tammikuuta 05, 2024

Pantonen 2024 väri on Peach Fuzz

Kuva Pantone

Pantonen vuoden väri valittiin taas perinteisesti joulukuun 2023 alussa ja tänä vuonna se on Pantone 13-1023 Peach Fuzz. Viime vuoden väri aniliininpunainen Viva Magenta oli kirkkaan voimakas väri, joka viesti myös tarmokkuutta, virkeyttä, pelottomuutta ja rohkeutta. Uuden, juuri alkaneen vuoden sävy Peach Fuzz  on puolestaan lempeän kaunis persikkainen värisävy, joka saa omat ajatukset jo kesään tai Afrikan savannien kuumuuteen. Persikkainen värisävy viestii lämmön lisäksi myös hienostunutta modernia eleganssia sekä sisustuksessa että myös pukeutumisessa. 


Kuva Oikotie 

Pantonen omilla nettisivuilla Leatrice Eiseman, Executive Director, Pantone Color Institute kuvailee Pantone 13-1023 Peach Fuzz sävyä seuraavasti vapaasti suomennettuna.

"Etsiessämme värisävyä, joka toistaisi luontaista läheisyyden ja yhteyden kaipuutamme, valitsimme värin, joka itsessään säteilee sekä lämpöä että modernia eleganssia. Peach Fuzz on sävy, joka herättää meissä ihmisissä myötätuntoa ja se ikään kuin tarjoaa lämpimän syleilyn. Sävynä persikka viestii nuorekkuutta sekä samalla myös ajattomuutta."Kuva Pantone

Kun katselen Pantonen sivuilla olevia inspiraatiokuvia Peach Fuzz sävystä minulle tulee mielleyhtymä pumpulipehmeistä pilvistä, jotka ikään kuin ottavat syleilyynsä. Kun persikkaista sävyä on niinkin paljon kuin tuossa ylläolevassa kuvassa tuntuu melkein siltä kun nuo karvaiset sohvat voisivat nielaista istujan itseensä sisälle. Toisaalta sävy antaa vähän sellaisen oudon surrealistisen vaikutelman jostain "pehmeästä ja pehmustetusta, joka suojelee sinua kaikelta". Pidän Peach Fuzz sävystä mutta kuvan miljöön olisi minulle liikaa eli "liian persikkaista". Omalla tavalla myös unenomaista, joka saattaa myös johtua tuosta "karvaisuudesta" sekä sohvissa että myös ikkunoiden alaosassa. Näillä kuvilla on toki myös tarkoitus voimistaa vaikutusta sävystä.


Kuva Pantone 

Vuoden väri saa minut liittämään sen loppukesän auringonlaskuihin kun horisonttiin tulee sellainen lämpimän persikkainen auringon viimeinen kajo ennen sen laskemista. Persikan sävyssä on minusta näissä auringonlaskussa mukana myös vähän vaaleanpunaisuutta mutta vain ripauksen. Tämän sävyn metsästämien omien valokuvien joukkoon olkoon ensi kesän valokuvaushaasteeni. Saa nähdä onnistunko vai miten käy?Pantone 13-1023 Peach Fuzz 2024 

SS24 muotia catwalkeilta ympäri maailmaa.

Pantonen väriasiantuntijat valitsivat ensimmäisen kerran vuoden Pantonen värin jo vuonna 1999 eli neljännesvuosisadan ajan vuoden väriä on valittu. Vuoden värin valinta tehdään hyvin laaja-alaisesti. Inspiraatiota haetaan mm. viihde- ja elokuvateollisuudesta, taiteesta, muodista, designista ja matkailusta. Myös vallitseva kulttuuri ja muutokset siinä vaikuttavat vuoden värin valintaan. Totta kai myös teknologia, sosiaalinen media ja virtuaalitodellisuuskin ovat mukana värin haussa. Prosessi ei varmaan ole kovin yksikertainen ja se vaatii paljon perehtymistä eri alustoihin. Kuva Pantone 

Kuva CariumaMotorolan kännykät ovat myös saaneet Peach Fuzz värityksen kuoriinsa. Kyllä minä mielelläni kylpisin tässä interiöörissä, jossa ihana amme on Porcelanosa mallistosta. Tästä sohvanurkkauksesta minulle tulee mielleyhtymä Minun Afrikkani -elokuvaan (Out of Africa), jossa Meryl Streep esitti kirjailija Karen Blixeniä. Vaikka tämä huonetila on tyylillisesti - ehkä viherkasveja lukuunottamatta - hyvin kaukana elokuvan maisemista tästä "savannin kuumuuden väristä" tulee suora mielleyhtymä Afrikan savannien maisemiin. Hyvän kontrastin luo myös sininen sohva Peach Fuzz värille sekä seinämaalina että irtotyynyissä ja verhoissa - toimivat yhdessä erinomaisesti. Tässä huoneessa on pimeänä talvipäiväni "Afrikan auringonpaiste" läsnä. 

Kuva elokuvasta Minun Afrikkani, 1985 - pääosissa Meryl Streep ja Robert Redford 

Akaasiapuita ja auringonlasku savannilla.

Myös kosmetiikan puolella löytyy Peach Fuzz sävyjä kuten tässä Snpa Shadows Mix & Match Eysshadow Palette - luomiväripaletissa, jota myy Stockmann. Persikka luomilla toimii hyvin ruskettuneen ihon kanssa. 

Tässä keittiössä on myös Afrikan aurinko paistamassa koko vuoden. 

Ihanan aurinkoinen sohva ja hauska sohvapöytä myös!

Minkälaisia ajatuksia tämän vuoden Pantonen väri Peach Fuzz herättää sinussa? Uhka vai mahdollisuus? Oletko persikan, savannin, poltetun oranssin vai ovat nämä värit sinusta ihan no-no? Olen itse suosinut pukeutumisessani hyvin voimakasta oranssia yksittäisinä asusteina ja yhtenä vaatekappaleena kokonaisuudesta joten minulle Peach Fuzz on tervetullut värisävy. Kotiini tuon sitä esimerkiksi kukissa mutta välttämättä en sitä isompina pintoina vaikka väristä pidänkin. Hyvä loppiaista kaikille! 


4 kommenttia:

 1. En ole ollenkaan persikan värin ystävä. Mutta oranssi sitä vastoin on lempivärejäni. Tosin nuo persikan väriset lenkkarit voisin ostaa tai tuon kännykän. Eikä tuo sohvakaan ihan paha ole.
  Mukavaa päivää sinulle Marjo<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole Kristiina ainoa, joka ei pidä persikan sävystä. Ystäväni kun luki tämän vuoden Pantonen väristä hän sanoi "en voinut sietää tätä persikkaa kasarilla joten en siedä sitä nytkään". Oranssi on täyteläisempi väri kuin persikka ja itsekin pidän siitä. Persikkaa ehkä pieninä annoksina minulle. Nuo lenkkarit on kyllä aika mageet. Tiedän monta ystävää, jotka yökkäävät koko persikalle. Onneksi jokainen meistä voi tykätä juuri haluamastaan väristä. Kivaa viikon jatkoa Kristiina ♥

   Poista
 2. Viime vuoden Viva Magenta näkyi vahvasti, fuksiat ja vaaleanpunaiset olivat selvästi muodissa. Barbie-elokuvan vaaleanpunainen maailma innoitti väritrendien laatijoita joka puolella. Saa nähdä tuleeko Fuzzy Peachista ja sen variaatioita yhtä suosittuja. Yhden ylellisen silkin sain myytyä ihan vain tokaisemalla sen olevan vuoden väri, toki sävy sopi nuorelle naiselle hyvin. Samanikäisenä se oli omakin suosikkini ja taisi silloinkin olla vahvasti muodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten totisinta totta, että viime vuonna Viva Magentaa näkyi todella paljon pukeutumisessa. En nähnyt Barbie elokuvaa mutta jo se trailerissa oli kyllä vaaleanpunainen fiilis :D Fuzzy Peach on minusta vieraampi värisävy ja varmasti jakaa mielipiteitä. Kuten tuolla kirjotin niin värissä on myös viboja kasarilta. Aika näyttää miten persikkaisen käy.

   Poista