleet parasta mahdollista laatua ja niini on lähtenyt jo muutaman käyttökerran jälkeen rispaantumaan. Toki kenkien hinta on kertonut etteivät ole "hyvälaatuisia". Itse vierastan taas pellavan käyttöä vaikka näin kesällä se olisi ihan viileä ja "ryppyisenäkin" monissa tilaisuuksissa erittäin käytännöllinen. Minua ehkä pellavassa eniten ajatuksia herättää juuri rypyt kun en pidä ryppyisyydestä.

   Kivaa sunnuntaita ♥

   Poista
 2. Minua nuo punotut laukut viehättävät aina kesäisin. Minulla oli aivan ihana vihreäksi värjätty japanilainen niinilaukku. Sille kävi säilytyksessä niin, että se jäi paikkaan johon aurinko pääsi paistamaan ja toinen puoli haalistui pilalle. Olen siis oikeastaan niinlaukkua vaille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä hurahdan tosi usein juuri punottuihin laukkuihin kesällä. Kenkien suhteen osaan olla valikoivampi eli laadukas tuote kestää mutta halpiskama ei. Voi miten kurja, että japanilainen niinilaukku vaihtoi väriä auringonvalossa. Toivottavasti löydät uuden kivan niinilaukun.

   Kivaa sunnuntaita ♥

   Poista