toukokuuta 17, 2024

Pää pyörällä toukokuisesta kukkaloistosta

 

Elämme juuri sitä aikaa keväästä kun luonto on ihan yhtäkkiä kaikkialla puhjennut kukkaan! Tuntuu todella absurdilta ajatella, että 23.huhtikuuta lunta satoi meillä Espoossa vielä niin paljon, että piti ihan kolata oma parkkipaikka puhtaaksi saadakseen menopeli siihen takaisin iltapäivällä. Jouduin jopa siirtämään muutamia sovittuja tapaamisia kun vastapuoli ei kesärenkailla varustetulla autollaan olisi päässyt turvallisesti perille kohtaamispaikkaamme. 

Lumihiutaleita leijaili maahan vielä vapun jälkeenkin jonain päivänä ikävästi peittäen jo vihertävää nurmikkoa. Päässä pyöri ikävä ajatus onko kevät ehkä peruttu kokonaan tältä kuluvalta vuodelta. Talvi kun oli muutenkin kestänyt vähän liian pitkään eli lähes kahdeksan kuukautta! 


Vihreän ilmestyminen puihin ja pensaisiin antoi odottaa itseään tänä vuonna todella pitkään. Mutta sitten ihmeellinen luonto otti selkävoiton ja kevät pääsi vihdoin talven niskan päälle kaataen sen kanveesiin. Voi sitä ilon ja riemun hetkeä kun voi vihdoinkin kaivaa esille kaappien perukoilta jotain keveämpää. Minusta tuntui, että hymyilin kilpaa auringon kanssa ja visusti ummistin kotona silmät likaisilta ikkunoita, jotka huusivat pesua talven jälkeen. Nyt ei todellakaan olisi aikaa kuurailla lasipintoja kun luonnossa tapahtui huikeita asioita päivittäin. Juuri nyt on saatava nauttia niistä kaikista kukkivista, vihertävistä ja kasvavista muutoksista joka solullaan ihan päivittäin.


Vuosien myötä minulle on muodostunut sellainen "luonnon tsekkauslista" paikoista, joita pitää erityisesti pitää silmällä kevään saapuessa kohinalla. Keväällä 2019 huomasin ihan sattumalta Facebookin keskusteluryhmässä, että Kallion Torkkelinmäellä on muutama upeasti kukkiva magnolia. Nämä huumaavasti tuoksuvat kukkakaunottaret ovat olleet olemassa jo dinosaurusten aikaan maapallolla. Dinojen kävi huonosti niiden kuollessa sukupuuttoon mutta magnoliat säilyivät. Luonto on ihmeellistä ja joskus ihmisen mieli on ihan solmussa kun miettii näitä jättiläisotuksia. Erikoinen yhteensattuma oli myös se, että samana keväänä 2019 kun löysin Torkkelinmäen magnoliat avautui Heurekassa "Jättimäiset dinosaurukset" 30v-juhlanäyttely. Dinoihin hurahtaneena taisin käydä siellä peräti kolme kertaa. Yhden reissun tein isäni kanssa tiedekeskus Heurekaan ja muistan hyvin kun juttelimme pitkään siitä miten käsittämättömältä tuntuu, että dinosaurukset tai siis jättimäiset liskot ovat todella eläneet maapallolla. 

Toivottavasti dino näyttely on tulossa taas muutaman vuoden kuluttua uudelleen Heurekaan. Näyttely on ehtinyt vierailla Heurekassa peräti 7 kertaa vuosina 1991, 1995, 2001, 2004, 2011, 2012 ja 2019. Toinen kevääseeni kuuluva tärkeä tapahtuma on kirsikankukkien puhkeaminen ja niiden ihailu hanamissa. Tänä vuonna en varsinaiseen Roihuvuoren kirsikkapuiston hanami -tapahtumaan viikko sitten lauantaina 11.toukokuuta ehtinyt osallistua mutta itse kirsikkapuistossa olen kyllä useasti käynyt tarkkailemalla kukintatilannetta viime viikkojen aikana. Jos keväällä bongaan kirsikkapuun viereisessä puistossa liikennevaloissa on enemmän kuin sääntö kuin poikkeus, että minä pysäköin auton ja siirryn viettämään omaan hanamia kirsikkapuiden alle. 


Minulla on ikuinen unelma, että joskus pääsisin Japaniin ja mieluiten Tokioon viettämään hanamia sekä aistimaan sitä aito japanilaista kevätkauneuden ihailua joukolla. Jos joskus vielä elämäni aikana muutan omakotitaloon haluan ehdottomasti sen pihamaalle ainakin yhden kirsikkapuun ellei useita. En niinkään välitä niistä kirsikoista, joille kivellisenä hedelmänä olen myös allerginen mutta kirsikankukkien kauneudella omalla pihalla haluaisin kokea.
Jos sinulla ei nyt viikonloppuna ole tekemistä ja haluaisit nähdä vielä kauniita kukkia ota suunnaksi Raasepori ja Gullo Gård. Minä vierailin tässä keltaisessa ihanassa kukkameressä keväällä 2018.  Gullön saarella kukkii tällä hetkellä Blomdalen-Kukkalaaksossa ainakin 40 000 narsissia! Kukkalaakso on avoinna vain narsissien kukinnan ajan (keväällä 2018 aukiolo oli 13.5. - 27.5.) 

Suomessa yhtäkkiä puhjennut lähes helteinen kesäsää varmasti lyhentää kukintaa tänä keväänä, joten jos haluat nähdä narsissit niin ota suunnaksi Gullöntie 300, Tammisaaressa. Ja ei kun samoilemaan metsäpolulle, joka varrelle on istutettua todella paljon narsisseja ihan silmänkantamattomiin. Tästä voit kurkistaa Gullo Gårdin Facebook sivuille, josta löytyy lisätietoa tapahtumasta. 
 
Carpe diem - pitää tarttua hetkiin etteivät ne mene ohi! Mukavaa viikonloppua! 

6 kommenttia:

 1. Taas on paras aika vuodesta. Tätä hetkeä on odotettu koko pitkän talven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi! Meidän läheisen Muukalaispuiston koristeomenapuut ovat juuri nyt puhjenneet kukkaan eli niitä on päästävä tänään ihailemaan töiden jälkeen. Katselin eilen kun ajoin Lauttasaaressa, että omenapuut Isokaaren varrella eivät vielä olleet edes nupuilla. R-Kioskin vieressä oleva kirsikkapuukin kukki todella vaatimattomasti tänä vuonna Larussa. Kyllä tästä nyt pitää nauttia kun on odotettu pitkä talvi lämpöä ja luonnon kauneutta.

   Poista
 2. Ihania kukkakuvia!
  Minä löysin perässäsi Torkkelinmäen magnolioille ja siitä on tullut minun top-3 paikka kukkabongaukseen.

  Ihana paikka tuo Gullo Gård. Siellä haluaisin ehdottomasti joskus käydä. Harmi, että nämä kauniit kevätpäivät kuluvat niin nopeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Ihanaa, että sinäkin löysit Torkkelinmäen magnoliat, jotka minä siis ihan sattumalta bongasin Facebookista jostain ryhmästä. Itselleni paikka on ollut "sellainen kevään pyhiinvaelluskohde", jota käyn autosta käsin tarkkailemassa milloin paras kukinta oli menossa. Olen myös parina vuonna törmännyt siellä "magnolia tuttuihin" eli ihmisiin, jotka ovat sattuneet parina vuonna samaan aikaan paikalle kuin sattuman oikusta ihailemaan kukkaloistoa. Aika erikoisia yhteensattuma, että olla jo kolmasti ventovieraiden kanssa nähty aina magnolian katselun merkeissä.

   Gullo Gård on kuin satukirjasta. Ensi kesänä laitat hyvissä ajoin kalenteriin tämän paikan. Minun on muutamana vuonna jo kiinnostanut mennä Mustilan alppiruusupuistoon Elimäellä mutta saa nähdä miten käy tänä vuonna eli ehdinkö sinne vai en...?

   Kivaa viikkoa ♥

   Poista
 3. Ruotsinkieliset tapaavat kutsua tätä aikaa vuodesta termillä "mellan hägg och syren", eli tuomen kukkimisesta syreenien kukkimiseen - ja onhan se, siis tämä aika, vuoden parasta aikaa sikäli, että kaikki kasvaa, kaikki on kauniin vaaleanvihreää, eikä mikään ole vielä ehtinyt kuivia tai kuihtua.

  VastaaPoista
 4. Aika hyvä sanonta tuo "mellan hägg och syren". Keväällä tulee välilllä sellainen "vauhtisokeus" luonnon kanssa eli pelkään koko ajan, että jotain olennaista jää näkemättä mutta kaikkialle ei ehdi eikä aina edes muista mennä. Vaaleavirheys on suloista ja ihanan raikasta! Nyt pitäisi muistaa ulkoilla paljon ja nauttia luonnon vaaleanvihreydestä ja kauneudesta ♥

  VastaaPoista