heinäkuuta 23, 2017

The Tall Ships Races Turku - suuret purjelaivat Aurajoella

Kapitan Borchardt, kahvelikuunari, Puola 1918

Tänään sunnuntaina kannattaa ehdottomasti ottaa suunnaksi Suomen Turku koska siellä on klo 14 -18 The Tall Ships Races Turku -tapahtumaan osallistuvien alusten lähtö seuraavaa etappia kohden. Purjeiden Paraati Parade of Sail on nähtävillä Airistolla ja alukset suuntaavat kohden Utötä. Jos et pääse merelle katsomaan tätä spektaakkelia niin kannattaa mennä vielä Aurajoen varteen itse ankkurointipaikoille seuraamaan lähtöä. Toinen vaihtoehto katselemiseen on Ruissalon Kansapuisto ja Kuuvan kalliot. Olin itse Helsingin Jätkäsaaressa 2013 katsomassa laivojen merellelähtöä ja tästä pääset kurkistamaan miten juhlavalta se näytti. Merimiehet nimittäin seisovat laivojen mastojen poikkipuiden päällä juhla-asuissaan. Kaikki vilkuttelivat ja näyttivät todella iloisilta poistuessaan merelle kohden seuraavaa määränpäätä. Ehdottomasti suosittelen tapahtumaan! 

Standart, täystakiloitu, Venäjä 1999

Tästä 32,3 metriä pitkästä venäläisestä aluksesta tulee väistämättä mieleen, että kohta kannelle hyppää Johnny Deppin esittämä Jack Sparrow. Alus on nimittäin jotenkin hyvin merirosvolaivamainen kuin Pirates of Caribean -leffojen laivat. Keltainen väri myös silmiinpistävän erilainen ja tuo keulapuun koristeleijona terävine hampaineen ja punaisen kielen kanssa vähän pelottavakin. Erikoisen värityksensä ja pelottavuuden johdosta kyllä yksi suosikkini.

Vuoden 2017 The Tall Ships Races on startannut Ruotsin Halmstadista, josta alukset purjehtivat ensin Kotkaan ja sieltä nyt sitten Turkuun. Minulla oli vakaa aikomus mennä Turkuun jo tulopäivänä mutta vaikka lomalla ollaankin niin aikatauluihin tuli pieni muutos. Eilen sitten aamulla startattiin auto ja karvakaverikin mukaan kohden Turku ja suuria purjelaivoja. Kaupunki oli täynnä väkeä. Moni muukin oli aurinkoisen sään vuoksi päättänyt lähteä katsastamaan tapahtumaan, johon siis on vapaapääsy.Roald Amundsen, priki, Saksa 1952


Turkuun on ilmoittautunut yhteensä 100 alusta, joista 20 on suuria A-luokan purjeveneistä. Aluksia on 21 eri maasta. Monet aluksista olivat tuttuja parin vuoden takaisesta Helsingin tapahtumasta. The Tall Ships Races on muuten yksi Suomen 100-vuotisjuhlan vuoden kohokohdista. Eilen ainakin sää suosi ja ihmisiä oli todella paljon liikkeellä. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja liikkuessaan Aurajoen rantoja saa mukavasti sekä liikuntaa että aurinkoa. Ei huonompi tapa viettää päivää :)


La Grace, priki, Puola 2010

Tässä laivassa liehuu merirosvolippu pääkallolla ja ristityillä sääriluilla varustettuna. Laivan henkilökunta on kuitenkin todella ystävällistä eikä kenelläkään ole mustalla lapulla peitettyä silmää. La Gracen keulapuussa puolestaan kultakutrinen merenneito tähyää kauas ulapalalle. Minulle tuli tästä mielleyhtymä yhtäkkiä H.C.Andersenin Pieneen merenneito satuun jostain kumman syystä. 

Parhaiten tapahtuma-alueelle muuten liikkuu kävellen sillä esim. polkupyörät ovat kiellettyjä. Täysin ymmärettävää sillä ihmisiä on melkoisesti ja myös lastenvaunujen kanssa kulkevia riitti. Vaikka kuinka tekisi mieli käyttää kuvauskoptereita ovat nekin tapahtuma- ja jokialueen yläpuolella kiellettyjä turvallisuussyistä. Koiria näkyi alueella mutta oma russeliriiviö jätettiin autoon mutta ehdottomasti varjoisaan paikkaan sillä aurinko porotti eilen melkoisesti. Hän pääsi kyllä aina välillä ulos jaloittelemaan ja nuuskimaan uusia hajuja.


Sedov, nelimastoparkki, Venäjä 1920

Aurajoessa voi nähdä myös maailman suurimman purjealuksen Sedovin. Alus on nelimastoinen ja 122 metriä pitkä. Maailman toiseksi suurin alus, nelimastoparkki Kruzenshtern Venäjältä on myös huikea ilmestys. Aluksella on pituutta 113 m. Eivät puolalainen Dar Mlodziezy ja venäläinen Mir ole myöskään mitään pikku purkkeja sillä molemmilla on pituutta 109 m.

Suuriin ja keskisuuriin aluksiin pääsee tutustumaan maksutta. Jokaisen laivan kapteeni määrittelee toki aukioloajat milloin laivaan voi mennä ja missä tiloissa siellä voi liikkua. Varmaan tänään lähtöpäivä joutuu laivoja ihailemaan vain laiturilta käsin mutta sekin on vaikuttava elämys. Purjelaivoihin liittyy sellaista menneen maailman lumoa ja vapauden tunnetta. Santa Maria Manuela, kahvelikuunari, Portugali 1996

Vaikka olen horoskooppimeriltäni rapu en tunne juurikaan purjealusten malleja. Kahvelikuunarista tuli hassu mielleyhtymä kahvakuulaan mutta eihän niillä ole mitään tekemistä keskenään :) "Kahvelikuunari eli hoilo on nimitys alukselle, joka on takiloitu kahveli- ja latvapurjein, ja jossa ei ole lainkaan raakapurjeita." Wikipedia tiesi kertoa em. ja myös sen, että kahveli on purjealuksen takilan osa. Oma tietämys sai siis taas saa lisätietoa mutta jänniä nimiä noille purjehtuksessa oleville asioille/osille/esineillä on maakravun mielestä annettu :)Cisne Bronco, täytakiloitu, Brasilia 1999

Tämä alus taisi olla suosikkini 2013 Helsingissä ja oli sitä nytkin. Iloinen letkeä brasilialainen musiikki pauhasi laivan kaiuttimista. Merimiehet hymyilivät iloisesti ja jopa auttoivat rappusissa alaspäin kipuavia täti-ihmisiä. Aluksella näki hyväntuulisia kasvoja ja iloista puheensorinaa. Mietin valtavia järjestyksessä olevia köysinippuja katsoessani miten kurinalaista purjehtiminen on ja yhteisistä pelisäännöistä on pidettävä kiinni. Muuten purjeet eivät hallitusti laskeudu ja sotkuiset köydet eivät todellakaan edesauta laskemaan purjeita. 

Sympaattinen Föri-lautta vetää maksimissaan 75 henkilöä ylittämään Aurajokea mutta nyt The Tall Ships Races -tapahtuman ajaksi joen voi ylittää myös keltaisella maantielautalla Replot 2. Tämä lautta vetää 300 henkilöä ja vaikka jono tähän oli pitkä odottaessa se kyllä myös liikkui. Itse en sitä ehtinyt kokeilemaan kun kävelimme paljon tapahtuma-alueella molemmin puolin Aurajokea. Suomen Joutsen on aina yhtä kaunista katsottavaa Aurajoesssa. Suomen laivaston entinen koululaiva ja nykyinen museolaiva on valkoisuudessaan ylväs alus. Suomen Joutsen on rakennettu jo 1902 ja siitä huokuu sellainen menneen maailman lumo. Äärimmäisen kaunis!


Jos haluat nauttia mukavasta päivästä ulkona ja meren äärellä ota suunnaksi Turku. Tänään aurinkoa ja välillä puolipilvistä mutta ei sadekuuroja. Lämpötilakin 22C tuntumassa. Mukavaa sunnuntaita kaikille ja vanhat purjelaivat ovat muuten kaunista ja äärimmäisen mielenkiintoista katsottavaa.


I am sailing

I am sailing

Home again

'Cross the sea

I am sailing,
Stormy waters
To be near you,
To be free

♥ Have a nice Sunday ♥


8 kommenttia:

 1. Melkein pääsin oikeaan Tall ship races tunnelmana näiden kuvien kautta, ihan mieletön tapahtuma, ensi vuonna on päästävä Turkuun juuri näihin aikoihin. Suomen kesä on kyllä niin runsas ja täynnä kaikkea mukavaa koettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot purjelaivat ovat hurmaavia ja niissä on sellaista "menneen maailman lumoa" vaikka kaikki eivät ihan oikeasti vanhoja olekaan. Joudut valitettavasti odottamaan koska laivat seuraavan kerran tulevat Suomeeen. The Tall Ships Races 2018 näyttää suuntautuvan UK-Denmark-Norway-The Netherlands akselille. Seuraavana vuonnakaan ei tulla vielä Suomeen. Vuoden 2020 reittiä en vielä löytänyt netistä. No, mutta joka tapauksessa ovat taas kyllä tulossa ja uskon, että Amos nauttisi tästä tapahtumasta :)

   Poista
 2. Nuo Tall Ship Races purjelaivat ovat kyllä niin upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ovat ja tulee sellainen fiilis, että olisi itsekin mukana merellä kun pääsee kävelemään laivojen kansilla ja kurkistmaan joihinkin jopa sisätiloihin. Kerta kaikkisen upea ja oheisohjelmaa myös paljon. Seuraavaa kerta odotellen... !

   Poista
 3. Ilo asua Turussa tällaisten harvinaisten herkkutapahtumienkin takia :)
  Tosi hienot kuvat olit ottanut - arvasin, että joku/ jotkut ne kuvat kuitenkin ottaisivat, joten itse nautiskelin tapahtumasta tällä kertaa aivan ilman kameraa.
  Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turku on ihan varmasti upea kaupunki asua kaikkina vuodenaikoina. Viimeksi kävin siellä kevättalvella ja aina Turusta löytyy kauneutta.
   Kiitos ja kiva kun pidit kuvistani. Niitä tuli räpsittyä melkein 400 mutta yritin valita tähän muutamia parhaimpia.
   Mukavaa ja aurinkoista kesän jatkoa :)

   Poista
 4. Hienoa katsottavaa. Toivottavasti saadaan Maarianhaminaan vähintään yhtä hyvä tapahtuma. Kirjoitit että Föriin mahtuu vain 38 matkustajaa. Se kuulostaa kyllä liian vähältä, mutta se on vaan oma tuntumani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Föristä, minulla näppäilyvirhe. Förin omilla sivuilla sanotaan näin. "Föri on valmistunut vuonna 1903 ja se otettiin käyttöön vuonna 1904. Se onkin Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo. Föriin mahtuu kerrallaan maksimissaan 75 matkustajaa." Kiitos kun huomadit niin korjaan❤️

   Poista