lokakuuta 10, 2013

Silakkamarkkinat

Viime sunnuntaina oli mukavan aurinkoinen syyspäivä tehdä pikku kävelyretki perinteisille lokakuun Silakkamarkkinoille. Päätin yllättää Joensuusta tulleen vieraani Minnan viemällä hänet katselemaan Kauppatorin vilinään kun oli vielä markkinoiden avauspäivä. Silakkamarkkinoita on muuten vietetty Helsingissä vuodesta 1743 eli pitkät on perinteet tällä tapahtumalla. Minnalle tämä oli ensimmäinen kerta markkinoilla mutta toivottavasti ei viimeinen :)


Minulle Silakkamarkkinoilla käyminen on taas niitä juttuja, jotka on istutettu lapsuudessa mieleen. Aili-täti - isoäitini sisko - oli todellinen kalanystävä ja kävimme useana syksynä markkinoilla maistelemassa silakkaa ja muita saaristolaisten herkkuja. Pidän silakasta vaikka sitä tuleekin tehtyä kotona melko vähän. Mieleeni tuli silti sellaisia silakkaherkkuja, joita täytyy kokeilla tässä lähitulevaisuudessa kuten silakkapaistos uunissa tai silakkamousse - MUMS!


Tori olikin ihan tupaten täynnä ihmisiä ja Minnien oli hieman haastaavaa seikkailla ihmisvilinässä mukulakivillä mutta hyvin se selvisi ja kalanhaju tuntui koiruutta kiinnostavan erityisen paljon. Kyllä siinä koiran kuono heilui suuntaan ja toiseen kun tuoksuja oli niin paljon ja kaikille piti heiluttaa häntää.

Aili-isotäti opetti, että parhaat kalat kaupataan suoraan veneistä, joten keskityimme katselemaan niitä tällä reissulla. Minusta tuntui, että itse myyntikojuja taisi olla hieman vähemmän kuin viime vuonna tai sitten ihmisiä oli vain niin paljon. Tarkistin myöhemmin netistä, että kalastajaveneitä oli 21 ja torimökkejä 19 joten aika tasoissa oltiin.Lohikeittoa olisi ollut kiva maistaa mutta olimme päättäneet jo mennä syömään Silakkamarkkinoiden jälkeen La Famigliaan pizzaa joten kalakeitto jätettiin nyt väliin. Samaan aikaan nimittäin vietettiin SYÖ Helsinki tapahtuma ja 10 eurolla sai ruokaa 37 ravintolassa Helsingissä.


Tämä ahvenanmaalainen vene oli somistettu kivoilla nukkehahmoilla - Peppi Pitkätossu ja letit :) Ja myynnissä oli myös tyrninmarjamehua ja hurrrrrjan hyvää saaristolaisleipää! Tähän leipään voi jäädä koukkuun. Ostin leipää tälläkin kerralla ja kohta on viimeinen pala menossa.
Voiko näitä vastustaa?


Silakkamarkkinoilla kokoontuu aina perinteisesti myös silakkaraati maistamaan ja valitsemaan vuoden maustekalat ja silakkayllätykset. Tämä raati sitten palkitsee parhaat tuotteet ja jakaa palkinnot. Olisi ollut kiva nähdä Silakkaraati työssään maistelemassa kaloja....

Vuoden silakkayllätyksen voittaneen Rosépippurisilakan ja kolmanneksi sijoittuneen maustekalan tekijä on Holger Sjögren. Holgerin voittotuotteita sai ostaa Juhani Tammisen veneestä. Komea pysti oli ja sain maistaa näitä silakoita ja olivat ihan älyttömän hyviä. Taidan kipaista hakemaan näitä yhden purkillisen vielä ennenkuin Silakkamarkkinat ehtivät loppumaan.Veneet oli somistettu niin idyllisesti. Oli syksyisiä kanervia ja callunoita sekä ihania myrskylyhtyjä.Silakkamarkkinoilta saa toki paljon muutakin kuin silakkatuotteita jos ei ole kalan ystävä. Säilöttyjä kurkkuja, punaposkisia omenoita Kökarin saarelta, saarilampaiden villasta kehrättyjä vaatteita ja käsitöitä.
Ihania kylttejä ja kauniita vanhoja veneitäkin tuli taas bongattua.


Vielä ehtii poikkemaan ja nauttimaan Silakkamarkkinoista. Silakkamarkkinat ovat avoinna 6.- 12.10. sunnuntaista perjantaihin klo 7-19 ja lauantaina klo 7-15. Käyn itse ainakin hakemassa lisää saaristolaisleipää :)


4 kommenttia:

 1. ihania kuvia ja nam! mitä tuotteita. upean näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) oli mukavan aurinkoinen sää kuvata!

   Poista
 2. saaristolaisleipä on todella hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tunnustaa, että voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon :D

   Poista