toukokuuta 18, 2018

Gullö Gårdin 40 000 narsissin kukkameri


Gullön saarella kukkii tällä hetkellä Blomdalen-Kukkalaaksossa 40 000 narsissia! Amsterdamin Keukenhofin 7 miljoonan kukkasipulin upean kukinnan koettuani tuumailin, että pitäähän minun ehdottomasti nähdä kotimainenkin kukkameri. Kukkalaakso on avoinna vain narsissien kukinnan ajan 13.5. - 27.5. Suomessa vallitseva käsittämätön korkeapaine ja toukokuinen helleaalto lyhentävät kukintaa varmasti, tuumailin ja päätin ottaa suunnaksi Gullöntie 300, Tammisaaressa.

Olin edellisenä päivänä samoillut vaaleanpunaisten kukkien keskellä kirsikkapuistossa mutta nyt nauttisin keltaisista ja valkoisista narsisseista sisäsaaristossa. Koskaan ei varmasti tiedä aamulla mihin illaksi päättyy. Carpe diem - pitää tarttua hetkiin etteivät ne mene ohi!


Laitoin varmuuden vuoksi navigaattorin päälle Dragsvikin varuskunta-alueen jälkeen kun käännyttiin ajamaan merta kohden. Minähän pyrin löytämään aina perille ilman ohjeita mutta nyt olin kaukaa viisas ja annoin periksi "digikartturille" koska tämä osa Tammisaarta ei ole minulle entuudestaan tuttua. Tietä 1002 Baggövägen ajetaan melkein loppuun saakka. Vähän ennen kuin saavutaan Skådal Färjan lossipaikalle käännytään oikealle Jomalviksvägenille.

Maisemat ympärillä oli todella kauniin vehreitä. Luonto täällä rannikollakin oli puhjennut ihanan vaaleavihreäksi. Pääsimme ylittämään myös Jomalvikin avokanavan, joka on 450 metriä pitkä mutta vain noin metrin syvyinen. Kanavaa aloitettiin rakentamaan jo 1930-luvun loppupuolella, jotta saaristossa asuvien matka Tammisaareen lyhenisi. Sodan takia kanava valmistui lopullisesti vasta 1951. Kanavan ylittävä silta yhdistää kaksi saarta - Degerön ja Gullön. 


Ajotie kapeni kapenemistaan ja vaikka kuinka olisi tehnyt mieli katsella maisemia piti myös olla kartalla mahdollisista vastaantulijoista. Kun Gullön kartanon yksityistie alkoi tiesin jo ettei määränpäämme voisi enää olla kovin kaukana. Viimeiset kolme kilometriä olivat ehkä kaikkein mielenkiintoisimmat. Välillä jäätiin antamaan tietä ja kun kahta ajoneuvoa ei kapealle hiekkatielle olisi millään mahtunut rinnakkain ajamaan. Mutta perille päästiin onnellisesti kartanon maille :)Siellä mäellä seisoi historiallinen Gullön kartano. Paikalla on ollut pitkä historia. Täällä on sijainnut jo 1500-luvulla puolivälissä Gullön rälssitila, joka oli vapautettu maaveron maksusta ikuisiksi ajoiksi. Gullöta pidettiin aikoinaan yhtenä mahdollisena vaihtoehtona perustaa Tammisaaren kaupunki, joka kuitenkin nousi vuonna 1546 kuningas Kustaa Vaasan toimesta mantereen puolelle.

Gullö muuttui säterirustholliksi vuonna 1691 ja paikka säilyi  aatelisomistuksessa aina 1800-luvun alkuun saakka. Sekä Boijen että myöhemmin Klickin aatelissuvut hallinnoivat tilaa lähes 300 vuoden ajan. Viimeisen 200 vuoden ajan omistajia ovat olleet Kopparströmin ja Aschanin suvut. Kartanon pellot on vuokrattu nykyään ulkopuolisille viljelijöille joten kartano on luopunut maanviljelystä.

Nykyinen kaksikerroksinen, aumakattoinen kartano on rakennettu 1763. Rakennus edustaa kustavilaisuutta mutta julkisivuun on lisätty myöhemmin jugend-yksityiskohtia ja kuisti. Taloa on myös laajennettu 1903. Gullön kartanon mailta löytyy muitakin vanhoja kauniita rakennuksia 1700- ja 1800-luvuilta. Lisää Gullön historiasta löydät tästä.


Auto jätettiin helteisen kuumalle parkkipaikalle lähelle entistä kivinavettaa, jossa toimii nykyään Gullö Krog. Lähdimme kiipeämään ylös hiekkapolkua "Narciss" -viitan suuntaa. Rinteessä olikin jo vähän esimakua tulevasta narsissimerestä. Mutta mistä ihmeestä tämä ajatus on oikein lähtenyt istuttaa Kukkalaakso-Blomdalen täyteen erilaisia narsissin kukkasipuleita...?Löysin netin syövereistä tietoa, että talon emäntä, omistaja ja agrologi Lena Aschan on lähtenyt ideoimaan kukkalaaksoa jo kymmenisen vuotta sitten. Kukkalaakson-Blomdalenin perustamisen yhtenä kimmokkeena on ehkä ollut Ruotsin Skånesta löytyvä Fageråsin narsissitila. Toisaalta narsissit ovat kukkia, joita alueen peurat ja rusakot eivät pistele poskeensa. Kukkasipulit saavat rauhassa jäädä maahan kasvamaan näiltä ahmateilta koska ne ovat myrkyllisiä. Toisaalta Lena Ashchan pitää kukista ja erityisesti juuri narsisseista. Narsissit antavat myös kivaa värikkyyttä kevääseen. Tässä olisi minustakin ihan riittävästi syitä perustaa narsissimeri metsään :)Kukkalaakso-Blomdalen sijaitsee todella metsän siimeksessä. Sinne on tehty pieni hiekkatietä, jota pitkin kuljetaan ihailemassa molemmin puolin kukkivia erilaisia narsisseja. Pakko myöntää etten edes tiennyt ennen Gullön vierailua kuinka paljon erilaisia narsissilajikkeita edes on olemassa. Tuttuja olivat vain valkonarsissi ja keltanarsissi, jota isoäitini kutsui aina pääsiäisliljaksi. Näitä meillä oli myös maljakossa pääsiäisenä aina lapsuudenkodissani.


Kukkalaakson työt aloitettiin vuonna 2007 maisemoimalla metsää ja rakentamalla sinne juurikin tuo polku, jonka varteen on sijoitettu myös penkkejä kukkien katselemista varten. Kukkaistutusten luota löytyy lajikkeiden nimet ja totta kai myös kasvin latinankielinen nimi. Kukkasipulit Gullön kartanolle on tilattu Hollannista. Erilaisia narsissilajikkeita on nyt kasvamassa 20 erilaista Kukkalaaksossa. Ihaillessani tätä lainehtivaa narsissimerta mieleen tuli taas Hollanti ja Amsterdamin kukkatori. Kyllä sipulikukat kuuluvat niin oleellisesti kevääseen ja luonnon heräämiseen.Ympäröivää metsää ja sen monimuotoisuutta kannattaa myös katsella kukkien lisäksi. Gullön luonto on lehtomaista ja täällä löytyy paljon tammipuita. Huomasin myös ketunleipiä, oravanmarjoja ja monia muitakin tuttuja lehtokasveja kävelyn lomassa. Polulla voi edetä ihan omaan tahtiinsa ja välillä todella vaikka istahtaa vain katselemaan ja myös kuuntelemaan metsän asukkaiden ääniä. Linnuilla oli melkoinen konsertto menossa puiden latvoissa.Kävelykierroksen jälkeen kannattaa piipahtaa siinä vanhassa kivinavetassa, jossa siis toimiin Kukkalaakson kahvila nyt kukinnan aikana. Kahvila on avoinna päivittäin klo 11-19 ja omnomnom. mitä herkkuja sieltä olikaan saatavilla. Päädyin itse ottamaan savulohta perunasalaatin kera mutta myös paahtopaisti näytti suussa sulavalta. Taisi olla peuranlihasta tehtyä. Vegevaihtoehtona on tarjolla tofua. Kahvin tai teen kanssa voi nautiskella joko suklaakakkua, porkkanakakkua tai vohveleita. Minä päädyin totta kai vohveliin mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Kaikki herkut tarjottavat herkut ovat gluteenittomia ja erittäin suussasulavia.

Bonuksena on kahvilan terassin huikea näkymä peltomaiseman yli merelle. Aurinko helli ja tuntui niin ihanalta vain olla, istua ja nauttia sekä  tarjoiluista että maisemasta täysin kiireettä. Kahvilan sisällä voi toki myös istua jos päivän aurinkoannos on tullut jo täyteen.

Toki Gullö Gårdissa voi myös majoittua. Gullö Gård on harjoittanut majoitustoimintaa jo 60-luvulta saakka. Voisi olla aika mielenkiintoista viettää kesäinen viikko tai viikonloppu rakennuksessa, jossa aiemmin on poltettu viinaa kartanon omaan käyttöön. Bränneriet on tämä majapaikan nimi mutta tarjolla on myös Slöjdstudan majoittumiseen.

Kukkalaakso-Blomdalen on ehdottomasti vierailemisen 
arvoinen paikkaja avoinna 27.toukokuuta saakka. 
Seuraava mahdollisuus narsissien katseluun on vasta ensi keväänä.


20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Mira :) narsissit ovat minustakin kauniita kukkia. Laajoina aluieina ne vielä muodostivat tuonne metsää "kukkameriäa".

   Poista
 2. Oooooh! 😍 Olen nähnyt jossain lehdessä kuvia täältä, mutta en ole tajunnut, että se on avoin vierailijoille.
  Todella upeaa kukintaa! Tästä täytyy oottaa mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen nähnyt paikasta kuvia useissa medioissa. Mieti, että en koskaan katso teeveetä aamuisin mutta satuin olemaan paikassa, jossa tv oli auki ja siellä juuri oltiin Kukkalaaksossa. Siitä se ajatus sitten lähti :D ja tartui hetkeen :D

   Jään odottamaan sinun narsissimeriä Riina!

   Poista
 3. Upea paikka, olen ollut siellä häissä kymmenisen vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oli upea paikka kaikinpuolin. Täässä on todella pidetty varmaan monia häitä ja muitakin juhlia. Erittäin kaunis miljöö juhlille :)

   Poista
 4. Upean näköistä! Oman kukkapenkkini valkoiset narsissit eivät oikein tarjoa samaa tunnelmaa, kun ovat pulpahtaneet esiin siellä täällä erillään toisistaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin :) Tämä olisi sellainen paikka, jossa sinäkin olisit viihtynyt. Ehkä ensi vuonna sinun kukkapenkissä on enemmän narsisseja. Gullö Gårdin narssissitalkoissa on muuten isompi talkoojoukko istuttamassa kun sipuleitakin on paljon.

   Poista
 5. Ihana paikka :) Kunpa nyt vaan muistaisin tuon ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olenkin.... täällä olisi voinut viettää vaikka pidemmänkin ajan.
   Olen itse joskus laittanut seuraavaa vuotta varten itselleni muistutuksia kännykkään ettei mene ohi :) Koko ajan kun tapahtuu kaikkea kivaa.

   Poista
 6. Upea paikka kaikessa kukkaloistossaan. Ja tuo kartano on kyllä hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä. 😊 Suomessa on paljon katsottavaa ja koettavaa.

   Poista
 7. Tuttu paikka, mutta enpä ole tuota narsissimerta ikinä nähnytkään tuolla. Upeat kuvat.

  Ihanaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia❤ ja hauska yhteensattuma, että sinulle tuttu paikka.
   Kukaan tutuistani ei tästä nimittäin ollut edes koskaan kuullut.

   Aurinkoista sunnuntaita 😘

   Poista
 8. Kauniita kuvia ja mikä narsissimeri!!! ☀️ Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katta😊 Tulppaani meriä olen nähnyt itse aiemmin mutten narsisseja näin paljon kerralla. Vaikutti!

   Poista
 9. Mieletön määrä narsisseja, en ole kyllä missään nähnyt vastaavaa! Aurinkoa viikonloppuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta 😀 melkoinen määrä. Itse mietin heti kuka nämä on istuttanut mutta netistä löysin, että tehdään talkootyöllä.
   Aurinkoa päivääsi❤

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos❤ kukat ovat aina ihania ja kun niitä on vielä paljon olen myyty.

   Poista