helmikuuta 03, 2020

Posliinivaatteet Kiinasta by Li Xiaofeng


Törmäsin eilen Facebookin Arabia Kirppis -ryhmässä sinivalkoiseen posliinimekkoon! En saanut katsettani irti tuosta posliininkappaleista tehdystä upesta luomuksesta. Sinivalkoisuus jo itsessään ja lisäksi materiaalin ainutlaatuisuus saivat minut todella uteliaaksi. Mitä, kuka, missä, koska - risteili päässäni! Kuvan sivulle postannut ryhmäläinen oli kirjoittanut sen oheen vain "Porcelain Dress by Li Xiaofeng".

Minua jäi kutkuttelemaan tämä niin paljon, että pakkohan sitä oli ottaa selvää mistä kuvan omaperäinen ja äärimmäisen kaunis esine on peräisin. Tekijä löytyy Kiinasta ja hänen nimensä on Li Xiaofeng. Tänään blogissa piti ilmestyä ihan toinen postaus mutta nyt menivät posliinivaatteet sen edelle!

Kuva Miko He

Li Xiaofeng (synt. 1965) on kiinalainen taiteilija/muotoilija, joka tekee vaatteita ja installaatioita keramiikan paloista vai pitäisikö sanoa sirpaleista. Nämä keramiikkapalaset ovat Song, Ming, Yuan ja Qing dynastioiden ajoilta. Erikokoiset keramiikkapalaset on ommeltu nahkaiseen alusvaatteeseen kiinni eli ne ikäänkuin ovat "päällysvaate", joka on alusvaatteen ansiosta mahdollista myös oikeasti pukea päälleen. Jossain Li Xiaofengin vaatteissa on mukana jopa solmio, puvunpaita ja itse pukukin. Kokopitkiä naisten vaatteita ja jopa haalareita on syntynyt keramiikasta sekä myös armeijan univormuja koppalakkeineen.
Lacoste x Li Xiaofeng collection 2010, kuva Miko He

Ennen kuin Kiinasta tuli tasavalta 1912 ja lopulta kansantasavalta 1949 olivat maata vuosisatojen ajan hallinneet erilaiset dynastiat. Dynastiat olivat Kiinan eri hallitsijoiden tai hallitsijasukujen valtakausia, joiden kautta Kiinan pitkä ja mielenkiintoinen historia jaotellaan. Kun dynastiat vaihtuivat niin myös maan historiassa järjestys, kaaos, vauraus ja rappio vuorottelivat. Dynastioiden vaihtuminen on näkynyt myös eri dynastioiden keramiikoissa, jotka ovat poikenneet paljonkin toisistaan.

Kiinalaisessa filosofiassa Jinin ja Jangin tasapaino määrittelee myös maailmankaikkeuden tasapainon. Nämä kaksi - feminiininen ja maskuliininen - vastakkaista mutta toisiaan täydentävää perusvoimaa ovat koko ajan liikkeessä ja toista ei ole olemassa ilman toista.

Kuva Miko He

Li Xiaofengin on valmistunut CAFA:sta (Mural Department of Central Academy of Fine Arts). Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Kiinassa ja myös muualla maailmassa mm. Metropolitan Museum of Art'ssa, Dubaissa ja Pariisissa. Taiteilijan työt poikkeavat täysin mistään aiemmin nähdyistä ja ovat herättäneet paljon huomiota.

Li Xiaofeng on tehnyt myös yhteistyötä sekä Lacosten että Alexander McQueenin muotitalojen kanssa. Vuonna 2010 Lacosten mallistossa oli kankaisia paitoja, joihin oli painettu keramiikkapaidan kuviot. McQueenin kanssa syntyi AW2011 mallistoon vaatteita ja kenkiäkin.

Kuva Miko He

McQueen x Li Xiaofeng collection AW2011

McQueen x Li Xiaofeng collection AW2011

Käsittämättömän kauniita posliinivaatteita! Li Xiaofengin taideteoksissa sekä oikeissakin vaatteissa on huikeaa historian ja nykyajan yhdistämistä. Ihmisen päälle puetut keramiikkavaatteet kertovat samalla myös tarinoita vuosisatojen takaa. On myös jännää kun kova ja vähän kylmäkin keramiikka on yhdistetty vaatteeseen, joka puetaan ihmisen päälle kuin haarniska. 

Nyt asetin taas itselleni yhden uuden tavoitteen. Haluaisin joskus nähdä ihan livenä näitä Li Xiaofengin huikeita luomuksia jossain. Ja onneksi tuo posliinimekko osui silmään tuolla Arabia Kirppis -ryhmässä!

Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä

11 kommenttia:

 1. Upeita! Taidetta posliinista ja posliinikuvioituja vaatteita - ja jos joku vielä kehtaa väittää, ettei muoti ole taidetta, niin hävetköön;)
  Ja kyllä - näitä olisi hienoa päästä katsomaan ihan luonnossakin!
  Hyvää helmikuun alkua, Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta nämä myös olivat todella upeita. Taitavan ihmisen kädessä voi syntyä näinkin erikoista ja erilaista "muotia". Jos kaksi noin suurta muotitaloa on ollut kiinnostunut tästä "posliinitekniikasta" omissa kankaissaan on sille nähty jo laajempaakin menekkiä. Upeaa käsityötä myös. Hyvää helmikuuta myös Ladylle <3

   Poista
 2. No oho! Nyt ei voi muuta kuin ihastella mitä taidonnäytteitä nämä vaatteet ovatkaan. Jotenkin erityisesti ihastuin tuohon sinisävyiseen puvuntakkiin ja punasävyiseen solmioon.
  Kivaa tiistaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivalkoinen posliini on aina ollut minun heikkouteni joten tämän kuvan nähtyäni oli ihan pakko kaivaa esille tämä taitava tekijä myös! Muunkin väristä posliinia löytyi miehen teoksista ja kyllä ovat kauniita.

   Kivaa keskiviikkoa Outi <3

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä! Nähtyäni yhden kuvan tuolla Arabia Kirppis -ryhmässä oli ihan pakko kaivella lisätietoa tekijästä myös. Keramiikanpalasista voi tehdä ilmeisesti ihan mitä tahansa riittävän taitavissa käsissä.

   Poista
 4. Uskomattoman upeita! Miten joku osaa tehdä tallaista taidetta ja miten on tullut edes mieleen tällaista valmistaa. Nuo kengät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Kristiina! Taitavan taiteilijan/muotoilijan käsissä näyttää syntyvän "ihan mitä vaan". Varmasti hän on itse myös kiinnostunut kiinalaisesta posliinista ja sen historista. Posliinihan keksittiin Kiinassa jo 600-luvulla ja sitä tuotiin Silkkitietä pitkin myös Eurooppaan. Ja eri dynastioiden aikana posliinissa on näkynyt erilaisia kausia.

   Kengät ovat suunnittelija Alexander McQueenin tekemät ja ainostaan tuo "keramiikkakuvio" on Li Xiaofengin käsialaa. McQueen kengissä juuri nämä korkomalli on toteuttu näkemään mm. Lady Gagan jaloissa.

   Li Xiaofengillä on muuten jalassa tyypilliset japanilaiset Geta-sandaalit. Nekin ovat todella jänniä. Kivaa päivää Kristiina <3

   Poista
 5. Upeia, noi sinivalkoiset astiat, ooh. Kivaa viikon jatkoa Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi ihan samaa mieltä! Meillä kotona on taas kaivettu esille sinivalkoiset astiat kun "sinivalkoinen kauteni" on taas alkanut.

   Aurinkoista torstaita Tiia <3

   Poista
 6. Thank you Nastya Deutsch! Your blog is wonderful too and very beautiful photos.
  Have a nice day :)

  VastaaPoista