maaliskuuta 17, 2016

Nukkekotien lumoissa

Kaikki tytöt muistavat ihan varmasti lapsuudestaan nukkekotileikit :) Pikkuruisia huonekaluja, viherkasveja, astioita, telkkari, kylpyamme ja kodin asukasnuket isossa kaksikerroksissa talossa, jossa etuseinä oli auki helpottamaan leikkimistä. Tämän leikin parissa sai aikaa kulumaan yksin tai hyvän ystävän kanssa tuntikausia. Minulla ei koskaan ollut tuollaista valmista kaupasta ostettua nukkekotia mutta en ollut siitä ollenkaan vihainen tai pettynyt. Olin itse nimittäin väsännyt oman nukkekodin kolmesta vanerilaatikosta. 

Nukkekotini seinät oli tapetoitu ihan aidoilla tapeteilla, joita meidän kodista oli jäänyt yli. Nukkekotini olohuoneen katossa roikkui kristallikruunu, jonka olin punonut muovikristallihelmistä, ikkunoissa roikkuivat pitsiverhot ja lattialla oli pienet räsymatot.
Missähän tämä minun nukkekotini muuten nykyään on? Olisi kiva kaivaa se esille ja vaikka ottaa muutama valokuva siitä jos vielä löytyy jostain ehjänä :) Täytyypä kysellä vanhemmilta...

Kiinnostukseni sisustukseen ja arkkitehtuuriin on alkanut siis jo vuosia sitten .... :D

Jos haluaa sukeltaa nukkekotien lumoavaan maailmaa se onnistuu Turun Aboa Vetus & Ars Nova museossa vielä 10.huhtikuuta saakka. Turun nukkekotinäyttely esittelee 12 erilaista nukkekotia, jotka ovat lainassa Lontoon Victoria & Albert Museum of Childhood kokoelmasta. Itse museolla on kokoelmissaan peräti 100 erilaista nukkekotia Lontoossa.

Whiteladies House, Moray Thomas, Englanti 1935


Näyttelyn ehdoton helmi on mielestäni tämä valkoinen art deco talo 30-luvulta. Huikea valkoista art deco-arkkitehtuuria parhaimmillaan esittelevä nukketalo, jonka kattoterassilla voi lojua aurinkovarjon alla, pihalla pelata tennistä omalla tenniskentällä välillä pulahtaen uimaan turkoosinsiniseen altaaseen. Koko taloa kiertää parveke ja tasokattokin on hyödynnetty. Tässä talossa asuvilla ihmisillä on rohkeutta, varallisuutta, tyyliä ja paljon uusia näkemyksiä. Ihan huikea nukkekoti!

The Killer Cabinet, Englanti 1835-1838

Kuva lainattu Aboa Vetus & Ars Novan sivuilta.



The Killer Cabinet nukkekoti on rakennettu kiiltäväksi lakattuun mustaan kaappiin, jonka ovia koristavat kiinalaistyyliset maalaukset. Talo koostuu neljästä huoneesta, jossa kuvataan 1800-luvun elämää. Yläkerran kultapilarisessa katosvuoteessa nukkuu talon isäntäväki ja alakerran isossa keittiössä puolestaan palvelusväki valmistaa ruokaa illallisia varten. Tässä talossa on hienoja yksityiskohtia vanhasta sisustuksesta 1800-luvulla.

Hopkinson House, 1940-luku




Tämä 1940-luvun henkeen ja esikuvien mukaan rakennettu talo oli myös melko huikea. Talo käsittää kaksi kerrosta, kuusi huonetta ja ullakkotilan. Tässä talossa oli kivoja yksityiskohtia vaikka kuinka paljon. Kettupuuhka sängynlaidalla, vihreät korikalusteet, ihanalla vinoruutukaakelilla varustettu "ehkä hieman homeelle tuoksuva" kylpyhuone, valokuvia seinillä, 40-luvun pitkäkynähame jne.

"60-luvun lähiötalo"


Tämän lontoolaista lähiötaloa kuvaavan nukkekodin oikean nimen olen hukannut mielestäni johonkin. Aika hieno läpileikkaus 60-luvun ehkä melko persoonattomastakin kerrostalosta, jossa jokaisessa huoneistossa silti on ihan omanlaisensa fiilis. Tuo keittiö käsinveivattavalla mankelilla on ihan yliveto samoin mustavalkolaatoilla ja turkoosilla tehty kylpyhuone. Tässä talossa oli täysin erilainen fiilis kuin muissa taloissa mutta pidin kovasti. Samassa huonetilassa pyöri muuten hauska mustavalkoinen video suomalaista 60-luvun mainoksista. Melko naiiveja tämän ajan silmin katsottuina mutta hauskoja.

Vierailimme nukkekotinäyttelyssä pari viikkoa sitten ja silloin virallisen näyttelyn yhteydessä oli Omatila-galleriassa Raunistulan nukkekotikerhon luomia upeita pienostiloja. Nyt tämän näyttelyn on korvannut jo toinen näyttely Tulevaisuus - unelmia ja uhkia, joka on koululaisten tekemä. On se käsittämätöntä miten pieniä ja aidon näköisiä esineitä ja huonekaluja syntyy taitavien harrastelijoiden käsistä vai mitä sanotte näistä taidonnäytteistä?

Suomalaista designia, Tiitta Saarinen, 2015 mittakaava 1:12


Tässä nukkekodissa on Eero Aarnion valkoinen Puppy, Aallon 900 tarjoiluvaunuja oikein kaksin kappalein, Yki Nummen Lokki-valaisin katossa ja Aallon a810 jalkalamppu antamassa epäsuoraa valoa lisäksi. Totta kai Aalto seinähyllyllä on Aalto vaaseja useissa eri väreissä ja kirkkaanakin. 

Retrohuone, Eija Luoto, Johanna Nieminen, Marja Nurmi 1:12


Tässä retrohuoneessa oli vaaleanpunaiset Aino-tossut ja lasten kärpäsienipalli. 30-luvun hetekat ja taitaa olla ihan kunnon vanhanaikaiset "flokkipatjat" sängyissä. Seinällä uudemman värin pintaansa saanut rengin kaappi ja Suojelusenkeli taulu.

Tässä näyttelyssä tuli kiva fiilis ja oli paljon katsottavaa. 
Marjon matkassa suosittelee jos piipahdat Turussa. 

40+ blogikollegani Tuula's life ja Meriharakka ovat tehneet myös hyvät postaukset 
nukkekotinäyttelystä jos kiinnostaa kurkata. Valokuvaaminen näyttelytilassa lasivitriinien 
takia hieman haastavaa....mutta sallittua. 

10 kommenttia:

  1. Voisin osan noista huonekaluista ottaa itselleni, mutta pikkuisen isompina ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos viittaa Finnish design huoneeseen niin minäkin :) Tosin meillä asuu jo yksi valkoinen Puppy ja Aalto vaaseja....mutta jostain kumman syystä meillä ei ole edes yhtä tarjoiluvaunua vielä... :D

      Poista
  2. Kiitos linkkauksesta - ja tosi kiva, että jutussasi oli muutama kuva noiden nukkekotiharrastajien aarteista. Museon työntekijä mainitsi meille niistä, kun kehuimme miten kivoja nämä lasten tekeleet olivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Pirkko :) Nukkekotiharrastajien näyttelyssä oli paljon kivaa. Siellä oli toinenkin vähän isompi design koti, jossa oli "seepratalja" lattialla ja mustanahkaa kromirungolla. Kivoja "toilett"-tutkielmia oli paljon ja "yleinen käymälä" oli juuri niin kamala kun ne yleensä ovat. Meinasin laittaa siitä blogiin kuvan mutta jotenkin ei sopinut tähän muuten niin harmoniseen kokonaisuuteen... :D

      Poista
  3. Olen kuullut tästä näyttelystä, mutta ajanpuutteen vuoksi taitaa jäädä näkemättä. Kiva kun sain lukea siitä sinun blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi ettet ehdi mutta kiva, että pidin lukemasti. Kurkkaa vielä Tuula's lifen ja Meriharakan postaukset niin olet melkein käynyt täällä :)

      Aurinkoista viikonvaihdetta!

      Poista
  4. Mieletöntä! Omassa lapsuudessa oli 70-luvun nukkekoti ja se meni serkulle. Kaiholla olen välillä ajatellut, että haluaisin rakentaa nukkekodin. Porvoon Riimikossa on vielä niin paljon ihanaa sälää. Voi että tuo kärpässienijakkarakin on niin suloinen. <3

    Aurinkoista viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää, että otit Riiminkon puheeksi. Viimeksi kun kävin Porvoossa kävin siellä nimittäin kuolaamassa nukkekoteja. Muutenkin aivan ihana kauppa kuten koko Porvookin - paitsi ne parkkipirkot ja patet....

      Aurinkoista viikonvaihdetta Tiia ♥

      Poista
  5. En itse ollut koskaan mikään nukkekotityttö. Minulla oli sellainen kyllä, mutta se jäi aika vähälle leikille.

    Tästä näyttelyn ideasta pidan kuitenkin ihan älyttömästi. On jotenkin suunnattoman kiehtovaa, kun nukkekoteihin on rakennettu noin taidokkaasti eri tyylisuuntia edustavia minikoteja. Oikeastaan sehän on ihan huikeaa.

    Sääli, että en itse ehätä katsomaan näyttelyä paikan päälle. Onneksi on nämä blogit <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itsekin aika poikatyttö ja rasavilli leikeissäni mutta nukke- ja kotileikit kiinnostivat myös :) Toisaalta kaaduin aina polvet auki alta kymmenvuotiaana, veistin puukolla sormeen, heittelin puusta poikien kanssa keppejä ja kuinka ollakaan juuri minun keppi osui yhtä täti jalkaan. Peppi Pitkätossu touhuissaan :D

      Näyttely on aika huikea kyllä. Ja mieti Lontoon oikeassa museossa on 100 nukkekotia! Ehkä näistä sait jonkun käsityksen kodeista ...

      Mukavaa palmusunnuntaita!

      Poista