syyskuuta 08, 2022

LWT 2022 - Villa Limppu ja Villa Unelma - erilaiset vanhat talot

 

LWT 2022 postaukset jatkuvat ja tällä kerta esitellään Loviisan kaupunkialueella sijaitseva Villa Limppu. Toinen kohde onkin sitten etäkohde eli Villa Unelma löytyy Skinnarbyn kylästä. Ehdottomasti kannattaa tulevissa Loviisan Wanhat Talot -tapahtumissa poiketa myös etäkohteissa eli sellaisissa, jotka eivät sijaitse ihan Loviisan kaupunkialueelta. Kesällä 2019 matkasin Isnäsiin (35 km keskustasta) katsomaan Labbyn kartanoa ja vanhaa Väentupaa, jotka olivat tänä vuonna talotapahtumassa mukana. Mielenkiintoinen kohde vaikka ja mukava ajomatka ihan uusissa maisemissa! Smeds hemman sijaitsee puolestaan Valkossa (6 km keskustasta) ja kesällä 2016 piipahdin tässä upeasti kalustetussa kesäasunnossa, jota myös aateliset ovat asuttaneet. Minulla oli vakaa aikomus tänä kesänä käydä uudessa kohteessa nimeltään Hammartorp (17 km keskustasta) mutta aika ei yksinkertaisesti riittänyt. Ensi vuonna on varattava ehdottomasti kaksi päivää tapahtumalle. 

Villa Limppu

Villa Limpussa olen käynyt ensimmäisen kerran jo Wanhan Ajan Joulukotien yhteydessä 2015 ja joka vuosi myös sen jälkeen. Nyt talossa puhaltavat uudet tuulet sillä aiemmin talo asuttanut Ahosen perhe on muuttanut pois ja talo on saanut ihan uudet asukkaat. Ihana Villa Limppu on nyt Tuuli Huovilan, Olli Suomisen ja nelivuotias Siiri-tytön uusi kotitalo. Perhe asui aiemmin läheisessä Strömforsin ruukissa vuokralla ja mietti jo takaisin Helsinkiin muuttoa mutta onneksi Villa Limppu hurmasi heidät. 


Enkä yhtään ihmettele sillä tämä yli sata vuotta vanha talo on upea sekä huonetiloiltaan että myös sijainniltaan. Ei olla ihan Loviisan keskustassa vaan lähellä Loviisan linnoitusta, joka Augustin Ehrensvärdin johdolla Ruotsin vallan aikana vuonna 1748 rakentui Degerbyn (nykyiseen Loviisan) kaupunkiin. Villa Limppu on melkein Kuninkaanlammen naapuritalo. 

Tämä värikäs talo portaikossa olisi ollut myytävänä. 

Loviisan Wanhat Talot -tapahtumalehdessä talon esittelytekstissä luki "Valoa, väriä ja iloa Villa Limpussa". Allekirjoitan 110% tuon kuvauksen. Kun astuttiin vanhan talon eteiseen niin kuistin ikkunoista tuleva luonnonvalo osui talon uuden emännän Tuuli maalaamaan värikkääseen tauluun. Talon yläkerrasta löytyy myös Tuulin ateljeetila ja hänen taulujaan on talossa paljon. Tästä pääset kurkistamaan Tuulin kotisivuille laajemmin hänen maalauksiaan. Ihania värejä - pidän!


Emma tarkoittaa kokonaan verhoiltua pehmustettua tuoli, jonka valmistus aloitettiin 1800-luvun puolivälissä ja tuoli rantautui myös meille. Suomessa Emma-tuoleja valmisti ainakin Oy Stockmann Ab:n Keravan Puusepäntehdas ja tuolit olivat numeroituja.  


Jännän värinen vehka kun siinä oli vihreän lisäksi myös violettia, joka sointui muuhun sisustukseen. 


Ihana 1950/60 -luvun vintage kukkapöytä teak-tasoilla. Upea katseenvangitsija ikkunan edessä. 


Keltaisena hehkuva pirteä kukkatapetti olohuoneen yhdellä seinällä. 

Moderniin sohvaan yhdistetty rokokootyylinen sohvapöytä. Pidin sisustuksen kerroksellisuudesta ja eri aikakausista, jotka olivat ihan sulassa sovussa keskenään.  

Paljon on muuttunut edellisen Villa Limppu vierailuni jälkeen talossa. Olohuoneen värityksessä on trendikästä vaaleanpunaista, oranssia, vihreää ja keltapohjainen kukkatapettikin löytyy yhdeltä seinältä. Rottinkihuonekalut ovat juuri nyt todella IN ja sopivat hyvin vanhaankin taloon. Minä rakastuin olohuoneen vaaleanpunaisella nukkasametilla verhoiltuun Emma-tuoliin, jossa oli vielä ihana helmakangas. Kaunis supernaisellinen tuoli ja upeasti kunnostettu! Myös ikkunan edessä oleva 50-luvun kukkahyllykkö on tyylikäs. Villa Limpun keittiö on ihanan iso ja valoisa! Ja tuo penkki ikkunan alla melkein kutsuu istumaan ja katselemaan haaveillen puutarhan omenapuita. Keittiön tapetti oli myös kaunis. Tässä keittiössä syödään ihan varmasti maukkaita aterioita perheen kesken. Perheeseen kuuluu myös koira, joka talotapahtuman ajaksi oli sijoitettu pihalle. Myös Villa Limpun puutarhassa oli tapahtunut hurjasti muutoksia ja sinne oli nousut myös pieni viherhuonekin. Yläkerrasta löytyivät Tuulin ateljeetila, vanhempien makuuhuone ja pikku Siirin huone. Osittain toinen kerros oli vielä keskeneräinen. Toivottavasti Villa Limppu on avoinna myös joulukotien aikaan koska tässä talossa on hyvä feng shui. Onnea Tuulille, Ollille ja pikku-Siirille uuteen kotiin Villa Limppuun ♥

Villa Unelma


Villa Unelma oli minulle täysin uusi kokemus ja ensimmäistä kertaa myös mukana Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa. Saapuessani talon pihaan yllätyin kuinka suuri tämä 1920-luvulla Skinnarbyn kylään siirretty talo olikaan. Talo on varmasti ihan vasta maalattu valko-siniseksi ja sen peltikattokin näytti ihan uudelta. Vanhojen talojen lehtisestä löytyi tietoa, että 60-luvulla Villa Unelma oli toiminut myös maitotilana eli navettarakennuksessa oli varmasti ollut useita lypsäviä. Ympärillä oli peltoja silmän kantamattomiin. Kun kipusin rinnettä talolle huomasin opasteviita mitä kaikkea tällä tontilla olisi nähtävillä. Päätin aloittaa talosta ja jatkaa sitten muualle jos aikaa vielä riittää. 


Astuessani sisälle Villa Unelman kuistille tuli mieleen vanha sanonta "Never judge a book by its cover." eli "Älä arvostele kirjaa kannen perusteella." Vielä ulkona oltiin niin supisuomalaisen maalaistalon pihalla kuin vain voi olla ja nyt edessä oli eksoottisia värejä, lyhtyjä, jänniä nukkehahmoja ja ihan toisenlainen maailma. Kuin minut olisi teleportattu toiselle puolelle maapalloa ehkä Intiaan yhtäkkiä. Teki mieli nipistää itseään käsivarresta olenko minä todella vielä Loviisassa vai jossain ihan muualla. Ihan huikea kokemus varmasti astua tähän tilaan harmaana, sateisena syyspäivänä ja nähdä tämä värikkyys. Yllätykset jatkuivat kun astuin seuraavasta ovesta sisälle - ehkä tupa - valtavan suureen tilaan, jossa talon emäntä Bhakti Kulmala kattoi iloisesti pöytää. Ihanan nauravainen ja iloinen nuori nainen, joka selkeästi rakasti värejä myös omassa pukeutumisessaan. Bhakti on miehensä Aarne Ekströmin kanssa ostanut Villa Unelman pari vuotta sitten. Jos huoneen seinällä lukee LOVE asuu täällä onnellisia ja rakastavia ihmisiä. Tilassa oli valtavasti yksityiskohtia mitä olisin halunnut valokuvata ja samalla juttelin talosta eläväisen Bhaktin kanssa. Tässä talossa "less in not more" vaan Villa Unelmassa on paljon kaikkea ja ennen kaikkea se on värikästä. Minulle tuli välillä sellainen vähän hätääntynyt olo huomaanko kaikki upeat yksityiskohdat siinä juttelun sekä kuvaamisen lomassa. Tähän kohteeseen on ehdottomasti päästä uudelleen koska ihan varmasti paljon jäi näkemättä. 


Tässä tupakeittiössä on ihan valtavasti neliötä, varmasti yhtä paljon kuin pienessä yksiössä. Tilaan mahtui ruokapöydän lisäksi myös oma sohvaryhmä vaikka kahvitteluun. Keittiön alakaapit oli rohkeasti maalattu turkooseiksi ja yläkaapit valkoisiksi. Kaapit näkyvät yhdessä valokuvassani heijastuen mustan vanhan kaapin oven peilistä. Tämän keittiötilan sydän oli ihana vanha puuhella, joka varmasti luo myös kotoisaa tunnelmaa ja lämpö tilaan. Värikkäitä astioita ja paljon pientä katsottavaa joka puolella. 

Oli aika siirtyä eteenpäin talossa. Kaunis näkymä keittiöstä makuuhuoneeseen ja olohuonetilaan. 
Makuuhuonetilassa oli kaunis 1800-luvun lopun uusrenessanssi peililipasto, joka Villa Unelmassa oli tyylien sopivasti maalattu mustaksi. Lapsuudenkodissa löytyy lähes samanlainen mutta se on pähkinäpuun värinen. Näitä uusrenessanssi kaappeja oli talossa useita vähän erilaisella varustuksella. Koristeellisen kauniita ja itse pidän niistä kovasti. 

Olohuonetila oli myös suuri ja siellä taisi olla peräti kolme ikkunaa joten valo tässä rakennuksessa oli yllin kyllin. Ihana vanha kakluuni myös tuomassa sekä lämpöä että tunnelmaa Villa Unelmaa. Sohvannurkkauksessa oli ihanan värikkäitä tyynyjä. 


Tässä pukeutumistilassa taisivat olla Bhaktin vaatteet - oikea vaaleanpunainen unelma! Mielenkiintoinen uusi tuttavuus tämä Villa Unelma ja tänne täytyy todella tulla ensi kerrallakin.


Ennen seuraavaan kohteeseen siirtymistä ehdin vielä kurkistaa nyt vain LWT:n ajaksi Villa Unelman entisen navetan ylisille oli avattua Museota, jossa oli kaikki vanhaa ja mielenkiintoista katsottavaa. 

Kiitos sekä Villa Limpun että Villa Unelma väelle kotiensa avaamisesta ♥♥♥
5 kommenttia:

 1. Unelmakoteja nämä. Rakastan värejä ja sellaista Huvikumpumaista tunnelmaa jota taloissa on.
  Kaunista viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi! Minäkin rakastan värejä ja koska olen luonteeltani "Peppi Pitkätossu" tämä Huvikumpumaisuus myös puhutteli. Pieni boheemi ote piristää kummasti ja saa rentoutumaan kivasti.

   Aurinkoista viikonloppua Outi ♥

   Poista
 2. Villa Limppu teki minuun vaikutuksen juuri virheettömällä tyylien yhdistelyllä. Tarvitaan aika hyvää sisustussilmää saadakseen eri aikakaudet niin saumattomasti yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi, että Villa Limpussa oli tyylit sekaisin sulavasti ja hyvin! Myös rohkeutta vaaditaan sisustuksen tekijältä, että hän osaa olla innovatiivinen ja rohkeasti rajoja rikkova. Omassa kodissaan pitää saada toteuttaa juuri niitä mieltymyksiä, värejä ja tunnelmia, joissa tuntee olonsa kotoisaksi ja viihtyy. Kodin on myös minusta aina oltava käyttäjiensä näköinen. Näissä molemmissa sekä Villa Limpussa että Villa Unelmassa kodit ja asujat olivat synkronissa keskenään.

   Poista