tammikuuta 14, 2020

Ravintola Lasipalatsin blinikausi on alkanut - omnomnom

Lehdistötilaisuus Raflaamo 

Varma merkki uuden vuoden alkamisesta on Ravintola Lasipalatsin perinteiset bliniviikot! Olen lukemattomia kertoja istunut ravintolan vihreässä Palmusalissa herkuttelemassa blinejä tammikuussa. Ravintola Lasipalatsi toi 2000-luvun alkupuolella tämän alunperin venäläisen aatelisten suuren herkun, rasvaisen tattarikakun eli blinin ruokalistalleen. Bliniviikkoja mainostettiin kaksikymmentä vuotta sitten näyttävästi sanomalehdissä jotta Lasipalatsin herkut löydettäisiin. Ja ne todella löydettiin joten perinne jatkuu yhä edelleen. Tänä vuonna bliniviikkoja vietetään Lasipalatsissa aina 28.3. saakka.


Alunperin vain väliaikaiseksi basaarirakennukseksi vuonna 1936 avattu Lasipalatsi on todellinen funkkishelmi. Lasipalatsin peruskorjaus valmistui maaliskuussa 2017 ja samalla avautui myös upeasti saneerattu ravintolatila. Tässä ravintolasalissa on historian havinaa ja tuulahdus menneisyydestä. Näitä arvokkaita, vuosikymmeniä muuttomattomina säilyneitä sisätiloja on Helsingissä vähän. Onneksi Ravintola Lasipalatsi on säilynyt ja remontissa sen pilareiden metallisävytkin on upeasti uudistettu. 


Mutta palataanpa takaisin herkullisiin blineihin! Löysin vanhan Hesarin artikkelin, jossa kerrottiin näin "Ensimmäiset maininnat blineistä ovat vuodelta 1860 Helsingfors Tidningarissa, kerrotaan Hotelli- ja ravintolamuseosta." Varmasti blinejä on syöty Helsingissä jo satojen vuosien ajan eli siis yhtä kauan kun kaupungissa on asunut venäläisiä. 

Nykyään suomalainen ja venäläinen blini kuitenkin eroavat aika paljon toisistaan. Meillä Suomessa blini on pysynyt muuttumattomana kun taas venäläisestä versiosta on tullut ohut, rapea lettu, joita Venäjällä nautitaan pikaruokana. Blinenä voidaan itänaapurissa nauttia myös ranskalaiseen tapaan makeilla tai suolaisilla täytteillä. Venäjällä kutsutaan meidän "suomalaisia blinejä" nimellä "olad". 


Blinit kuuluvat talveen ja Venäjällä ennen kaikkea myös laskiaisperinteeseen. Varsinkin Venäjällä ennen paastoon laskeutumista on tehty rasvatankkausta, jotta pystytään paastoamaan seuraavat 40 päivää aina pääsiäiseen saakka. Meillä Suomessa blinikausi alkaa jo tammikuun alussa kestäen muutamia kuukausia ja monissa ravintoloissa saa bliniherkkuja ympäri vuoden. 


Ravintola Lasipalatsin bliniresepti on pystynyt muuttumattomana jo 20 vuotta! Voissa rapeaksi paistettu blini raikkaalla smetanalla sekä kotimaisella mädillä on alkuvuoden herkku, joka lämmittää ihanasti talvisia vatsoja. Pisimmät blininpaistoperinteet löytyvät ravintola Lasipalatsista, jossa pienet valurautapannut ovat kuumenneet talvi toisensa jälkeen.


Ravintola Lasipalatsin keittiöpäällikkö Petri Simonen kertoi, että "tattarijauhoista, maidosta, hiivasta ja sokerista sekoitettua taikinapohjaa hapatetaan jopa kolme vuorokautta ennen muiden ainesosien lisäämistä. Näin syntyy kuohkea taikina." Ja pakko tunnustaa, että nämä blinit kyllä maistuivat taivaallisen hyviltä.


Ravintola Lasipalatsin blinilistalta voi valita blinin suosikkilisukkeellaan tai tilata valmiin valikoiman. Suosituin annos on ‘Syö blinejä niin paljon kuin jaksat’ kuudella erilaisella täytteellä hintaan 30 euroa. Vaikka blinit ovatkin herkkuani niin kaksi Lasipalatsin bliniä oli maksimimäärä itselleni. Saimme kuulla keittiömestarilta, että "eräs nuori herra olisi nautiskellut kerralla 13 bliniä!" Huh huh!


Mitä lisukkeita blineille sitten on tarjolla? Monien suosikkilisuke muikunmäti tulee Saimaalta ja sillä on D.O.Saimaa -merkki, joka kertoo tuotteen maantieteellisen alkuperän ja on tae sekä laadusta että vastuullisesta tuotannosta. Kotimaisen mädin lisäksi ravintoloiden lisukelistalta löytyy niin Pielisen savumuikkuja, Myrttisen suolakurkkuja, suomalaista riimihärkää kuin kotimaista metsäsienisalaattia. Omnomnom! 


Tämä bliniannos tarjoiltiin vegaanisena versiona vieruskaverilleni Lasipalatsin kabinetissa. Näiden blinien lisukkeina tarjoillaan muun muassa kaurajugurtista ja vegaanisesta majoneesista kehiteltyä smetanaa, punajuuri-omenatartaria ja pikkelöityjä kasviksia. Tästä voit kurkistaa tarkemmin blinivaihtoehtoja ja lisukkeita. 

Kaikki Ravintolakolmion ravintoloissa tarjoiltavat blinit ovat laktoosittomia. Gluteenittomia blinejä saa pyynnöstä. Upea juttu!

Kuva Finna

Jälkiruokana kevyesti greippiä, paahdettua valkosuklaata ja avokadoa. Juuri sopivan pieni jälkkäri ja tuo avokado oli hyvä päätös bliniaterialle. Toki jos vatsa vielä vetää niin À la carte -listalta löytyy muitakin vaihtoehtoja jälkiruoaksi. 


Ravintola Lasipalatsin lisäksi blinejä on tarjolla Meripaviljongissa, Suomenlinnan Panimolla, Juttutuvassa, Graniittilinnassa, Weeruskassa ja Casa Maressa. Ravintola Meripaviljongissa katetaan sunnuntaisin myös suosittu blinibrunssi.

Kotiin lähti tyytyväinen blinifani vatsa pulleana! 
Kiitos ihanasta blinihetkestä Ravintola Lasipalatsille. 

6 kommenttia:

  1. Voi että mitä herkkuja! Ja hienot kuvat olet laittanut mukaan, sekä vanhoja että tämän päivän kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella herkullista! Tässä jo ystävänä kanssa mietitään uutta blinitapaamista Lasipalatsiin ja herkkujen äärelle. Ruokakuvien lisäksi halusin laittaa kuvia myös itse ravintolasalista ja tilaisuudessa ei ehtinyt kuvata sitä ollenkaan. Nuo mustavalkokuvat on symppiksiä minusta ja sieltä 1936 vuodelta kun rakennus valmistui :)

      Poista
  2. Oikeita herkkukuvia. Minulla vaan puolet täytteistä jäisi syömättä, kovasti ovat kala ja äyriäisvoittoisia. Oliko hyvää tuo sienilisuke?
    Herkkuisaa iltaa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sienilisuke oli äärimmäisen hyvää. Kalojen ja mätien lisäksi oli myös porotartaria ja punajuuri-omenatartar, joka puuttui minun annoksesta kun olen taas omenalle allerginen. Vegaasisessa bliniannoksessa oli punajuuri-omenatartar, Cavi-artia, marinoitua sipulia, hernepestoa ja venäläisiä suolakurkkuja. Chipsters Cavi-art merilevävalmisteet ovat merilevästä valmistettuja mädin tyyppisiä tuotteita, jotka sopivat kala-allergikoille. Musta Cavi-art sopii myös vegaaniruokavalioon.
      Mukavaa iltaa Outi <3

      Poista
  3. Lasipalatsin blinilautanen oli kyllä täyttä kympin laatua - tykkäsin kovasti noista Pielisen savumuikuista ja tietenkin klassisesta suolakurkkujen ja hunajan yhdistelmästä. On oikein hyvä, että kala-allergiset,vegaanit ja kasvissyöjätkin huomioidaan bliniviikoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli seurastasi ♥ Itse olen menettänyt sydämeni Lasipalatsin blineille jo vuosia sitten ja nyt oli kyllä kiva kuulla vähän enemmän myös heidän bliniviikkojen taustaa. Pielisen savumuikku oli suussasulavaa. Olisin halunnut niitä muutaman lisää. Tämän tapahtuman jälkeen söin kotona suolakurkkujan hunajan kansa kahtena iltana :D Minusta on upeaa, että kaikki - siis kala-allergiset, vegaanit ja kasvisyöjätkin - on huomioita.
      Kivaa viikonloppua!

      Poista