tammikuuta 05, 2020

Lux Helsinki 2020 kulkee täysin uudella reitillä


Kun vuosi vaihtuu ja tammikuu alkaa silloin starttaa pari päivää ennen loppiaista myös LUX Helsinki valotaidetapahtuma. Voisin lainata tähän suoraan mitä viime vuonna kirjoitin kotiuduttuani kaupungin valoshowsta. "Tammikuuni on jo vuosia käynnistynyt valotaiteen ihailullLux Helsinki -tapahtumassa. Tapahtuma Lux Helsinki -nimellä on järjestetty jo vuodesta 2012 ja jokaisena vuonna olen ollut mukana. Tästä on tullut perinne, jota jo oikein odottaa vuoden starttaajaksi. Joulunkin valot ovat vielä kaupunkia valaisemassa mutta mahtuu sinne lisääkin valoa."

LUX Helsinki on tapahtuma, jota alan odottaa jo heti uudenvuoden jälkeen. Yleensä olen aina käynyt tapahtumassa jo ensimmäisenä päivänä. Joskus aikoinaan kun lyhtypuisto levittäytyi Töölönlahden rantamille kävimme Minnien kanssa siellä jo etukäteen kurkkimassa ripustuksia. Tänä vuonna aikatauluuni sopi LUX vasta tänään joten lämpimästi vaatetta päälle, mukavat kengät jalkaan ja menoksi.


Tänä vuonna LUX Helsinki reitti on siirtynyt myös uusiin osiin pääkaupungissamme. Startti tapahtuu perinteisesti Senaatintorilta, josta kuljetaan Kaisaniemenpuiston halki Tokoirantaan. Reitti on tarkoitettu kuljettavaksi dramaturgisesti kokonaisuutena alusta loppuun numerojärjestestyksessä. Minä en tähän valitettavasti ihan pystynyt mutta palataan siihen vähän tuonnempana.

Itse LUX Helsinki reitillä on yhdeksän valotaideteosta, joiden lisäksi valotaidefestivaalia täydentää kuusi reitin ulkopuolella olevaan sateliittiteosta tai -teoskokonaisuutta. LUX Helsinki ulottuu nyt ensimmäistä kertaa Itä-Helsinkiin ja myös Korkeasaareen. Tästä voit kurkistaa kaikki etäkohteet. Kuljettavan reitin varrelta löytyy myös yksi etäkohteista.

SunWind, Teresa Marin, Senaatintori


Senaatintori ja Tuomiokirkko on monessa LUX Helsinki tapahtumassa valaistu. Vuonna 2020 kunnian on saanut itävaltalainen valotaiteilija Teresa Marin. Carl Ludvid Engelin suunnittelema Tuomiokirkko seisoo ylväänä Helsingin upeassa empirekeskustassa. Kirkon katolla tutut kaksitoista apostolia, jotka tosin on lisätty sinne myöhemmin arkkitehti E.B. Lormannin toimesta. Kirkon valkoinen ja monimuotoinen ulkomuoto luo upeat puitteet esittää valotaidetta.

Teresa Marinin kollaasityylinen SunWind -teos hehkuu värejä, jotka saavat myös itse rakennuksen näyttämään ihan erilaiselta. "Teos on kuin elämälle elintärkeä lyhty - aurinko. Valot saattavat sammua mutta auringon valo on yhä tallella. Kuu on öisin auringon lähettiläs, joka näyttäytyy kirkkaana siellä, missä sen valo koskettaa valkoisia pintoja."

LUX Helsinki reitti jatkuu Unioninkatua pitkin seuraavaksi kohteisiin kaksi (Topelian sisäpiha) ja kolme (Metsätalo), jotka jouduin tolkuttoman pitkien jonojen takia jättämään valitettavasti väliin. Ehkä käyn kurkkaamassa ne huomenna tai tiistaina, joka on muuten tapahtuman viimeinen päivä.

YLE uutisoi, että avajaisilta olisi vetänyt yli 80 000 kävijää! Verrattuna edellisvuoteen on määrä lähes kolminkertainen joten ei ihme, että ruuhkaa oli. LUX Helsingin puolelta on myös myönnetty, että sisäpihoilla järjestettävät valotapahtumat ovat haastavia koska tiloihin mahtuu vain rajallinen määrä ihmisiä kerrallaan. Tulevina vuosina ahtaat tilat tultaisiinkin jättämään pois. Toisaalta sääli koska Topelian sisäpiha on äärimmäisen kaunis paikka ja ainakin kerran aiemmin se on ollut LUXissa mukana.


Lyhtypuisto, Kaisaniemen puisto

Lyhtypuisto on vuosia ollut suosikkini LUX Helsingissä. Minusta on mukava löytää vuosi toisensa jälkeen aina tuttuja lyhtyjä puistosta. Vanhimmat lyhdyt ovat vuodelta 2012, jolloin lyhtypuisto järjestettiin ensimmäistä kertaa. Lyhdyt on ripustettu puiston läpi kulkevan puukujan molemmin puolin. Kulkiessaan kujaa pitää aktiivisesti katselle molempiin suuntiin huomatakseen kaikki mielenkiintoiset. Osa lyhdyistä on sijoitettu maahan puiden taakse joten sinnekin kannattaa kurkkia.

Mukana lyhtyjä tekemässä on ollut lapsia, nuoria, opiskelijoita ja taiteilijoita. Tänä vuonna lyhtyjä on enemmän kuin koskaan ennen. Lyhtypuistoa ovat olleet 2020 tapahtumaan tekemässä Aleksis Kiven koulu, Apollon yhteiskoulu, Porolahden koulu ja Helsingin kuvataidelukio. 

LUX Helsinki reitin varrella on myös kolme Cafe LUX kahvilaa (Senaatintori, Kaisaniemenpuisto, Tokoinranta) joten on mahdollista ottaa vaikka kuppi kuumaa kierroksen lomassa. Tässä tulee kyllä ihan kiitettävästi askeleita otettua ja kierrokseen kyllä kannattaa varata aikaakin parisen tuntia. Minulla oli askelmittarissa vähän reilut 5000 kun lähdin ja kotona mittari näytti 14359! Sai kivan iltalenkin myös tehtyä. LUX Eat ravintolat löydät sijainteineen tarkemmin tästä.Large Fire Tornado, Ivo Schoofs, Kaisaniemen kenttä

Kaisaniemen puistosta siirrytään luontevasti Kaisaniemen kentälle, josta löytyy hollantilaisen Ivo Schoofsin kineettinen tuli-installaatio. Tässä teoksessa kieppuvat tulenlieskat nousevat peräti 16 metrin korkeuteen. Teos on Australiassa riehuvien tulipalojen takia myös aika puhutteleva. Tulitornado on harvinainen metsäpalon aikana esiintyvä luonnonilmiö. Se saattaa syntyä kun kova tuuli nostaa nopeasti kuumaa ja kuivaa ilmaa ylöspäin. Teoksessa tulitornado saadaan aikaan voimakkaan tulenlähteen ja 36 suuren teollisuustuulettimen aiheuttavan puhurin avulla. Koko tätä komeutta ympäröi 12-metrinen kuusikulmainen kehikko. Matkalla seuraavaan kohteeseen huomaamme scootit, jotka ovat saaneet ylleen myös ihan omat valoköynnökset. Liekö mainos vai jonkun "tulevan valotaiteilijan" installaatio :D


Peilipöllö, Jere Suontausta, Kaisaniemen ranta

Taiteilija ja valosuunnittelija Jere Suontaustan Peilipöllö (Bubo speculus) on veistosmainen valoteos, joka on toteutettu yhteisyössä Korkeasaaren kanssa. Peilipöllö on minusta melkein oikean pöllön kokoinen vaikka huomasin monen ihmettelen "miten pieni se on?". Peilipöllö on äärimmäisen kaunis! Tämä lintu on Suontaustan kuvittelema ja kehittämä fiktiivis-dystooppinen lintulaji, joka on rakennettu miltei kokonaan kierrätysmateriaalista. LUX Helsingin teosesittelystä löytyy mitä kaikkea jännää pöllössä on käytetty ja mistä sen ääni on peräisin.

"Teos on sekä introverttinen fantasia että kannanotto. Suurisilmäinen pöllö luo katseensa meihin ilmastokatastrofin ja joukkosukupuuton partaalla."


Pitkäsillanrannan ja Säästöpankinrannan talot heijastuivat muuten kauniisti lähes tyyneen veteen. Vesi oli minusta todella ylhäällä ja tuntui, että se tulvii kohta jo yli hiekkatielle puistoon. Isovanhempani ovat joskus muinoin ennen minun olemassaoloani asuneet noissa taloissa.


Magic Mirror, Meri Ekola, Tokoinrannan venelaituri

Taiteilija Meri Ekolan teos Magic Mirror koostuu isoista valokirjaimista, jotka kuvastavat ihmisen ikiaikaista viehtymystä peilikuvaansa kohtaan. Teos leikkii peilikuvan arvoituksellisuudella Lumikki ja seitsemän kääpiötä -satua lainaten.

Teos sisältää myös krittiikkiä meidän suhteestamme omaan älypuhelimeemme ja siihen kuinka tästä älyluurista on salakavalasti tullut ajattelumme ja ruumiimme jatke sekä sielumme kuvastin. Me olemme riippuvaisia "tästä taikapeilistämme" ja käännymme sen puoleen usein etsien vastauksia meitä askarruttaviin kysymyksiin. Voiko tätä parempaa vertausta olla! Joskus pitäisi oikein laskea kuinka monta kertaa tuijottaa oman älyluurinsa näyttöä päivän aikana. Do-gooders, Katja Tukiainen, Tokoinranta

Kuvataiteilija Katja Tukiaisen Do-gooders -teoksessa maailmaa pelastetaan vaaleanpunaisissa sävyissä! Teos yhdistää perinteistä kuvataidetta sekä interaktiivista animaatiota. Maalauksessa paikalle marssii määrätietoinen armeija tyttö pelastamaan maailmaa. Panoraamamaalaus antaa meille katsojille mahdollisuuden koskettaa valoa ja herättää näin maalaus eloon. Teos on minusta hauska ja se valaa uskoa maagiseen hyvään kun paratiisi kasvaa takaisin teokseen. LUX arkkitehtuuri - day and night, Eero Helle/Visual45, Helsingin kaupunginteatteri

Vuoden 2020 LUX arkkitehtuuri -kohteeksi on valittu Helsingin kaupunginteatteri. Vuonna 1967 valmistunut muutamia vuosia sitten restauroitu teatterirakennus tarjoaa upean julkisivun, joka muuttuu nyt valotaidemaisemaksi. Väriskaala liukuu yön kylmistä sävyistä heleään keskipäivän auringonpaisteeseen. Valoihin on yhdistetty myös musiikkia ja katsojat luovat oman osansa varjoineen teokseen. Kaunis!
Reitin varrella onnistuu näkemään myös yhden oheiskohteen eli Kallion virastotalot ovat saaneet ylleen valokiilat. Tästä voit kurkistaa lisää tästä valoteoksesta.


Valoisaa LUX Helsinkiä kaikille. Tapahtuma on avoinna vielä 7.-8.1.2020 klo 17-22. 

14 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia jälleen kerran. Siellä mekin lauantaina kiertelimme monen muun mukana. Minulle tapahtuma on yhä mukava syy matkustaa kotimaassa ja pidin kyllä tälläkin kertaa. Sille tuskin mitään voi, että tapahtuman suosio on kasvanut ja kasvaa, etenkin kun nyt oli niin hyvä ilma kiertää. Me kiersimme reitin kaikki kohteet, eikä jonottaminen tuntunut tuskalliselta, koska meillä oli koko ilta aikaa. Tällä kertaa kierrokseen meni paljon vähemmän muutenkin aikaa. Johtuen ehkä siitä, ettei matkan varrella ollut juuri muita houkutuksia. Aikaisemmin olemme matkan varrella poikenneet eri museoihin ja kahviloihin, nyt sitä mahdollisuutta tai vaaraa ei juuri ollut. Ehkä jälleen ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari <3 Näinkin sinun valokuvia ja kauniita olivat nekin.

   Lauantaina oli ilmeisesti ollut sitten vähemmän ihmisiä. Kotimaassa on kiva matkustaa eikä teiltäkään nyt niin kauan pitkä matka ole kun on auto alla. Tapahtuman suosio kasvaa mikä minusta on toki hyvä asia, että valotaide kiinnostaa kun on vielä ihan maksutontakin.

   Toki kun väkimäärä lisääntyy niin tuollaiset suljetut pihatilat ovat haastavia. Kun lähdin Senaatintorilta kävelemään Unioninkatu niin Kansalliskirjaston kohdalla oli jono Topeliaan ja Topeliasta taas uusi jono Metsätaloon. Kuulin Tokoinrannassa, että joku perhe oli jonottanut 35 minuuttia päästäkseen Metsätalon valotunneliin kun lapset halusivat. Se on pitkä aika jo lapsillekin seistä ja odottaa.

   Nyt reitti kulki niin ettei museoita oikein osunut kohdalle. Tosin kun meni hakemaan autoa Siltavuorenrannasta huomasin, että siellä on Helsingin Väestonsuojelumuseo. En ole koskaan edes kuullut moisesta ja totta kai se oli kiinni. Näytti menevän väestösuojaan kallion sisälle joten ehkä siellä olisi mielenkiintoista käydä joskus.

   Hyvää loppiasta!

   Poista
 2. Taas niin upeita valoteoksia. Milloinkohan saisin minäkin aikaiseksi lähteä Lux:iin :)
  Ihanaa loppiaista sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LUX Helsinki on kyllä aina hyvä tapahtuma aloitaa uusi vuosi! Saa sopivasti liikuntaa kun siirtyy kohteesta toiseen ja samalla näkee kaunista valotaidetta. Tsemppiä töihin Outi <3 Onneksi on lyhyt viikko!

   Poista
 3. Upeita kuvia, näitä kun vielä joskus pääsisi itsekin livenä ihastelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira <3 Toivotaan, että kun tyttö kasvaa teette joskus vaikka loppiaisreissun tänne isolle kirkolle katsomaan valoja.

   Poista
 4. Huikeita kuvia kieltämättä. �� Valotaide on nostamassa ympäri maailman päätään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Valotaide on minusta hauska juttu. Espoon kaupunki järjesti tänä vuonna perinteisen vuodenvaihteen ilotulituksen sijaan valoshown. Sinne en valitettavasti ehtinyt mennä. Viime vuonna ilotulitus korvattiin lasershowlla. Tähän pimeään aikaan tarvitaan valoja :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Melissa :) sää kuvaamiselle oli hyvä koska ei satanut tai ollut sumua.
   Ystäviä oli kiertämässä maanantaina ja varsinki veden ääressä oli ollut
   vaikea nähdä teoksia kunnolla.

   Poista
 6. Aivan upeita kuvia! Tänään juuri juttelimme, että ensi vuonna meidän pitää lähteä käymään isolla kirkolla näiden valoviikkojen aikana. Ole ihaillut näitä kuvia somessa!

  Tämä pimeys tarvitsee näitä valoviikkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli <3 Tervetuloa isolle kirkolle loppiaisen tietämissä niin näette Lux Helsingin. On kyllä kokemisen arvoinen tapahtuma ja tuo kivasti valoa uuteen, alkaneeseen vuoteen.

   Poista
 7. Olimme pojan luona Helsingissä ja yhdessä mentiin katsomaan. Aikamoinen ruuhka ja minulle liikaa ihmisiä. Lyhtypuistosta pidin ja siitä teatterin valaistuksesta. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ehditte myös LUX Helsinkiin mukaan. Varmasti näitä ahtaita paikkoja tullaan jatkossa välttämään koska niistä on tullut niin paljon palautetta. Lyhtypuisto oli todella kaunis. Mukavaa viikonjatkoa Sinikka :)

   Poista