toukokuuta 02, 2018

Baletti Katariina I on tuhkimotarina tavallisen tytön kohoamisesta keisarinnaksi

Yhteistyössä Tallink Silja Oy, Visit Tallinn ja 40+blogit

Lasten saduissa ihan tavallinen ilkeiden sisar- ja äitipuolen piinaama tyttörukka voi valloittaa tanssiaisissa prinssin sydämen ja saada itselleen sekä prinssin että puoli valtakuntaa. Ja satu päättyi aina lauseeseen "ja he elivät elämänsä onnellisena loppuun asti". Pääsin pari viikkoa sitten Tallinnassa katsomaan keväällä 2018 ensi-iltansa saanutta Katariina I -balettia, jossa esitetään yhdenlainen todellisuuteen ja historiallisiin tapahtumiin perustuva Tuhkimotarina. Baletti kertoo kiehtovan tarinan Pietari I:n puolisosta Katariinasta. Baletin on tehnyt Toomas Edur ja musiikin on säveltänyt Tauno Aints. 


Katariinan historiallisesta taustasta ei olla täysin varmoja. Historioitsijat ovat arvelleet, että Katariina olisi syntyjään ollut nimeltään Marta Skowronska ja kotoisin ehkä Liivinmaalta. Marta (Katariina) oli ehkä puolalaistaustaisen talonpojan Samuel Skowronskan tytär. Vanhempiensa kuoleman jälkeen Katariina kasvoi kuitenkin kasvattina ja apulaisena luterilaisen papin ja raamatunkääntäjän Ernst Gluckin perheessä.


Kun Marta (Katariina) oli seitsemäntoista vuotias hän avioitui ruotsalaisen rakuunan Johan Crusen kanssa. Heidän avioliittonsa kesti vain viikonpäivät sillä kun ruotsalaisjoukot vetäytyivät kaupungista myös Cruse poistui maisemista. Venäläiset valtasivat kaupungin ja Marta sekä pastori Gluck siirrettiin Moskovaan. Marta pestattiin marsalkka Seremetevin talouteen ja myöhemmin ruhtinas Aleksandr Mensikovin talouteen apulaiseksi. Aleksandr Mensikov oli keisari Pietari I läheinen ystävä ja toimi myös Suomen kenraalikuvernöörinä.


Vuonna 1703 ruhtinas Mensikov esitteli suojattinsa Martan Pietari I:lle ja hänestä tuli keisarin rakastajatar. Pari vuotta myöhemmin 1705 Marta kääntyi ortodoksiksi ja otti nimekseen Jekaterina Aleksejevna (Katariina). Pietari I ja Katariina avioituivat salaa jo vuonna 1707. Virallisesti pariskunta avioitui juhlallisin ortodoksimenoin vasta 1712. Pietari ja Katariina saivat peräti 11 lasta, joista valitettavasti vain kaksi varttui aikuisikään saakka.


Pietari I oli hallitsijana tarmokas ja hän vei läpi huomattavia uudistuksia Venäjällä sekä perusti laivaston. Pietari pyrki myös juurruttamaan maahansa länsieurooppalaisia tapoja ja mm. parran käyttö oli kiellettyä miehillä. Pietari kärsi kuitenkin agorafobiasta eli avaran paikan kammosta. Katariina pystyi aina rauhoittamaan miestään hänen kammoissaan ja olemaan muutenkin puskurina maailmaa vastaan kun Pietari oli ahdistunut tai kärsi päänsäryistä.


Katariinan asema vahvistui entisestään kun hän seurasi miestään Turkin sodan Prutin sotaretkelle 1711 ja osallistui rauhanneuvotteluihin. Katariinan panos rauhanneuvotteluissa oli merkittävä ja rauhanehdot jäivät Venäjän osalta kohtuulliseksi. Vuonna 1714 Pietari kruunasi Katariinan Venäjän keisarinnaksi ja vuonna 1724 kanssahallitsijakseen Moskovan Uspenskin katedraalissa.

Vuonna 1718 aloitti Pietari rakennuttamaan Kadriorgia Katariinalle kesäpalatsiksi Tallinnaan. Kadriorg eli Katariinanlaakso sai nimensä Pietarin rakkaan vaimon Katariinan mukaan. Pietari ja Katariina eivät koskaan ehtineet nähdä valitettavasti Kadriorgin palatsia valmiina. Pietari kuoli keuhkokuumeeseen 1725 ja Katariina julistettiin keisarinnaksi. Katariina puolestaan kuoli aivoverenvuotoon 1727 toukokuussa. Katariina on kuollessaan 43-vuotias.


Baletti kertoo tanssillisesti - ei ehkä ihan perinteisen baletin keinoin - Katariinan ja Pietarin kauniin ja koskettavan rakkaustarinan. Baletin musiikki on äärimmäisen kaunista ja vie hyvin mukanaan kohtauksesta toiseen. Puvut, joita olin nähnyt jo Estonia-teatterin kierroksella olivat erittäin kauniin näköisiä myös lavalla. Lavastuksella on näyttävyyttä ja mukana myös sopivasti huumoriakin. Kardiorgin puistoa tekevien puutarhurien tanssiesitys on hauskan erilainen. Baletti sisältää herkkiä Pietarin ja Katariinan välisiä tanssiosuuksia unohtamatta myös joukkokohtauksia, jolloin lavalla nähdään liikettä usean tanssijan voimin. Hovinarri (tästä voit kurkata hänestä kuvan ennen esitystä) toimii kujeilevan humoristisena lisänä hovikohtauksissa. Baletti oli elämyksellinen kokonaisuus ja suosittelen lämmöllä!


Kadriogin palatsi- ja puistokokonaisuus täyttävät muuten 22.7.2018 300 vuotta ja sen kunniaksi tullaan järjestämään suurenmoisia näyttely- ja ulkoilmatapahtumia. Puistossa on mahdollista osallistua mm. opastetulle puistokierrokselle. Jos et vielä ole tutustutunut Kardiorgin kannattaa se ensi kesänä ottaa haltuunsa.

Näyttely "Kadriorg 300" on avoinna 21.7. - 21.10.2018. Näyttelyn keskiössä ovat ihmiset: hallitsijat, kesävieraat, sanataiteilijat, kuvataiteilijat, elämäntaiteilijat. Näyttelyesineet - historialliset puvut, taideteokset, asiakirjat ym. - ovat Erimitaasista, Aleksandr Vassiljevin säätiöstä sekä Viron ja Latvian museoista. Kadriorgin palatsi itsesssään on jo kaunista katsottavaa.

Valo kulkee Kadriorgissa -tapahtumassa 20. - 21.9.2018 on valofestivaali puistossa konserttien lisäksi. Kadriorgin puisto on valtava 70 hehtaarin alue kokonaisuudessaan ja sen esikuvana on ollut Ranskan Versailles. Lisää Kadriorgin tapahtumista voit lukea tästä.

Jos haluat kurkata minun aiempaan postaustani Katariinan kesäkodista se löytyy tästä
Kaikki balettikuvat ovat Harri Rospun ottamia / Rahvusooper Estonia.


Balettimatkalla olivat mukana myös rakkaat blogikollegat

Lumo lifestyle
Balettimatka Tallinnaan
Outi's life
Tallinna here we come ja Baletissa
Minäkö keski-ikäinen

16 kommenttia:

  1. Baletti oli kokemuksena huikea. Upeita tanssijoita ja ihanat lavasteet.
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Baletti oli minustakin hyvin kokonaisvaltaisen puhutteleva. Kierros Estonia-teatterissa ennen näytöstä antoi hyvän respektiivin kaikelle sille valtavalle työlle, jota tarvitaan yhden näytöksen aikaansaamiseksi. Kerta kaikkisen vaikuttavaa ja kaunista!
      Mukavaa loppuviikko myös sinulle Outi :)

      Poista
  2. Katariina I oli upea balettielämys. Oli myös kiinnostavaa päästä ennen balettia kurkkaamaan kulisseihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Touche! Baletti on minusta aina elämys mutta Katariinasta pidin erikoisen paljon. Ja ehdottomasti se teatterikierros vielä tuki illan onnistummista.

      Poista
  3. Niin kurjaa, että kyseinen baletti on saanut kriitikoilta ryöpytystä, mutta kansa toisaalta rakaa. Minusta tämä oli yksi ihastuttavimmista baleteista ja juurikin sen erilaisuuden vuoksi.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kriitikot harvoin rakastavat samoja esityksiä kuin kansan. Kävin tammikuussa katsomassa Kalevalanmaan, joka oli entisen oopperan- ja baletinjohtaja Kenneth Greven lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Kalevalanmaa on järjejestäin jokaisen kriitikon teilaama mutta itse pidin siitä valtavasti. Myös päätellen täysistä saleista moni muukin suomalainen piti Kalevanmaasta.

      Itse pidin myös Katariinasta paljon vaikka ihan tyypillistä balettia se ei ollutkaan vaan enemmän esittävää. :)

      Poista
  4. Upeita kuvia ja tunnelmaa! Kulttuuria on aina kiva käydä kokemassa ihan paikan päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aikku :) Ammattivalokuvaajan kuvia sain pyynnöstä käyttää tässä postauksessa sillä ooppera/balettiesityksissä ei toki saa itse kuvata. Tunnelmaa loivat hyvin valaistuksen lisäksi hyvin minimaaliset lavasteet, jotka toimivat silti hyvin. Ja totta kai ne upeat puvut. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Ulkomailla voi hyvin mennä katsomaan näytöksiä vaikkei kieltä ymmärtäisikään koska tunnelma välittyy aina.
      Kivaa loppuviikkoa Aikku :)

      Poista
  5. Itse en ole koskaan balettia ollut katsomassa, on varmaan upeaa seurata noin taidokkaita tanssijoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Mira jos käymään baletissa :) Vie mukanaan ja on kaunista katsottavaa.

      Poista
  6. Mikä tarina. ❤ Varmaan upea kokemus kaikin puomin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni ❤ Sadunomainen tarina eli tavallisesta tytöstä keisarinnaksi. Romanttinen ja mukaanvievä.

      Poista
  7. Sadunomainen ryysyistä rikkauksiin tarina - paljon on kerennyt tapahtua Katariinan elämässä 43-vuoden aikana. Varmasti upea esitys. Olen käynyt kesäpalatsin pihalla ihastelemassa mutta sisällä en vielä joten sinne olisi hienoa päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Karoliina :) Luulen, että aiemmin ihmisten elämä - kuninkaallistenkin - oli täynnä sattumuksia ja tapahtumia. Lapsia syntyi ja kuoli kun lääkkeitä ei ollut ja kulkutaudit levisivät. Elämä saattoi tietyllä tavalla olla hetkisempää tai paljon kovempaa kuin nykyään. Elinajanodote oli paljon alhaisempi kuin nykyään. Mutta joo, kyllä Katariinan elämä oli kuin sadusta.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen postaus! Itse en ole koskaan ollut katsomassa balettia, mutta ehdottomasti joskus pitää kyllä mennä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna kommentistasi :) Baletti on kaunista ja vie mukanaan. Suosittelen!

      Poista