lokakuuta 27, 2019

Helsingin Kirjamessut 2019 satoa mm. Setäkuiskaajan käsikirja ja Meren maa -saaristokirja

Messulippu saatu - Messukeskus / Helsingin Kirjamessut 2019

Helsingin Kirjamessut 2019 jatkuvat vielä kuluvan päivän Messukeskuksessa Pasilassa! Tarkoitus oli julkaista tämä postaus jo eilen vinkiksi niille, jotka mahdollisesti suuntaavat messuilemaan tänäänkin mutta oma kiireinen aikatauluni ja "tietotekniset ongelmat" vaikeuttivat postauksen ulossaantia. Ehdinkin jo jakaa eilen illalla jotain tuonne Marjon matkassa Instagram storyn puolelle. Jos et vielä seuraa minua IG:ssä kannattaa sekin ottaa haltuun. Sinne päivittyy nopeammin tapahtuminen osalta valokuvia ja tunnelmia.


"Lukeminen kannattaa aina!" muistutti kulttuuripersoona 
Jörn Donner kirjakaupan mainoksessa jo vuosia sitten. 

Minä olen aina lukenut. Osasin lukea jo mennessäni kouluun. Kun olin vielä koululainen meillä kävi Espoon lähiössä kirjastoauto, jonka vakiokävijä olin. Kun olin lainannut kaikki nuorten kirjat siirryin aikuisten kirjojen pariin. Olen muistaakseni täällä blogissa kirjoittanutkin siitä kuinka päätin aloittaa heti "vähän vaativammasta" kirjallisuudesta eli venäläisistä klassikoista. Kirjastoauton täti pudisteli päätään kun lainasin Dostojevskin Muistelmia kuolleesta talosta ja Karamanzovin veljekset. Kun palautin kirjoja hän kysyi hymyillen jaksoinko lukea näitä tiiliskiviä. Muistan selittäneeni, että "venäläiset nimet olivat vähän vaikeita lukea" mutta jatkoin silti klassikoiden parissa.

Vaikka en enää ehdi lukea ihan niin paljon kuin ennen niin hyvää kirjaa joskus ihan pakko ahmia pitkälle yöhön kun juoni pitää otteessaan. Kirja tempaa mukaansa niin totaalisesti ettei sitä oikein voi jättää kesken. Lukeminen kartuttaa myös sanavarastoa ja rikastuttaa samalla omaa kirjallista ilmaisua. Kesällä luen huomattavasti enemmän kuin talvella. Ikisuosikkeja kuten Simone Maigret ja Agatha Christie luen säännöllisesti. Vaikka olen lukenut tietyt kirjat useita kertoja eivät kaikki juonen käänteet aina silti muistu mieleen heti. 

Minusta ei valitettavasti saa varmasti koskaan äänikirjan kuuntelijaa! Taidan olla tässä "dinosaurus" koska haluan "makustella sanoja suussani tai ainakin nähdä ne paperille painettuna". Tätä on vähän vaikea selittää mutta minua häiritsisi lukijan ääni varmasti äänikirjoissa ja se miten hän "painottaa sanojaan lukiessaan"

"Koiraa lukuun ottamatta, kirja on ihmisen paras ystävä." Groucho Marx

Kallion lukion opiskelijat haastattelivat Mia Haglundid ja Eeru Vireniä

Työstäkieltäytyjän käsikirjan on kirjoittanut joukko journalismin, teatteritaiteen, yhteiskunnallisten liikkeiden sekä kirjallisuuden toimijoita. Kirjan takana ovat Anna Kankila, Eetu Viren, Harry Salmenniemi, Heidi Meriläinen, Joel Kilpi, Johannes Ekholm, Klaus Lumi Maunuksela, Lasse Poser, Mia Haglund ja Pontus Purokuru. Kirjoittajia yhdistää halu haastaa työhön liittyviä valtarakenteita.

"Työstä kieltäyttyminen ei ole mustavalkoinen asia. Sitä eivät tee ainoastaan köyhät tai laiskat, vaan myös esimerkiksi sijoittajat, nomadisielut, taiteilijat, lakkoilevat palkkatyöläiset ja sosiaalisen median tähdet. Se voi olla kieltäytymistä osasta, johon yhteiskunta meidät roolittaa, ja kohtalon ottamisesta omiin käsiinsä."

Ehdin kuunnella osan Kallio-lavan haastattelusta ja pakko myöntää, että heräsi kiinnostus tarttua myös itse kirjaan jossain vaiheessa. Sitten tiedän myös tästä aiheesta enemmän.


Jenni Karjalaisen Setäkuiskaajan käsikirja meni heti lukulistan kärkeen! Tämä kirja kertoo "kuinka hankalistakin sedistä voi saada kullanarvoisia yhteistyökumppaneita ja uskollisia tukijoita. Olennaista on luottaa itseensä ja muihin, sedät mukaan lukien. Kannattaa olla kiva, myös sedille."

Työelämä on muuttunut todella paljon viime vuosina ja vuorovaikutustaitojen merkitys on kasvanut siinä samalla. Toimiva vuorovaikutus ei katso sukupuolta, mutta luutuneiden sukupuoliroolien tuulettamiseen tarvitaan ihan meistä jokaista. Jenni on tunnettu työelämän ammattilainen ja bloggari, joka on tehnyt työuraa työmarkkinapoliittisissa setäympyröissä.


Isänpäivä lähestyy kovaa vauhtia ja myös isänpäivälahjan hankinta. Kirja on aina oivallinen valinta joten mitäpä jos tänä vuonna Hannu Pirisen Kultaleijonien tarina 2019. Kirja on kertomus kaikkien aikojen suomalaisesta joukkueesta. Vastoin kaikkia odotuksia ja ennakkoasetelmia nämä myytinmurjaajat ja leijonasankari Mörkö-Marko voittivat jääkiekon maailmanmestaruuden toukokuussa 2019.


Katja Kärjen keväällä ilmestynyt esikoisteos Jumalan huone vaikuttaa myös erittäin kiinnostavalta. "Kirja kertoo kolmen naisen kautta pohjoiskarjalaisen Martikaisen suvun tarinan 1930-luvulta nykyään. Suvun kaapeissa piilotellaan rumia luurankoja, tekoja, joita ei voi antaa anteeksi ja joista ei puhuta, mutta jotka koko ajan äänettömästi huutavat olemassaoloaan piinatessaan jokaisen mieltä." Harmitti kuin luin myöhemmin messuohjelmasta, että Akateemisen messuosastolla olisi eilen päässyt kuulemaan Katja Kärjen haastattelua.


Norjalaisen tunnetun bloggaajan Jorid Linvikin Joulu -kirja on hurmaavan kaunis ja täynnä ihania neuleita suurille ja pienille. Kun selasin kirjaa huomaa kyllä heti kuinka paljon kirjan tekijä rakastaa joulua! Ihanaa kun on muitakin "jouluhulluja" kuin minä itse. "Huovutettuja lapasia ja tossuja, pipoja, pannunmyssyjä, tonttuja, enkeleitä, aterinpidikkeitä, joulukalenteripussukoita, kuusenkoristeita - kaikkea joulun väreissä ja kuvioissa." Äärimmäisen kauniisti tehty harrastekirja.


Pakko tunnustaa, että tähän Santa Monteriore ja Simon Sebag Montioren Lontoon kuninkaalliset kanit - Pako tornista -kirjaan kiinnitin huomiota messuille sen äärimmäisen kauniin kannen takia! Jos kirjalla on näin kaunis kansikuva on sen tarinan myös oltava kiinnostavan kaunis - päättelin oman logiikkani mukaan. Kirjan ikäsuositus on myös hurmaava 7-99v!

"Kuuluista brittikirjailijat ovat tehneet lastenromaanisarjan Englannin kuningasperhettä suojelevista kaneista. Sarjan aloitusosassa lukijoille esitellään kaniäidin pahnanpohjimmainen, Sulo-niminen pikkurääpäle, josta kertomuksen aikana kuoriutuu urhea sankarikani."  Kari Lumikeron Uutismies on ehdottomasti myös muistelmateos, jonka haluan lukea! Tässä kirjassa käydään läpi uutistoimittajan pitkää uraa kuudelta eri vuosikymmeneltä. Lumikero on ollut aina siellä missä sattuu ja tapahtuu. Hänen "rauhallinen äänensä" on kertonut meille teeveen välityksellä uutisia Jugoslavian hajoamisesta, Irakin sodasta, Thaimaan tsunamista, Estonian uppoamisesta vaikka varmasti toimittajan oman pinnan alla on risteillyt surua, pelkoa ja lukemattoman määrä myös muita tunteita.


Jari Tervon kirjoittamaan Loiri. kirjaan suhtaudun vähän kaksijakoisin ajatuksin. Koko kansan "Uuno Turhapuron" ja "Eino Leino -tulkitsijan" Vesa-Matti Loirin elämänkerran uutisoinnit iltapäivälehdissä ovat saaneet minut hieman varpailleen. Lööpit näyttivät keskittyvän vain Loirin huumekokeiluihin ja lukemattomiin naisseikkailuihin. Toisaalta näillä otsikoilla tätä 700-sivuista järkäleteosta varmasti myös myydään huikeasti sekä isänpäivälahjaksi että myös joulumyynnissä. On vielä mietintämyssyssä luenko vai skippaanko. Ai niin. miksi ihmeessä kirjan nimessä "Loiri." on tuo piste sukunimen jälkeen? Onko nyt kerrottu siis kaikki...ja piste!


Ihan varmasti Max Seeckin Uskollinen lukija löytyy jossain vaiheessa minunkin kirjapinostani. Rakastan psykologisia jännitysromaaneita ja Seeck lukeutuu ehdottomasti Suomen kärkithrilleristeihin. Minähän olen nuoruudessa juossut katsomassa kaikki kauhu-, jännitys- ja psykologiset rikoselokuvat. Myös hyvin kirjoitettua jännitysromaania on luettu yön pikkutunneille kahvikuppi nenän alla kun "ei vaan voi jättää kesken".


Lukuisten kauniiden keittiökirjojen joukosta haluan nostaa esille yhden kirjan messuilta. Konstailematon Martat Keittokirja / Innostu ja onnistu keittiössä on ihanan kotoisa perusteos jokaiseen keittiöön. Kirja sopii hyvin helpottamaan kiireistä arkea. Ekologisuus, hävikin vähentäminen ja villiyrtit ovat olleet Marttojen perusajatuksia jo paljon ennen kuin niistä tuli trendi-ilmiö. Martat rules!


Meren maa - Havets land on kaksikielinen äärimmäisen kaunis kuvateos Turunmaan ainutlaatuisesta maisemasta tuhansine saarineen ja ilmeikkäine kulttuuriympäristöineen. Kirjasta löytyy 200 kuvaa saaristosta ja elämästä siellä. Saarilla asuminen on vaatinut sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Ihminen on elänyt luonnon kanssa yhdessä rinnakkaiseloa saariston hyvinkin karuissakin olosuhteissa. Upea teos!

"Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Ritva Kovalaisen ja valokuvaaja Pekka Turusen saaristokuvia rytmittävät Turun museokeskuksen tutkija Johan Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat. Teoksen lopussa Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, dosentti Jari Hänninen luo katsauksen meren ekologiseen tilaan."


Ehdin hetkisen kuunnella myös entisen pitkäaikaisena ulkomaanreportterina toimineen Helena Petäistön kirjahaastattelua. EU-kaupungit Bryssel, Strasbourg, Luxemburg on Petäistön matkakirjasarjan kolmas osa. Strasbourg on helmi Euroopan sydämessä ja kirjailijan suursuosikki. Luxemburg on puolestaan idyllinen lilliputti kaupunki, jossa löytyy sekä ylä- että alakaupunki. Brysselin näyttää ihan erilaiset kasvot kun menee EU-kortteleiden ulkopuolelle. 

Sellaiset Helsingin Kirjamessut tällä kertaa! Paljon mielenkiintoista jäi hautumaan mieleen ja varmasti monia näistä kirjoista löytyy minun lukupinostani jossain vaiheessa.

Mukavaa sunnuntaita sateesta huolimatta!14 kommenttia:

 1. Ihania kirjoja ❤Viime vuonna olin messuilla, harmi etten päässyt tänä vuonna sillå messuilta löytyy niin paljon kaikkea mielenkiintoista 😀Tuo Montefiorien kanikirjan kansi o kin super suloinen❤Kaunista uutta viikkoa Marjo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael ❤ Muistan viime syksyisen vierailusi ja myös sinut messuilla vaikka itse Messukeskuksessa emme tavannetkaan. Tänä syksynä ehdin muiden kiireiden takia vain perjantaina messuilemaan mutta aika paljon ehti silloin. Muutamia mielenkiintoisia kirjailija haastatteluja jäi kuulematta.

   Leppoisaa uutta viikkoa Jael!

   Poista
 2. Minä olin Turun Kirjamessuilla pari viikkoa sitten. Kirjamessut ovat niin mielenkiintoisia ohjelmineen ja tottakai kirjoineen. Turussa oli poikkitaiteellinen ohjelma Kirjamessuilla - teatteri ja kirjat. Ja tapahtuma oli menestys.
  Minä olen myös oppinut lukemaan ennen kouluun menoa. Ja luin innokkaasti lasten ja nuorten kirjoja ja aikuisten aikakauslehtiä. Tuo sinun kirjojen aloituksesi venäläisistä klassikoista kuulostaa kunnianhimoilselta hankkeelta pikkutytölle. Saanko kertoa yhden tarinan venäläisistä klassikoista. Eija-Riitta Korhola rakastaa venäläisiä klassikoita. Hänet on jopa mainittu lukijana, joka pystyy erottamaan tekstinäytteiden perusteella eri venäläiskirjailijat. Se on aika hyvin se.
  Hieno kirja tuo Meren maa. Minä hankin kirjamessuilta Itämeri -nimisen kirjan, joka myös on upea ja kiinnostava.
  Ei muuta kuin kivaa uutta viikkoa uusine juttuineen, Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun Kirjamessuilla en ole itse koskaan käynyt. Ehkä joku vuosi piipahdan.

   Muistan kun koulussa olisi pitänyt opetella tavaamaan ja osasin jo lukea joten
   se oli vähän rasittavaa aikoinaan. Kun tartuin venäläisiin klassikoihin olin
   muistaakseni 12-13 vuotias joten kyllähän niitä jo olikin aika lukea.

   Ymmärrän hyvin Eija-Riitta Korholaa koska itsekin pidän venäläisistä klassikoista.
   Ne ovat erilaista kirjallisuutta ja vaativat myös keskittymään eri tavalla.

   Meren maa on todella upea kirja ja harmittaa etten hankkinut sitä messuilta.
   Itämeri -kirjasi on varmasti myös kaunista katsottavaa ja mielenkiintoinen.

   Kivaa uutta alkanutta viikkoa Tuula <3

   Poista
 3. Katja Kärjen Jumalan huone kuulostaa kirjalta, jonka voisin ostaa äidilleni. Äitini on myös pohjois-karjalasta kotoisin ja uskon, että hän saisi tarinasta kehiteltyä hienot jutut päässään.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän olisi sitten oivallinen lahjaidea äidillesi. Minä taidan myös
   lukaista tämän jossain vaiheessa vaikka Pohjois-Karjala ei itselle olekaan
   kovin tuttua paikkaa.

   Energistä uutta viikkoa Outi <3

   Poista
 4. Maailmassa olisi niin paljon ihania kirjoja luettavaksi - ja niin vähän aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten ihan totta Mira! Itsekin lukisin paljon enemmän kun olisi aikaa. Kesällä on kiva istua varjossa lukemassa muuten :)

   Poista
 5. Minä tykkään lukemisesta myös! Viime vuosina olen lukenut normaalia vähemmän. BookBeat oli viimeinen sysäys ekirjoihin ja tällä hetkellä luen oikeastaan pelkästään niitä. Meillä on jo pidempään ollut kirjojen varastointi ongelma ja e-kirjat ratkaisivat sen.

  Minäkään en ole oppinut äänikirjoihin. Perheen kanssa olemme ajomatkoilla kuunnelleet lasten kirjoja ja Taru Sormusten herrasta osat 1-2. Sinuhestakin kuuntelimme melkein puolet. Vaikka äänikirjat olivat yllätävän toimiva juttu, niin silti mieluummin luen.

  Minä olen dekkarinainen. Olenkin etsinyt uutta dekkarikirjailijaa, nyt menee tuo Seeck kokeiluun.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin kuin minä on dino äänikirjojen suhteen. Olen yrittänyt parikin kertaa mutta lukijan ääni on "häirinnyt minua". En olen pitänyt äänenpainosta ja rytmistä joten olen luovuttanut. Kuten tuolla kirjoitin minä "myös makustelen sanoja suussani". Tätä on vähän vaikea selittää toiselle mutta näin vain teen.

   Seeckiä on todella moni kehunut joten tartu ihmeessä hänen dekkareihin.

   Kivaa viikkoa ja toivottavasti sairastuvalla helpottaisi jo kohta <3

   Poista
 6. Hupsista, kuinka paljon kirjoja. Kun vielä jostain saisi aikaa kirjojen lukemiseen.

  Mukavaa viikkoa ja rapsut Minnielle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoja oli messuilla paljon. Yritän aina nipistää jostain aikaa lukemiseen. Usein luen pitkälle yöhön ja sitten on myös kausia, että en ehdi juurikaan lukea. Hyvään kirjaan on kuitenkin helppo palata pienen tauonkin jälkeen.

   Kivaa viikkoa ja rapsut myös Hansille!

   Poista
 7. Muuten ei kirjat kiinnosta mutta jos kirja liittyy mitenkään jouluun niin sehän on pakko lukea! Mut huh miten paljon kirjoja onkaan ollut messuilla!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilla oli kyllä niin paljon kirjoja, että pää oli ihan pyörällä 😊

   Poista