lokakuuta 21, 2019

Syksy saapui vihdoin myös parvekkeelle🍂🌿🍁


Eilen meidän parvekkeella alkoi lopultakin syksy! Pelargoniat siirrettiin talvehtimaan sisätiloihin tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Kurkkasin viime syksyn parvekepostauksen ja silloin sama operaatio on tehty vasta lokakuun viimeisenä päivänä. Taas jännitetään sitten kevääseen kuinka moni niistä selviää talven yli. Kaikki keväällä parvekkeelle siirretyt kuusi pelargoniaa odottavat nyt lämpimämpiä säitä ja kevätauringon ensi säteitä sisätiloissa. Aika monta vuotta nämä yksilöt ovatkin talvehtineet.


Tuntui vähän hassulta heittää begoniat pois mutta en halunnut jättää niitä ainoina kesäkukkina enää parvekkeella. Poistaessani niitä ruukuista huomasin, että kukat kyllä alkoivat jo varisemaan joten ehkä olikin jo aika luopua niistä. Petunia-amppeli on jo syyskuun puolivälissä jouduttu korvaamaan roikkuvalla Indiskan lyhdyllä koska se "kuivui ruskeaksi" ja tuli tiensä päähän.


Pari viikkoa sitten olin päivällä menossa asiakastapaamiseen ja jätin auton parkkiin Töölöntorille. Huomasin, että tori oli muuten tyhjä mutta yksi sitkeä syyskukkakauppias pakettiautoineen oli siellä myyntipöytieneen. Kun tulin takaisin autolle päätin käydä katsomassa hänen tarjontaansa. Myynnissä oli mielenkiintoisia monivärisiä callunoita. Onneksi minulla oli poikkeuksellisesti käteistä rahaa mukana niin sain hankittua häneltä upeita callunoit ja yhden vihreänkin. Nämä eivät siis ole mitään värjättyjä vaan ihan oikeasti värillisiä lajikkeita. Asetin callunat väliaikaisiin paikkoihin parvekkeella kun se muuten oli vielä kesäasussaan.

Ostin myös hopealanka-lankaköynnös asetelman sieltä Töölöntorilta. Minusta se oli niin hauska ja sopi hyvin Buddhan pääpatsaan seuraksi parvekkeen hyllylle. Lankaköynnös on niin herkkä ja hopealankaa olen miettinyt jo monena vuonna aiemmin. Tämä asetelma saa nyt korvata miettimäni marjakanervan.


Viime viikolla minusta tuli mainoksen uhri! Kuulin päivällä radiosta, että Tokmannilta saa callunoita kuusi kappaletta 10,95€. Kurvasin Mankkaan liikkeeseen työpäivän jälkeen ja Marjon matkaan lähti sieltä 12 callunaa. Löysin ilokseni myös valkoisia callunoita, joista olen kovin mielissäni koska monena vuotena olen metsästänyt niitä ihan turhaan.


Lauantaina I love me -messujen jälkeen menin vielä uudelleen Sellon Tokmannille ja sieltä tarttui lisää callunoita mukaan. Olin pitkään ihmeissäni voinko ottaa kasvit vain rullakoista, jotka siis olivat kauppakäytävällä itse kaupan ulkopuolella. Menin jopa sisälle kauppaan porttien läpi kysymään on niitä luvallista edes ottaa. Minusta oli niin outoa, että kasvit olivat rullakoissa yleisellä käytävällä eli kuka tahansa olisi voinut ottaa siitä vaikka mitä kenenkään näkemättä. Tai olisihan siellä varmaan ollut kamerat jossain mutta perin outoa silti. Otin callunat ja menin sisälle kauppaan maksamaan ne.


Eilen sitten rullattiin parvekkeen värikäs matto pois ja vietiin se kellariin yhdessä aurinkovarjon kanssa. Jouduin myös luopumaan minulle niin rakkaasta tomaatista. Taimihan oli kasvanut todella pitkäksi ja reheväksi. Siihen jopa ilmestyi elokuun loppuviikkoina kukkiakin mutta itse tomaatteja niistä ei ehtinyt kehittymään. Tästä sisuuntuneena päätin, että ensi kesänä minun parvekkeeltani saa tomaattisadon. Ehkä lasitus parvekkella tai lämpölamppu olisi saanut tomaatit muodostumaan mutta sitä on turha nyt enää jossitella. Ensi keväänä uutta tomaattisatoa odotellen!


Callunoita on nyt todella runsaasti parvekkeella nyt mutta meillähän parveke on aina "viidakko". Kerrostalokyttääjä otti heti oman paikkansa kun ahkeraliisat oli vaihdettu syyskasveihin tarkkailen mitä pihapiirissä oikein tapahtuu. Olen miettinyt jotain uutta lamppusarjaa parvekkeelle mutta vielä en ole päättänyt millaisen haluaisin. Otan mielellään vastaan ehdotuksi kivoista "kausivaloista". Tämän hetkinen pallovalosarja taitaa vedellä viimeisiin...


Nyt vain iltaisin parvekkeen lyhtyihin kynttilöitä palamaan ja fiilistelmään. Parvekkeella voi vielä juoda kahviakin hämärtyvässä illassa kun on muistanut ottanut fleecepeiton ympärilleen. Tuntuu aina vähän haikealta luopua kesähuoneesta. Hain myös kellarista pajukartion takaisin parvekkeelle kun se toimittaa meillä sitten joulukuusen virkaan joulukuussa.

Kivaa uutta alkanutta viikkoa kaikille!  


6 kommenttia:

  1. Oi, sinun parveke on nyt ihanassa syys/talvipuvussa ♥ Minä en vielä ole ostanut yhtään callunaa, mutta sisäkuistille ostin vanhan vaakan päälle tuollaisen hopealanka-lankaköynnösasetelman s-marketista. Hopealanka on yksi mun suosikeista ollut jo monta vuotta. Ne säilyvät hyvin läpi talven pitkälle kevääseen ja ovat kivannäköisiä. Suosittelen. Nyt alkoi kyllä himottamaan hommata jo itsellekin muutama calluna noille terasseille. Isoon kukkapataan laitoin vain havut, koska callunat jää sitten lumen tullen aina lumen alle, joten menevät sitten vähän kuin hukkaan. Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse ♥ Yleensä en todella ole laittanut parveketta syyskuntoon näin aikaisin mutta nuo Töölöntorilta ostetut kasvit saivat minut heräämään asiaan jo nyt. Joskus on käynyt niin, että ensilumi on ehtinyt jo tulla parvekkeelle mutta edelleen pelargoniat ovat olleet siellä. Ovat silti selvinneet. Tuo hopealanka-lankaköynnys puhutteli minuakin. Yleensä en ole yksinään hopealangasta pitänyt mutta tämän hentoisen lankaköynnöksen kanssa se näytti todella kivan erilaiselta.

      Kyllä sinä ehdit vielä laittaa syyskasvit teidän terassille. Callunat kestävät paljon paremmin kuin kanervat eivätkä varise pitkin poikin parveketta. Havuja ajattelin vielä laittaa myös mutta vasta lähempänä joulua.

      Mukavaa alkanutta viikkoa ♥

      Poista
  2. Värikkäät callunat ovat kauniita. Ruoholahden Tokmannillakin kasvit ovat tasanteella liikkeen ulkopuolella, lavoilla tai rullakoissa.

    Parvekekalusteet ja lintujen uima-allas on viety vinttiin, mutta laatikoissa on vielä kesän kasveja, kukkia ei enää ole mutta lehdet ovat hyvässä kunnossa. Olkoot siis vielä hetken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, että moniväriset callunat puhuttelevat myös minua kauneudellaan.
      Mankkaan Tokmannilla oli kasvit sisällä ja kun kävin siellä ensimmäisenä ostoksilla
      oletin, että muuallakin olisivat sisällä. Tilaisuus saattaa tehdä nimittäin varkaan...

      Minua harmitti eniten tuuhean ja korkean tomaatin katkaiseminen. Muut vihreät joutivat jo
      mennä. Koskaan aiemmin en ole näin aikaisin laittanut parveketta syyskuntoon :)

      Poista
  3. Voi miten ihanalta näyttää sinun parvekkeen syyslook! Niittykummun Tokmannilla kaikki kukkajutut on ulkona ja sieltä pääsee kävellen tavaroiden kanssa pois. Suomessa vielä luotetaan ihmisten hyvyyteen, näin olen ajatellut.
    Kivaa tiistai-iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ihanuus <3 Mankkaalla, jossa siis kävin ensimmäisenä kasvit olivat sisällä ja
      siksi oletin, että muuallakin. Käyn todella harvoin Tokmannilla joten siksi olen vähän ulalla.
      Aurinkoista keskiviikkoa <3

      Poista