heinäkuuta 02, 2021

Kahvilla "Somerjoki kioskilla" - Rauli Badding Somerjoen maisemissa ja Somero vinkkejä

 

Heinäkuun kunniaksi päätimme eilen lähteä töiden jälkeen kahville jonnekin maaseudulle. Piti ehdottomasti päästä ajelemaan aurinkoisten viljapeltojen ja maalaismaiseman keskelle. Sininen taivas ja muutama valkoinen pilvenhattara kruunasivat idyllisen maiseman. Ihan täydellinen automatka olisi ollut jos sen olisi voinut vielä taittaa avoautolla tukka hulmuten! Toisaalta olihan ilmastoidussa omassa autossakin ihan kiva kuumana päivänä matkata. Suunnaksi valikoitui tällä kertaa Somero ja Rauli Badding Somerjoen kioski. Mimmi lähti totta kai mukaan kesäretkelle. 

"Olen vapaa, bussi Tarvontietä kiitää

kivi-Helsinki jää kauas, kauas taa

Niin kuin lokki aion pohjoiseen mä liitää

siellä Somero jo mua odottaa

Vanha kauppa Brynolf Poutasen 

mua tervehtii kuin hymyillen

se kotimatkan tuttu merkki on"

Rauli Badding Somerjoki, Bussi Somerolle 1982Someron suunnalla on toki käyty useita kertoja aiemminkin. Sukulaisiakin kun asuu siinä ihan vieressä Somerniemen puolella. Keväällä 2017 saikin sukulaistytöltä kutsun tulla tutustumaan Someron Nostalgiaviikkoon, jossa kellohelmat heiluivat, kromi kiilsi ja moottorit pauhasivat.  Ihan huippu tapahtuma! Toivotaan, että ensi vuonna taas voidaan järjestää legendaarinen Nostalgiaviikko, joka nyt koronan takia on kahtena vuonna jäänyt pitämättä. Upean nostalgiapäivän päätteeksi kävin pikaisesti juomassa kahvit ennen Espooseen huristelua kioskilla, jonka nimi silloin oli Baddingin Kioski Paratiisi. Oheinen kuva on keväältä 2017. 


Kioski sijaitsee itse asiassa Hirsjärvellä, osoitteessa Helsingintie 920. Kioskilta on vielä Someron keskustaan matkaa vajaa kymmenen kilometriä. Kun Saukkolan kohdalta kurvasimme pois Turun moottoritieltä seututielle numero 280 oli se Uudenmaan läänin puolella nimetty Somerontieksi mutta heti kun ylitettiin Varsinais-Suomen lääninraja tie muuttuikin Helsingintieksi. Hassua, että tien nimi muuttui ihan yhtäkkiä! Baddingin "Bussi Somerolle" -kappaleessa mainittua Brynolf  Poutasen kyläkauppaakaan ei enää ole tämän tien varrella koska se suljettiin vuodenvaihteessa 2016. Saman suvun pitämä legendaarinen paikalliskauppa ehti peräti 69 vuotta palvella lähiseutujen asukkaita. Toinen pieni yllätys minua odotti itse kioskilla sillä sen nimi olikin sitten kesän 2017 jälkeen muuttunut Somerjoki kioskiksi. 

"Kun mä sinut kohtasin, oli ilta ihanin

Linnut lauloi ja kimmelsi taivaan kuu.

Sinä sanoit menkämme maalle meidän landelle

Mietin nyt juttu tä onnistuu"

Rauli Badding Somerjoki, Paratiisi 1973
Mutta mistä ihmeestä tämä Somerjoki kioski oikein on saanut alkunsa? Rauli Badding Somerjoen vanhemmat avasivat jo vuonna 1962 Helsingintien varteen pienen kioskin. Baddingin isä Gunnar Somerjoki joutui jättämään päivätyönsä kattohuopatehtaalla astman ja keuhkoahtauman takia. Kioski pystytettiin itse asiassa tienhaaraan, joka vei vain parin sadan metrin päässä sijaitsevaan perheen kotitaloon Aholaan. Kioskin nikkaroi muutamassa illassa somerolainen Aimo Laakso. Isä Gunnar ehti pyörittää kioskia vain yhden ainoan kesän sillä hän kuoli marraskuussa 1962. Baddingin äiti Elina jatkoi kioskin pitoa perheen lasten ja erityisesti poikiensa Karin ja Raulin kanssa miehensä poismenon jälkeen. 

Rauli Somerjoki vasemmalla ensimmäisessä bändissään The Five Yes 1965, kuva Wikipedia 

Somerjoen kioskista tuli nopeasti suosittu paikallisen nuorison keskuudessa. Ehkä paikka veti nuorisoa sijaintinsa takia tai ehkä musiikkiuraansa aloitteleva Rauli sai ikäisensä tulemaan kioskille. Raulia alkoi musiikki viemään entistä enemmän mukanaan ja kohta miestä nähtiin keikoilla jo ympäri Suomea. Kioski oli toiminnassa Helsingintien varressa aina vuoteen 1975. Tämän jälkeen kioski jäi maanmerkiksi paikoilleen ja vähitellen myös ajanhammas alkoi purra siihen ja seinät saivat osakseen töherrystä maalin rapistessa.

"Hän on sorateiden virtuoosi hän lentää matalaa,

Jalka tuuppaa kiinni kaasuun.

Nuoteista hän soittelee kuin teiden Rubinstein,

Sompaa, repii kaiken irti autostaan.

Hei, hän syntynyt on vauhti kallossaan.

Hei, hei, hei, ja bensaa suonissaan."

Rauli Badding Somerjoki, Bensaa suonissa 1971Rauli Badding Somerjoen kuoleman jälkeen 1987 Somerjoen vanhasta kioskista tuli Badding fanien pyhiinvaelluskohde. Kioskilla vuonna 1984 otetussa kuvassa Rauli istuu perheen vanhan kioskin edessä. Baddingin ura oli lähtenyt uuteen nousuun Agents -yhtyeen solistina 1980-luvun alussa. Ikkunaprinsessa -kappaleesta tuli valtava hitti, joka soi radiossa jokaisella kanavalla. Badding alkoi taas myös keikkailemaan Agents -yhtyeen kanssa ympäri Suomea. Ikävä tosiseikka oli se, että Rauli Badding Somerjoki kärsi koko uransa ajan esiintymiskammo, joka ajoi hänet käyttämään alkoholia lievittämään jännitystä. Masennus otti vallan myös laulajasta ja hänen fyysinen terveytensä alkoi reistailla. Somerjoki kuoli 14.tammikuuta 1987 vain 39-vuotiaana Helsingissä Aleksis Kiven kadulla kodissaan. 

"Kerro mistä laivat myotätuulen purjeisiinsa saivat.

Mulle tuovatko ne viestin vielä jostain kaukaisen.

Kerro uivatko mun luokseni, näin lapsuudesta laivat.

Kun lumivalkolaivat uivat sieltä lailla pilvien.

Kun lumivalkolaivat uivat sieltä lailla pilvien."

Rauli Badding Somerjoki, Laivat 1985

Kymmenen vuotta Rauli Badding Somerjoen kuoleman jälkeen 1997 Somerjoen kioski avattiin laulajan muistokohteena uudelleen. Someron yrittäjät ry. vuokrasi kioskin ja aloitti sen kunnostamiseen alkuperäiseen asuunsa. Kioskin yhteyteen on rakennettu myös myöhemmin parkkipaikka autoille ja kesäaikaan siellä on siirrettävä kuivakäymälä käytössä kahvittelijoille. Kioskin asiakaspaikat olivat alun perin vain kioskin lipan alla olevat penkit mutta nykyään kioskien edustalla on pöytiä penkkeineen. Uusi nimi Baddingin kioski Paratiisi paikalle annettiin yleisöäänestyksen tuloksena avajaispäivänä. Vanha kioski on edelleen paikoillaan mutta tuotteiden myynti tapahtuu nyt pyörällisestä uudesta kioskivaunusta. Kioskissa meitä palvellut kesätyttö kertoi, että vanhan kioskin pieni koko rajoitti myytävien tuotteiden valikoimaan. Lisäksi kioskin hygieniataso ei enää riittänyt tämän päivän vaatimustasoon joten siksi tänä kesänä paikalla on siirrettävä "kahvilavaunu". Kuvan unohdin tästä vaunusta ottaa mutta voitte kurkistaa sen vaikka Facebookista. Facebookista löytyy jostain syystä kaksi eri ryhmää kioskille mutta luultavimmin tuo linkitetty on "se virallinen". Tarjolla olisi ollut myös useita irtojäätelöitä, joita myös olisi tehnyt mieli maistaa. Istuessamme penkeillä nauttimassa kaffetta tuoreiden korvapuustien kanssa mietin toista Somerolla vaikuttanutta säveltäjämestaria Unto Monosta. Korvissani alkoi soimaan Suomen kansallistango Satumaa, joka on Monosen legendaarinen sävellys. "Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa, missä onnen kaukorantaa laine liplattaa. Missä kukat kauneimmat luo aina loistettaan siellä huolet huomisen voi jäädä unholaan. Oi jospa kerran sinne satumaahan käydä vois niin sieltä koskaan lähtisi en linnun lailla pois." Sekä Somerjoen että Monosen elämässä vaihtelivat ylä- ja alamäet sekä ikävät "Via Dolorosa -vaiheet". Molemmat säveltäjämestarit on haudattu Someron hautausmaalle. Täytyy joskus piipahtaa sielläkin. Nyt ei ollut aikaa ajaa enää Someron keskustaan. Rauli Badding Somerjoen kotitalo Aholan kunnostaminen alkoi talkootyönä reilu vuosi sitten. Kioskilta lähtee metsäpolku, jota kävelemällä noin muutama sata metriä pääsee Baddingin kotitalon suojaisaan pihapiiriin. Sinne on tarkoitus mennä vierailemaan vain silloin kuin kesäkahvila on avoinna - muulloin aidatun alueen portti on kiinni. Talo on saanut jo uuden vesikaton vuosi sitten ja kunnostus jatkuu pikku hiljaa.


Kotitalon pihapiirissä on varasto- ja saunarakennusten lisäksi kuusen alle unohtunut vanha Fiat-merkkinen auto ja useita maatalouskoneita. Ehkä perheellä on ollut myös viljelymaita jossain lähistöllä tai sitten koneiden avulla ollaan käyty muiden pelloilla töissä. Maasta puskee esille pullea raparperin lehti ja omenapuu odottaa jo uutta omenasatoa syksymmällä oksilleen. Pihankeinu heiluu vienosti kesätuulessa. Kotitalon kukkapenkissä kukkii vielä vaikka rikkaruohot ovatkin sen jo vallanneet itselleen. Jää nähtäväksi mitä kotitaloon mahdollisesti tulee kun se on saatu remontoitua. Voisiko ajatella, että siellä olisi Rauli Badding Somerjoki kotimuseo? Luulen, että montaa fania se ainakin kiinnostaisi. 

Jos haluat Someron suunnalta muita kohteita, joissa käydä kahvittelun lomassa niin tässä muutamia vinkkejä. Suomen kesä on muuten pullollaan mielenkiinnoista nähtävää ja koettavaa. Somerniemen kesätori on "tavarataivas keskellä ei mitään". Minä vierailin viimeksi kesätorilla 2014 joten olisiko jo aika tehdä uusintavierailu. Tori on elämys ja ihan varmasti teet sieltä löytöjä! Hiidenlinnassa kävi kurkkimassa tuolla samalla kesän 2014 reissulla. Karhunpainijan kivilinna on itseoppineen taiteilija Reino Koivuniemen tekemä elämyksellinen rakennus. Lisäksi sinne on rakennettu myös minun vierailuni jälkeen Sisumetsän seikkailupuisto lapsille. Paikalla näyttää olevan myös "zoo" ja vaikka mitä kivaa uutta. Jos ajat Somerolle saakka niin kannattaa käydä kurkkimassa Muotiputiikki Helmi, josta löytyy vintage-henkisiä vaatteita ja asusteita naisille. Täällä löytyy vaatteita kaiken kokoisille naisille! 

Härkälän kartano Somerolla on myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde. Kannattaa seurata kartanon Facebookin kautta siellä järjestettäviä tapahtumia. Itse kävin vierailulla tässä hurmaavassa paikassa keväällä 2017 Nostalgiaviikon aikana. Lisää kartanon tapahtumista (taidenäyttelyt, konsertit) ja aukioloajat löydät tästä

Somero kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun tänä kesänä! 

4 kommenttia:

 1. Tuttu paikka tämä kioski. Miehen sukulaisia asuu Somerolla joten perheen kanssa olemme käyneet muutamia kertoja. Kun poika oli pieni hän luuli, että laulaja Badding myy siellä kioskissa kahvia. Oli pettynyt kun myyjä olikin nuori tyttö. Korvapuusteja oli silloinkin kaupan. Taitaa olla paikan erikoinen. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että sinäkin olet perheesi kanssa piipahtanut Somerjoen kioskilla. Korvapuustit ovat kioskin Facebook-sivun mukaan "Badding puusteja" ja ne leipoo Cafe Rose, joka löytyy Somerolta osoitteesta Joensuuntie 28. Heillä on leipomon lisäksi myös siis 1997 perustettu kahvila. https://caferose.fi/
   Mukavaa heinäkuuta Sinikka :)

   Poista
 2. Someron tienviitan ohi ajetaan aina maalle mennessämme, kesäisin ajamme aina vanhaa Turuntietä, mutta Somerolla en ole koskaan ollut. Somerniemen toristakin olen monasti lukenut, mutta sielläkään en ole käynyt. Tavaraa tosin on riittävästi, "löytöjä" en varsinaisesti tarvitsisi enää.

  Baddingin tarina oli aika surkea loppua kohden ja liian nuorena kuoli hänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen päiväretkeä Somerolle kun olette noin lähellä. Somerniementori on myös ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka. Nyt korona-aikana siellä saattaa olla rajoitettu myyjämäärä mutta tori kyllä järjestetään elokuun loppuun saakka. Myynnissä kaikkea jännää ja hyvä paikka tehdä löytöjä. Ehkä menen itsekin käymään vielä tässä kesällä. Totta on toki sekin, että löydöille pitää löytyä myös paikka :D

   Baddingin kohtalo oli kuten kovin monen muunkin suomalaisen artistin. Moni sortuu lievittämään ahdistusta ja jännitystä alkoholilla... :/ Upea ääni hänellä kyllä oli!

   Poista