kesäkuuta 27, 2020

Silja Serenade vie minilomalle Riikaan joka toinen päivä


Lähes vuosi sitten kesäkuun 30.päivänä nousin Länsiterminaalissa Silja Europa -laivaan ja matkustin Latviaan "Päivä Riiassa" -risteilylle. Vaikka olin käynyt Riiassa useita kertoja aiemminkin halusin kokea miltä tuntuisi vaihteeksi risteillä "Baltian Pariisiin" viettämään pieni miniloma. Erittäin antoisa, rentouttava ja mieleenpainuva reissu siitä tulikin. Sopivasti kulttuuria, riittävästi arkkitehtuuria ja historiaa, hyvää ruokaa sekä kohtuudella herkkuja, reilusti askeleita ja vanhan hansakaupungin tunnelmaa. Niin paljon ehdin nähdä ja kokea, että palatessani 2.7. takaisin Helsinkiin tuntui kuin olisin ollut poissa paljon pidemmän ajan.


Viime kesänä Riian erikoisristeilyitä järjestettiin vain kolme. Mutta nyt kuluvana kesänä on Riikaan mahdollisista matkata paljon useammin. Eilen 26.kesäkuuta Silja Serenade aloitti ensimmäisen tämän kesän risteilyn kohden Latviaa. Silja Serenaden kyydissä on mahdollista matkata suoraan Helsingistä Riikaan joka toinen päivä 26.6. - 15.8.2020 ja 17.8. - 29.8.2020 maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Tarkemmin risteilyaikataulusta voit lukea tästä.


Laivalla on mahdollista nauttia vaikkapa herkullista italialaista ruokaa Tavolà Ristorante Italianossa, jossa annoksia voi tilata myös jaettavaksi perheen tai ystävien kesken. Minä voisin suurena italialaisen ruoan ystävänä syödä Tavolassa vaikka kaikki ateriani. Toki muitakin vaihtoehtoja löytyy ja halutessaan voi nauttia vaikka Bon Vivant fine dining -ravintolassa illallisensa viinisuositusten kera. Totta kai se perinteinen Grande Buffet on myös houkutteleva vaihtoehto "jos haluaa syödä vähän kaikkea hyvää".

Poikkeuksellinen kevät on tuonut myös laivalle uusia asioita liittyen mm. turvaväleihin ja ihmismääriin. Tästä voit lukea tarkemmin mitä toimenpiteitä on tehty, jotta taataan matkustajien hyvinvointi, turvallisuus ja matkakokemus säilyy edelleen parhaana mahdollisena kokemuksena.

"Matkustajamääriä on pienennetty, ravintoloissa ja kaupoissa on kapasiteettirajoituksia ja ohjelma- ja viihdetarjonta on suunniteltu siten, että jokaiselle löytyy jotain - sopivan etäisyyden päästä toisistaan."


Riiassa on mahdollista päivän aikana osallistua järjestetyille retkille tai viettää aikaa itsekseen. Voit osallistua suomeksi opastetulle kaupunkikierrokselle, josta osa tehdään bussilla ja osa kävellen. Myös Baltian suurimpaan ja vanhimpaan Riian eläintarhaan on mahdollista tehdä retki eläinten pariin. Mikäli hiekkaranta ja meri kiehtoo kannattaa osallistua Jurmala retkelle. Hiekkarantansa lisäksi Jurmala on kuuluisa upeista huviloistaan.

Jos haluaa viettää aikaa Riiassa ihan itsekseen päivän aikana minä keräsin tähän vinkkejä mitä voi tehdä ja missä kuljeskella. Riiasta ei turhaan sanota, että se on "Baltian Pikku-Pariisi". Itämeren Daugava-joen suulle perustetussa kaupungissa on todella paljon ainutlaatuista arkkitehtuuria, joka kertoo kaupungin pitkästä historiasta keskiajalta art nouveu -kauden kautta aina nykypäivään saakka.  Riian vanhat korttelit pääsivät jo 1997 Unescon maailmanperintölistalle.

Itse olen sitä mitä, että Riiasta saa kaikkein parhaiten irti kävelemällä siellä ja varustautumalla hyvillä kengillä. Kaupungissa on nimittäin todella paljon mukulakiviä. Tässä Marjon matkassa -vinkkejä Riikaan päivän minilomalle.

Mustapäiden talo, Ratslaukums 7


Mystiseltä kuullostava Mustapäiden veljeskunta oli Liivinmaalla 1300-luvulta lähtien toiminut naimattomien kauppiaiden muodostama veljeskunta. Veljeskunta oli hyvin ainutlaatuinen kauppaseuran ja puolustusliiton yhdistelmä. 

Alkuperäinen Mustapäiden veljeskunnan goottilaista arkkitehtuuria edustava rakennus tuhoutui II maailmansodan aikana vuonna 1941 lähes kokonaan. Kun Latvia itsenäistyi niin 1990-luvulla tämä upea talokaunotar rakennettiin kuitenkin uudelleen Riian Raatihuoneen aukiolle kunnioittamaan kaupungin 800-vuotisjuhlaa. Talo on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja itsekin vierailin siellä sisällä viime kesänä ensimmäistä kertaa. Tästä pääset kurkistamaan taloon sisälle tarkemmin.

Modes Muzejs muotimuseo, Grecinieku iela 24-1


Muotikeräilijä Alexandre Vassiliev säätiön museoon Modes Muzejs päädyin viime kesänä sattumalta. Alunperin suunniteltu Art Nouveau -museo oli suljettu maanantai päivänä joten suuntasin Siljan laivalla olleen paikallisoppaan innostamana tähän muotimuseoon. Äärimmäisen mielenkiintoinen museo, jossa voi tutustua pysyväisnäyttelyiden lisäksi vaihtuviin teemanäyttelyihin. Tästä voit kurkistaa minun vierailuuni siellä vuosi sitten.

Latvian miehitysmuseo, Raia bulvaris 7


Latvian miehitysmuseossa oli viime kesänä mittava peruskorjaus, joten en päässyt vierailemaan siellä. Museo on kotisivujensa mukaan avannut nyt kesäkuussa ovensa. Museon ulkonäkö on todella karu verrattuna sitä ympäröiviin rakennuksiin mutta niin on sen kertomat tarinatkin. Latvia oli miehitetty maa 1940-1991. Ensin Neuvostoliitto otti maan haltuunsa 1940 kunnes menetti sen Natsi-Saksalle. II-maailmansodan jälkeen maa oli yksi neuvostovaltio siihen saakka kunnes Neuvostoliitto hajosi ja Latvia itsenäistyi. Täällä haluan käydä seuraavalla Riika vierailulla ehdottomasti. 

Latvian miehitysmuseon takana Miehitysaukiolla on neuvostovallan aikainen patsas kiväärimiehistä.


Kissatalo, Meistaru iela 10/12


Kissatalo on ihan varmasti yksi Riian tunnetuimmista ja valokuvatuimmista art nouveau -taloista. Talo löytyy vanhasta kaupungista eikä tunnetulta art nouveau -taloalueelta. Kissatalon suunnitteli arkkitehti Friedrich Sheffel 1909. Talo on saanut nimensä kahdesta mustasta kissasta, jotka löytyvät talon katolta. Tarinan mukaan rikasta kauppiasta, joka talon rakennutti ei hyväksytty mukaan Suureen kiltaan, jonka talo sijaitsi kadun toisella puolella. Kauppias suuttui tästä ja kostoksi hän olisi asennuttanut kaksi, hännät ylhäällä takapuoltaan näyttävää, vihaista kissaa taloa kohden. Kauppias pääsi kuin pääsikin kiltaan mutta kissat löytyvät talon katolta edelleen.

Kissatalon vieressä olevalta aukiolta löytyy lukuisia viehättäviä ruokapaikkoja jos nälkä sattuu yllättämään kaupunkikierroksella. Aukiolla on myös Rockabilly House niminen paikka, jossa soitetaan siis rockabillya ja somisteena ulkobaarissa on vanhoja 50-luvun autoja. Livebändejä aina iltaisin joten täällä myös tanssitaan ja helmat heiluvat!


Kolme veljestä, Maza Pils iela 17


Koska Tallinnasta löytyy Three Sisters/Kolme sisarta talorypäs on Riikassa puolestaan Three Brothers/Kolme veljestä talokokonaisuus. Riian kolme vanhinta taloa on nimetty hauskasti "veljeksiksi". Vierekkäin rakennetut talot on tehty kuitenkin eri vuosisadoilla eli 1400-, 1600- ja 1700 -luvuilla.

Vanhin taloista on kuvassa oikealla. Talon edessä näkyy edelleen tolpissa vaakunat, jotka toimivat ennen aikaan postiosoitteena. Rakennuksen hassun pienet ikkunat selittyvät sillä, että kaupunki otti käyttöön näihin aikoihin uuden veron eli "valon käyttö veron". Jos kaupungilta otettiin auringonvaloa sisätiloihin tuli siitä myös maksaa korvausta.

Keskimmäisen talon oven ympärille on latinalainen teksti "Soli Deo Gloria!" eli "Vain Jumalan kunniaksi." Vasemman puoleinen talo on nuorin veljeksistä ja se on myös pienin.

Vuonna 1957 kunnostusöiden yhteydessä nämä kolme taloa yhdistettiin yhdeksi ja paikassa on nyt Latvian arkkitehtuurimuseo ja Kansallisen kultturiomaisuuden virasto.

Ruutitorni, Smilsu iela 20


Riian kaupungin sydämessä seisoo pyöreä punatiilinen Ruutitorni, jota alunperin kutsuttiin Hiekkatorniksi. Tällä samalla paikalla on 1000 vuotta sitten ollut puinen linnoitus. 1200-luvulla rakennettiin Riian piispanlinna ja Kalpaveljesten ritarikunnan linnoitus entisen puisen linnoituksen paikalle. Näihin aikoihin Ruutitorni oli Riian korkein rakennus ja sen tehtävä oli suojella kaupunkia myös meren puolelta. Ruutitorni oli alkujaan yksi 25:stä linnoituksen tornista. Nykyään tornissa on Latvian sotamuseo, mutta torni on aikoinaan toiminut myös vankilana ja kidutuskammiona.

Ruotsalainen portti, Torna iela 11


Ruotsalainen portti, Zviedru varti, on ainoa säilynyt osa vanhasta Riian kaupunginmuurista, joka suojasi kaupunkia aikoinaan hyökkäyksiltä. Kun ruotsalaiset miehittivät Riian vuonna 1698 rakennettiin myös portti muuriin helpottamaan läpikulkemista. Tarinan mukaan latvialainen nainen ja ruotsalainen sotilas rakastuivat toisiinsa sodan aikana ja he kulkivat muurin läpi käyttäen tätä porttia. Huonostihan tässä kävi ja tytön jäätyä kiinni hänet on tarun mukaan haudattu portin muuriin elävältä.

Jaakobin kasarmit, Torna iela 4


Jaakobin kasarmit ovat 1700-luvulla rakennettuja sotilaskäytössä olleita rakennuksia. Talot olivat vielä 1990-luvulle saakka armeijan käytössä. Rakennuskompleksi on peräti 230 metriä pitkä ja nykyään sinne on sijoitettu erilaisia käsityöläisten puoteja ja pikku liikkeitä. Kasarmeista löytyy myös ravintoloita ja kahviloita, joissa voi istua lepuuttamassa jalkojaan ennen seuraavaan kohteeseen siirtymistä.


Riian puistot


Riika on täynnä hurmaavia puistoja, joihin on mukava mennä kävelemään mukulakivikatujen jälkeen. Puistot sijoittuvat vanhankaupungin ja keskustan uuden puolen välille. Bastejkalns-, Kronvalda- ja Esplanadin puistot ovat kaikki lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Puistoista löytyy mielenkiintoisia patsaita, kauniita kukkaistutuksia, pieniä huvimajoja ja penkkejä, joissa voisi hetken hengähtää varjossa.

Kanaalissa liikutaan polkuveneillä, veneillä ja myös SUP-laudoilla. Unohdin ottaa valokuvan niistä lukuisista lukoista, jotka koristavat siltoja. Perinne kiinnittää rakkauslukko sillankaiteeseen symboloi avioparin ikuista onnea. Lukon avain kuuluu heittää jokeen. Yksi sillankaide näytti jo uhkaavan painavalta lukkoineen...


"Georg ja Cecile Armitstead koiransa kanssa -patsas" löytyy myös puistoalueelta. Georg Armitstead oli insinööri ja Riikan kaupungin neljäs pormestari. Armitsteadin aikana pikkuinen Riika muuttui suureksi kaupungiksi. Riikaan rakennettiin 13 koulua, kolme sairaalaa, Kansallismuseo, eläintarha, kirjastoja ja kahviloita. Teollisuus ja kaupankäynti myös kehittyivät huomattavasti.


Art Nouveau / Jugend talot


Riian keskustan rakennuksista yli kolmasosa on jugend- ja art nouveau-tyyliä. Olen jostain lukenut, että Riiassa olisi noin 800 jugend/art nouveau taloa. Koska itse ole suuri arkkitehtuurin fani näiden talojen kauneus, koristeellisuus ja ainutlaatuisuus saa minut kerta toisensa jälkeen palaamaan Riikaan. Alberta iela ja Elizabetes iela kadut ovat kaupungissa pyhiinvaelluskohteitani, joita en koskaan jätä käymättä. Alberta ielalta löytyy myös Jugend-museo. Tähän aiheeseen palataan vielä myöhemmin omassa postauksessa koska kuvia tästä kauneudesta ja taloista minulla on paljon!Kristuksen syntymän katedraali, Brivibas bulvaris 23


Riiassa on paljon kauniita kirkkoja. Viime kesän Riian reissullani en valitettavasti enää ehtinyt sisälle yhteenkään kirkkoon mutta tätä ortodoksista Kristuksen syntymän katedraalia muistin sentään kuvata edes ulkoapäin. Katedraalin kullatut sipulitornit toimivat muuten hyvänä maamerkkinä kun liikut puistoalueella sillä rakennus sijaitsee Esplanadi -puistossa.

Katedraalin viralliset avajaiset pidettiin 1884 ja uusbysanttilainen rakennus oli ennen ensimmäistä maailmansotaa Riian kallein rakennus. 1960-luvulla neuvostovallan aikana katedraalin käyttötarkoitusta muutettiin ja siellä sijaitsi Tiedetalo sekä planetaario. Samalla myös kattofreskot tuhottiin ja kellot sulatettiin. Kun Latvia itsenäistyi rakennus palautettiin taas katedraaliksi, jonka restaurointi aloitettiin 1990-luvun lopulla.

Vapauden muistomerkki, Central District


Vapauden muistomerkki, Brivibas piemineklis tunnetaan myös kansansuussa nimellä Milda. Muistomerkki kunnioittaa Latvian vapaussodan (1918-1920) kaatuneita. Vapauden muistomerkki pystytettiin 1935 ja se peräti 42 metriä korkea. Muistomerkki on tehty graniitista, travertiinistä ja kuparista. Veistokset ja korkokuvat muistomerkissä kuvaavat Latvian kulttuuria ja historiaa. Teoksen yläosassa on vapaudenjumalatar Milda, joka pitelee päänsä yläpuolella kolmea tähteä, jotka kuvaavat Latvian eri alueita.

Kerran Riiassa ollessani oli muistomerkin ympärille laskettu tuhansittain kukkasia. Otin kuviakin tästä kukkamerestä mutta eipä niitä nyt löytynyt kun etsin mistään. Itselleni jäi silloin epäselväksi mitä Riiassa juhlittiin mutta ihmisiä oli paljon kokoontunut Mildan ympärille ja tunnelma oli harras.


Latvian kansallisooppera, Aspazijas bulvaris 3


Latvian kansallisoopperan kaunis uusklassistyylinen oopperatalo valmistui vuonna 1863 alunperin Riian saksalaiseksi teatteriksi. Rakennus raunioitui tulipalossa vuonna 1882 mutta se rakennettiin uudelleen alkuperäiseen asuunsa 1887. Olen haaveillut jo vuosia, että joskus käyn talossa joko oopperassa tai baletissa kun vierailen Riiassa. Olen nyt vain nenä kiinni oven lasissa yrittänyt tiirailla kauniiseen taloon sisälle.

Galerija Centrs, Audeju iela 16


Riiassa on paljon pieniä hurmaavia puoteja ja liikkeitä mutta jos haluat mennä paikkaan, jossa "löytyy paljon saman katon alta" suosittelen Galerija Centrs "ostoskeskusta". Olen käynyt täällä lukemattomia kertoja alakerrassa sijaitsevan cafe-konditorion takia ja samalla kierrellyt myös itse kauppakeskusta. Ketjuliikkeitäkin tilasta löytyy mutta myös paljon paikallisia putiikkeja ja yläkerroksissa myös design- ja muotoilualan yrityksiä Latviasta. Olen ostanut täällä joskus hauskoja huovutettuja pikkueläimiä, joita olen antanut kummilapsille lahjaksi.

Sala kafe, Galerija Centrs Sala kafe on kahvila-konditorio, johon haluan aina palata Riiassa. Paikka siis sijaitsee Galerija Centrs ostoskeskuksen 1.kerroksessa ja se ei ole kovin suuri. Sisustus on jännän "punainen" ja paikka on hyvin intiimi juuri pienen kokonsa takia. Vaikka ollaan ostoskeskuksessa täällä saa istua rauhassa. Kahvilan leivonnaiset vievät kielen mennessään. Viime kesän reissulta toin täältä myös herkkuja kotiin. Leivosten ja kakkujen hinnat ovat todella edullisia ja valikoima on äärimmäisen laaja.Riika on äärimmäisen kaunis kaupunki, joka tarjoaa paljon katsottavaa ja koettavaa. Suosittelen lämmöllä Riian miniristelyä, jossa voi kätevästi yhdistää laivamatkan, kaupunkikierroksen, shoppailut ja hyvästä ruoasta nauttimisen. 
12 kommenttia:

 1. Riika on kaunis. Viimeisestä Riian matkasta onkin aikaa. Myöhemmin sain kuulla, että minua olisi kosittukin siellä, mutta olin sairastunut reissussa ja kosinta siirtyi kotiin parin viikon päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika on kaunis kaupunki ♥ Olen käynyt siellä ensimmäisen kerran 2000-luvun alkupuolella ja jo silloin menettänyt sydämeni kaupungille. Vanha arkkitehtuuri ja historia saavat aina palaamaan sinne. Ikävää, että sairastuit reissussa mutta onneksi kosinta tuli sitten kotona kun olit jo tervehtynyt.

   Poista
 2. Riika ei ole lempikaupunkejani mutta ollaan sinne nyt kuitenkin menossa Serenaden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tämä uusi miniloma Silja Serenadelle näyttää sinulle nyt paremmat puolensa ja voit nauttia matkasta. Jään odottamaan sinun mahdollista postausta reissusta :=

   Poista
 3. Riika on ollut mun matkalistalla jo kauan. Kuinka kauan tuo laivamatka kestää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silja Serenade lähtee Helsingistä Olympiaterminaalista klo 16. Risteillään läpi yön ja Riikaan saavutaan seuraavana päivänä klo 10.30. Laiva takaisin Helsinkiin lähtee klo 16.30 ja takaisin Olympiatermiaalissa olet seuraavana päivän klo 11. Molemmat yöt vietetään siis laivalla ja maissaolo aikaa on vajaa kuusi tuntia. Riittää hyvin ottaa haltuun vanhakaupunki tai vaikka sitten lähteä sinne Jurmalaan tai vierailla eläintarhassa. Riiassa itsessään on paljon nähtävää ja keskustan ottaa hyvin haltuun kävelemällä.

   Poista
 4. Itselläni taitaa jäädä tänä vuonna risteilyt väliin vaikka tämä kuullostaisikin mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ensi vuonna nämä erikoisristeilyt jatkuvat edelleen. Myös lapsen kanssa tämän tyyppinen reissu on helppo toteuttaa. Laivalla yöpyminen ja vain vierailu Riiassa vaikka rattaiden kanssa onnistuu hyvin.

   Poista
 5. Upeat kuvat ja ihana Riian tietoisku. Rakas Latvia, joka on ikuisesti sydämessä, eikä koskaan sieltä poistu. Tällä hetkellä Riiassa on jopa turvallisempaa kuin koti-Suomessa, vain 32 menehtynyttä koronaan Latviassa eli hyvin mielin voi matkustaa, jos muistaa hieman pitää turvaväliä myös laivalla.

  Ihanaa uutta viikkoa Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ihanuus ♥ Uskon, että Latviassa asuneena sinä varmasti tunnet "ikuisen kodin sydämessäsi". Minä menin ensimmäisen kerran Riikaa Tallinnan kautta bussilla eli sekin oli 2000-luvun alussa aika jännä ja erilainen kokemus. Via Balticaan huristeltiin edestakaisin. Hauska reissu, jossa muuten myös sattui olemaan "teevestä tuttu" mukana.

   Riiassa on niin hurjan paljon katsottavaa ja koettavaa. Shoppaillakin voi halutessaan vaikka mitä kivaa.

   Ihanaa loppuviikkoa ♥

   Poista
 6. Nuo risteilyt Riiaan ovat varmasti kivoja. Olen käynyt Riiassa kerran ja se on viehättävä ja kaunis kaupunki. Riian arkkitehtuuri hurmaa.
  Tänä vuonna alkoivat myös Turusta Tallinnaan risteilyt. Risteilyille on kysyntää. Ja Baltian maat ovat turvallisia matkustaa, niinkuin Tiia jo tuossa edellisessä kommentissa toteaa.
  Kiitos kivasta Riika -postauksestasi. Riika rules!
  Ihanaa viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että palaat vielä joskus Riikaan. Kaupungissa on niin hurjan paljon historiaa ja katsovaa, että aina löydän sieltä jotain uutta. Kuulinkin siitä, että myös Turusta pääsee nyt poikkeuskesänä suoraan Tallinnaan. Hyvä ettei tarvitse ensin matkata Helsinkiin vain voi nousta jo sieltä suoraan laivaan ja suunnata Tallinnaan. Baltian maat ovat onneksi yhtä turvallisia kuin Suomi tälla hetkellä.

   Kivaa loppuviikkoa Tuula ♥

   Poista