helmikuuta 08, 2020

Le Cog - taistelu ravintolasta on komedia "parhaat päivänsä nähneestä gourmetpaikasta"

Kuvat HKT © Jaakko Vuorenmaa

Le Coq - taistelu ravintolasta sai kantaesityksensä 6.2.2020 Arena-näyttämöllä. Tämä komedia - vai pitäisikö sittenkin nimittää sitä farssiksi - kertoo tarinan ravintolasta, jonka parhaat päivät ovat olemassa enää muistoissa. Suloisesta Suomenmaastamme löytyy muuten lukuisia vastaavia paikkoja, jotka ovat jymähtäneet menneisyyden kultaisiin muistoihin. Sillä erotuksella toki, että Le Coq on aikoinaan ollut "ensimmäinen Michelin-tähden ravintola Suomessa" kunnes tunnustus "epäreilusti" vietiin heiltä. Le Coq tarjoaa nykyään enää "korvikkeita" entisten gourmet herkkujen sijaan asiakkaille jos heitä nyt sattuu ravintolaan edes eksymään.

Eija Vilpas ja Jouko Klemettilä

Edesmenneen mestarikokki Herbert von Salmen poika, ravintoloitsija Maximiliam von Salmi (Jouko Klemettilä) pitää tiukasti kiinni isänsä perinteistä vai onko näin sittenkään? Kun ravintolan alamäki alkaa ikävästi menetetyn Michelin-tähti episodin jälkeen Maximilian siirtyy käyttämään "korvikkeita". Kun rahat ovat tiukoilla ja ravintolan kylmiössä ei ole kuin valo on pakko vain improvisoida. Tavarantoimittajat karhuavat saataviaan eikä velaksi saa enää ensiluokkaisia raaka-aineita. Maksamakkarasta voi siis hyvin taikoa hanhenmaksaa ja Gato Negro -hanaviini "pullotettuna" käy hyvin "paremmastakin laadusta" - tai näin ainakin Maximilian kuvittelee.  

”Minä en luovu Le Coqista, minä olen Le Coq!” – MAX VON SALMI

Ravintolan henkilökunnastakin on jäljellä enää vain uskollinen Kerstin von Salmi (Eija Vilpas), joka aikoinaan avioiduttuaan Herbertin kanssa jatkaa tarjoilua "tyhjälle salille". Ravintolassa kun ei ole enää kokkiakaan! Kerstinillä on siis hyvin aikaa vaikka siemailla lasi tai pari viiniä Maximialianin kanssa ranskalaisravintolossa koska pelkoa siitä, että "ovipumppu laulaisi" ei todellakaan ole. Ravintolasalin seinät ovat täynnä ex-aviomiehen elämää valokuvien ja muistoesineiden muodossa. Kun Maximilian lukee otteita isänsä päiväkirjasta tulee vääjäämättä mieleen onko tämä Herbert ollut melkoinen "satusetä" kirjoittaessa päiväkirjamerkintöjään kiertäessään laivakokkina maailmanmeriä?

Jarkko Niemi ja Riitta Havukainen

Kohtalo tai olisiko se sittenkin ollut Kela puuttuu peliin kun Esa Kynsi (Jarkko Niemi) aloittaa kokkina Le Coq -ravintolossa. Osaako tämä lukuisista allergioista kärsivä milleniaali edes kokata on asia erikseen mutta toimeen tartutaan kun "asuntokin" löytyy työpaikalta. Esa on "hippasen erilainen kokki", joka soittaa välillä intohimoisesti ukulelea ja haluaa gluteenitonta, laktoositonta, vegaania jne. ruokaa lautaselleen vähän "balilais-aasialaisella twistillä".


Kun salama kirkkaalta taivaalta konkurssin partaalla oleva Le Coq -ravintola saa asiakkaan! Virolainen ravintolakritiikko Pirke Öökpalu (Riitta Havukainen) pölähtää ravintolan ovesta sisälle. Tämä samainen naishenkilö kun aikoinaan on juuri aiheuttanut Michelin-tähden menettämisen. Tämä tietää monen Samarin lasillisen juontia närästyksestä kärsivälle Maximilianille. Eipä paljasteta nyt enempää miten ruokailu Le Coqissa sujuu...

Heikki Hela ja Kaisa Hela

Eivät oudot juonenkäänteet tässä farssissa tähän lopu! Seuraavaksi näyttämölle purjehtii pitkässä susiturkissaan Misha (Heikki Hela) lakinaisensa Svetan (Kaisa Hela) kanssa. Maailma on täynnä yllätyksiä ja Misha kertookin olevansa Maximilianin velipuoli Venäjältä. Herbert isä kun ehti kiertää sitä maailmaa! Nyt Misha on tullut ottamaan osaansa Le Coqista ja taistelu ranskalaisesta perinneravintola Le Coqista alkaa nyt toden teolla veljesten kesken.

Pertti Koivula

Helsinkihän vilisee rottia joten myös rottamies Paavali (Pertti Koivula) kantaa oman osansa rotanmyrkyn ja makkaravoileipiensä kanssa soppaan mukaan. Rottamies kun auttaa tarvittaessa listimään niin rottia kuin "vähän isompiakin vihollisia" elämässä. Kun vaan muistaa pitää sitä K-vitamiinia mukana... Pertti Koivulan laulua kuuntelee mielellään - upea ääni!

Näyttämöllä puhutaan sekaisin suomea, murtaen ranskaa ja venäjääkin. Riitta Havukaisen Pirken artikulointia on mielenkiintoista kuultavaa. Ihan kaikkea siitä ei ymmärrä ja liekö edes aitoa vironkieltä mutta Pirke Öökpalun rooli on vahva. Havukainen on hyvin sisällä roolissaan ja onko "hän oikeasti niin ilkeä ja katkeroitunut" selviää sekin näytelmän lopussa.


Välillä juhlitaankin perinteiseen venäläiseen tapaan vodkalla ja tanssimalla legendaarisen kansanlaulun "Kalinka kalinka, oot marjani mun" -tahdissa. Svetan roolihahmosta tulee etäisesti mieleen ukrainalainen poliitikko Julia Timoshenko lettikampauksensa kanssa. Svetan puku on minusta ihan nappivalinta valkoisine nilkkureineen.


Esa kokki on kuin tipahtanut toisesta maailmasta tai ulottuvuudesta Le Coq -ravintolaan. Hänen elämänfilosofiansa on enemmän surffailua, chillailua ja hengailua Aasiassa kuin rehkimistä rahan eteen. Pakko sen verran kuitenkin paljastaa, että Esan kokkailut kantavat farssissa pitkälle vai pitäiskö sanoa ihan maaliin saakka. Jarkko Niemi on jo Siskonpeti -sarjassa ollut hyvä ja lunastaa nyt paikkansa myös näyttämöllä.


Minä pidin Le Coq - taistelu ravintolasta farssista. Se on näytelmä "jossa aivot voi jättää vaatteiden kanssa narikkaan" ja antaa esityksen viedä mukanaan. Tulin pitkän työpäivän jälkeen ja sain nauraa poskeni kipeiksi. Hassuja kommelluksia, vähän ennalta arvattavaa mutta myös paljon yllätyksellisiä juonenkäänteitä. Ei liian vakavaa ja pohdiskevaa vaan hauskaa ja iloista - juuri tälläista tarvitaan toisinaan.

Kummelista tutut Heikki Vihinen (ohjaus) ja Timo Kahilainen (sävellys) ovat tämän farssin takana. Musiikin sovitus Timo Kahilainen, lavastus Timo Kahilainen ja Vilma Mattila, pukusuunittelu Elina Vättö, valosuunnittelu Valdemar Virtanen, äänisuunnittelu Joonas Outakoski, naamioinnin suunnittelu Henri Karjalainen, dramaturgi Ari-Pekka Lahti.

Esityksen kesto noin 2 tuntia 35 minuuttia väliajan kanssa.
Tarkemmin esityksistä löytyy tästä https://hkt.fi/esitykset/le-coq-taistelu-ravintolasta/

Kiitos Kahvakuula kainalossa -blogin Marille kutsusta teatteriin aveciksi.

Kaikki postauksen kuvat HKT © Jaakko Vuorenmaa 


14 kommenttia:

 1. Onpa upea näyttelijäkaarti tällä näytelmällä. Kuulostaa hauskalta näytelmältä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näyttelijävalinta ja Riitta Havukainen oli ehdottomasti oma suosikkini! Eija Vilppaasa tuli mieleen kun kävi joskus muinoin meidän koirapuistossa koiransa kanssa :D
   Kivaa sunnuntai iltaa Outi sateesta huolimatta!

   Poista
 2. Oi, tämä olisi kiva nähdä. Teatterissa on tullut käytyä ihan liian harvoin. Ehkäpä sitten toukokuussa, kun palaan takaisin Helsinkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon Annukka, että olisit viihtynyt! Kun palaat taas etelään sieltä pohjoisista niin sitten menet. Le Coq on Arena-näyttämöllä vielä toukokuussa useana päivänä. Kivaa uutta viikkoa <3

   Poista
 3. Mielenkiinnolla luin juttusi. Itsekin kirjoittelin😊ja oli mukavaa nähdä😊
  Rentoa sunnuntaita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina kun luit - minäpä käyn kurkkimassa myös sinun juttusi.
   Kiva oli taas törmätä ja mukavaa uutta viikkoa :)

   Poista
 4. Tämä oli varmasti huippuhyvä, koska tuo näyttelijäkaarti antaa odottaa sitä! Teatteri on parhaimmillaan juuri tuota "aivot narikkaan" -menoa. Mukavaa alkavaa uutta viikkoa ja rapsut Minnielle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hektisen työpäivän jälkeen tämä oli juuri oivallinen valinta. Pidän kyllä myös pohdiskelevista ja syvällisistä näytelmistä. Joskus teatteriesitys koskettaa enemmän kuin samasta aiheesta tehty elokuva. Olen katsonut Leena Landerin romaaniin perustuvan Käskyn elokuvana ja se kosketti. Kansallisteatterin lavalla nähtynä Käsky näytelmänä kosketti vielä enemmän. Se meni ihon alle vielä rankemmin.

   Mukavaa uutta viikkoa ja rapsuja myös Hansille <3

   Poista
 5. Tämä näytelmä olisi tarkoitus mennä katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että viihdytte ja saatte myös nauraa :) Hauska sekä viihdyttävä.

   Poista
 6. Vau, mikä näyttelijäkattaus! Olisipa ollut ilo katsella eturivin näyttelijöitä tässä hauskankuuloisessa farssissa :) Kuulostaa hauskalta illalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ja tutut näyttelijät takasivat viihdyttävän illan. Sai kyllä todella nauraa ja rankan työpäivän jälkeen tuli ihan tarpeeseen :)

   Poista
 7. Kiitos, kun pääsit aveciksi paikalle. Nauraminen tekee aina hyvää ja tämän esityksen aikana sitä riitti! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari kun kutsuit minut mukaan ♥ Saatiin nauraa kyllä yhdelle illalla aika kiitettävästi.
   Kivaa sunnuntaita!

   Poista