kesäkuuta 11, 2021

Järvenpään Aholassa on avautunut Nukkekotiyhdistyksen laaja ja monipuolinen juhlanäyttely

 


Järvenpään Aholan yläkerrassa avautui 1. kesäkuuta Nukkekotiyhdistyksen 30 v.juhlanäyttely - Elämää tiiviissä kaupunkiympäristössä nukkekotiharrastajan silmin. Olen kerran aiemmin keväällä 2016 kirjoittanut täällä blogissa omasta nukkekotiharrastuksestani. Olin tuolloin vieraillut Turun Aboa Vetus & Ars Nova museon huikeassa nukkekotinäyttelyssä, jossa oli esillä 12 erilaista nukkekotia. Turun näyttelyn nukkekodit olivat lainassa Lontoon Victoria & Albert Museum of Childhood kokoelmasta. Mielessäni aloin jo toiveikkaana haaveilla matkasta Lontooseen katsomaan tätä 100 erilaisten nukkekodinkokoelmaa itse museossa mutta tämä reissu on jäi kuitenkin tekemättä. Kuin sattumalta silmiini osui nyt toukokuussa, että nukkekoteja olisi nähtävillä myös ihan lähikunnassa täällä pääkaupunkiseudulla. Mutta mikä ihme oikein tämä Nukkekotiyhdistys on? "Nukkekotiyhdistys ry on n. 1000 hengen yhdistys, jonka tarkoituksena on koota yhteen alan harrastajia ja tehdä nukkekotiharrastusta tunnetuksi Suomessa." Löysi netin uumenista yhdistyksen kotisivuilta muutakin mielenkiintoista tietoa. Yhdistys toimii valtakunnallisesti ja sen jäsenet ovat jakautuneet tasaisesti ympäri Suomea. Yhdistys julkaisee alan lehteä, järjestää tapahtumia, näyttelyitä ja kilpailuita. Jäsenille myös pidetään erilaisia työpajoja, joissa alan harrastajat pääsevät tekemään yhdessä ja samalla oppimaan uutta. Myös nukkekotimarkkinat ovat yhdistyksen järjestämiä. 


“Useimmat nukkekotiharrastajat ovat aikuisia, joista moni ilmoittaa tekevänsä taloa lapselleen tai lapsenlapselleen, mutta myöhemmin paljastavat sen tulevan itselle.”, kerrotaan Nukkekotiyhdistyksen toimintaan osallistuvista. 

Tähän juhlanäyttelyyn käynnistettiin haku joulukuussa 2020 nukkekotiyhdistyksen toimesta. Näyttelyssä olisi tarkoitus esitellä sekä kerrostalo että myös rivitalo kokonaisuus. Minua hymyilytti kun huomasin, että tuon rivitalokompleksin esikuvana olisi englantilaiset tiilistä tehdyt rivitalot ja Espoon Säterinmetsän kivirakenteiset kaupunkipientalot. Säterinmetsä on itselleni hyvinkin tuttu paikka. Olen käynyt Säterissä aikoinaan paljon kävelemässä Minnien kanssa ja yksi ystävänikin asui siellä hetken. Juhlanäyttelyn valmis rivitalo koostuu 11 erillisestä asunnosta ja se on peräti viisi metriä pitkä. Tässä on ollut kyllä tekemistä ja näpertelyä monelle alan harrastajalle.


Toinen yhdistyksen jäsenten yhteisvoimin rakentama kokonaisuus on kymmenen asunnon ja kahden liiketilan kokonaisuus. Näyttelyssä tulee sellainen "jännän löytävä olotila" kun katsellessaan tarpeeksi kauan tai läheltä jotain kokonaisuutta sieltä alkaa yhtäkkiä erottamaan lukuisia yksityiskohtia. Nukkekodeissa käytettävät mittakaavat on ovat 1:12, 1:16 (Lundby) 1:18 tai 1:24. Myös kaikki nukkekodin rekvisiitta pitää tehdä juuri samaan mittakaavaan kuin itse talo. 
Esillä on myös Erja Helanderin Nukkekotiyhdistyksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi suunnittelema  rintamamiestalo, josta yhdistyksen hallitus on koonnut rintamamiestalo tähän juhlanäyttelyyn. Upea keräilyharvinaisuus on myös antiikkinen nukketalo 1930-luvulta. Ylipäätänsä näyttelyssä on hurjasti katsottavaa. Nukkekoteja on tehty jo satoja vuosia. Itse asiassa miniatyyreja on tehty jo Egyptissä noin 5000 vuotta sitten. Näitä puisia miniatyyrimalleja, joissa oli palvelijoita, huonekaluja, veneitä, karjaa ja kotieläimiä sijoitettiin pyramideihin uskonnollisia tarkoituksia varten. Vanhoista egyptiläisistä haudoista on löytynyt 2000 eaa. myös nukkeja sisältäviä pienoismalleja. 

Eurooppalaiset vanhimmat nukkekodit ovat 1500-luvulta. Nukkekoti oli silloin sijoitettu nukkekaappiin tai kabinettitaloon ja niissä tavoiteltiin tilojen ihannesisustusta eli rekvisiittaa taloissa oli todella runsaasti. Näihin aikoihin (1600-1700 -luvuilla) nukkekaapit olivat ainoastaan aikuisia varten eli todellisia keräilyesineitä, joihin lapset eivät todellakaan saaneet edes koskea. Nukkekaappia saatettiin kuitenkin käyttää opetusvälineenä aikuistuvalla tytölle taloudenpidon salojen oppimisessa. Näihin aikoihin nukkekaapeissa/-taloissa ei ollut mitään yhteistä mittakaavaa. Vasta 1800-luvulla tuli myös ns. lelunukkekoteja lapsia varten. 

Minkälainen ihminen harrastaa nukkekoteja? Mitä todennäköisemmin henkilön täytyy olla ihailtavan taitava pienoisrakentamisessa. Uskon myös, että nukkekotiharrastajalla on pitkä pinna sillä ihan varmasti kun näperretään pienessä mittakaavassa voi joskus tulla "norsu posliinikaupassa fiilis". Kun itse kuvailen tänne blogiin joka vuotista joulukalenteria hahmoineen ja ympäristöineen toivon aina, että minulla olisi pienemmät sormet. Pitää olla tarkka ja osata samalla "tehdä pienesti". Nukkekotiharrastajalla täytyy olla myös arkkitehtonista silmää ja ylipäätänsä kiinnostusta olla tekemisissä asutun ympäristön ja sisustamisen kanssa. Luovuuttakin pitää löytyä ja rohkeutta nähdä ihan joku tuiki tavallinen materiaali osana omaa nukkekotiaan. Voin olla väärässä mutta luulen, että harrastajat ovat pääosin naisia. Toisaalta pienoismalleissa taas miehet ovat selkeästi suurempi ryhmä kuin naiset. 

Aholan Nukkeyhdistyksen 30v. juhlanäyttelyssä on esillä todella paljon erilaisia koteja ja yksityiskohtia. Täällä menee pakostakin aikaa koska katsottava on niin pientä. Talojen avoimet osat on näyttelyssä peitetty plekseillä kuten pari vuotta sitten Turunkin näyttelyssä. Sinänsä kuvaaminen pleksi läpi onnistuu kyllä mutta lisäksi näyttelytilassa on valoja ja spotteja, jota luovat vielä valokuvaamisen omat haasteensa. Ymmärrän toki, että näyttelyssä töitä halutaan suojella joten siksi nuo suojapleksit. Valokuvieni selatessa huomasin, että huonoja kuvia on huomattavasti enemmän kuin minulla normaalisti juuri tuon heijastavan pleksin takia. 


Nukkekoti 30v. juhlanäyttely on avoinna 1.6. - 30.9.2021 ti-su klo 10-17. Vierailut tulee varata ennakkoon koronaturvallisuuden takia. Ehdottomasti näyttely, joka sopii kaiken ikäisille sekä tytöille että pojille. Kohteessa käy Museokortti. Heinäkuun 10. päivänä Aholan pihamaalla on myynnissä nukkekoteihin liittyviä esineitä, tarvikkeita ja siellä jaetaan myös neuvoja. 
6 kommenttia:

 1. Ihania nukkekoteja <3 Minä on vähän vinksallaan nukkekoteihin :) Minulla on nukkekotiin kalusteet ja monenmoista pientä tavaraa valmiina, mutta itse talo vielä puuttuu. Tämä minun nukkrkotiharrastus on sellainen hidas ikuisuusprojekti. Nukkekotinäyttelyssä olisikin siis kivoja kiinnostavaa käydä. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Tarja, että joku toinenkin on "vinksallaan nukkekoteihin" :D Kyllä se päivä vielä koittaa kun oma nukkekotisi alkaa rakentua. Siitähän se lähtee liikkeelle, että sitä "pientä kivaa" alkaa kertymään kotiin. Kuulin juuri, että myös tällä hetkellä Turun Aboa Vetus & Ars Novassa on myös nukkekotinäyttely. Tässä jo mietin pitäisikö kesälomalla huristella Turkuun :D
   Kivaa uutta viikkoa :)

   Poista
 2. Ihania nukkekoteja! Minä olen salaa haaveillut sellaisesta herraskaisesta brittityylisestä 3-4 kerroksisesta kaupunkitalosta. Joskus olin jo tilaamassa, mutta sille ei löytynyt sopivaa paikkaa ja olihan se kallis. Ehkä joku päivä :)

  Sen jälkeen näin Tampereella sellaisia yhden huoneen itsetehtyjä nukketaloja ja se vaikutti aivan ihanalta idealta.

  Hienoimman nukkekodin olen nähnyt Tanskassa Egeskovin linnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Tässä on vain murto-osa tuosta näyttelystä ja siellä kyllä niitä yksityiskohtia riitti katsottavaksi. Herraskaiset nukkekodit ovat ihania myös. Itsekin tein aikoinaan omaan nukkekotiini - siis lapsena - helmistä kristallikruunun kattoon roikkumaa. Minulla ei koskaan ollut valmiina ostettua nukkekotia vaan se olin oma tekeleeni. Missähän se mahtaa nykyään olla?

   Uskon, että Tanskassa näkemäsi nukkekoti on ollut upea. Minä olen nähnyt myös Lontoossa yhden kaupan ikkunassa todella upean viktoriaanisen nukkekodin.

   Poista
 3. Oi ei, tämä on aivan superihana ja olen aina halunnut itselleni aikuisen oman nukkekodin. Lapsena toki nukkekoti oli ja se oli aivan ihana. Mutta olisi mahtavaa sisustaa oma unelmien koti nukkekotina. Kiitos tästä vinkistä Marjo ja mukavaa sunnuntain jatkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä sellainen hyvän tuulen näyttely, joka tuo mieleen oman lapsuuden ja muistoja sieltä. Nukkekoti taitaa olla monen aikuisenkin naisen haave. Ja ennen kaikkea se nukkekodin sisustaminen kaikella miniatyyri tavaroilla. Aurinkoista viikkoa Tiia <3

   Poista