tammikuuta 29, 2020

Kalalaukku kainaloon ja menoksi... vai voiko käsilaukku olla erikoinen tai hauska?


Meille naisille käsilaukku on tärkeä juttu! Kannamme nimittäin mukanamme puhelimen, avainten ja lompakon lisäksi paljon muuta joten emme missään nimessä voi sulloa tavaroita taskuumme kuten vastakkaisen sukupuolen edustajat. Minun ainakin täytyy mahduttaa meikkipussi, harja, kuukautissuojat, paperinenäliinat, gsmlaturi ja kokoontaitettava sateenvarjo jonkinlaiseen kannettavaa vekottimeen kun suljen kotioven. Jos olen menossa museoon, näyttelyyn,  pr-tilaisuuksiin tai jonnekin missä haluan valokuvata enemmänkin otan mukaan vielä kameran yhden lisäobjektiivin kera.

Atelier Iwakiri, Goldfish Bag

Tiedän, että moni kanssasisareni pitää mukanaan paljon laajempaa repertuaaria päivittäin. Ystävien laukuista voi löytyä varasukkahousut, kudin, villasukat, kirja, vauvanvaippa, tarrarullia hiuksille, hiuslakkaa, kynsilakkaa, kuivashampoota, deodoranttia, ruuvimeisseli, pumpulipuikkoja jne.  Vaikka selviän minimaalisen vähällä tavaramäärällä kaipaan silti jonkinlaista kannettavaa laukkua tai kangaskassia mukaani. Mutta voisinko minä heittää olalle joku päivä kalanmuotoisen laukun? Tai laukun, joka muistuttaa kaupan muropakettia tai roskasäkkiä?

Anya Hindmarch, Cereal Bags - collection 2014

Sanotaan, että laukku viestii paljon kantajastaan. Laukulla on valtavan iso merkitys imagon kannalta. Mitä olallasi tai kädessäsi kannat kertoo myös persoonastasi siinä missä vaatteet ylläsi tai kengät jalassasi. Myös laukkusi materiaali antaa signaalin minkälaisista materiaaleista pidät tai onko vaikkapa kestävällä kehityksellä merkitystä sinulle.

Ulkonäkö ja toiminallisuus ovat molemmat myös tärkeitä juttuja. Hyvää laukkuun mahtuu riittävästi tavaroita. Itse arvostan jos laukun vuorikangas ei ole ihan sysimusta koska silloin se "hävittää tavarat itseensä" tummuutensa takia. Ja ennen kaikkea laukussa on hyvä olla muutamia lokeroita jakamassa sisätilaa. Pussimaiset laukut ovat varsinaisia mustia aukkoja, jotka nielevät kaiken sisäänsä sekaiseen kaaokseen.

Anya Hindmarch, Pouch Fox Clutch

Sitten on toki erikseen vielä luksuslaukut - siis ne laukut, joita on nyt vuodenvaihteesta saakka ihan jonotettu Espalla. Ajoin tänään liikkeen ohi ja taas iso ihmisjoukko seisoi kiltisti jonossa oven takana odottelen sisällepääsyä. Ja Louis Vuittonin luksusmerkin myymälässä ei koskaan ole alennusmyyntiä joten sinne jonotetaan ihan muista syistä. Luksuslaukulla viestitään statuksesta ja ne ovat haluttuja. Itsekin olen joskus haaveillut omistavani yhden LV:n laukun mutta toteutuuko tämä haave koskaan jää nähtäväksi.

Moschino, Biker Shoulder Bag

Mutta palaanpa siihen alkuperäiseen kysymykseen voiko käsilaukku olla erikoinen tai hauska? 

Törmäsin netin salaperäisessä maailmassa kolmisen vuotta sitten  japanilaisen Atelier Iwakirin kultakalan muotoisiin käsilaukkuihin. Laukut valmistetaan käsityönä aidosta nahasta ja ne todella muistuttavat pikkutarkasti aitoja esikuviaan. Kultakalat symboloivat Japanissa onnea, viisautta ja valtaa. Näiden kalalaukkujen valmistaminen voi kestää puoli vuotta ja ne saattavat maksaa 1000 US-dollaria. Löysin yrityksen Facebook -sivuilta myös tietoa, että näitä laukkuja ei siis todellakaan löydy varastosta vaan ne tehdään tilausten perusteella.

Moschino, Biker Belt Bag

Englantilainen laukkusuunnittelija Anya Hindmarch on suunnittellut käsilaukkuja jo vuodesta 2001. Käsilaukkumallisto vuodelta 2014 oli hyvin erilainen sillä laukkuja koristivat nostalgiset vanhoista aamiaismuropaketeista tutut hahmot. Itse laukut olivat hyvinkin konservatiisia muotokieleltään mutta kun niiden kyljessä oli tuttu Kelloggs Corn Flakes kukko tai riisimurojen Tony The Tiger muuttuivat laukutkin ihan erilaisiksi. Laukkujen myytiin koosta riippuen 1500-2500 US-dollarin hintaan.

Uudemmissa mallistoissaan Hindmarch on leikitellyt puolestaan "eläimellisillä muodoilla" kuten vaikka tuossa veikeässä ketunpää clutchissa. Laukusta erottaa kurkkivan ketun hyvin. Hauska!

Louis Vuitton, Raindrop Besace bag 2010

Vuonna 2010 Marc Jacobs suunnitteli Louis Vuittonille "Raidrop Besace" laukun, joka muistutti suljettavaa roskasäkkiä. Laukussa oli jopa "roskasäkin oranssi sulkunauha" lisäämään ajatusta jostain ihan  muusta kuin kalliista käsilaukusta. Hintaa laukulle oli 1960 US-dollaria!

Louis Vuittonin "limited edition" -mallistoissa on nähty myöhemmin myös Louis Vuitton x Richard Prince "The Jokes collection", jossa käsilaukkuihin oli painettu vitsejä. SS 2006 mallistossa oli puolestaan "tilkkutäkkimäinen denim" Louis Vuitton käsilaukku, jossa komeilivat tutut monogrammit farkkukankaassa. Tämän "kivipestyn patchwork" laukun sai itselleen 3300 US-dollarilla. Lisää erikoisia LV-laukuista voit kurkistaa tästä

Juri Takahashi, Brain bag 2007

Japanilainen suunnittelija Juri Takahashi toi muotinäytökseen 2007 käsilaukkuja, jotka muistuttivat muodoltaan ihmisen aivoja. Hinta näille pehmeille laukuille oli n. 500 US-dollaria. Laukut näyttävät hyvin pehmeiltä ja niitä tekisi mieli rutistaa. Mielleyhtymä aivoihin oli kuitenkin hyvin voimakas.
Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä

Erikoisia ja hauskoja käsilaukkuja on nähty myös kuluvan syksyn/talven 2019-2020 mallistoissa. Balenciagan laukut muistuttavat erehdyttävästi tavallisia ruskeita paperikasseja. Chanelin pikkulaukusta tulee vääjäämättä mieleen vanhanaikainen vuorenrinnettä ylöskipuavan köysiradan vaunu. Moschinon clutchi muistutti puolestaan jättimäistä seteliä mallin kädessä catwalkilla. Moschinon "prätkätakki" laukkuja löytyy sekä olkahihnalla varustettuna ja vyölaukkuna. 

Summa summarum jos omistaa lukemattoman määrän käsilaukkuja voi joukossa minusta hyvin olla hyvinkin erikoisia ja hauskoja laukkuja. Jos taas satsaa muutamaan klassiseen laukkuun niillä pärjää paremmin niin työ- kuin vapaa-ajallakin. 

Mutta silti minusta tuo tuo kalakäsilaukku on jotenkin ihan hurjan hauska! Voisitko sinä heittää aamulla kalalaukun kainaloon...? 

8 kommenttia:

 1. Nyt on pakko sanoa että mielestäni kaikkien kuviesi laukut ovat aika, sanoisinko mauttomia. Mutta minähän en tykkääkään muista kuin Marimekko-laukuista ja niitä mulle onkin sitten kertynyt toistakymmentä. Tosin käytän melkeinpä vaan kahta tai kolmea. Olen "reilun, ronskin, yksinkertaisen" tyylin kannattaja, eikä vaatetukseeni sopisikaan tuollaiset merkkilaukut, edes ne hillitymmät. Eivät tosin sopisi kukkarollenikaan, joten mikä onni etten ollenkaan tykkää niistä. Laukkuni pitää olla olalle ripustettava. En voi kuvitella omistavani sellaista laukkua jota joutuu sirosti käsivarrella keikuttamaan :) Tuliko asia selväksi?!
  Mukavaa päivää sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuja on niin moneksi ja selkeästi erikoiset käsilaukut ovat mielipiteitä jakavia.
   Isot muotitalot ottavat näytöksiin helposti mukaan näitä "limited edition" -tuotteita, joilla saadaan aikaan keskustelua, jota muoti ja trendit aina synnyttävät.


   Marimekon laukkuja en itse omista yhtään mutta vannon erilaisiin Marimekon kukkaropussukoihin. Minulla on aina sellaisia isomman käsilaukun sisällä eli yhdessä muutama meikkituote, toisessa paperinenäliinat/kuukautissuojat, yksi toimii lompakkona ja yhdessä ovat molemmat puhelimeni. Äärimmäisen kätevää kun käsilaukuissa on usein melko vähän erilaisia lokeroita. Marimekon laukut ovat erittäin käytännöllisiä joten ymmärrän sinua erittäin hyvin.

   Merkkilaukkujen "limited edition" mallistot ovat tarkoituksellisesti "rajoja rikkovia" eikä niitä edes tehdä suuria eriä. Niitä ostavat siis hyvin marginaalinen ostajakunta.

   Olkalaukku on minustakin kätevin mutta silti kannan joskus mukanani myös näitä käsivarsiversioita.

   Mukavaa lauantaita Kristiina <3 toivotaaan, että huomenna paistaisi aurinko.

   Poista
 2. Minusta laukku voi olla hauska. Sellainen hyhmäisen marraskuun kiva piriste :) Mutta ei kuitenkaan ainoana laukkuna. Eniten noista omaan makuuni on tuo musta Moschinon laukku. Kultakalalaukku on ajatuksena todella hauska, mutta luulen, että kyllästyisin siihen supernopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskat laukut saavat hymyilymään. Mutta kuten totesit niin ainoana laukkuna ne eivät todellakaan toimi. Kalalaukku ja businesskokous olisi ehkä tuhoontuomittu laukun varastaman huomioni takia. Moschinon laukut ovat minustakin hauskoja ja tuon Kettu-laukku myös.

   Mitä klassisempi käsilaukku sitä pidempään se miellyttää silmää ja näyttää ajattomalta asun kuin asun kanssa.

   Poista
 3. Mun mielestä laukut on just niitä, joiden kanssa voi revitellä vähän reilummin. Tästäkin postauksesta voisin napata kaikki laukut mukaan :) Kalalaukku ois niin cool, varsinkin kun en sitä kalaa voi syödä, niin jossain muodossa tulisi edes minullekin kalaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalalaukku on hauska ja ennenkaikkea se on upea käsityötaitoa siitä mitä kaikkea nahasta voi tehdäkään. Ja sopisi myös muuten kalaa välttelemään joutuvalla - kuten siis sinulle! Muutamassa aiemmassa kenkä/käsilaukkupostauksessa on myös ollut hauskoja käsilaukkuja, joita ostetaan marginaalisesti mutta kiva kun ovat olemassa.

   Elämän ei aina tarvitse olla niin haudanvakavaa :D

   Poista
 4. Ehkä pyörryn just nyt, noi murolaukut haluisin kaikki ja ehkä eniten tuon lapsuuteni murotikrun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, että kun löysin nuo kuvat murolaukuista meinasin jo ennakkoon vinkata sinulle :D Minäkin muistan sekä kukon että tiikerin. Meillä syötiin kotona enemmän nolempia mutta conrnflakesta pidin ehkä enemmän. Ihanaa päivää Tiia <3 aurinko paistaa!!!!

   Poista