tammikuuta 07, 2020

Kulttuurinälkä iski ja samalla otin haltuun KARE Designin Ainoassa


Kauppakeskus Ainoa avasi ovensa jo lokakuun loppupuolella mutta minä piipahdin siellä vasta joulukuun viimeisinä päivinä. Jouduin harmikseni jättämään väliin Ainoan virallisen avajaistilaisuuden toisen päällekkäisen menon takia. Minua kutkutti jo silloin eräs tietty Ainoaan ja Suomeen rantautunut sisustusliike, jonka valikoimaan olen kuolannut jo vuosia. Mutta kahdessa paikassa ei vain voi olla yhtä aikaa joten liike jäi hautumaan mieleen.

Lähes poikkeuksetta minä herään vuoden lopussa siihen, että hallussani on nippu käyttämättömiä virikeseteleitä. Työnantajani tarjoaa vuosittain henkilöstöetuna liikunta- ja kulttuuriseteleitä, joita unohdan aina vuoden kuluessa käyttää. Puolustan itseäni sillä, että Museokortin haltijana minä olen jo museoiden ahkera käyttäjä. Myös teatterissa käyn vuoden mittaan useita kertoja kutsuvierasnäytöksissä ja omakustanteisesti. Jotenkin nämä setelit vain unohtuvat...


Suuntaan yleensä Stockmannin palvelupisteeseen asioimaan setelinippuni kanssa. Ja usein juuri Tapiolaan koska olen sieltä saanut aina todella ensiluokkaista asiakaspalvelua. Olin käyttänyt jo osan  seteleistäni Vain elämää juhlakauden konserttilippuun. Nyt lunastin itselleni vielä neljä muuta lippua tyydyttämään kulttuurinälkääni. Tänä keväänä on teatteria ja musikaalia tulossa!

Tammikuussa otan haltuun Aleksanterin teatterissa Luolanaisen. Olen nähnyt alkuperäisen Luolamies monologin lukemattomia kertoja. Ensimmäinen Rob Beckerin käsikirjoittama esitys vuodelta  2005 on jäänyt parhaiten mieleen. Monologia esittävän Martti Suosalon raskaana oleva vaimo Virpi Suutari istui nimittäin ihan takanani. Hän nauroi niin paljon Suosalon puhuessa näyttämöllä miehen ja naisen erilaisesta sielunmaisemasta, että mietin hänen alkavan jo synnyttämään kesken esityksen.

Nyt on sitten vuorossa Emma Peirsonin alkuperäisteokseen perustuva Luolanainen, jonka kaikissa rooleissa on Minna Koskela. Koskela oli aikoinaan ihan hulvaton "Kumman kaa" -tv-sarjan terveydenhoitaja Elluna. "Alussa, kauan ennen rasvaimuja, Snapchattiä, suihkurusketuksia, nännilävistyksiä ja Trumpia oli Luolanainen. Mutta kun Luolanainen tuli tietoiseksi omasta eksistenssistään ja hämäräluolista, hän huomasi, että kaikilla linnuilla ja liskollakin oli KUMPPANI!" Tästä tulee ihan varmasti hauskaa!


Helmikuussa on vuorossa Tähtisadetta Helsingin Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä. 
Näyttelijänä ja stand up -legendana tunnettu Steve Martin kirjoittanut tilannekomedian, jossa on surrealistisia kierteitä ja vinoa huumoria. Teatterin esittelytekstissä luvataan, että "Illan aikana kaikki tutut oletukset on unohdettava, kun meteorit alkavat lentää ja ihmismieli kokee merkillisiä muutoksia." Komediassa ovat mukana Peter Ahlqvist, Katja Kuttner, Vappu Nalbantoglu ja Mikko Penttinen.

Saman kuukauden lopussa suuntaan Peacockiin ja Suomen Komediateatterin Maailma on tehty meitä varten -musikaaliin. Olen suuri Haloo Helsinki! fani joten tämän bändistä tehdyn musikaalin halusin ehdottomasti nähdä. Odotan illalta todella paljon sillä esityksen ohjaa kansainvälistä uraa tekevä Samuel Harjanne (mm. Kinky Boots/Helsingin Kaupunginteatteri, Billy Elliott/Tampereen Työväen Teatteri). Vastaavana kapellimestarina, musiikin sovittajana ja musiikkidramaturgina toimii Eeva Kontu (mm. kapellimestari Kinky Boots ja Myrskyluodon Maija / Helsingin Kaupunginteatteri). Käsikirjoittajina ovat toimineet Kiti Kokkonen ja Jenni Pääskysaari.

Huhtikuussa ollaan vihdoin katsomassa kauan odotettua Helsingin Kaupunginteatterin Disney-musikaalia Pieni merenneito. Pieni merenneito on kiehtovan ihana, ajaton rakkaustarina, jonka maagisen kaunis musiikki on hurmannut musikaaliyleisöä ympäri maailman. Ohjaajana tässäkin toimii Samuel Harjanne. Musikaali on saanut niin paljon suitsutusta ja ylistystä arvosteluissa, ettälasken jo päiviä keväiseen esitykseen.


Seuraavaksi suuntasin liput käsilaukussa Ainoan ensimmäisen kerrokseen ja otin vihdoin haltuun KARE Design liikkeen. KARE Design syntyi jo vuonna 1981 kun saksalaiset Peter Schönhofen ja Jurgen Reiter saivat uudenlaisen liikeidean. He halusivat luoda täysin erilaisen sisustuskonseptin, joka on leikkisä, iloa tuottava, persoonallinen ja poikkeaa totutusta. Yrityksen sisustuskonsepti on yhdistelmä huonekaluja, valaisiamia ja sisustarvikkeita.

Kun astuu sisälle KAREen ohittaa kaksi kirkkaanpunaista, lähes aidon ihmisen kokoista patsasta. Nämä tyypit ovat KARE Designin palvelua symboloivia Fred-hahmoja. Fred edustaa perinteistä kiinalaista kulttuuria, jossa palvelu, kohteliaisuus ja avuliaisuus olivat kunnioitettavia hyveitä. Fredin muoto on jalostunut Kiinassa, jossa näitä patsashahmoja nähdään historiallisten rakennusten ulkopuolella. Fred toimii siis ystävällisenä ovimiehenä symboloiden palvelukulttuuria. Hauska!


Seuraavaksi edessäni seisookin jo lähes minun mittaiseni kimaltava pantteripatsas ja käytävän toisella puolella istuu musta, valtavan suuri koira. Tässä vaiheessa alkaa jo pakosta hymyilyttää! Jokaisen kulman takana voi tulla vastaan joku yllätys. Täällähän ollaan kuin löytöretkellä.

Kulkiessasi syvemmälle liikkeeseen huomaat, että myös valaisimissa on eläinhahmoja ja pöytälampusta kurkistaa pupu. Sohvalla istuu puolestaan kullanvärinen gorilla ja pienet astronauttipukuihin sonnustautuneet ranskanbulldogit seisovat sohvapöydillä. Sisustuksen ei tarvitse olla haudanvakavaa vaan sopivasti leikittelevää.

KARE Designin myymäläkonsepti on levinnyt jo melkein viitenkymmeneen maahan yli sadalla myymälällä. Brändimyymälöitä on maailmanlaajuisesti yli 200 jos "shop in shopit" lasketaan myös mukaan. Upea juttu on se, että minun kotikaupungissani Espoossa on avattiin Pohjoismaiden ensimmäinen KARE Design -myymälä.


Tällä kertaa minä vain kuljeskelin ja katselin kuin Liisa Ihmemaassa kaikkea kivaa ja ennenkaikkea tyylikästä ympärilläni. Tämä pupulamppu jäi kummittelemaan mieleeni. Ehkä se jonain päivänä se saattaa loikkia meille kotiin...

Kuva Kare Design

Mukavaa päivää kaikille!

14 kommenttia:

 1. Yleensä teen ostokseni Helsingin keskustassa, Ainoassa kävin jokin aika sitten Söstrene Greenin liikkeessä, joka minulle oli kauppakeskuksen kiinnostavin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehtinyt kuin juosta Söstrene Greenin ohi luoden siihen vain kaihoisan kohteen. Piti rientää jo eteenpäin mutta ihan varmasti tulen poikkeamaan. Sekin on ensimmäinen liike Suomessa. Lisäksi täytyy ehdottomasti käydä myös Cafe Cajsassam, josta saa niitä legendaarisen suuria ja makoisia korvapuusteja. Nyt en ehtinyt sinnekään. Aikoinaan kun kahvila oli vanhalla Sampokujalla tuli poikettua usein.

   Poista
 2. Kiitos Marjo Kare -vinkistä! Olen messuilla näitä ihastellut, en tiennyt, että Suomessa on liike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Minna :) KARE Design on siis avannut todella ensimmäisen liikkeen Pohjoismaissa nyt Ainoassa. Minä olen myös messuilla kuolannut näitä. Muistelen, että olisin jo vuosia sitten Milanon messuilla iskenyt silmäni juuri näihin eläinpatsaisiin. Moni juttu jäi mietintämyssyyn...joten varmasti tulen palaamaan tänne.

   Poista
 3. Ainoassa en ole käynyt koskaan. Itse Helsingissä shoppailen keskustassa tai pojan jääkiekkoturnausten lähellä olevissa ostoskeskuksissa Espoossa. -Katta /Arki(paska)ruokaa www.arkipaskaruokaa.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olen itse espoolainen kävin nyt siis itsekin ensimmäistä Ainoassa.
   Selkeä hahmottaa ja täytyy mennä uudelleen katsomaan paria muuta liikettä.
   Itse shoppailen ehkä vähemmän keskustassa.

   Poista
 4. En ole tästä aiemmin kuullutkaan, vaikuttaa ja näyttää mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapiolan keskustassa on myllerretty vuosia ja nyt on vihdoin valmista :D
   Olen oikeastaan vältellyt koko paikkaan sen keskeneräisyyden takia mutta
   nyt oli kiva käydä kurkkimassa miltä näyttää valmiina.
   KARE Design oli tuttu mutta messuilta .9

   Poista
 5. Uusi, laajempi Ainoa on miellyttävä kauppakeskus. Tykkään kovasti. Täytyypä käydä myös Karessa. Kiitos myös tiiviistä teatterikoosteesta. Siitä jäi pari ideaa muhimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Kuten tuossa aiempaan kommenttiin kirjoitin olen vältellyt Tapiolaan menoa viime vuosina kun siellä on ollut "niin sekavaa" tämän rakennusprojektin takia. Pidin itse myös Ainoasta ja sen selkeydestä. Edelleen kyllä parkkihalli on minusta vähän sekava tai vaatii ehkä totuttelua. Kiva jos sait vikkejä teatteriin :)

   Poista
 6. No nyt tiedän missä liikkeessä käydään äitini kanssa ensi kerralla. Tuo pupulamppu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä ja minä pidämme siis molemmat pupulampusta :D Ollaan samiksia!
   Viihtyisitte kyllä äitisi kanssa!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi :D Olen katsonut kotoa jo paikan pupulle...

   Poista