tammikuuta 25, 2024

Asioita, joita rakastan

 

Ensimmäiseksi pahoittelut etten ole ehtinyt kirjoittaa tänne blogiin mitään kahteen viikkoon! Minulla on päivätyössäni ollut "hippulat vinkuu" -viikot eli kiirettä on riittänyt vähän liikaakin. Moni asia minun alallani pitää saada valmiiksi juuri tammikuun alussa joten töitä on paiskittu vähän pidempää päivää. Tammikuun loppuun mennessä varmasti helpottaa joten valoa alkaa jo näkyä tunnelin päässä. Blogi, kirjoittaminen ja valokuvaaminen ovat minulle todella tärkeitä joten huonon omantunnon lisäksi olen myös joutunut luopumaan rakkaista harrastuksistani blogiin liittyen. Anteeksi ja kiitos niistä viesteistä, joita te ihanat lukijat olette lähettäneet kun minusta ei ole ollut elonmerkkejä somessa. 

Huomasin Kristiinan K -blogissa niin mukavan aiheen, joten tartun tähän nyt ensimmäiseksi. Alun perin tämä idea tai voisiko ehkä sanoa blogihaaste on lähtöisin Sadun Kukka-pilli -blogista. Laitoin linkit niin pääsette myös kurkkaamaan minkälaisia asioita Kristiina ja Satu rakastavat omassa elämässään. Minun valintani tulevat tässä eli Aasta Ööhön.

A - Aurinko 

Olen syntynyt kesäkuun viimeisenä päivänä joten olen kesälapsi, joka rakastaa aurinkoa. Auringon nousut ja laskut ovat upeaa katsottavaa ja koskaan ei ole niin kiire ettei voi pysähtyä ihailemaan auringon liikkeitä. Minulla on lukemattomia auringosta ja sen leikeistä valon sekä varjon kanssa otettuja valokuvia. Kun keväällä aurinko alkaa paistaa sisälle olohuoneeseemme hakeudun sohvalla juuri siihen aurinkoläikkä kohtaan kuten molemmat koiranikin Minnie ja Mimmi ovat tehneet. 

Enää en juurikaan ota aurinkoa koska haluan säästää ihoani mutta aurinkoisella puolella katua haluan silti aina kävellä. "Aurinko ja sen tuottamaa D-vitamiinia kohtuudella" on mottoni. Aurinko edustaa minulle elämää, luonnon puhkeamista kauneuteensa, voimaa, iloa ja rakkauttakin. 

B - Bebeleivos


Kuva: Yhteishyvä

Olen rakastunut bebeleivokseen jo lapsuudessani. Muistan, että meillä oli kotona bebeleivosten lisäksi myös Aleksanterinleivoksia, joka nekin toki maistuivat mutta eivät yhtä hyville kuin bebet. Itse leivoksen alkuperähän on Ranskasta ja Suomeen tämä herkku on rantautunut 1900-luvun alussa vaasalaisen Svessonin konditorian valmistamana. Sen vaaleanpunainen kuori on aina yhtä houkutteleva ja kun haukkaa beben voikreemillä täytettyä murotaikinapohjaista herkkua muistaa aina tiettyjä juhlia lapsuudesta joten tästä herkkumuistosta en luovu koskaan. 

C - Chanel No. 5

Chanel parfyymin tuoksu tuo minulle aina mieleen oman rakkaan jo edesmenneen äitini. Chanel 5 oli äidin lempiparfyymi ja äiti tuoksui aina vienosti Chanel viidelle! Lapsuudessani kun olimme lähdössä johonkin kyläilemään äiti saattoi aivan vähän suihkauttaa myös minun kaulalle omaa lempituoksuaan kun olin sitä varmasti kymmeniä kertoja kärttänyt häneltä. Muistan myös saaneeni äidiltä teini-ikäisenä lahjaksi oman Chanel 5 parfyymin, jota käytin todella säästeliäästi ettei se kuluisi liikaa. 

Minulla on edelleen yhtenä tuoksuna lapsuudesta tuttu klassikko Chanel 5 ja käytän sitä silloin tällöin. Chanel No. 5 on Chanel-tuotemerkin tunnetuimpia hajuvesiä. Tästä hurmaavan rakastettavasta tuoksusta voimme kiittää venäläis-ranskalaista kemistiä ja parfymistiä Ernert Beauxia, joka vuonna 1921 onnistui luomaan tämän klassikon.  

D - Dekkari eli salapoliisiromaaniOlen rakastanut dekkareita jo hyvin nuoresta. Minun joka vuotiseen kesälukemistoon kuuluvat aina Agatha Christien Miss Marple ja Hercule Poirot kirjat sekä Georges Simenonin Maigret salapoliisiromaanit. Englantilainen dekkari eroaa paljon ranskalaisesta lajitoveristaan mutta hyvä dekkari vie minut aina mukaansa. Vaikka olen lukenut näitä lempidekkareita useita kertoja vuosien kuluessa ne tempaavat silti minut kutkuttavalla jännityksellä mukaansa aina uudelleen. 

Maigret kirjoissa taas rouva Maigret loihtii aviomiehelleen parasta vasikanhöystöään tai viinikukkoa eli ranskalainen keittiö belgialaisella twistillä on mukana näissä dekkareissa. Kun ahmin dekkareita minulla on myös yleensä tapana syödä jotain pientä ainakin jos Maigret kirjat ovat lukuvuorossa. 

E - eläimet Lapsesta saakka minä olen rakastanut eläimiä. Alta 3-vuotiaana minua tosin pelottivat vähän pimeässä ja kummallisen hajuisessa navetassa asuvat suuret lehmät mutta niistäkin on tullut minulle rakkaita kun itse kasvoin vanhemmaksi. Tarkkailen eläimiä pihapiirissä ja luonnossa sekä totta kai myös eläintarhoissa, joissa minulla voi hurahtaa melkein koko päivä kun olen niin innostunut kaikesta. 

Vuosia sitten (muistaakseni 90-luvun ihan alussa) menetin sydämeni Barcelonan eläintarhassa valkoiselle gorillalle, jonka nimi oli Snowflake (Floquet de Neu, pieni lumihiutale katalaaniksi). Tämä albiino gorilla löydettiin Espanjan Guineasta 1966 ja se ehti viettää Barcelonassa lähes 40 vuotta. Muistan vielä vuonna 2003 kun uutisoitiin, että Snowflake on kuollut ja istuin autossa liikennevaloissa kyynelehtien surusta.  

F - Fazerin makeiset
Isoäitini sisko Aili-täti oli töissä Fazerilassa joten meillä oli kotona aina Fazerin karkkeja. Varmasti ennen kouluunmenoa en edes tiennyt mistään muista makeisista kuin Fazerin. Muistan kun lapsuudenystäväni puhui aina Panda-suklaasta, josta minä en ollut koskaan edes kuullutkaan. Aili-täti järjesti minut lapsena myös kierrokselle Fazerin tehtaaseen. Muistan, että vierailu oli keskellä koulupäivää mutta sain vanhempien lupalapulla oikeuden osallistua tehdaskierrokselle. Opettaja antoi vain ohjeeksi "Muista pestä hampaat hyvin kun menet kotiin!" Oli jännää olla tehtaalla ja nähdä miten omia suosikkikarkkeja valmistetaan. Oli myös aivan huikeaa päästä 2016 vierailemaan juuri avatussa uudessa vierailukeskuksessa, josta olin kyllä yhtä innoissani kuin vuosia sitten lapsena. G - Gaudin sadunomainen arkkitehtuuri 


Olen ollut Barcelonassa muutamia kertoja ja yksi syy miksi palaan sinne on Antoni Gaudin sadunomainen arkkitehtuuri. La Sagrada Familia on varmasti Gaudin tunnetuin rakennus ja hänen elämäntyönsä. Erikoisinta tässä valtavassa kirkossa on se ettei se ole vieläkään kokonaan valmistunut ja Gaudin kuolemasta on jo aikaa 98 vuotta! Gaudin arkkitehtuurissa minä rakastan juuri värikkyyttä ja orgaanisuutta. Hänen onnistui luoda arkkitehtuuria, jota kukaan ei aiemmin ollut tehnyt ja saada samalla ihmiset kiinnostumaan siitä. Gaudin arkkitehtuuri on myös täysin uniikkia ja tunnistettavissa sekä liitettävissä häneen. 

Arkkitehtinä Antoni Gaudin kyky myös yhdistellä erilaisia materiaaleja keskenään on huikea. Guellin puiston sisäänkäynti on todella vaikuttava. Sen kauneus sai melkein kyyneleet silmiin. Portaikko, joka nousee Sadan pylvään saliin sekä värikäs näköalatasanne, jota kiertää värikäs mosaiikkikaakeleilla koristettu kiemurteleva penkki. Aivan käsittämättömän kauniita ovat myös asuintalot Casa Milà ja Casa Batilò. Näissä taloissa asuvien ihmisten kodit sijaitsevat uniikeissa kaupunkitaloissa, joiden muotokieli huomataan jo kaukaa. Gaudi oli nero!

H - HelsinkiTeiniä minä en ollenkaan pitänyt Helsingistä koska kaikki oli paljon pienempää ja vaatimattomampaa kuin muissa pääkaupungeissa maailmalla. Rakastuin Helsinkiin kun kasvoin aikuiseksi ja aloin ymmärtämään miten upea kaupunki Helsinki itse asiassa onkaan. Senaatintorin hienostunut uusklassinen ympäristö hahmottui minulle vasta siinä vaiheessa kun olin lukenut Helsingin historiasta ja käsittänyt, että tuon torin laidalla seisoo taloja monilta eri vuosisadoilta sulassa sovussa. Helsingin merellisyys on luonut puitteet Silakkamarkkinoille jo vuodesta 1743 eli yhdelle Suomen vanhimmista yleisötapahtumista. 

Mukulakivikadut, Esplanadin puisto, Kappeli, Stockmannin tavaratalo, Katajanokan jugendtalojen keskittymä, Eläintarhanlahti ja rosoinen Kallion kaupunginosa sekä lukemattomia muita mielenkiintoisia paikkoja, joita olen oppinut rakastamaan. Helsingin kaduille kävellessä kannattaa pitää silmät auki koska takaan, että aina löytyy jotain mitä ei aiemmin ole nähnyt.  

I - ItaliaKuvat Pexals.com

Minä olen Italia fani henkeen ja vereen! Vaikka ihan viime vuosina en saapasmaassa ole käynyt olen aikoinaan kolunnut sen aikalailla ristiin ja rastiin. Ensikosketuksen otin Italiaan jo interrail reissullani, jolloin koettiin ikuinen kaupunki Rooma, Michelangelon Firenze sekä satumainen kanaalien Venetsia. Tuo reissu jätti polttavan kaipuun Italiaan, jota sitten seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana on paikattu tekemällä matkoja herkullisen pastan, Prosciutto Crudon ja upean arkkitehtuurin kotimaahan. Katselin juuri Italian karttaa ja tuumailin, että "saappaan kärki ja korko-osa" on vielä kokematta. Sisiliassakin olen viettänyt yhdellä lomareissullani kaksi viikkoa kiertäen saarta. Myös Sardinian saari on vielä kokematta. 

J - Joulu 

Sanomattakin on selvää, että minä rakastan joulua ja joulunaikaa. Joulu on ollut tärkeässä roolissa jo lapsuudenkodissani ja muutettuani omaan kotiin olen halunnut luoda aina sellainen lämminhenkisen oman näköiseni joulun. Meidän joulu alkaa Tuomaan päivänä ja se päättyy vasta Nuutin päivänä. Jouluun alussa kotiin hiipii muutamia joulukoristeita ja totta kai jouluvalot ilmestyvät parvekkeelle sekä joulutähdet ikkunoihin.

Joulukukkiakin saattaa ilmestyä jo kotiin. Mutta olen halunnut pitää kiinni niistä perinteistä, jotka ovat jo isoäidiltäni sekä omasta lapsuudenkodistani opittuja. Vastahan meillä joulu on kerätty pois 13.tammikuuta taas odottamaan seuraavaa H-hetkeä alkaneen vuoden lopussa. 

K  - Kengät


Kengät ovat yksi minun rakkauteni/intohimoni kohde eli omistan aika monia kenkäpareja. Ihan tarkkaan en tiedä paljonko kenkiä minua tällä hetkellä on koska olen myös myynyt niitä ja hankkinut viime aikoina hyvin harkitusti uusia. Kengissä viehättää muotoilun lisäksi myös kenkiin liittyvä historia. Voiko naisella olla koskaan liian montaa paria kenkiä? Jos minunlaiseltani kenkien keräilijältä kysytään vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä "Ei tietenkään voi olla!" Jatkan tähän yleensä vielä "Jotkut keräilevät kenkiä, jotkut postimerkkejä. Harrastuksensa kullakin." Kenkien lisäksi minua kiinnostavat myös kengistä kertovat kirjat. Kirjahyllyssäni onkin monia opuksia, joissa juuri kengät ovat kantavana teemana läpi kirjan. 

L - Lapset


Kuva: Pexels.com

Luoja ei ole valitettavasti suonut minulle omia lapsia mutta pidän lapsista aivan valtavasti. Tunnelma on molemminpuolista eli myös lapset pitävät minusta ja hyvin harvat heistä ovat edes vierastaneet minua. Onneksi minulla on aivan ihania kummilapsia, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat jo täysikäisiä. 

M - Mansikat 


Olen aina rakastanut mansikoita, jotka olennaisesti kuuluvat kesään. Lapsena kerättiin metsämansikoita heinään ja nyt vanhempana käydään joko itsepoiminnassa marjatilalla tai jos oikein laiskottaa niin ostetaan valmiiksi kerättyjä mansikoita sekä syötäväksi että myös pakastimeen. Talvellakin sen kesän maun saa hetkeksi esille kun ottaa niitä mansikoita tai vaikka pakastettuja uusia perunoita talvella ruokapöytään. 

N - Niitty / kukkaniitty


Kukkaniityt - joko luonnonvaraiset tai siemenistä kylvetyt - ovat myös sellaisia kohteita, joiden takia voin pysäyttää auton ja jäädä valokuvailemaan niitä. Olen myös ajanut yli satakilometriä suuntaansa etsiessäni jotain juuri kukassa olevaa peltoa. Luonnonkukkien takia olen herännyt kukonlaulun aikaan kesäaamuna saadakseni kukat poimittua ennen kuin aurinko helottaa liikaa ja lämpötila on noussut korkeisiin lukemiin. 

O - Omenankukat 


Kevät ja luonnon herääminen on minulle aina kiireistä mutta samalla todella antoisaa aikaa. Kun valonmäärä ja lämpö lisääntyy puhkeavat sekä omenapuut että myös koristeomenapuutkin kukkimaan valkoisena ja vaaleanpunaisena. Omenankukat ovat herkän kauniita ja niistä tulee aina mieleen muistoja Otalammen mummolan kesäpaikasta. Minä myös rakastin syödä omenoita mutta tulin sitten murrosiän aikoihin myös niille allergiseksi koivusiitepölyallergian ristiallergian kautta. 

P - Palapelit 


Minä rakastan tehdä palapelejä koska se jos mikä puuha rauhoittaa mieltä sekä ajatuksia. Minulla on lukemattomia isoja, kertaalleen kasattuja useamman tuhannen palan palapelejä, joita mielelläni kokoan. Oikeastaan olen siirtynyt tekemään palapelejä virtuaalisesti verkossa koska silloin palapelin paloja ei esimerkiksi mene Mimmin suuhun tai piilottamiseen. 

Q - Queen Bohemian Rapsody

Queenin Bohemian Rapsody on niin järisyttävän hyvä, spektaakkelimainen ja maata ravistava kokemus, että ehdottomasti se kuuluu tähän "asioita, joita rakastan". Olen löytänyt Queen Bohemian Rapsodyn teiniä ja osittain sen sanoista tuleekin mieleen nuoruuteen liittyvä maailmantuska. "I sometimes wish I'd never been born at all." Kappaleessa on myös lauletaan jäähyväisiä ystäville. "Goodbyd everybody - I've got to go. Gotta leave you all behind and face the truth." 

Vuonna 1975 levytetty kappale on upea siksi, että se on äärimmäisen monikerroksinen ja moniulotteinen. Kappaleesta on esitetty lukemattomia tulkintoja mitä sanoihin kätkeytyy ja ihan varmasti kappale tuottaa myös hyvin erilaisia fiiliksiä eri ihmisillä. Tätä kappaletta rakastan enkä koskaan tule kyllästymään siihen. 

R - Raitiovaunu 


Kuva: Pixabay

Raitiovaunut on NIIN cool tapa matkustaa kaupunkiympäristössä. Lainattu kuva on Lissabonin raitsikoista, jotka ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Lissabonissa on melkoisesti korkeuseroja ja kun raitiovaunut kiipeävät Alfaman kaupunginosassa katuja ylös kapeita katuja on se aikamoinen kokemus. Raitiovaunut ovat usein myös melko täynnä mutta silti kehotan kokeilemaan niitä. Huikea kokemus ja myös mielenkiintoinen ympäristö. 

S - Sienet / sienestys


Olen lapsesta saakka käynyt sienestämässä isovanhempien ja omien vanhempieni kanssa. Söin myös sienistä tehtyjä ruokia jo lapsena koska olin tottunut niihin. Minnien kanssa kävimme usein Nuuksiossa meidän salaisessa "suppilovahveropaikassa", josta pystyi reilussa vartissa keräämään ison korillisen sieniä. Mimmiä en ole vielä uskaltanut vielä sienimetsää kun sen suuhun tuntuu edelleenkin menevän maasta vähän kaikkea. 

T - Taide / taidenäyttelyt 


Taide ja taidenäyttelyt ovat olleet osa minun lapsuuttani eli äitini maalasi ahkerasti ja kävimme myös perheen kanssa katsomassa taidetta museoissa sekä näyttelyissä. On paljon taidetta eri näyttelytiloissa, joita olisi mukava mennä katsomaan ja vaikka paljon käynkin niin aina ei aika riitä kaikkeen itseä kiinnostavaan. Kävimme äitini kanssa paljon katsomassa erilaista taidetta vielä ennen hänen kuolemaansa 2016. Rakkauden taiteeseen olen perinyt äidiltäni. 

U - Ulkoilu Olen aina rakastanut luonnossa liikkumista mutta nyt ensin Minnien ja nyt Mimmin myötä on liikkuminen vielä lisääntynyt. Luonto tarjoaa upeat puitteet ulkoilla ja liikkua erilaisissa maastoissa ja kokea samalla myös ihan uusia luontoreittejä tai luonnonsuojelualueita. Ulkoilun jälkeen on hetkellisesti raukean väsynyt mutta henkisesti jaksaisi vaikka mitä. Luonto antaa paljon siellä liikkuvalle!

V - Valokuvaaminen Olen aika nuoresta jo valokuvannut mutta melko surkeilla vehkeillä. Kamera minulla on ollut jo teini-ikäisenä mutta järkkärin ostin Lumo lifestyle blogin Tuulilta kun aloitin bloggauksen yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen olen uusinut jo kerran kameran. Taas vähän polttelisi uusi kamera mutta toistaiseksi jatkan nykyisellä Sonylla ja pyrin kehittymään valokuvauksessa koko ajan. 

W - Wien, Itävalta 

Kuva: Pixabay 

Olen yhden kerran käynyt Wienissä reppureissullani sekä samalla myös Salzburgissa kun Itävallassa kerran oltiin. Wien viehätti minua kaupunkina paljon ja siksi se on vuosia poltellut kohteena matkustaa sinne uudelleen. Katsotaan milloin olisi oikea aika palata paikkaan, johon rakastui kauan sitten. 

Y - Ystävyys

Ystävät ovat meidän elämämme suola ja liima samalla kertaa! Ystävyyssuhteita pitää vaalia ja olla myös ystävälle vastavuoroinen, jotta ystävyys säilyy. Minun vanhimmat ystäväni olen tavannut jo 5-vuotiaana kun muutimme Helsingistä Espooseen. Edelleen ystävyytemme jatkuu vaikka näemme hyvin harvoin. Ystäviä on harrastuksista, työpaikoista ja lukemattomista muista kohtaamisista tullut. Lucky me!

Å - Åland eli AhvenanmaaSyksyllä 2018 pääsin osallistumaan muutaman päivän pr-matkalle Ahvenanmaalle ja minähän menetin sydämeni heti tuolle saarelle tai pitäisikö sanoa saarille. Mielenkiintoista historiaa, hyvää ruokaa ja ruokapaikkoja, upeaan saaristolaisluontoa, merta, aurinkoa ja kulttuuriakin sopivasti matkassa mukana. Vielä en ole päässyt toistamaan kokemusta mutta ehkäpä vaikka ensi kesänä.

Tähän haasteeseen tai postauksen aiheeseen voi osallistua jos niin haluaa. Kiitos Sadulle tästä kivasta postausideasta!9 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Monia yhtäläisyyksiä omien mieltymyksieni kanssa: bebe-leivokset, ulkoilu, Åland, tulppaanit.... Kiva kun linkitit blogini<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Kun oma postaukseni oli valmis kävin vielä kertaalleen lukemassa sinun postauksen ja huomasin, että meillä oli paljon yhteistä. Tätä postausta oli muuten äärimmäisen hauska tehdä koska mieleen muistui niin paljon hauskoja muistoja vuosien takaa vaikka Italiasta, Portugalista, Fazerin karkkitehtaalta lapsuudesta jne.

   Kivaa uutta viikkoa - on taas luvattu kiristyvää pakkasta...toivottavasti ei kuitenkaan enää lunta...

   Poista
 2. Olipa hauska kooste ja upeita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mare :) Yritin valita kuvistani hyviä otoksia mukaan postaukseen. Barcelonan osalta jouduin lainaamaan kuvat netistä koska minulla ei ollut sähköisesti omia kuvia sieltä tallennettuna.

   Poista
 3. Marjo, rakastamasi asiat kuvaavat loistavasti sinua. Tätä oli ihana lukea. Olet viitseliäs, kun jaksoit keksiä joka kirjaimelle rakkauden kohteen. Sunnuntai-illan terveisin Tuija ps. juuri pakkasin palapelini laatikkoonsa odottamaan tytärten innostusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ Ehkä sitten joten kuten jo tuntee itsensä. Minä kirjoitin tätä ihan flow-tilassa eli kuvat sekä niistä tulvivat muistot veivät mukanaan. Kävin juuri korjaamassa lukemattomat typot, joita oli flow-tilassa tullut enkä muistaakseni edes tainnut oikolukea tekstiä kun olin niin innoissani. Tyypillistä minua! Minä tein juuri netissä yhden palapelin ja mietin, että pitäisi sittenkin kaivaa kellarista esille niitä isompia palapelejä kevään koittaessa ja aloittaa taas "fyysinen kokoaminen". On muuten terapeuttista puuhaa minusta.

   Hyvä uutta viikkoa Tuija ♥

   Poista
  2. Palapelilainaamon perustaminen on viivähtänyt mielessäni, mutta tuskin raatsisin kene tahansa pelejäni näpertää. Toivon joskus tuonnempana palaavani rakkaimpien pelejen äärelle joko sateisena kesäpäivänä Punalan ullakolla tai paukkupakkasilla kaakeliuunin äärellä...
   Iltaterveisin Tuija

   Poista
 4. Ihania asioita on sinun aakkoslistallasi. Todella monet olisin voinut valita omalle listalleni. Ainoastaan palapelit, kengät ja Chanel 5 eivät voisi olla minun listallani :D Kärsivällisyyteni ei riitä palapeleihin, kenkäni ovat huonosta polvista johtuen aina mallia tennarit ja tuoksuni on jokin keveä vesituoksu. Mutta muuten osui ja upposi.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ ja hauska kuulla, että meillä olisi yhteisiä juttuja aakkoslistalla. Palapeli löysin jo aika nuorena ja ne vievät kyllä ihan mukanaan. Chanel 5 on muistojen parfyymi ja muistuttaa äidistä.

   Hauskaa iltaa ♥

   Poista