maaliskuuta 06, 2016

Yksi Suomen kauneimmista rakennuksista

Moni meistä varmaan on kulkenut Unioninkadulla kellertävän ulkoapäin melko vaatimattoman rakennuksen ohi kiinnittämättä sen tarkemmin edes siihen huomiota. Rakennus on huomattavasti paljon pienempi kuin mahtava valkoinen Tuomiokirkko kadun toisella puolella. Ison puuoven taakse kannattaa kurkata jonain päivänä ja tutustua yhteen Suomen kauneimmista rakennuksista. Kansalliskirjasto avasi ovensa nyt maaliskuun alussa pari vuotta kestäneen restauroinnin jälkeen. Itse rakennus on jo vuodelta 1840. 
Kansalliskirjasto on Carl Ludwig Engelin suunnittelemista rakennuksista yksi kauneimmista ja teimme sinne muisteluretken viime torstaina hyvän opiskeluaikaisen ystäväni kanssa. En ole vuosiin käynyt tilassa joten ajattelin, että sieltä on varmaan kuorittu esiin enemmän sitä alkuperäistä ja palautettu vanhaa. Näin oli ilokseni tapahtunutkin ja ne kaameat kokolattiatmatot lehtereiltä oli revitty kokonaan pois. Kauniit lankkulattiat natisivat ihanasti kävellessä ja olihan sinne laitettu  myös irtomattoja vaimentamaan ääntä. Osa lukusalien oviaukoista oli myös avattu uudelleen kuten ne olivat alkuperäisissä suunnitelmissa piirretty ja nyt kupolisalin läpi näki toiseen päätyyn saakka. Kansalliskirjastossa kirjoja riittää. Helsingin Sanomat kirjoitti kirjaston remontista hienon artikkelin jo loppiaisen lehdessä. Kuvat restauroidusta kirjastosta Hesarissa olivat ilman kirjoja, jotka vielä odottivat pääsyä puhdistettuina takaisin hyllyihin. Ja ihan mistään pienestä määrästä kirjoja ei ollut kyse vaan palautusta odotteli kolme hyllykilometriä kirjoja! Huh huh...ei ihme, että remontin valmistumisen ja avajaisten välillä ehti kulua pari kuukautta aikaa. 


Kupolisalin korkeus on korkeimmillaan 23 metriä. Meitä alkoi välillä pyörryttää jatkuva ylöspäin tuijottaminen ja istahdimme tuoleihin jatkamaan ihailua. Engel-päärakennuksen avajaisviikkoa vietetään 1.-11.3. klo 12-20 ja lisää ohjelmasta voi kurkata täältä.  Kuka tahansa voi siis poiketa kirjastossa ihailemassa interiööria ja osallistua tapahtumiin. Kannattaa muistaa, että päällysvaatteita ja isokokoisia käsilaukkuja ei kirjastoon saa viedä. Heti ovesta sisäänmentäessä vasemmalla on portaat maan alle kellaritiloihin. Päällysvaatteet voi jättää joko naulakkoihin tai lokerikkoihin, jotka toimivat itse valitulla numeroyhdistelmällä. Jotain sähläystä parilla eläkeläistädillä oli hakiessamme omia vaatteitamme poislähtiessä mutta tädit varmasti saivat hetken odotettuaan tavaransa
lokerikosta pois.Näissä lukusaleissa sitä on tullut joskus istuttua. Ja täällä kyllä istuu mielellään kun ympäristö on niin kaunis. Kansalliskirjaston puuosia kuten näitä kaiteita on kiillotettu ja putsattu myös konservaattorien syljellä. Hesarin artikkeli tiesi kertoa, että sylki puhdistaa ja kiillottaa pilaamatta alkuperäistä lakkapintaa tai historian tuomia kerroksia :) Konservointi vaatii luovuutta!

Kansalliskirjaston uudempi/laajennusosa Rotunda on valmistunut 1906 ja se on Gustaf Nyströmin käsialaa. Rotunda ei näy suoraan Unioninkadulle mutta jos kävelee Kirkkokatua senkin näkee ulkoapäin. Huikeat näkymät kirjaston ylimmästä 6.kerroksesta alas vai mitä tuumitte?
Rotundan alakerrassa on myös kahvila, jossa voi poiketa kahvittelemassa. Jos et vielä ole käynyt Kansalliskirjastossa suosittelen piipahtamaan ihan sen kauneuden takia. Tässä kirjastossa on ihana tunnelma ja siellä oli ja on mukava opiskella. Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm on ollut viime päivinä kovasti otsikoissa eikä pelkästään näiden avajaisten takia. Toivottavasti kirjaston 50 työpaikkaa säilyvät jatkossa eikä irtisanomisia toteuteta. 

Lukeminen kannattaa aina. 
Hyvä kirjallisuus kehittää kykyä ymmärtää muita ihmisiä. 


8 kommenttia:

 1. Pystyisiköhän tuolla edes lukemaan kun vain tuijottelisi kaikkea kaunista ympärillään. Upean näköinen paikka ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakuutan Outi, että täällä pystyy myös lukemaan ja opiskelemaan. Ihanan seesteinen ympäristö ja irrottaa hyvin normaalista arjesta. Ja ainahan voi välillä katsella ylöspäin hakien inspiraatiota .... :D

   Poista
 2. Upea, kaunis, mieletön! Pakko nähdä! Mukavaa viikkoa Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti Sari tämä menee sun must to see-listalle kun olet taas Suomessa. Mukavaa viikkoa myös Shanghaihin! Täällä sataa juuri - maanantai sää... ;)

   Poista
 3. Sinun matkassasi Marjo todellakin pääsee vaikka minne! Miten ihania kuvia harvoin esillä olevasta rakennuksesta.

  Ja lukeminen todellakin kannattaa aina. Yksikään kannanotto sen puolesta ei ole koskaan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rouva Sana :) Helsingissä on muuten monia muitakin tällaisia helmiä, johon melko harvoin tulee eksyttyä ellei näistä tiedä. Marjon matkassa voi todella joutua "outoihin paikkoihin"... :)

   Kirjoitetut sanat ovat puhutun kielen jatke ja itse rakastan lukemista.

   Poista
 4. Ooh pakko mennä käymään, jumalainen paikka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene ihmeessä Tiia :) jumalainen on juurikin oikea sana tälle!

   Poista