kesäkuuta 19, 2020

Juhannusta - suloisinta keskikesän aikaa toivottelen


"Minä avaan syömeni selälleen
ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpeä joka veen
ja joka marjan maistaa.

Minun mielessäni on juhannus
ja juhla ja mittumaari,
ja jos minä silloin itkenkin,
niin siellä on sateenkaari."

Eino Leino


Tänä juhannuksena, keskikesämme suloisimpana juhlapäivänä tulee vääjäämättä mieleen Eino Leinon kaunis Mittumaari runo. Leinon runo on täynnä sitä samaa intoa ja paloa mitä talven jälkeen navetasta pellolle päässyt vasikka ja lehmä uhkuvat. Karja on viettänyt monta pitkää ja pimeää kuukautta navetan uumenissa keinovalossa. Kun karjasuojan ovi avataan niin voi sitä iloa ja riemua kun saa rynnätä aurinkoiselle laitumelle syömään tuoretta heinää sinisen taivaan alle. Ja ennen kaikkea olla vapaana laitumella!


Meillä jokaisella suomalaiselle on takanamme hyvin erilainen kevät. Monia kuukausia, jotka ihan varmasti jäävät mieleemme koko loppuiäksemme. Ajanjakso, jolloin eristäydyttiin kotiin ja vältettiin kontakteja. Neljän seinän sisältä käsin tehtiin töitä ja lapset olivat etäopetuksessa. Oli uusi ja outo "lockdown" tilanne sekä täällä kotimaassa ja ympäri koko maapalloa. Jokapäiväisen elämämme päällä roikkui pelko, epävarmuus ja tietämättömyys siitä mitä seuraavaksi tulisi tapahtumaan. Uutistulva, jota tuli ihan jokaisesta viestimestä aiheutti infoähkyä.


Varmasti monelle meistä suomalaisista tuli joskus tunne, että seinät kaatuvat kohta päälle. Elimme kaikki yhdessä poikkeustilassa ja voimassa oli valmiuslakikin, että saataisiin tuo "tautipirulainen kuriin". Tehtiin lukemattomia rajoitustoimia, jotka muuttivat meidän elämäämme paljon. Me otimme fyysistä etäisyyttä toisiimme ja pesimme käsiämme ahkerasti. Noudatimme ohjeita, olimme kuuliaisia ja pääsimme pikku hiljaa "Wuhanin mustan joutsenen niskan päälle". Rajoituksia purettiin asteittain kohden "uutta normaalia". Tautia emme silti vielä ole voittaneet mutta erävoiton saimme.


Nyt on todellakin meidän kaikkien aika hengähtää ja "kirmata kesälaitumelle" juhannuksen kunniaksi. Voimme hyvällä omallatunnolla viettää keskikesän suloisinta juhlaa yhdessä perheen ja lähimpien ystävien kanssa. Ilmakin on kuin morsian tänä mittumaarina! Niityt ovat pullollaan kauniita kesäkukkia, joista voi kerätä kimpun maljakkoon tai tehdä niistä vaikka kauniin kukkaseppeleen jokaisen juhannusjuhlijan kutreille. Rohkein voi toki laittaa kukat tyynynsä alle nähdäkseen tulevan puolisonsa unohtamatta kuitenkaan kukissa vaanivia inhottavia punkkeja...


Tänä juhannuksena koronapandemian jälkimainingeissa isommat juhannusjuhlat on peruutettu. Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja pitkäikäisin tapahtuma Seurasaaren juhannusvalkeat jää tänä mittumaarina väliin. Seurasaari kehottaakin meitä kaikkia järjestämään ihan omat juhannusjuhlat, joissa voi vaikka rakentaa hypinlaudan, järjestää pussihyppelykisat, "olla nuoranäkkisillä" tai valmistaa "kokkelimaitoa eli jamakkaa Antreasta". Jamakan ohjeet ja muut Seurasaaren vinkit löydät tästä.


Juhannukseen kuuluu olennaisesti juhannuskokko! Koska helteiset säät ovat hellineet Suomea jo useita päiviä kannattaa tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta onko omalla alueellasi voimassa metsäpalovaroitusta tai onko avotulenteko kiellettyä. Liikkuessaan vesillä on myös otettava huomioon lintujen pesimärauha noustessaan maihin luodoille ja pienille saarille. Birdlife kehottaakin heinäkuun loppuun saakka kunnioittamaan pesintärauhaa ja antamaan lintujen saattaa jälkeläisenä maailmalle rauhassa.


Koska postaus aloitettiin runolla haluan päättää sen myös iki-ihanalla Tove Janssonin Muumipeikon Juhannusrunolla vuodelta 1954.

Pään painan ruohikolle

ja oion jalkojain.

En jaksa pohdiskella,

mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen,
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.

Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään.


Iloista mieltä, yhdessäoloa, runsaasti aurinkorasvaa, naurua, laulua, hyvää ruokaa, uimista, soutelua järvellä, ongintaa ja oikein hyvää juhannusta haluan toivottaa sinne ruudun toiselle puolelle teille kaikille ♥  


12 kommenttia:

 1. Oikein ihanaa juhannuksen aikaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Sen verran kiireinen oli juhannuksen aika etten ehtinyt
   blogiin edes vastaamaan. Aurinkoista uutta viikkoa!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos samoin Mira ♥ ja aurinkoista uutta viikkoa!

   Poista
 3. Tosi kivaa ja lämmintä juhannusta sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ juhannus meni niin sukkelaan ilmojen helliessä
   etten edes ehtinyt tänne vastaamaan kommentoihin. Aurinkoista ja
   mukavaa alkanutta viikkoa ♥

   Poista
 4. Ihanaa juhannusta. itsellä ei juhannusta nyt tullut, kun työt veivät mennessään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa ♥ toivottavasti ensi vuonna et ole juhannuksena töissä.
   Aurinkoista viikkoa!

   Poista
 5. Juhannus oli ihana sään ja tekemisen puolesta. Me suppailtiin kolmena päivänä.
  Aurinkoa ja iloa tähän viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista, minulla mennyt vastaaminen juhannushulinoissa ihan ohi. Suppailukuulostaa hyvältä!
   Aurinkoa ja iloa myös heinäkuun seuraavaan viikkoon :)

   Poista
 6. Ihana tuo Muumien juhannusruno. Oikein mahtavaa juhannusta sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Diína-Maria :) Muumit ovat viisaita otuksia.
   Aurinkoista heinäkuuta sinulle.

   Poista