toukokuuta 28, 2018

Tallinna tarjosi uuden elämyksen - Pietari Suuren talomuseo

Yhteistyössä Tallink Silja Oy, Visit Tallinn ja 40+blogit

Olen vieraillut Tallinnassa lukemattomia kertoja. Ensimmäisen neitsytmatkani jälkeen laskin jopa käyntieni lukumäärää Suomenlahden toiselle puolelle. Aluksi matkustaminen Tallinnaan tuntui aika eksoottiselta. Täysin erilainen reissukohde vain muutamien tuntien laivamatkan päässä Helsingistä. Oli mielenkiintoista seurata Viron kehittymistä ja löytää retkillään aina kaikkea uutta. Vanhankaupungin talot, pienet puodit, pittoreskit kahvilat ja erilainen kulttuuri. Päiväreissut olivat ensin suosiossa ja myöhemmin myös parin päivän matkat hotelliyöpymisineen tulivat minulle tutuiksi. Sekosin jo lopulta laskuissani kun Tallinnassa tuli käytyä niin usein. Onneksi passien leimauksestakin on jo luovuttu vuosia sitten. Ja mikä parasta Tallinnasta voi aina löytää uutta. 


Huhtikuisella 40+ balettimatkalla otin haltuun itselleni täysin uuden kohteen, Pietari Suuren talomuseon. Minulla oli talomuseo käynnillä mukanani oma henkilökohtainen opas Mall Oja. Mall toimii Tallinnan matkailun (Visit Tallinn) markkinointipäällikkönä. Hänen tietonsa ja tarinansa talosta tekivät museokäynnistä vieläkin mielenkiintoisemman. Oppaan kanssa saa paljon enemmän tietoa kohteesta ja voi myös kysyä jos joku asia askarruttaa. Ja Mall osasi myös kertoa faktojen lisäksi niitä elävöittäviä tarinoita Pietarista ja Katariina I:stä.

Pietari Suuri ja Katariina I, 1720 S. Zeltrecht

Pietari Suuren talomuseo löytyy Kadriorgin puiston toisesta päädystä. Kun astut ulos taidemuseo Kumusta näet viistosti vasemmalla valkoisen vanhan rakennuksen. Tämän 1600-luvulla rakennetun talon Venäjän tsaari Pietari Suuri hankki itselleen asuintaloksi 1714. Pietari vieraili usein Tallinnassa koska hänelle meren läheisyys oli hyvin tärkeää. Vuosina 1700-1721 käytiin suurta Pohjan sotaa Ruotsin ja suuren vihollisliittoutuman välillä. Juuri täältä Lasnamäen alueelta avautui esteetön näkymä merelle ja satamaan. Tsaarin oli mahdollista tarvittaessa nähdä vihollisalusten lähestyminen mereltä Tallinnaa kohden.

Mihail I Fjodorovits Romanovin muotokuva vasemmalla

Pietari Suuren talomuseo on muuten Tallinnan vanhin museo. Venäjän keisari Aleksanteri I:n käskystä se avattiin yleisölle jo vuonna 1806. Tallinnan kaupunginmuseon alaisuuteen museorakennus on kuulunut vuodesta 1941 lähtien. Talomuseo sopii minusta hyvin myös sellaiselle henkilölle, joka ei jaksa viettää tunteja isoissa museokomplekseissa. Täällä näkee sekä arkkitehtuuria, taidetta ja interiööriä pienessä, helposti hallittavassa mittakaavassa.

Intarsia karttapöytä

Pietari Suuren talomuseo käsittää tsaarin olo-, ruokailu- ja makuuhuoneet sekä ullakkokerroksen ja kellaritilat. Museo ei sovellu liikuntaesteisille sillä siellä on portaita eri kerrosten välillä. Museossa on esillä ainulaatuisia esineitä, jotka ympäröivät Pietari Suurta ja keisarinna Katariina I:stä heidän vieraillessaan Tallinnassa. Museon aulatiloissa näkyy myös kaivausten tuloksena löydettyjä esineitä.

Talomuseossa on myös ainutlaatuinen maalauskokoelma, jonka helmi on vuonna 1639 Mustapäiden veljeskunnalle lahjoitettu tsaari Mihail I Fjodorovits Romanovin alkuperäismuotokuva. Tämä hieman tummasävyinen potretti löytyy heti sisäänkäynnin vasemmalta puolelta. Aulassa ovat myös Pietari Suuren ja Katariina I:n kauniit valkoiset rintakuvat vierekkäin.


Talomuseossa vieraillessani mietin miten täällä on asuttu ja eletty aikoinaan. Olohuonetta hallitsi iso kaappi täynnä upeaa posliinia. Ruokapöydän peitti paksu, samettinen liina ja tämän pöydän ympärillä tsaaripari on aterioinut käyttäen tuota kallisarvoista astiastoa. Pääsin kierroksen loppupuolella kurkistamaan myös vaatimattomaan keittiöön, jossa oli avotulella valmistettu ruokaa.

Pietarille meri ja purjehtiminen olivat lähellä sydäntä. Hän jätti 1697 valtakunnan neuvonantajien käsiin voidakseen itse lähteä opiskelemaan laivanrakennusta ja merialaa Eurooppaan. Pietarin matka tunnetaan nimellä "Pietarin Suuri Lähetystö" ja reissullaan hänen kerrotaan käyttäneen salanimeä. Vuoden aikana Pietari hankki paljon erilaista laivanvarustuskalustoa ja palkkasi myös laivanrakentajia opettamaan venäläisiä rakentamaan aluksia. Olohuoneesta löytyy myös intarsiatekniikalla tehty upea karttapöytä ja vanha laivan pienoismalli.


Olohuoneen lipaston klaffilevyllä on sulkakynä kuin Pietari olisi noussut siitä hetki sitten ylös kirjoitettuaan jotain. Ehkä tsaari oli kirjoittanut rakkauskirjeen rakastetulleen Katariinalle. Talomuseossa on nimittäin makuuhuoneessa esillä Pietarin ja Katariinan rakkauskirjeitä toisilleen. Heidän suuresta rakkaustarinastaan on jäänyt jälkipolville myös romanttisia kirjeitä.



Makuuhuoneessa on nähtävillä myös upea katosvuode, jossa on ruusukkeita ja tupsuja koristeena. Vuode näyttää kovin lyhyeltä yli 2 metriselle Pietarille. Mutta ehkä tässä vuoteessa on nukuttu puoli-istuvassa asennossa tyynyihin nojaten kuten vielä keskiajalla oli tapana. Kullattu rokokoo-peili seinällä ja ikkunoihin kiinnitetyt kuultokuvat Pietarista ja Katariinasta ovat upeita. Matka-arkussa on kuljetettu vaatteita matkoilla mukana. Nurkasta löytyy Katariinan ehostuskaappi.



Vuoteen 1718 mennessä Pietari oli hankkinut haltuunsa myös talomuseon lähiympäristön. Tsaari käynnisti Kadriorgin linnan ja puiston rakennustyöt rakentaakseen Katariinalle kesäpalatsin. Pietarin ensimmäistä asuinpaikkaa, talomuseota alettiin myöhemmin kutsua "vanhaksi palatsiksi". Katariinan kasvimaat puistossa olivat myös laajentuneet.

Uusi italialaisten esikuvien mukainen Kadriorgin palatsi valmistui 1724. Valitettavasti sekä Pietari että Katariina olivat molemmat kuolleet joten he eivät nähneet barokkityylistä keisarillista kesäpalatsiaan koskaan valmiina. Myös sitä ympäröivä puutarha suihkulähteineen on katsomisen arvoinen paikka ja siellä voi vapaasti kuljeskella palatsikierroksen jälkeen.


Pietari Suuren talomuseon toinen kerros on otettu käyttöön vasta Pietari Suuren kuoltua. Yläkertaan on sijoitettu pitkä ruokapöytä. Kannattaa kiinnittää huomiota huoneessa olevaan upeaan intarsiakaappiin. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä ympäröivään puistoalueeseen. Kadriorgin puisto täyttää 300-vuotta ensi kesänä ja siellä on paljon juhliin liittyviä tapahtumia.

Talomuseon kellaritiloissa voi katsoa talokierroksen alkuun lyhyen videokoosteen Pietari Suuresta ja hänen historiallisesta vaikutuksestaan. Samalla saa hyvän historiakertauksen jos kouluajoista on kulunut jo aikaan. Alakerran näyttelytilasta löytyvät myös nuo kauniit rintakuvapatsaat, jotka ovat tämän postauksen otsikkokuvana.


Intarsiakaappi

Pietari Suuren entinen saunarakennus on purettu. Talomuseosta löytyy mustavalkoinen valokuva missä vanha sauna on vielä paikoillaan. Saunan tilalle on rakennettu 1937-1938 uusbarokkinen rakennus, jonka on suunnitellut virolainen arkkitehti Alar Kotli. Rakennus on nykyään Viron tasavallan presidentin virka-asunto.


Pietari Suuren talomuseo on viehättävä kurkistus tsaarin kotiin 1700-luvulla. 
Ehdottomasti suosittelen piipahtamaan täällä. Ja totta kai myös läheisessä 
Kadriogin palatsissa ja sitä ympäröivästä kauniissa puistossa.

Kiitos Mall Ojalle mielenkiintoisesta ja mukavasta museokierroksesta! 


10 kommenttia:

  1. Onpa ihanan näköinen paikka. Olen aina halunnut tuollaisen "pääpatsaan" oman pianoni päälle :)
    Kyllä minä voisin tuollaisessa sängyssä kauneusunet ottaa.
    Ihanaa maanantai-iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katossängyt ovat kyllä aika "kuninkaallisen" oloisia ja vaativat tilaa. Jos haluaa prinsessa unet niin ehdottomasti tuolla sellaiset saa. Aurinkoa päivääsi😊

      Poista
  2. Olipas kattava ja mielenkiintoinen kuvaus museosta! Olen hulluna kaikkeen vanhanaikaiseen, joten tuolla tulee kyllä ehdottomasti piipahdettua, kunhan seuraavan kerran Tallinnassa vierailen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krissu :) Jos pidät vanhanaikaisista asioista ja esineistä niin tämä on juuri sun kohde. Samalla voit sitten piipahtaa myös Kadriorgin palatsissa siinä vieressä. :)

      Poista
  3. Talomuseot ovat suosikkejani ja tämä on erityisen mielenkiintoinen - täällä pitää kyllä vierailla ensi reissulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talomuseot ovat helpommin hallittavia kokonaisuuksia kuin isot museokompleksit.
      Suosittelen - et tule pettymään :)

      Poista
  4. Mielenkiintoinen museo, aiemmin minua ei oikein museot ovat kiinnostaneet, mutta nykyään ne on ihan mielenkiintoisia vierailu kohteita reissuilla. En vieläkään joka reissussa käy museoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa aloittaa juuri näistä pienistä museoista/talomuseoista. Tiedän, että moni uupuu isoissa paikoissa. Itseäni museot kiinnostavat ja niissä on usein myös ulkomailla ihanan viileää :D

      Poista
  5. Kiva päästä kurkkaamaan palatsin sisätiloihin ja kuulla enemmän historiasta! Kadriogan puisto on tuttu jo entuudestaan. :) Se on kyllä vaikuttava paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria kommentistasi :) Sääli etteivät Pietari ja Katariina koskaan ehtineet nähdä palatsiaan valmiina.

      Poista