lokakuuta 01, 2023

Stadin silakkamarkkinat aloittivat perinteisesti lokakuun

 

Tänään alkoivat perinteiset Stadin Silakkamarkkinat Helsingin Kauppatorilla joten päätimme suunnata katsomaan minkälaisia venekuntia oli saapunut kalaherkkuineen Kolera-altaaseen. Silakkamarkkinat ovat kuuluneet minun elämääni jo lapsuudesta lähtien. Ihan bloggaamisen alkuaikoina 2013 syntyi myös tänne blogiin postaus tapahtumasta. Isoäitini sisar Aili-täti vei minut jo pikkutyttönä todella monena syksynä lokakuun alussa maistelemaan silakkaherkkuja sekä muitakin kalatuotteita ja aistimaan siinä samalla myös saaristolaistunnelmaa. Opin jo lapsena miten herkkua oli syödä kesällä uusien perunoiden kanssa silliä tai silakkaa. Monet ystäväni eivät ymmärtäneet miten voin edes laittaa suuhuni ällöttävää silliä puhumattakaan marinoiduista silakoista. Heistä kala oli ehdottomasti pahinta ruokaa ikinä ja eikä siitä todellakaan voinut kukaan lapsi pitää. 

Valokuva Finna / Kauppatori syys- eli silakkamarkkinat 1890-luku, Helsingin kaupungin museo 

Valokuva Finna / Silakkamarkkinat Kauppatorilla 1931, valokuva Pietinen, valokuvaaamo Pietisen kokoelma.

Silakkamarkkinoiden järjestämisellä on lähes 300 vuotta vanhat perinteet Helsingissä. Tapahtuma taitaa olla vanhin edelleen vuosittain järjestettävä yleisötapahtuma. Ruotsin kuningas Fredrik I ansaitsee saada kiitokset Helsingin perinteisistä silakkamarkkinoista. Tapahtuma syntyi vuonna 1743 kun Helsinki sai suoraan hänen kuninkaallisen korkeutensa päätöksellä oikeuden järjestää vuosittain kahdet vapaamarkkinat eli Paavalin päivänä 25.tammikuuta ja Mikkelinpäivänä 29.syyskuuta. 

Hieman huolestuneena luin uutisen siitä, että Euroopan komissio on ehdottanut silakan kalastuksen kieltämistä Suomen lähivesillä vuodelle 2024. Jos em. ehdotus hyväksyttäisiin EU:ssa vaikuttaisi se äärimmäisen voimakkaasti Suomen merikalastukseen, kalakauppaan sekä myös Helsingin joka syksyisiin silakkamarkkinoihin. Muistaakseni EU:n antamasta lausunnosta päätetään lokakuun 23.-24. päivänä. Tätä ennen tulee maiden, joita kielto koskee antaa oma lausuntonsa asiasta. Suomi sekä Ruotsi tulevat molemmat vastustamaan ehdotusta joten peukut pystyyn ettei tällainen ehdotus tulisi voimaan!

Väkeä oli Kauppatorilla perinteisesti ensimmäisenä myyntipäivänä runsaasti liikkeellä. Samaan aikaan näytti Senaatintorilla olevan myös vielä myös Kansainväliset Suurmarkkinat meneillään. Olin yllättynyt siitä miten paljon turisteja lokakuisessa Helsingissä vielä oli liikkeellä. Toisaalta syyskuu on ollut todella oivallinen kuukausi viettää lomaa Suomessa koska lämmintä on ollut vaikka välillä on vähän sadellutkin. Syyskuussa harvoin saamme nauttia lähes +20°C lämpötilasta kuten tänä vuonna. 


Oma viehätyksensä Kauppatorin silakkamarkkinoilla ovat myös vanhat puiset purjelaivat, joista tulee jännä nostalginen fiilis satojen vuosien takaa. Lohisoppaa olisi ollut tarjolla purjevaivassa mutta kun kotiin oli hankittu jo muuta ruokaa jätettiin keitto väliin vaikka se varmasti olisi ollut sellaista ihanan paksua ja ruokaisaa kuten aiempinakin vuosina. Siihen vielä kyytipojaksi saaristolaisleipää niin avot! 
Tänään myös jo 1970-luvulta asti toiminut silakkaraati - jonka jäsenet vaihtuvat vuosittain - on valinnut kolme parasta tuotetta Stadin Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kahdessa kategoriassa. Vuoden maustekalasarjasarjassa kilpaili tänä vuonna 7 tuotetta ja kylmien silakkatuotteiden silakkayllätyssarjassa peräti 14 tuotetta. Raati pisteytti tuotteet maun, ulkonäön, tuoksun ja koostumuksen mukaan.

Silakkayllätys -sarjassa voittajaksi julistettiin taivassalolaisen Liisa Vainion Herkkusilakka. Vuoden maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti Leif ja Gerd Bergman Getasta Ahvenanmaalta. Onnea voittajille! 


Marjon matkaan lähti Stadin silakkamarkkinoilta totta kai maustesilakkaa ja saaristolaisleipää, josta on enää puolet jäljellä. En voinut vastustaa sitä kun on niin hyvää! Piipahdan vielä viikolla hakemassa toisen saaristolaisleivän ja minua kiinnostaisi maistaa tuota voittanutta Silakkayllätystä. Myös tyrnimehua tekisi mieli ostaa itselle. 

Oletko sinä suunnitellut menoa Stadin silakkamarkkinoille? Onko tapahtuma tuttu ehkä jo entuudestaan? Mikä on sinun suhteesi silakkaan? Teetkö silakkaherkkuja vai jääkö syömättä?

Mukavaa uutta viikkoa kaikille ja alkanutta lokakuuta! 


2 kommenttia:

  1. Me kävimme pojan luona viime viikonloppuna pääkaupunkiseudulla. Samalla mies halusi koukata Kauppatorin kautta Silakkamarkkinoille. Kyllä oli ihmisiä ja kuhinaa. Kierrettiin sitten veneitä ja sieltähän lähti mukaan myös kalaherkkuja. Helsingissä on kyllä röyhkeitä lokkeja, jotka yrittävät koko ajan napata ihmisten jäätelöitä tai muuta syötävää käsistä. Ne myös onnistuivat siinä usein. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka kommentistasi ja kiva kuulla sinunkin vierailleen Silakkamarkkinoilla. Siellä oli kyllä sunnuntaina aika paljon kuhinaa kun tapahtuma oli juuri avattu ja kelikin niin mukavan aurinkoinen. Viikolla satoi parina päivänä vettä, joka varmasti karsi kävijöitä. Itse kävin toistamiseen viikolla hakemassa saaristolaisleipää ja kalaherkkuja myös. Mukavaa uutta viikkoa!

      Poista