kesäkuuta 14, 2020

Hyvää Luonnonkukkien päivää


Tänään 14.kesäkuuta vietetään Luonnonkukkien päivää. Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain juuri juhannusta edeltävänä sunnuntaina. Tänä vuonna päivää voi viettää etsimällä luonnonkasveja omalta kotipihaltaan, läheisiltä niityiltä, pelloilta ja metsämaastoista. Aiempien vuosien suositut opastetut retket siirtyvät koronapandemian takia ensi vuoteen. Nyt on todellakin paras aika ihailla luontoa ja sen monimuotoista kauneutta. Keskikesän juhlan, juhannuksen lähestyessä on luonto täynnä mitä upeinta sekä värien että lukuisten kasvien kirjoa. 

Puna-apila / Trifolium pratense

Rantakukka / Lythrum salicaria -  Pietarinyrtti / Tanacetum vulgare - Harakankello / Campanula patula

Luonnonkukkien päivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty jo vuodesta 1988. Ruotsissa ja Norjassa päivä otettiin käyttöön vuonna 2002, Suomessa 2003 ja Islannissa 2004. Päivällä on siis jo pitkät perinteet! Pohjoismaisia retkiä on perinteisesti järjestetty vuosittain merkkipäivänä yhteensä 500 ja osallistujia näille luontoretkille on ollut yli 10 000.


Ahdekaunokki / Centaurea jacea

Suomen Luonnonkukka päivästä saamme kiittää hankolaista kasvitieteilijää Kalevi Keynäsiä (1934-2018). Kukanpäivän tilaisuudessa 13.toukokuuta 2002 Keynäs kertoi yleisöluennolla muiden pohjoismaiden järjestämästä De Vilda Blommornas Dag -tapahtumasta. Keynäs esitti samalla toivomuksen, että vastaavia yleisölle suunnattuja retkiä voitaisiin ehkä tulevaisuudessa järjestää myös Suomessa. Hanke lähti etenemään ja loppuvuodesta 2002 päätettiin, että päivää aletaan viettää Suomessa nimellä Luonnonkukkien päivä. Päivän tunnukseksi sovittiin Suomen kansalliskukka kielo. 

Petäjäveden kirkon alttarilla oli viime kesänä kimppu luonnonkukkia 

Koiranputki / Anthriscus sylvestris

Jos luonnonkukat ja kasvit eivät ole kaikki tuttuja niin ei hätää! Siihen löytyy nykymaailmassa apukeinoja joten tietämätönkin voi hyvin tunnistaa kasveja käyttäen apuvälineitä. Netistä löytyy myös näppärä Kasviaapinen. Olen itse joskus nuorena tyttönä kerännyt kasveja vaikka se ei meillä koulussa pakollista silloin ollutkaan. Monet kasvit olen myös oppinut isoäidiltäni ja vanhemmiltani.

”Kukkien tunnistamiseen voi käyttää apuna perinteisten kasvikirjojen lisäksi erilaisia sovelluksia, kuten PlantNet tai iNaturalist. Myös Facebookissa on monia ryhmiä, jotka auttavat kasvien tunnistamisessa”, kertoo Luonnonkukkien päivän koordinaattori Marja Haatanen."

Niittyleinikki / Ranunculus acris - Ketoneilikka / Dianthus deltoides

Hiirenvirna / Vicia cracca

Tänä vuonna Luonnonkukkien päivän teemalajina on pihlaja, joka on ihan varmasti meille jokaiselle suomalaiselle tuttu puu omasta pihapiiristä. Sattuupa osuvasti, että tänään myös vietetään Pihlan nimipäivää. Pihlajan valkoiset kukat ovat juuri nyt kauneimmillaan. Kotoisalla pihlajalla on Suomessa myös todella pitkät käyttöperinteet. Pihlajanmarjoja on hyödynnetty mm. mehuissa ja jälkiruuissa. Pihlajanlehdistä on saatu teetä ja pihlajan puuosista on valmistettu huonekaluja.

Puna-apila / Trifolium pratense  - Pietarinyrtti / Tanacetum vulgare


Aikaisempina vuosina ovat teemalajeina olleet mm. lumme (2019), metsätähti (2018), juhannustaikojen kukkakimppu (2017) ja koiranputki (2016). Minulla on tapana aina kesäisin kerätä maljakkoon myös kohtuudella niittykukkia. Olen muutamina vuosina myös tehnyt kukkaseppeleitä mutta juhannuskukkia en ole enää vuosiin kerännyt tyynyn alle. Siitä voi nimittäin saada ikävästi punkkeja itseensä :)

Päivänkakkara / Luecanthemum vulgare

Lopuksi vielä muutama vinkki miten saat luonnonkukat kestämään kotona maljakossa. Luonnonkukkien parhaat poiminta-ajat ovat aamu ja ilta, koska silloin kukkien nestejännitys on korkeimmillaan eivätkä ne nuupahda helposti. Ota mukaasi vaikka ämpäri, jossa on vettä ja kerää kukat suoraan siihen. Kerää hyviä kukkia eli jätä kaikki huonokuntoiset keräämättä. Tee kotona uusi imupinta kukan varteen. Kerää kukkia maltilla sillä luonnossa ne ovat aina kauneimmillaan.

Luhtalemmikki / Muosotis scorpioides - Siankärsämö / Achillea millefolium

Mesiangervo / Filipendula ulmaria - Ukonkello / Campanula latifolia

Mukavaa Luonnonkukkien päivää ja sunnuntaita kaikille!


20 kommenttia:

 1. Tämä Pelasta pörriäinen -kampanja on kyllä niin kiva. Paitsi, ettei tarvitse kitkeä kaikkea ja leikata kaikkea, niin se oikeasti värittää meilläkin päin pihoja monipuolisemmiksi.
  Toisaalta meille on jotenkin alunperin luonnonkukkia "jäänyt asumaan" jo ennenkin, kuten vaikka kevätesikoita, yksi sinivuokkokin ja kieloja, ihan liikaakin. Mutta etenkään kevätesikoita ei kyllä tulisi mieleenkään harventaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelasta pörriäinen -kampanja on hauska juttu mutta samalla tosi tärkeä. Ja ennen kaikkea oma piha voi ihan hyvän asian takia olla luonnollinen niitty.

   Ihanaa jos teidän omalla pihalla on sinivuokkoja. Toisaalta ehkä joku on voinut siirtääkin se siihen. Kieloja näkee paljon myös pihoilla ja puutarhoissa. Kevätesikot ovat ihan ensimmäinen merkki puutarhan heräämisestä eloon.

   Poista
 2. Luonto on nyt kauneimmillaan, niin ihana kukkaloisto. Eilen maallekin ajeltiin vanhaa tietä motarin sijaan jotta saatiin ihailla kauniina kukkivia tienpientareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten ihan totta, että moottoriteitä jos vain ajelee niin jää kyllä näkemättä kaikki upeat kukkaniityt tien molemmin puolin. Ajoimme juhannuksena Porkkalanniemeen ja voi sitä kukkien loistoa mitä näkyi. Teki mieli pysähtyä kuvaamaan mutta kun tie todella kapea ja mutkainen sitä ei voinut tehdä.

   Poista
 3. Luonnosta löytyy ihania kukkia ja kasveja :) Aurinkoista sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto tarjoaa kyllä sellaista väriloistoa ja kauneutta, että ei malttaisi tulla
   sisällä ulkoa ollenkaan. Kivaa uutta viikkoa sinulle :)

   Poista
 4. Tänään vietetään Suomen luonnonkukkien päivää. Olisi mennyt ohi, ellen olisi lukenut blogiasi. Täytyypä liikkua tänään luonnossa kukkia katsellen. Ihanat kuvat! Luonto on nyt kauneimmillaan.
  Kaunista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkukkien päivää voi kesällä viettää vaikka joka päivä kun liikkuu luonnossa.
   Tänään juuri aamulenkillä Minnien kanssa katselin miten kauniista kukkii ihan
   kaikkialla. Aurinkoista viikkoa Tuula :)

   Poista
 5. Meilläkin kotia nyt koristaa luonnonkukkakimppu. Ihanaa kun voi vain kävellessä napata kauneutta kotiin ja ihana ilmaiseksi vielä.
  Kaunista iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toissailtana hain juuri kukkia taas kotiin samalla kun oltiin iltalenkillä Minnien kanssa. Otan monasti kimppuun mukaan myös heiniä, jotka näyttävät kimpussa kivalta lisältä.
   Aurinkoista viikkoa Outi <3

   Poista
 6. Minä tykkään kuvata mieluummin just luonnonkukkia, ja kerään niitä kuivumaan maljakkoon, laitan joskus myös kirjan väliin, niin voitehdä kostin ja laittaa oikean kukan siihen, kaikki on niin yksilöllisiä ja kauniita.
  Hyvää juhannus viikkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus iltalenkillä koiran kanssa meidän eteneminen on vähän hidasta kun toinen nuuskii paikkoja ja toinen taas kuvailemaan kukkia :) Yhtä iltana oli ihan pakko lähteä kahlaamaan yhden niityn keskelle kun siellä näytti olevan niin mielenkiintoisia kukkia. Koira on suojattu punkkeja vastaan mutta emäntä saikin sitten pitää tarkan punkkisyynin kotona itselleen.
   Aurinkoista viikkoa Pirjo :)

   Poista
 7. Tänä keväänä ja kesänä on tullut ihasteltua ja kuvattua erityisen paljon kukkia luonnossa. Tästä luonnonkukkienpäivästä en ollut kuullutkaan aiemmin. Pitääkin muistaa ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkukkapäivä on minusta hyvä muistutus siitä miten paljon kaunis katsottavaa ojanpientareilla, niityillä ja pelloilla on. Ensi vuonna sitten kalenteriin merkintä eli viikko ennen juhannusta on aina Luonnonkukkien päivä.
   Aurinkoista viikkoa Minna :)

   Poista
 8. Luonnonkukat on just niin parasta☀️Oikein ihanaa kesää sinulle🍓🍓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi. Hyvää kesää ja aurinkoa viikkoosi Kristiina :)

   Poista
 9. Ihania kukkakuvia :)
  Minulla on mökiltä poimitut viimeiset hohtavan valkoiset kielot lasissa pöydällä ja oih sitä ihanaa kielojen tuoksua!

  Kivaa viikkoa Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen :) Kielojen tuoksu on huumaava. Siitä tulee aina mieleen
   kun isovanhempien kesämökillä kerättiin kieloja sellaiseen lasiseen ruskeaan
   pieneen kermapulloon, joka toimitti maljakon virkaa.

   Aurinkoista viikkoa :)

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos Mira - nyt vain ihaillaan kukkaloistoa. Aurinkoista viikkoa <3

   Poista