toukokuuta 30, 2024

Uudistunut Villi Kanala ja Tuhannen Tuskan kahvilavierailu

 

Viime sunnuntaina käännettiin Audi kohden itäistä Uuttamaata aurinkoisessa säässä. Olin huomannut Facebookista, että hurmaava vintage, lifestyle puoti Villi Kanala oli kevään kunniaksi muuttanut toiseen rakennukseen Minnan ja Karin pihapiirissa Skinnarsbyssä, Sosiaalisessa mediassa näkemieni valokuvien perusteella oli todella aika myös käydä katsastamassa mitä kaikkea kivaa sieltä voisikaan löytyä. 

Olin jo ennakkoon varannut Minnalta simpukoilla koristellun korurasian, jota olin vuosia metsästänyt eri kirppareilta ja vanhojen tavaroiden liikkeistä siinä onnistumatta. Sinivalkoinen, kaunis posliini astia oli laitettu myös sivuun odottamaan käyntiäni. 


Valokuva on otettu 2022 keväällä kun Villi Kanala avasi ensimmäistä kertaa ovensa. 

Minna ja Kari avasivat Villin Kanalan - vintage lifestyle puodin - 2022 keväällä Kauppiaantalon pihapiirissä olevaan entiseen kanalaan. Minä vierailin siellä pääsiäislauantaina kaksi vuotta sitten tehden äärimmäisen hyviä löytöjä. Saapuessamme osoitteeseen Paavalinkyläntie 671 huomasin, että aiemmin Suomen pienimmän kauppamuseon rakennus oli nyt muuttunut Villiksi Kanalaksi ja museo oli siirtynyt puolestaan entiseen kanalaan. 

Ajan puutteen takia en ehtinyt käydä enää museossa joten sinnekin on päästävä vielä erikseen kurkkimaan ja katselemaan miltä kaupan sisustus mahtaa nyt näyttää. 
Olin niin tohkeissani kun saavuin kohteeseen, että unohdin kuvata Villin Kanalan joten yllä oleva kuva on lainattu Villin Kanalan Facebook sivuilta.'

Mikä tavarataivas silmieni eteen avautuikaan kun astuin puotiin sisälle. Minnalla on pettämätön esteettinen silmä tehdä erilaisia asetelmia joten liikkeessä on paljon kaunista katsottavaa. Mukavasti oli koottu yhteen sinivalkoinen posliinia omaan nurkkaukseensa, jossa minä vietinkin aikaa melko pitkään kuolaten sinivalkoisia astioita. 
Näin paljon sinivalkoista oli ollut muutamia päiviä aiemmin myynnissä. Kuvan lainasin Villin Kanalan Facebook sivulta. Sinivalkoisuus puhuttelee meitä suomalaisia, joten tällaiselle posliinille on aina halukkaita ostajia. Marjon matkaan lähti Villistä Kanalasta sinivalkoinen soppaskooli. Tein tästä ostopäätöksen näkemättä tuotetta koska luotin siihen, että se on yhtä hurmaava livenä kuin tässä Villin Kanalan Facebook sivuilta lainatussa valokuvassa. 


Olin jo kahden vaiheilla ostaisinko myös näitä sinivalkoisia lautasia mutta luovuin kuitenkin tästä ajatuksesta miettien, että etten ehkä kuitenkaan tarvitse näitä juuri nyt. Villin Kanalan tyyppisessä kaupassa voi "mopo kyllä helposti karata käsistä" koska kaunista katsottavaa on niin paljon.


Tarjolla olisi ollut myös puisia maalauksin koristeltuja rasioita, suolasalkkari, puulusikoita jne. Tuotteita tulee mieleen sekä neuvostoajan tuotteet että myös ns. puhdetyöt eli perinteiset käsityöt, joita voitiin tehdä hämärän aikaan tai myös silloin kun ulkotöihin ei päästy. Puhdetyö sai sanana erityismerkityksen jatkosodan aikaan kun sillä tarkoitettiin rintamamiesten erityisesti asemasodan aikana tekemiä käsitöitä. 
Kuvassa kassapisteensä takana istuu ihana kauppias Minna, joka siis miehensä Karin kanssa hankkii tavaroita, joita Villissä Kanalassa myydään. Minnan kassapöydällä löytyi mielenkiintoisia, metallisia uustuotannon Schuco peltileikkikaluja. Alun perin nämä "avaimella käyntiin vedettävät" lelut oli todella suosittuja jo 1900-luvun alussa. Vanhoja Schuco leluja huutokaupataan edelleen melkoisilla summilla keräilijöille. Kannattaa ehdottomasti pistäytyä Villi Kanala puodissa nyt kesällä! Paikka löytyy siis osoitteesta Paavalinkyläntie 671 ja seuraamalla puodin Facebook sivua ja  Instagramia voi hyvin bongailla myyntiin tulevia esineitä. Villi Kanala on nyt kesällä avoinna to-su klo 11-16 (myös juhannus). Laitetaan tavarat kiertoon! Tarjolla vintagea ja uutta!


Koska kahvihammasta alkoi kolottamaan päätettiin siirtyä kahvittelemaan Loviisaan ja Tuhannen tuskan kahvilaan. Kahvila löytyy Liisantalosta, Mariankatu 2 C vanhasta puutalosta, jossa on marjapuuron väriset ulkoseinät ja hurmaava nupukivillä päällystetty sisäpiha, jossa omenapuut kukkivat nyt toukokuussa. Suojaisella sisäpihalla on ihan uskomaton tunnelma ja tuntuu, että olisit siirtynyt ajassa monta sataa vuotta taaksepäin jonnekin historian havinaan. 

"Liisantalo ja tuhat tuskaa "Minusta on otettu satoja kuvia ja kirjoitettu kymmeniä lehtijuttuja. Niissä kerrotaan, miten luisuin suutarimestarin porvariskodista kauppapuodiksi, sitten salakapakaksi ja lopuksi romahdin vuokrakasarmiksi, jossa kukaan ei enää välittänyt mistään mitään, kunnes tämä muualta tullut taiteilijakäsityöläispariskunta pelasti minut kadotukselta."  

Keväällä 2021 ilmestyneessä kirjassa "Hirsi huokaa, kivi kuiskaa" kirjassa kuvataan talon vaiherikasta menneisyyttä. Tästä pääset kurkistamaan tuota kirjaa tarkemmin. 


Olimme jo lähempänä kahvilan sulkemisaikaa mutta vielä löytyi sekä suolaista että makeaa tarjottavaa kahvin kanssa. Saimme myös rapsutettavan karvakaverin pöytämme alle eli kahvilanpitäjien suloinen seropi Neiti Poirot. Olimme heti Neidin kanssa parhaat kaverit kun hän haistoi käsilaukussani olevat Mimmin makupalat. 
Tuhannen tuskan kahvilassa on aina kauniit posliiniastiat eli ruusukuvioituja kuppeja sekä lautasia. Myös teekannut ja teekupit olivat koristeltuja ja sopivat paikan henkeen. Isäni päätyi syömään hillomunkin kun minä taas sorruin bebe-leivokseen, joka on ollut herkkua jo lapsuudestani saakka. Kylläpä maistui makoisalle ja kahvia oli kannussa vielä santsikuppiin.
Jos et vielä ole käynyt Loviisassa niin tässä muutama vinkki nyt tulevalle kesälle mihin voisi mennä Villin Kanalan ja Tuhannen tuskan kahvilan lisäksi.

Loviisan avoimet puutarhat  avautuvat yleisölle tänä vuonna 16.6.2024 ja 3.-4.8.2024 klo 12-17. Nyt on mukana peräti 14 puutarhaa! Tästä voit kurkata 2017 vuoden puutarhakierrokseni satoon. 


Loviisan Wahat Talot tapahtuma on perinteisesti elokuun viimeisenä viikonloppuna la-su klo 10-17!

"Loviisan Wanhat Talot tapahtumaa on vietetty jo vuodesta 2005. Tapahtuman yleisö pääsee vierailemaan vanhoissa taloissa ja niiden ihanissa pihapiireissä. Mukana olevat talot ovat yksityiskoteja, jotka ovat joko yli 100 vuotiaita tai muuten edustavat tapahtuman kannalta tärkeitä rakennusperinnearvoja. Osa taloista on kunnostettu, osaa kunnostetaan parhaillaan, aina perinteitä kunnioittaen. Koska tapahtuman talot ovat koteja, ne ovat yksilöllisiä ja niissä näkyy asukkaiden persoonallinen tapa kunnostaa ja sisustaa vanhaa taloa kodiksi."


Mukavia hetkiä iki-ihanassa Loviisassa, joka on vienyt minun sydämeni jo yli kymmenen vuotta sitten. I love Loviisa ♥ ♥ ♥ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti