syyskuuta 18, 2022

Ruska on hiipinyt luontoon ja väritys on juuri nyt upeaa

 

Ihan muutamassa päivässä on luonto muuttanut väriään ja ulkona hehkuvat upeat syysvärit! Vaikka ilma on vielä lämmin päivällä - toisina päivinä melkein helteinen - ovat yöt jo viilenneet. Ja ennen kaikkea on päivänvalon määrä vähentynyt. Tänään aurinko nousi Espoossa 06:58 ja laskee 19:33. Kuluvana sunnuntaina päivän pituus on siis 12 tuntia 35 minuuttia eli voiton puolella on päivä vielä yöstä. Mutta kohta tilanne kääntyy päinvastoin eli yö alkaa ottaa niskaotteen päivänpituudesta. Sekä lämpötila että valon määrän väheneminen saavat joka syksy aikaan tämän väriloiston.



Ensi perjantaina 23.syyskuuta on syyspäiväntasaus eli päivä, jolloin täällä pohjoisella pallonpuoliskolla kesä loppuu ja syksy alkaa astronomisen eli tähtitieteellisen määritelmän mukaan. Taidan siis ikuisena kesänvenyttäjänä elää enemmän tämän astronomisen kalenterin mukaan kuin sen, että syksy alkaa heti kun kesäloma loppuu. Tulevana perjantaina ovat päivä ja yö täsmälleen yhtä pitkiä. Ja tästä eteenpäin yö sitten vaan pitenee vieden päivältä niitä minuutteja pikku hiljaa kunnes päästään talvipäiväseisaukseen 21.joulukuuta, jolloin valo alkaa taas pikku hiljaa lisääntymään. 



Tänä syksynä ruska tulee olemaan ihan varmasti huikea koska kesä oli niin lämmin. Toisaalta Etelä-Suomessa oli myös todella kuivaa joten teiden varsilla on näkynyt kellastuneita puita jo elokuussa kuivuuden takia. Parhaimmillaan ruskan sanotaan olevan täällä pääkaupunkiseudulla lokakuun toisella viikolla. Ruska on alkanut Lapista jo elo-syyskuun vaiheessa ja sieltä se sitten siirtyy Suomineidon alaspäin saapuen lopuksi tänne eteläänkin. Minä ei ole vieläkään kokenut Lapin ruska-aikaa joten tämä asia on ehdottomasti korjattava ehkä jo ensi vuonna.



Teimme tänään pienen ruskaretken, joka alkoi itseasiassa Kahvila Kampelasta. Olen lukuisia kertoja hehkuttanut sekä täällä blogissa että Instagramin puolella tämän punaisen kahvilamökin ihanuutta. Ollaan meren äärellä paikassa joka sopii sekä maakravuille että merenkävijöille. Tarjolla on aina suussa sulavaa pannukakkua mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa sekä makeista ja suolaisia herkkuja. Tänään herkuteltiin kahvin kanssa lohivoileivistä. Omnomnom! Kahvittelun jälkeen voi lähteä vaikka Uutelaan samoilemaan tai suunnata Särkänniemen luonnonsuojelualueelle ihailemaan syksyistä ruskaa.



Me otimme tänään Kampelasta lähtiessä suunnaksi Kallahdenniemen, joka on noin 10 minuuntin ajomatkan päässä Aurinkolahdesta. Itse asiassa Kampelan terassipöydistä näkee tälle kauniille niemelle horisontissa. Päätellen parkkipaikalle jätetyistä autoista moni muukin oli sunnuntai kunniaksi lähtenyt happihyppelylle ihailemaan ruskaa. Upeasti olivat pihlajat jo vaihtaneet väriä. Samoin myös mäntymetsän aluskasvillisuus hehkui punaisenaan. En vieläkään ole saanut selville mikä ihme on tuo valokuvissani näkyvä lähes punaiseksi syksyllä muuttuva kasvi, jota kuvaan joka syksy. Jos joku tietää vinkatkaa ihmeessä! 



Upeita ruskan sävyjä oli tänään nähtävillä myös Meri-Rastilan tenniskenttien lähellä, jossa vaahtera olivat ihan liekeissä. Ihaillessani tuota värikkyyttä tuli yhtäkkiä mieleen biologian opettajan sanat kouluajoilta. "Kun lehtivihreä pakenee lehdistä syksyllä tulevat puiden oikeat värit esille kesän jälkeen." Opettaja jatkoi, että tämä meidän näkemämme ruska on koko ajan siellä lehtivihreän alla piilossa tullen sieltä sitten esille. Tuntui hassulta ajatella, että punaisia, oransseja ja keltaisia lehtiä on koko kesän vain peittänyt vihreä väri ennen kuin ne paljastavat oikeat värinsä. Aika hassua mitä kaikkea valo määrä ja lämpötilan lasku saavat aikaan. 



Kotimatkalla bongasin vielä Pitäjänmäeltä yhden villiviinin, joten auto tiensivuun ja räps räps! Villiviini viisisormisine lehtineen on minun suosikkini sekä vihreänä että ruska-asussaan. Syksyllä on aina ajettava muutaman talon ohi Helsingissä nähdäkseen upeita villiviiniseiniä. Viime syksynä bongasin Suomen lasimuseon seinältä Riihimäeltä todella rehevän villiviinin. Tiedän, että villiviineistä eivät kaikki pidä ja monet ovat sitä mieltä, että ne rapauttavat talon ulkoseiniä mutta kauniita ne ovat joka tapauksessa.



Vielä ehtii hyvin katselemaan ruskaa joten no worries! Jos ilmat pystyvät näin sateettomia tulee ruska kestämään pitkään. Olen itse miettinyt ruskaretkeä vaikkapa Hankoon, jossa elokuussa emme ehtineet käydä mutta katsotaan mahtuuko ohjelmaamme. Myös jossain lehtometsissä tässä lähistöllä voisi olla mielenkiintoista käydä kurkkimassa värien vaihtumista.

Mukavaa uutta viikkoa kaikille! 


6 kommenttia:

  1. Syksyssä parasta on kyllä tuo väriloisto! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi Minna ihan samaa mieltä. Se aika syksyssä kun värit tulevat esille ja aurinkokin vielä valaisee maisema on todella kaunista. Kun sitten lehdet ovat pudonneet ja syyssateet alkaneet luonto näyttää hetkellisesti aika karulta. Kivaa viikonloppua :)

      Poista
  2. Kivoja syyskuvia ja kuvissa meidän lempipaikkoja :)
    Nyt vielä tämä syksy menee, kun on ihania värejä ja valoja. Mutta marraskuun pimeys ja märkyys, on minulle raskasta aikaa. Toivottavasti tänä vuonna tulee lunta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen :) Näihin teidän tuttuihin maisemaan ajetaan meiltä Espoosta usein fiilistelemään. Niin tehtiin jo Minnien aikana ja jatketaan perinnettä Mimmin kanssa. Espoossa meidän paikkoja ovat Laajalahden rannikot ja Lauttasaaressa Kokkokallion rannat Hgin puolella.

      Olen samaa mieltä, että se lehdetön sateinen aika syksyssä on se synkin osuus mutta toivotaan, että olisi lyhyt tänä vuonna ja saataisiin myös lunta kuten viime talvenakin. Tosin ihan niin paljoa ei tarvittaisi kuin viime vuonna kun meillähän ei pihakatuamme aurattu koko talvena ja siellä liukasteltiin jääpolanteissa. Kesällä kun vein auton huoltoon huomattiin, että oikea etupuskuri oli rikki eli tullut niistä jääpolanteista. Ei kiva juttu ollenkaan kun meni vaihtoon.

      Poista
  3. Ehkä jokaisella on oma lempipaikka, jossa aina poiketaan lenkkeilyn lomassa. Turun alueella ruska on kauneimmillaan Ruissalossa. Siellä lempikahvillamme oli Honkapirtti. Se on hyvin yksinkertainen sisustuksellaan, mutta sen kuuluisat hernekeitto ja lätyt vievät kielen mennessä. Jos joskus eksyt sinne Ruissaloon, niin suosittelen lämpimästi!

    Mukavaa viikonloppua ja uutta viikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa Rva Sanalle kirjoitin minulla on monia lempipaikkoja kävelyyn myös Espoon puolella. Ruissalossa ole ollut vain kesällä ja siitäkin on jo aikaa. Ruska siellä voi olla myös todella kaunis. Ehkä pitäisi poiketa.

      Mukavaa viikonloppua ja uutta viikkoa myös sinne Maltalle :)

      Poista