toukokuuta 21, 2018

Kallio kukkii -katuparaati ja Imperio do Papagaio


Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali tarjosi eilen sunnuntaina huikean katuparaatin. Sää on melkein yhtä hiostava kuin samban kotikaupungissa Rio de Janeirossa. Helsinkiläinen sambakoulu Imperio do Papagaio juhlisti kevättä, maailman monimuotoisuutta ja kauneutta tanssimalla parin tunnin ajan Kallion kaduilla. Katuparaati alkoi kokoontumisella Sörnäisten metroaukiolla, Vaasapuistikossa. Ja sitten lähdettiin samban tahdeilla eteenpäin reittiä Helsinginkatu-Kustaankatu-Kinaporinkatu- Aleksis Kiven katu-Dallapén puisto. Imperio do Papagaio on portugalia ja tarkoittaa "Papukaijan valtakunta". Näin kummityttöni kertoi minulle jo silloin kun hän itse aloitti harjoittelemaan tässä perinteikkäässä sambakoulussa. Sambakoulu perustettiin 1989 ja se on voittanut ylivoimaisesti eniten karnevaalimestaruuksia. "Papukaijat" ovat saaneet jo 14 mestaruutta ja viimeisin niistä on kesältä 2017. 

Seuraavan kerran kisataan sambakoulujen kesken 8.6. kun Apollo Live Clubilla vietetään sambakarnevaalien avajaisia teemalla Noite das Fantasias. Luvassa on mm. fantasiapukukilpailu, livemusiikkia ja tottakai tanssiesityksiä. Lauantaina 9.6. on sitten vuorossa perinteinen kulkuepäivä. Sambakoulut kokoontuvat Senaatintorille jo aamusta ja luvassa on musiikki- ja tanssiesityksiä. Suuri kulkue lähtee liikkeelle kello 15 ja se kestää peräti kolme tuntia!Kallio Kukkii -kaupunkifestivaalista ei todellakaan puuttunut värikkyyttä. Sambapuvut tehdään itse ja niihin saa helposti uppoamaan satoja työtunteja! Samba on iloista musiikkia joten myös pukujen tulee olla mahdollisimman värikkäitä ja näyttäviä myös. Sambaava ystäväni on kertonut, että puvuissa käytetään kimaltelevien paljettien, strassien ja kankaiden lisäksi kaikkea "kummallistakin". Hän on pukua tehdessään joutunut hitsaamaan, käyttämään kuumaliimaa, vääntämään rautalankaa sekä totta kai myös perinteisesti ompelemaan.


Sambassa isoihin maahan ulottuviin vannehameisiin pukeutuneet ovat yksi perinteisin kulkueen osa. Ala das Baianas on joukko tanssijoita, joiden joukossa ovat koulun arvostetuimmat ja myös vanhimmat henkilöt. Ystäväni kuvaili, että ilman tähän ryhmään kuuluvia henkilöitä ei sambakoulu pyörisi. He ovat "äitihahmoja", jotka ovat vuosia harrastaneet itse sambaa ja olleet mukana sambakoulun toiminnassa. Ei ole kuulemma olemassakaan sellaisia asioita tai tehtäviä, joita nämä naiset eivät osaisi hoitaa, kertoi ystäväni :)


Imperio do Papagaion lippupari oli tänä vuonna pukeutunut punaiseen. Lippupari suojelee sambakoulun virallista lippua, joka on koulun arvokkain omaisuus. Porta bandeira, lipunkantaja ja mestre sala, lipun suojelija olivat upean näyttävä pari. Muistan heidät aiemmistakin Kallio Kukkii -katuparaateista sekä Sambakarnevaaleista ja heidän asuihin on todella panostettu. Lippupari kulkee aina muuten paraatin alkupuolella.


Rumpuryhmä eli Ala da Bateria antaa sambakulkueelle sen rytmin. Rumpuryhmässä voi olla sekä naisia että miehiä soittamassa. Rumpuryhmän johtajalla on tärkeä rooli koko kulkueen etenemiselle ja tahdin ylläpitämiselle. Samban keinuva rytmi on tanssimista ja laulamista mutta se on myös "taputtamista" erilaisilla lyömäsoittimilla kuten shakerit ja panderoit. Lisäksi sambaan kuuluvat myös sambapillit ja tamburiinit.


Imperio do Papagaion sambakulkueessa oli mukana myös destanqueita, tanssijoita joko ryhminä tai pareittain. Heidän tehtävänään kulkueessa on kuvittaa kulkueelle valittua teemaan. Aloja puolestaan ovat isompi ryhmä tanssijoita, jotka ovat pukeutuneet yhdenmukaisiin asuihin. Kaikki etenevät kulkueessa iloisesti eteenpäin mutta kulkueen paikat on tarkoin määritelty.


Ala dos Passistas ovat soolotanssijoita, jotka on valittu tehtäväänsä tanssikokeiden perusteella. Soolotanssijoiden asut ovat "kaikkein niukimpia" ja heillä on myös usein todella näyttävät päähineet sekä upeasti kimaltelevat bikiniasut. Paras soolotanssija Rainha de Bateria on rumpuryhmän kuningatar ja hän saa siten kulkea baterian edessä. Soolotanssijat poseeraavat mieluusti valokuvaaville kuten minunkin valokuvistani näkyy.Samba on kyllä letkeää ja mukaansa tempaavaa musiikkia. Kummityttöni onnistui oikein hyvin omassa ryhmässään ja heidän asunsa olivat kauniita. Olemme sopineet, että kummitytön kuvia en tänne blogiini laita. Ainakin HS:n nettisivuilla pyörii pieni video Kallio Kukkii -katuparaatista ja siinä taitaa vilahtaa myös nuorempia tanssijoita. Pienimmät kulkueessa mukana olleet olivat 6 vuotiaita. Olivat kyllä syötävän söpön näköisiä ja heillä näytti olevan rytmi veressä.

Nyt jäädään odottamaan sitten suurta Sambakarnevaalia kesäkuussa! 
Hyvää alkanutta viikkoa kaikille :)

6 kommenttia:

 1. Minunkin yksi tuttavani tanssi tuolla, hänellä oli kultaa ja sinistä päällä. Upea tapahtuma ja kohta vähän isommin vielä tulossa.
  Aurinkoista viikkoa sinulle Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin juuri katsella kuvianin läpi ja etsiä ystävääsi. Puvut olivat kyllä todella upeita ja samoin päähineet myös. Sen verran kuumaa puuhaa tuo sambaaminen oli, että avustajat kävelivät paraatin vieressä ja tarjoilivat juotavaa sitä tarvitseville. Sambakarnevaaleja odotellen jo...
   Aurinkoista viikkoa myös Outi <3

   Poista
 2. Melko värikäs tapahtuma ollut. Hienoja pukuja. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinikka kommentistasi :) toivottavasti pääset katsomaan kesäkuun Sambakarnevaaleja.
   Aurinkoista viikkoa!

   Poista
 3. Wow mitä kuvia ja meininkiä ja jos ei tule Karnevaaleihin päästyä ulkomaille asti, niin onhan Kallio.

  Ihanaa viikon jatkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :) ja Sambakarnevaalit nyt 8. - 9.6. Helsingin keskustassa. Siellä sambakouluja on esiintymässä useita.

   Aurinkoista päivää <3

   Poista