tammikuuta 06, 2024

LUX Helsinki 2024 kireässä pakkassäässä - vielä huomenna 7.1. ehtii katselemaan valotaidettaTerveisiä LUX Helsinki 2024 valotapahtumasta. Olen koko viikon miettinyt milloin olisi oikea aika lähteä ihailemaan tämän tammikuun LUX Helsinki kohteita. Sen verran kovia pakkalukemia on mittarissa vilahdellut, että edes minua - suurta LUX-fania - ei ole saanut liikkeelle Helsingin ydinkeskustaan. Siellä kun vielä meren läheisyys lisää kylmyyden tunnetta. Tänään kerrospukeuduin oikein huolella ja otimme Mimmin kanssa suunnaksi Senaatintorin ja ydinkeskustan ylipäätänsä LUXin osalta. 

Koska tänään oli lauantai oli toki vähän enemmänkin arktista säätä uhmaavaa joukkoa liikkeellä joten päätimme sitten loppupeleissä vain katsastaa tänään Senaatintorin teokset ja palata mahdollisesti huomenna vielä toistamiseen kurkkimaan muita teoksia. Tässä postauksessa on valokuvia vain Katariina Sourin LUX työstä ja muista sitten toisessa postauksessa. Minä nimittäin lumouduin täysin tästä upeasta värikkyydestä. 


Katariina Souri - Pohjan kosketus, Senaatintori
Senaatintoria ympäröiviin uusklassistisiin rakennuksiin - Valtioneuvoston linna ,Yliopiston päärakennus ja Tuomiokirkon molemmin puolin oleviin terassipaviljongeihin - sekä Aleksanterinkadun varrella oleviin entisten porvaristalojen seiniin projisoidaan 19  Katariina Sourin tekemään värikästä öljyvärimaalausta. Tuttujen, historiallisten talojen seinillä on nyt LUXin aikaan pohjoisen myyttisiä maisemia. Värikkäät maalaukset kiertävät toria yli 300 asteen laajuudella. Ja näky on minusta todella vaikuttava. 


Katariina Sourin todella värikylläiset maalaukset luovat jännän rinnakkaistodellisuuden tutulle Senaatintorille. Ollaan tutussa paikassa, joka näyttää sekä tuntuu kuitenkin hänen esityksensä aikana ihan vieraalta paikalta. Sourin maalaukset ovat saaneet inspiraation mytologiasta, jumaltarustoista ja animismista. 

Sourin teosten taustalla soi Johnny Lee Michaelsin säveltämä hypnoottinen musiikki. 

Animismi eli sielu-usko on käsitys, jonka mukaan kaikilla olioilla on sielu. Meidän suomalaisten muinaisessa maailmankuvassa on ollut animistisia piirteitä. Kaikessa voitiin uskoa olevan voimaa tai olentoja eli väkeä. Saamelaisilla on ollut useita pyhiä uhripaikkoja, joita on kutsuttu seidoiksi. Seidan haltijoita on lepytelty lahjoilla, joilla on taattu hyvä metsästysonni jatkossa. 

Metsästäjä-keräilijäheimojen animistisessa todellisuuskäsityksessä ihminen on yleensä jokseenkin tasavertainen eläinten, kasvien ja luonnonvoimien kanssa. Rituaalit ovat olleet välttämättömiä, koska niillä on pyydetty lupaa käyttää eläimiä tai kasveja ravinnoksi tai puuta polttopuuksi. 
Katariina Sourin teosten värikkyys ja mystisyys puhuttelivat minua ja taisin katsoa esityksen peräti neljä kertaa. Jos ei olisi ollut sormet ihan jäässä olisi varmaan seissyt paikallani vielä parin esityskerran ja vain ihaillut. Mystiset eläinhahmot ihmisten lisäksi puhuttelivat ja saivat myös oman mielikuvituksen laukkaamaan. 

Kävin nyt jälkeenpäin katsomassa Sourin töitä hänen omilta kotisivuiltaan ja olivat ne öljyväritöinäkin hyvin vaikuttavia. Suuri koko rakennuksen seinässä ja jännässä - täysin poikkeavassa ympäristössä lisäsi vielä mielenkiintoa töihin. 


Tuomionkirkon molemmin puolin oleviin ns. terassipaviljonkeihin oli myös heijastettu Katariina Sourin töitä. Tuomikirkon alkuperäinen arkkitehti Carl Ludwig Engel ehti kuolla 12 vuotta ennen kirkon valmistumista. Engelin kuoleman jälkeen arkkitehti Ernst Bernhard Lohrmann jatkoi yksityiskohtien muuttamista eli hänen piirustuspöydältään ovat lähteneet juuri nuo erilliset terassipaviljongit. Oletettiin ettei kirkon pääkupoli kestäisi painavia kirkonkelloja, joten ne sijoitettiin lännenpuoleiseen paviljonkiin. Toinen eli idänpuoleinen toimii kappelina. 

Käykää ihmeessä katsomassa LUX Helsinki 2024 valokohteita koska vielä huomenna sunnuntaina klo 17-22 valotaide on koettavissa  ympäri Helsinkiä. Tästä näet ohjelman ja kartan. Ja ehkä pakkanen olisi vähän jo hellittänyt arktista otteen Suomesta. Yritän itse todella vielä sunnuntaina ehtiä katsomaan lisää teoksia joten uusia postauksia tulossa myös Senaatintorilla nähdyistä muista teoksista. 
2 kommenttia:

  1. Olisi upea kokemus. Tampereella pienemmässä muodossa nähnyt vastaavaa ja niin hieno tunnelma 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansku ♥ Jos on aikaa vaikka ensi vuonna tule Helsinkiin LUXin aikaa. Minä olen puolestani miettinyt piipahtamissa siellä Tampereella teidän valotapahtuman aikana mutta toistaiseksi on jäänyt. Kivaa viikonjatkoa!

      Poista