lokakuuta 09, 2014

Karhupainijan kivilinna

Suomen maaseudulla sitä ei uskoisi törmäävänsä kiviseen linnaan keskellä metsää mutta viime kesänä sellainenkin ihme tuli koettu. Muistatte ehkä kun Marjon matka ulottui Somerniemen kesätorille ihmettelemään kuin tyhjästä nousevaa markkinakuhinaa yhtenä elokuun lauantai aamuna. Olen aina torilla käydessäni huomioinut sinisen matkailukyltin "Hiidenlinna" Helsingintien varressa mutta en sen kummemmin ole miettinyt mitä tämä paikka pitää sisällään. Nyt ennen kesätorilla vierailua olin kuin sattumalta nähnyt Antiikkia, antiikkia ohjelmasta pienen pätkän telkkarista. Ohjelmassa Hiidenlinnan uusi omistaja, entinen alpinisti Sami Uotila esitteli "keräilyesinettään" joten tori shoppailujen jälkeen Audin nokka kääntyi kuin itsestään kohden kyltin viitoittamaa tietä ja Hiidenlinnaa.  

Ajaessani melko jyrkkääkin rinnettä ylöspäin kalevalaisessa mäntymaisemassa koettiin myös toinen yllätys eli yhtäkkiä puiden seasta pilkotti valtava puurakennus ja opastekyltti Ämyrin tanssilava. Täällä siis sijaitsee se legendaarinen jo yli kuudenkymmenen vuoden toiminut tanssikansaa keräävä lava. Sinne kuulemma saavutaan matkailuautoilla vähän kauempaankin tanssimaan ja jo nyt iltapäivällä pysäköintialueella oli muutamia innokkaita asuntoautoineen. Emme ehtineet pysähtyä katsomaan minkälainen bändi olisi viihdyttänyt tanssijoita mutta tarkistin nyt tätä kirjoittaessani. että jos tanssijalkaa olisi vipattanut olisi A.Aallon Rytmiorkesteri Myskytuuli ollut tahdittamassa menoa.

Hiidenlinnaa lähestyttäessä tie kapeni ja kapeni lopulta päättyen kahden tornin muodostamaan puiseen porttiin, jossa kansallispukuun sonnustautunut naishenkilö keräsi pääsymaksun ja portti linnan aidatulle alueelle avautui. Olimme siis nyt saapuneet Hiidenlinnan hyvin erikoislaatuiseen pihapiiriin korkealla mäntyjen reunustamalla kalliolla, jonka alapuolella näkyi sininen Särkijärvi kesäauringon paisteessa.
Hiidenlinna on somerolaisen itseoppineen taiteilija Reino Koivuniemen 90-luvun alkupuolella valmistunut betonista ja luonnonkivistä rakennettu nelikerroksinen näyttely- ja työskentelytila. Hiidenlinna on parin vuosikymmenen elämäntyön tuloksena syntynyt ainutlaatuinen paikka, jossa Koivuniemi on myös asunut perheensä kanssa jonkin aikaa. Reino Koivuniemi on taitavana puuseppänä tehnyt Hiidenlinnan upeat puureliefit. Hiidenlinnan näyttelytilassa on aina ollut vaihtuvia taidenäyttelyitä muiltakin taiteilijoilta vieraiden ihailtavana.Hiidenlinnan pihapiirissäkin on todella erikoisia muitakin rakennuksia kuten lappilainen niliaitta korkealla puurungon nokassa sekä suuria puisia opasteviittoja ohjaamaan linnan pihalla kulkijoita. Reino Koivuniemi on ollut ilmeisen värikäs persoona elämässään eli hän on 1970-luvulla kiertänyt Suomea ja paininut Poika-nimisen karhunpennun kanssa. Monitaitoinen mies selkeästi :)
Tällä hetkellä linnanherra on vaihtunut ja Koivuniemi on muuttanut vaimonsa kanssa Hiidenlinnan viereiseen kahdeksankulmaiseen taloon. Tontilla sijaitsee myös Koivuniemen tyttären talo ja puusepän työskentelyverstas sillä vieläkin Koivuniemi haluaa puuhata ja tehdä käsillään.

Linnanherrana on viime keväästä saakka ollut Sami Uotila. Vaihtuvat taidenäyttelyt jatkavat Hiidenlinnan tiloissa edelleen ja pihalle on rakennettu kesäterassi sekä lapsille puuhapolku. Hiidenlinnan saleja voi myös vuokrata juhlatiloiksi. Sain Uotilan luvalla ottaa sisätiloista muutamia kuvia ja lisää näette Hiidenlinnan omilta nettisivuilta. Odotan mielenkiinnolla mitä kaikkea Hiidenlinnassa tulee jatkossa tapahtumaan. Heinäkuussa siellä jo kisattiin Miss Linnanneito tittelistä ja käydessämme siellä oli Emil Lapelan taidenäyttely.  

Hiidenlinnan pihapiiristä löytyy muuten se esine, jonka Sami Uotila esitteli Antiikkia, antiikkia ohjelmassa. Tämä häkkyrä, joka kuulemma on Suomen ensimmäisiä lumitykki on syypää siihen, että Marjon matka johti Hiidenlinnaan. Nyt näin tämän esineen ihan näköetäisyydeltä.


Suomessa on siis muitakin linnoja  kuin Olavinlinna ja Suomenlinna.
Melko uusi linnarakennus Hiidenlinna löytyy Somerniemeltä :)


3 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Todella erikoinen paikka ja rakennettu kyllä melko upeaan maisemaan :)
   Jännä myös nähdä miten paikka tulee jatkossa ehkä muuttumaan uuden omistajan myötä. Olisi ollut äärimmäisen mielenkiintoista nähdä linnan rakentaja silmästä silmään...

   Poista
 2. Mihin ihmeelliseen paikkaan olet taas eksynyt! Ihanaa, kun kerrot näistä täällä blogissa, laitan korvan taakse ja yritän muistaa tulevaisuudessa. Olenkin aiemmin lukenut tuosta Somerniemen kesätorista ja sekin houkuttelee :)

  VastaaPoista