tammikuuta 06, 2020

Loppiaistunnelmissa


Hyvää loppiaista sinne ruutujen toiselle puolelle! Viime yönä Espoossa on satanut vihdoin pieni lumipeite joten maa on nyt valkoinen. Ainakin pienen hetken näyttää talviselta ihmemaalta, jota tässä on kaivattukin jo pari viikkoa. Lämpöasteita on muutama ja kun kurkkasin hetki sitten 10 päivän sääennustetta niin plussan puolella ollaan jatkossa. Vasta loppuviikosta voidaan hetkellisesti sukeltaa muutamaan pakkasasteeseen. Lumi saattaa siis hävitä yhtä nopeasti kuin se tuli.


Kurkkasin vanhoja loppiaispostauksia ihan huvin vuoksi. Tammikuussa 2017 olen ulkoillut -20C paukkupakkasessa, lumisessa metsässä heittäytyen jopa "tekemään lumienkeleitä". Tosin pakkalumessa ne eivät oikein onnistuneet. Olimme ystäväni kanssa metsälenkillä ja samalla testasin saamiani kenkiä "talviolosuhteissa", jotka todella olivat hyytävät. Muistan, että ystäväni sormet olivat jäätyä kun hän otti valokuvia minusta. Ja takinkaulukset ja kaulaliinat ihan huurteessa mentiin.

Myös tammikuun 2016 loppiaisena on pakkanen pakkunut yli parinkymmenen asteen. Silloin Siperiasta on työntynyt kylmää ilmamassaa Suomeen. Muistan, että tuona talvena puin koko ajan koiralle talvitakkia ja fleecetöppösiä jalkoihin. Onneksi Minnie on pennusta lähtien tottunut ulkovarusteisiin pakkasella koska muuten se ei pärjäisi.

Jos vertaa aiempia loppiaissäitä eiliseen LUX Helsinki kävelyyn niin lenkkareissa pärjäsi oikein hyvin parissa lämpöasteessa ja tuntui kun olisi ollut syyskävelyllä. Ilmakin oli vielä tyyni ja tuuleton. Tosin olin varustautunut hyvin koska on helpompi riisua vaatteita kun palella ilman riittävää vaatekerrosta.


Kävelin eilen Tuomiokirkon Kryptan ohi (tuo vasemmanpuoleinen kuva) ja samalla mieleeni juolahti etten ole tänä jouluna nähnyt yhtään jouluseimeä Helsingissä. Jouluseimiperinteellä on pitkät 20 vuoden perinteet Helsingissä. Esillä on ollut sekä suomalaisia että muualta maailmalta lainattuja jouluseimiä. Tänäkin vuonna jouluseimiä on ollut nähtävillä Helsingissä ja vielä nyt loppiasena. En vain itse ole muistanut/ehtinyt katselemaan.

Tuo oikeanpuoleinen kuva on vuodelta 2014, jolloin Tuomiokirkon Kryptassa oli näyttely italialaista seimitaiteesta ja -perinteestä. Näyttelyssä oli esillä eri seimikoulukuntien - napolilaisen, sisilialaisen ja lecceläisen - seimiperinteen seimiä. Ehkä upeimmat näkemäni seimet olen kuitenkin nähnyt Sisilian reissullani vuosia sitten.

Sisilialaista seimiperinnettä vuoden 2014 Tuomiokirkon Kryptan -näyttelystä.

En taida tänään enää ehtiä katselemaan seimiä mutta tämän seimen olen kuvannut Aleksilla 2017. 


Jos eilisellä LUX Helsinki kierroksella se Topelian sisäpiha jäi näkemättä niin löysin 2015 postauksen, jossa samaisella pihalla ollaan oltu Minnien kanssa. Silloin siellä oli Lyhtypuisto ja minä kaipasin Töölönlahdelle. Oheinen kuva on otettu kyllä Esplanadin puiston Kappelin lavan lasipaviljongista, jossa oli mieletön Kustaa Saksin väri-iloittelu Muna-Egg. Tämä muna oli ihan huikea!


Meillä kotona jatkuu joulu edelleen Nuutinpäivään saakka. Minähän "dinosauruksena" haluan pitää näistä perinteistä kiinni tämän asian suhteen. Aloitan joulun vasta jouluviikolla kunnolla ja päätän sananparren "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." mukaan. Tämä ajanjakso on muuten aikoinaan perustunut joulurauhaan. Muistatteko vielä, että jouluaattona kello 12 Suomen Turku julisti joulurauhan. Vanhojen lakien mukaan joulu kesti 20 päivää ja päättyi siten 13.tammikuuta. Nuutinpäivällä on siis "looginen selitys".


Mutta miksi me ylipäätänsä sitten vietämme loppiaista kuulin eilen mietittävän LUX Helsingin kaduilla? Loppiainen on alkukirkon aikana ollut Jeesuksen syntymäjuhla. 300-luvulta lähtien syntymäjuhlaa on vietetty 25.joulukuuta. Myöhemmin loppiaista on vietetty Jeesuksen kasteen juhlana. Keskiajalta lähtien loppiaisena on muistettu kertomusta itämaan tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitusta juutalaisten vastasyntyneelle kuninkaalle. Tietäjiä oli kolme ja he tulivat kaukaa maan rajojen ulkopuolelta. Loppiainen sanana viittaa siis joulun loppumiseen. 

Löysin Iltalehdestä artikkelin loppiaisesta ja muitakin "dinoja" joulun suhteen on kuin minä. 

"Kuningatar Elisabet muuten siirrättää joulukoristeet varastoihin vasta 6. helmikuuta. Kuningatar viettää joulua Sandringhamin kartanossa ja viipyy siellä aina helmikuun alkuun asti. Kuningatar haluaa pitää joulukoristeet esillä 6. helmikuuta asti. Tuo on päivä, jolloin hänen isänsä, kuningas Yrjö VI kuoli."


Ystäväni oli kuullut kaupassa eilen hauskan keskustelun. Äiti oli etsinyt lapsilleen laskiaispullia "kun huomenna on laskiainen". Kauppiaskin oli haettu hätiin selvittämään tilannetta "Kun kerran oli Runebergin-torttuja niin miksei sitten laskiaispullia, että voidaan juhlia." oli äiti-ihminen tivannut. Kauppias oli vakuuttanut, että pullia tulee varmasti piakkoin loppiaisen jälkeen kauppoihin. Äidillä tai lapsilla oli mennyt loppiainen ja laskiainen sekaisin. Laskiainen on vasta 23.helmikuuta joten ei hätää. Kyllä ne pullat ehtivät tulla kauppoihin. Ja voihan niitä tehdä ennen sitäkin jos haluaa. 

Mukavaa loppiaista kaikille! 

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, niin tunnelmallisia! Meillä joulu on jo ohi ja eletään kevään alkua. Tosin tänään on täälläkin maa valkoinen, mutta tuskin kovin kauan.
  Mukavaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristina! Meillä joulu vielä siis jatkuu viikon verran kun pidän sitkeästi kiinni perinteistä. Meillä on maa jo musta taas eli lumi suli pois.
   Mukavaa uutta viikkoa Ahvenanmaalle <3

   Poista
 2. Paperitähti on vielä ikkunassa ja havuköynnös valoineen parvekkeen kaiteella. Kuusi kannettiin eilen ulos. Siitä oli helppo purkaa kaksi valosarjaa ja latvatähti. Pajon muita koristeita ei ollutkaan, kukilla mentiin tänä jouluna. Viimeiset amaryllikset kukkivat vielä.

  Seimiä en ole käynyt katsomassa, mutta meillä on oma oma "uskononurkka" kotona, jossa on keräilemiämme vanhoja pyhimyspatsaita. Bakeliittiset Itämaan tietäjätkin löytyvät nurkkauksesta, mutta Jeesus-lapsi puuttuu. Jeesus ja Maria tosin löytyvät kipsisinä aikuisversioina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun amaryllis on avannut vasta ensimmäisen kukkavanan ja toista tässä kovasti odottelen.
   Jännä muutenkin tämä kukkani kun se ei kasvattanut ollenkaan vartta...?

   Seimet ovat ihania! Muistan hyvin "teidän uskontonurkkauksen" ja se on hieno. Jos en väärin muista niin tarinat myös pyhimyspatsaiden takana ovat huikeita. Olen itse joskus miettinyt oman seimen kasaamista mutta toistaiseksi olen tyytynyt vain katselemaan muiden tekeleitä.

   Poista
 3. Mahtavia kuvia ja etenkin tuo kuva susta, ihana. <3 Kivaa tiistaita Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3 Kuva on muutaman vuoden takaa paukkupakkasesta.
   Kivaa tiistaita myös sinulle Tiia <3

   Poista
 4. Ihana Marjo <3 Mukavaa tiistaita sinulle <3

  VastaaPoista