elokuuta 29, 2018

Voiko auringonkukkapelto olla koskaan OUT?


Törmäsin netissä ihan sattumalta blogipostauksessa "Mikä on IN ja mikä OUT?" seuraavaa lausahdukseen. "Auringonkukkapeltokuvat ovat OUT. Näitä näkee nyt jokaisessa blogissa sekä Instagram on pullollaan esimerkiksi Haltialassa otettuja kuvia. Ovat toki upeita, mutta samoin ilmiönä jo vähän nähty ja samat teemat tuntuvat toistuvan syksystä toiseen." 

Minun oli pakko lukea tuo lausahdus useaan kertaan miettien olinko itse juuri "syyllistynyt olemaan ihan OUT" omilla Haltialan auringonkukkapelto kuvilla sekä täällä blogissa että Instassa? Toisaalta mieleni valtasi outo hämmennys siitä miten tähän päätelmään on tultu? Olisiko luonto ja sen monivivahteisuus erilaisine ilmiöineen jotenkin out, last season, out of bounds tai mennyttä....


Minun oli pakko purkaa mieltäni oman Facebook profiilinin puolella. Kirjoitin Naamakirjan henkilökohtaiseen profiiliini em. lainauksen anonyymista blogista seuraavilla saatesanoilla.

"Jäin miettimään tuota sanavalintaa. Jokaisen kesän loputtua kun aurinko, kuumuus ja kasvukausi ovat tehneet tehtävänsä auringonkukat puhkeavat kukkaan niillä pelloilla mihin niitä on kylvetty. Koska auringonkukkapellot ovat äärimmäisen kauniita niitä mennään katsomaan ja niitä myös valokuvataan sekä jaetaan someen.

Kun metsän puut kellastuvat ja saapuu syksy me kuvaamme ruskaa. Miksi jaettavat kuvat eivät voisi olla jotain luontoon liittyvää, joka kertoo vuodenaikojen rytmistä ja elämän eteenpäin soljumisesta.

Väitän ettei auringonkukkapelto ole koskaan "ilmiönä nähty". Joka kerta se näyttää minusta aina upeammalta kuin aiemmin. Jos keskittyisimme enemmän luontoon ja sen tarjoamaan kauneuteen voisimme myös paremmin. UGH ole puhunut!"


Ihmettelyni herätti FB-ystäväni kommentoimaan sankoin joukoin ja statuspäivitykselle peukutettiin.

Hiirenkorvat, kirsikkapuut, pionit, viljapellot, marjat, sienet... Kaikki tuolla logiikalla ovat out - ja silti ne -toivottavasti- palaavat joka vuosi

Joulukin tulee kaikillle (tai melkein kaikille) kerran vuodessa 🎅🏻.
Niinpä. Ehkä ensi joulu on out? Onhan se jo nähty 😂


Tuota mietin minäkin

🌻🌻🌻🌻 mun seinälle on kaikki versiot auringonkukkapelloista tervetulleita 🌻🌻🌻🌻 kanavalla kuin kanavalla 🌻🌻🌻🌻 ulkonahan ne ovat jo luonnostaan 🌻🌻🌻🌻muttei koskaan out 🌻🌻🌻🌻


Auringonkukka ei pohdi, pitäisikö tänä kesänä kukkia vai jättäiskö nyt väliin, mitähän ne tänä kesänä musta ajattelee ja mitä muut sitten ajattelee siitä, mitä ne musta ajattelee. Ja juuri siksi auringonkukka ei ole koskaan out.

Just näin.
Ja aurinko on noussut ja laskenut miljardeja kertoja, joka kerta se on yhtä kaunista ja ihanaa ❤️

Luonto ei ole koskaan out!

Mä löysin Haltialan joku aika sitten, kun aloin googlettamaan, missä saattaisi olla auringonkukkia. En ollut nähnyt yhtään kuvaa sieltä Instagramissa, tosin en juuri lifestyle-blogeja seuraakaan. Menin sitten fiilistelemään kukkia ja ai että, miten nautin maaseudun rauhasta. Olihan siellä tosiaan paljon jengiä kuvaamassa, mutta eipä voisi vähempää kiinnostaa, ovatko auringonkukat muiden mielestä in vai out, koska itse rakastan niitä. Taidanpa kiusallaninkin julkaista noita kuvia vielä vähän lisää 🤣. Ihan mielenkiinnosta — mikä nyt sitten on tarpeeksi persoonallista ollakseen in?


Vuoden kierron mukaan naistenlehdetkin juttujaan julkaisevat, esim. joka vuosi heinäkuun lehdessä on SE maailman makoisin mustikkapiirakkaohje. Toukokuussa kuvataan omenankukkia ja sisustetaan juhlakautta varten... Miksi emme saisi nauttia hieman yllätyksettömyydestäkin?

Samaa mieltä kanssasi Marjo. Kauneutta voi kuvata aina. Ja kun ikää kertyy, aika monia ilmiöitä on tullut nähtyä. Loppuisivat kuvausaiheet OUT-ajattelulla 🤣


Olin jakanut Insta videon tuolta Haltialan pellolta, jossa taustalla vielä upeasti laskeva aurinko kultasi keltaisen kukkameren. Ajattelin vain jakaa muillekin tuon kauniin näkymän koska kaikkialla ei ole mahdollista nähdä näitä auringonkukkia. Tuumailin, että kuva ehkä ilahduttaa ja saa jonkun hymyilemään tälle kauneudelle.


Tämä auringonkukkapelto videoni kiinnosti myös erästä henkilöä Atlantin toisellakin puolella.
Tapasin kesäkuussa Prisman pr-tilaisuudessa yhdysvaltalaisen muotisuunnittelijan Stacy Igelin, joka on Boy meets girl -brändin luoja. Vaihdoimme hetken ajatuksia tuosta vaatemallistosta tilaisuudessa. Stacy alkoi seurata minua Instassa ja minä häntä. Instasta voit kurkata meidän yhteisfoton.

Kun olin jakanut tuon videon oli Stacylta tullut viesti Instan puolella "Where is this?!!!" Ennen kuin ehdin huomata tätä viestiä oli Stacy lisännyt videoni jo omaan Instastories osioonsa ja se oli saanut kommentteja myös hänen seuraajiltaan ja ystäviltään ympäri maailmaa. Auringonkukkapellot ja niiden kauneus kiinnostavat siis amerikkalaisia ja muitakin ihmisiä ihan maapallon laajuisesti kuten meitä suomalaisiakin.


Ehdittyäni vastata Stacylle auringonkukkapellon olevan Haltialassa maatilalla lähellä lentokenttää tuli oheinen kiva vastaus. Toivottavasti Stacy tulee seuraavan kerran Suomeen myöhemmin kesällä nähdäkseen auringonkukat. Edellinen Suomi visiitti oli mielestäni hänelle jo toinen.Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputtaa luontonsa kunniaksi. Ja miksi me emme juhlisi ja myös liputtaisi todella ainutlaatuisen luontomme kunniaksi. Suomen luonnon päivää on juhlittu elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 asti. Tänä vuonna myös liputuksen lisäksi julistettiin oma leivos eli mustikkapiirakka kruunaamaan tätä päivää.


Me suomalaiset olemme niin tottuneet omaan luontoomme ympärillämme ettemme enää edes ehkä huomaa sen ainutlaatuisuutta. Jaksamme kitistä siitä, että aina kesällä sataa, on kylmä ja suvi on vielä kaiken lisäksi lyhytkin. Tänä kesänä olemme saaneet tosin nauttia poikkeuksellisesta superkesästä mutta sekään ei ole sopinut kaikille vaan nurinaa on lämmöstäkin tullut. Emme taida olla koskaan tyytyväisiä ja aurinkokukkapellotkin saattavat ärsyttää tai ainakin kuvat niistä somessa. Aina löytyy siis mielensäpahoittajia..


Suomi on tuhansien järvien maa tai itse asiassa yli viiden aarin kokoisia järviä ja lampia on Suomessa 187888 kappaletta jos ihan tarkkoja ollaan. Melkoinen määrä ja 10% maamme pinta-alasta onkin järviä! Metsiä täällä myös riittää ja meillä tavataankin 77 erilaista metsäluontotyyppiä. Suomesta löytyy myös upeita soita, niittyjä, peltoja, luonnonsuojelualueita, tuntureita, rantoja ja sellaisia erämaitakin, joissa ei juuri ihmisiin törmää.


Minulle luonnolla on äärimmäisen tärkeä merkitys. Menen usein metsään koiran kanssa vain nauttimaan ja aistimaan ympärillä olevaa monimuotoista luontoa. Luonnossa unohtuvat murheet ja huolet hetkessä. En voisi kuvitella eläväni pelkästään kaupunkimiljöössä olematta kosketuksissa luonnon kanssa. Rakastan luontokuvien ottamista ja tulen jatkossakin siis jakamaan niitä sekä täällä blogissa että Instagramin puolella. Luonto on osa minua enkä koe sen olevan koskaan out! Myös auringonkukat kuuluvat luontoon ja sen kiertokulkuun :)


Kun seisoin tämän Paavolan tammen alla vuosi sitten toukokuussa mietin mitä kaikkea tämäkin puu on nähnyt eläessään. Tunsin ylpeyttä siitä, että tämä satumainen puu on elänyt jo noin 400 vuotta. Tammella on korkeutta 12 metriä ja se rungon ympärysmittakin on yli kuusi metriä ja oksien ympärys 70 metriä. Tunsin itseni kovin pieneksi. Kunnioitan tätä puuta ja luontoa 


26 kommenttia:

 1. Jotkut asiat ovat iättömiä, kuten auringonkukkapellot, auringonlasku, merimaiset, pilvien kuvaaminen ja vaikka mikä. Monilla kuvaajilla on vielä kohteesta aivan eri näkemykset, jokainen luo kuvillaan omanlaista taidetta ja nämä sunhan kuvat on viisi tähteä.

  Eniten rasittaa kuitenkin se, että joku voi laittaa itsensä niin korkealle ylös, että voi arvostella muiden tekemisistä, että ne on out. Kiusallista sanoisin. Kuten kirjoitin jo faceen, niin jokainen meistä on omalla tavallaan taatusti in ja taatusti out ja loppupeleissä, who cares.

  Eli se mikä iloa ja nautintoa tuo, niin suodaan se kaikille.

  Nää kuvat, supereita Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ihanuus ♥

   Hyvin sanottu tuo iättömyys. Monta sataa vuotta vanhoissa tauluissa on jo kuvattu luontoa ja maisemia. Luonto on kiinnostava ja alati myös muuttuva joten miksi sitä ei kuvaisi? Olen itse ajatellut myös niin, että luonnonkauneuden jakamisella ei voi ainakaan voi ärsyttää ketään koska "luonto kuuluu kaikille".

   Joku jakaa kuvia huulipunista, toinen kengistä, kolmas hienoista autoista jne. Minua eivät muiden kuvajaot häiritse jos ne ovat hyvän tavan mukaisia, eivät tosia herjaavia, rasistisia tai muuten vain "sopimattomia".

   Joten jaetaan jatkossakin auringonkukkapeltoja, koirakuvia, kissakuvia, kahvikuppeja jne.
   Mukavaa päivää ♥

   Poista
 2. Luonnokierto keväästä syksyyn vaihtuvine väreineen ja kasveineen jaksaa ian ilahduttaa, En n ole niinkään talven ystävä, mutta kauneutta pitkästä talvestakin löytyy. Odotan aina kiihkeästi keväälä ensimmäisiä kirsikankukkia ja etenkin omenapuiden kukinta kotikadulla saa minut vuodesta toiseen haltioihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni myös vuosi jäsentyy sen mukaan mitä luonnossa tapahtuu. Valo muuttuu vuodenaikojen mukaan aiheuttaen jossain kaamosvaiheessa melkein harmaita hiuksia kun yrittää valokuvata.
   Odotan myös kiihkeästi pajunkissoja, ensimmäisiä hiirenkorvia, sinivuokkoja, kirsikan- ja omenankukkia, leskenlehtiä, valkovuokkoja jne. Joka vuosi näitä kuvataan ja myös jaetaan someen.

   Poista
 3. Ihana postaus!!! Luonto ei ole koskaan out. Eikä myöskään meidän neljä upeaa vuodenaikaa, vaikka toistuvatkin joka vuosi. Upea luonto on aina yhtä ihailemisen ja ihmettelyn arvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina ihanuus ♥ Luonto ei todellakaan ole out. Se päivä kun luonto on out taitaa koko maapallon ekosysteemi myös olla aika out ja melko täällä melko hiljaista.
   Itse taidan olla kuin pieni lapsi luonnon kanssa eli aina yhtä innostunut :)
   Mukavaa päivää!

   Poista
 4. Olen ihan samaa mieltä, ettei meidän luonto ja auringonkukat voi koskaan olla OUT <3 Upeita kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin koet asian näin ♥
   Pelkka kivierämaa siis kaupunki ilman yhtään puuta olisi aika kauhea.
   Puistojakin tehdään kaupunkeihin juuri siksi, että ne viihtyisyyden lisäksi ovat
   "kaupungin keuhkot ja sydän". Luontoa voi kokea yksin mutta myös yhdessä ja
   siksikään se ei ole koskaan out!
   Aurinkoa päivääsi ja kanoille terkkuja ♥

   Poista
 5. Mä olen kans sitä mieltä, että luonnosta otetut kuvat ei ole koskaan OUT - ja auringonkukathan ovat kerrassaan aivan upeita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Mira ♥

   Luonto ja ne auringonkukat osa sitä luontoa ovat upeita ja elämän kannalta myös ihan elintärkeitä tuottaen myös happea. Iloa päivääsi!

   Poista
 6. Ihan mahtava postaus! Kauniit kuvat ja mielenkiintoista asiaa! Olipas tyhmä lausahdus, että auringonkukat olisivat muka out. Luonto ei tosiaan ole koskaan out, vaikka sitä kuvaisi satatuhatta ihmistä samaan aikaan. Luonto on kaunis ja arvokas ja tarjoaa meille niin paljon.

  On pakko mainita, että tässä sinun postauksessasi oli ensimmäiset tämän kesän auringonkukkapeltokuvat, jotka näin, enkä aiemminkaan ole niitä kovin paljoa mielestäni nähnyt. Minun somekuplassani ne eivät siis ole edes out yleisyytensäkään perusteella, jos näin tyhmästi halutaan puhua.

  Ihana blogi sinulla. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista H kauniista sanoistasi ♥

   Luonto on jännä juttu, että se yhdistää meitä ihmisiä myös täällä maapallolla vaikka olisimme muuten vaikka kuinka riidoissa keskenämme. Ehkä juuri se luonnon ainutlaatuinen kauneus ja herkkyyskin puhuttelee.

   En minä itsekään ole törmännyt valtavaan auringonkukka kuvatulvaan somessa. Mutta ehkä niitä on juuri siksi kun kukkivat. Tosin nyt ovat kukkineet melkein.'

   Mukavaa päivää sinulle ♥

   Poista
 7. Hyvä postaus! Luin postauksesi jo eilen illalla ja aamulla herätessäni mietin sitä ensimmäisenä. En ymmärrä sen ihmisen kirjoitusta, joka kirjoitti, että auringonkukkapellot on OUT! Eihän kukaan voi määrittää sitä, mikä on jollekin IN ja mikä OUT.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse ♥ Ehkä myös luonto voi kuitenkin ärsyttää meitä - vaikkapa sadesää, paukkuva pakkanen tai kova myrskytuuli. Toisaalta on minustakin aika vaikea käsittää miten auringonkukat tai auringonkukkapelto voisi nostaa kenessäkään mitään ärsytystä? Enkä ainakaan itse koe, että niitä olisi somessa ollut ähkyyn saakka. Mutta totta kai jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja myös sen julkituomiseen.

   Mukavaa perjantaita ♥

   Poista
 8. Pöh, sittenhän ei voisi kuvata kesäisiä omenapuita tai kirsikkapuita, ei syksyn satoa, ei ekoja mansikoita, musta ne kuuluu kesään ihan kuin auringonkukatkin. Ei ne ole koskaan out. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Jonna! Toisaalta kauneuden kuvaaminen ja sen jakaminen somessa on minusta mukavaa ja myös muille hyvää mieltä tuottavaa. Joten olisi ihan kamalaa ajatella ettei jatkossa enää voisikaan tehdä niin. Toisaalta myös some on täynnä paljon kummallisempia ilmiöitä, joihin Rva Kepponen tuolla kommentissaan viittaa ja jos itse mietin voisivatko ne kohta olla out?

   Poista
 9. Auringonkukat eivät koskaan ole Out, sama kun sanoisin, että vuodenajat ovat nyt tänä vuonna Out :)
  Auringonkukissa on joku sellainen piristävä voima ja jo niiden näkeminen tekee iloiseksi. Iloinen lukija täällä siis kirjoittelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä Outi ♥

   Auringonkukilla on muuten myös aika jännä historia.

   Pohjois-Amerikasta alunperin kotoisin oleva auringonkukka omaa mielenkiintoisen historian "Perussa eläneiden inkojen auringonjumalan symbolina. Inkojen palvontamenojen esineistöstä sekä temppeleiden seinistä löydetyt auringonkukan kuvat kertovat omaa kieltään tämän kauniin kukan merkityksestä inkoille. Kukan suosiosta kertonee myös se, että se alkoi levitä Meksikon ja Perun kautta muualle maailmaan jo 1500-luvun aikana ollen näin ensimmäisiä Amerikan ulkopuolelle levinneitä amerikkalaisia kasveja."

   Poista
 10. Luontokuvat ovat ihania🌻🌻🌻 erityisesti auringonkukissa on jotain maagista, mä jaksan niitä katsella vaikka kuinka paljon. Itsekin mökillä onnistuin kasvattamaan liki 3 m auringonkukan. Kivaa viikkoa sinulle🌻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä Kristiina 🌻 Kaunis luontokuva on monen harmaan sadepäivän piritys!

   Ihanaa kun olet onnistunut kasvattamaan auringonkukkia itsekin ja vielä noin pitkiä.
   Muistan itse nähneeni vain sellaisia kahden metrin korkuisia yhden maalaistalon pihalla ja harmitti kun ei ollut mahdollisuuttaa pysähtyä ottamaan niistä kuvaa.
   Haltialan peltojen kukat eivät minusta tähän vuonna olleet kovin korkeita mutta olihan niilläkin mittaa.

   Oikein mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua Kristiina ♥

   Poista
 11. Luontokuvat ovat ihania! Voittaa kuule ihan 100-0 duckfacet, belfiet ja kuntosaliselfiet ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto ♥ auringonkukat ♥
   Olin kuule jo ihan unohtanut duckfacet ja belfiet :D Ehkä ne ovatkin nykyään out...
   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 12. Luonto ja kuvat siitä ei mun mielestä ole koskaan out! Sitä paitsi itse olen käsittänyt asian niin, että nyt nimenomaan on in palvoa luontoa ja sen kauneutta :)

  inkanitta.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Touche! Juuri nyt minustakin puhutaan luonnosta/luonnonmukaisuudesta paljon ja pyritään toimimaan myös ekologisesti ettei luonto tuhoutuisi. Meidän pohjoinen luonto on NIIN superia, että sitä tullaan katsomaan Aasian maista. Tiedän japanilaisia turisteja, joiden yksi kimmoke tulla Suomeen Muumien ja arkkitehtuurin lisäksi on juuri luontomme. Annetaan kaikkien kukkien siis jatkossakin kukkia niityillä - ja myös auringonkukkien ♥

   Poista
 13. Jokaisella on omat mielipiteensä näiden suhteen, mutta kyllä itsekin olen sitä mieltä, että silloin kun luonnosta on mahdollista nauttia niinä tiettyinä hetkinä, niin niistä nautitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella meillä on oikeus mielipiteeseen joten tästä olen kanssasi ihan samaa mieltä.
   Joskus vain joku mielipide saa miettimään mistä se mahtaa kummuta ja mikä sen on aiheuttanut? Tämä blogipostaus syntyi juuri siitä ihmetyksestä ja toisaalta myös omasta suunnattomasta rakkaudesta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan. Nautintaan niitä aina ajallaan kun talvi vaihtuu kevääseen ja kesä syksyyn. Luontoa itsessään on kuin taidetta.

   Poista