elokuuta 06, 2018

Lopen mökillä - kyllä maalla on mukavaa


Eilen huristeltiin lapsuudenystäväni Leenan kesämökille viettämään sunnuntai päivää.  Tällä kesämökillä käyminen on yksi minun kesäni ehdoton kohokohta. Lyhyen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta mutta mikä maisema ja kesäkoti! Ihana, punamultainen mummonmökki, jota on pieteetillä ja ajatuksella kunnostettu ajan kanssa.

Mökin sisustus on myös hurmaava ja sellainen kiva aikamatka menneeseen. Tästä mummomökistä löytyy vielä perinteinan putkiradio, joka tosin ei enää toimi. Kaunista esine silti! Mikä parasta naapureitakaan ei ole näköetäisyydellä joten täällä "voi kyllä olla kuin herrankukkarossa".



Kesämökillä oli todella vihreää ja ruohokin näytti niin hyvinvoivalta. Vaikka kuluva kesä on ollut säiden puolesta mitä ihanteellinen on luonto valitettavasti kärsinyt tästä superhelteestä. Koivut ovat jo kellastuneet paikoittain ja kallioilla kasvavat pikku männytkin ovat ihan ruskeita. Ihanan lämmön ja polttavan kuumuuden varjopuoli on aina paha kuivuus.

Suomen luonto on minusta alkanut jo muistuttaa välimerellistä luontoa. Kun lämpötilat ovat hiponeet +30C ja ylittäneetkin sen näin vain tapahtuu vääjäämättä. Onneksi pahemmilta metsäpaloilta on sentään vältytty toisin kuin monessa muussa maassa. Muistan yhden kesälomani Portugalissa, jossa metsäpalot riehuivat ihan asuinpaikkamme lähellä. Kitkerä savunhaju tuntui nenässä koko ajan.
Vaikka ei ollut mitään varsinaista vaaraa, että palo leviäisi oli tämä silti todella ikävä kokemus.


Mummonmökin pihalla myös hyötyviljellään. Karviaismarjoja pääsimmekin jo maistelemaan. Ihanan makoisia! Ja totta kai myös oman maan mansikkaa. Punaisia herukoita oli kerätty jo tulevan talven mehuja varten. Mehumaijasta minä aina muistan isoäitini ja Vihdin kesämökin, jossa mehumaija porisi aina näin elokuussa ahkerasti. Itse keitetty mustaviinimarja mehu on hyvää!



Oli siellä tulossa myös kesäkurpitsaa ja trendikästä lehtikaaliakin tillin, persiljan ja muiden yrittien lisäksi. Lehtikaalia on todella helppoa kasvattaa ja se kestää myös pakkasta eli sadon voi korjata vielä vaikka lumen alta. Jännää, että tämä jo Rooman valtakunnan aikainen kasvis on vuosia unohduksissa olleena noussut taas suosituksi :) Nyt sitä saa ihan pienimmästäkin ruokakaupoista.

Leenan tarjoilut olivat makoisia kuten aina ja tarjolla vaikka mitä herkkuja. Omasta puutarhasta poimittuja karviaisia myös naposteltiin paljon kaiken muun hyvän lisäksi :) Minnie oli saanut oman herkkuluun ennen ruokailumme aloittamista mutta kyllähän hän myös sinnikkäästi yritti kerjätä pöydästä...



Minnie sai viipottaa vapaana mökkipihalla ja sen ympäristössä. Tiesin jo vanhastaan, että komposti ja entinen navettarakennus kiinnostaisivat karvakaveria eniten. Kompostiin ei onneksi oltu laitettu kalanperkuujätteitä tai muuta hajuiltaan kiinnostavaa "kivaa" joten se jätettiin ihan rauhaan.

Serkkuni koira karkasi vuosia sitten Vihdin kesämökillämme ja palatessaan se oli yltäpäältä kalansuomujen peitossa. Koira haisi totta kai myös aivan hirveälle. Kompostin kalajätteissä pyörinyt tiibetinspanieli ei ole niitä helpoimpia pestäviä kesämökillä, jossa vesi kannetaan kaivosta ja myös lämmitetään pesuhetkeen. En enää muista pitikö koiraa lähteä pesemään jonnekin muualle mutta kalanhajun koirassa tunnen vieläkin nenässäni...yöks!



Pieni sadekuurokin pyyhkäisi mökin yli yhdessä vaiheessa. Teki selkeästi hyvää luonnolle ja onneksi me emme kahvittelemassa silloin ulkona. Sade kesti vain hetken eikä edes ukkostanut mustista pilvistä huolimatta. Myös kotimatkalla satoi kovaakin mutta Espoossa oli taas tiet ihan kuivina. Jännästi nämä sateet ovat meidän kotitalon kiertäneet.

Kesämökkeily on hauskaa puuhaa ja joskus minä haluaisin omistavaa vastaavanlaisen mummonmökki kuin Leenalla perheineen nyt on. Olen jo mielessäni haaveillut miten sitä sisustaisin ja minkälaisen pihan haluaisin. Minun mökki ei olisi työleiri vaikka haluankin puuhastella niin silti mökillä pitäisi pystyä myös rentoutumaan. Liian monella kesämökillä raadetaan nimittäin koko mökkeily aika hiki hatussa kaiken maailman puuhien parissa. Myös lepäily, oleilu ja tekemättömyys on hyvää akkujen lataamisen kannalta syksyä ja talvea varten.


Onko sinulla omaa kesämökkiä?
Vai haaveiletko kesämökin hankkimisesta kuten minä?
Pitääkö kesämökin ehdottomasti olla järven rannalla?
Vai riittäisikö mökki pelto/metsämaisemassa?

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille! 


10 kommenttia:

  1. Mielettömiä kuvia ja aivan ihanalta näyttää sisustus, mitä pääsin kurkkimaan.

    Upeaa uutta viikkoa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia :) Tällaiset mummonmökit ovat niin suloisia paikkoja ja ihan vielä
      maalaisidyllin keskellä vielä. Uimaranta löytyy lähistöltä eli veteenkin pääsee
      vaikkei omaa rantaa olekaan.

      Mukavaa uutta viikkoa <3

      Poista
  2. Kyllä, mökillä ihmisen on hyvä olla! Se on jännä miten kaikki huolet unohtuu, kun auton mökin pihaan parkkeeraa. Se hiljaisuus, aah. Vain luonnon ääniä.
    Kaunis ja viihtyisän näköinen mökki kaverillasi, just niin mökkimäinen <3.
    Mukavaa viikkoa myös sinulle Marjo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kiteytetty Sari :) Huolet todellakin unohtuvat kun tulee kesämökin pihapiiriin. Luonto, hiljaisuus ja vihreä maisema <3 Tarvitseeko sitä muuta.

      Aurinkoista ja mukavaa viikkoa Sari <3

      Poista
  3. Kiitos teille vierailusta. Oli taas mukava tavata ja vaihtaa kuulumisia. Oikein ihanaa loman jatkoa. Terveisin Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena <3 taas saimme tulla tähän maalaismaisemaan!
      Minnie oli sen verran puhki, että kotona nukkui koko illan.
      Oikein mukavaa alkanutta työviikkoa. Onneksi kesää on vielä jäljellä
      ja kesäviikonloppuja. Tsemppiä töihin!

      Poista
  4. Voi apua mikä paikka! Tuollainen punainen tupa ja vielä se perunamaakin, unelma jonka ystäväsi on toteuttanut <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa ystäväni vanhemmat ostivat paikan kun olimme lapsia. Nyt mummonmökki on siirtynyt ystäväni omistukseen. Paikka on toki muuttunut vuosien kuluessa kun mm.metsää on kaadettu mökin läheltä mutta ihana paikka tämä on❤

      Poista
  5. Oikein mukavalta ja viihtyisältä paikalta vaikuttaa Leena-ystäväsi kesäpaikka. Tuolla varmasti onnistuu akkujenkin lataaminen. Meillä ei ole kesämökkiä ja tuskin tuleekaan, kun asumme muutenkin maaseudulla ja kotonakin on tilaa puuhailla pihalla. Moni kesämökki on totisesti myös työleiri kesäisin ja vähän sitä meinaa olla nämä isot omakotitalotintitkin. Tänä kesänä tosin meidän piha on ollut tosi huonolla hoidolla ajan puutteen vuoksi. Noh, jospa ensi kesänä olisi enemmän aikaa!

    Mukavaa loman jatkoa Sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka on äärimmäisen kaunis ja siellä kyllä hermo lepää.

      Ymmärrän hyvin ettei teillä ole mitään haluakaan saada vielä kesämökkiä kun tonttinne on todella suuri ja asutte "melkein maalla". Ihan varmasti teidän omalla pihalla riittää hommaa koko vuodeksi. Teillä on kyllä kaunis piha :) Älä tunne huonoa omaatuntoa kun sinulla on ollut muita kiireitä tänä kesä. Ensi vuonna sitten taas.

      Kiitos ja hyvää alkanutta opiskelua myös sinulle Krisse ♥

      Poista