maaliskuuta 12, 2016

Täl pual jokke ja tois pual jokke

Turku on hurmaavan kaunis kaupunki kaikkina vuodenaikoina joten oli aika tehdä sinne kevättalvinen päiväretki viikko sitten perjantaina. Into piukeana laitoin Facebookiin postauksen "Tänään Turus ja täl puolen jokee...kohta kyl jo toisel puolel vai miten turkkulaiset tän ilmaisee ;)" No väärinpäinhän espoolaistytön päivitys meni sen hetkiseen sijaintiin nähden ja turkulaiset ystävät korjasivat kärppänä, että "täl pual jokke" on Turun Tuomiokirkon puoli Aurajoesta ja "tois pual jokke" on kauppatorin ja uudemman kaupungin puoli. Kiitos täsmennyksestä ja näinhän se todella menee ja myönnän, että tämä olisi pitänyt tietää historiantuntien perusteella.... :D


Turun taidemuseon Miikka Vaskola näyttelystä aloitettiin Turun valloitus tällä kertaa. Vaskolan työt ovat valtavan suuria ja sävytykseltään ruskea/harmaa painotteisia. Maalausten lähtökohtana on usein vanha arkistokuva, joka alkaa sitten elää ihan omaa elämäänsä Miikan käsittelyssä. Töissä on sekä esittäviä että abstakteja elementtejä. Työt ovat suuria ja niiden työstäminen on vie taiteilijalta kahdesta kolmeen vuoteen. Vaskolan töissä on jännää menneisyyden ja nykyisyyden sekoittumista. Pidin muutamista töistä todella paljon ja niistä tulivat mieleen seepiansävyiset isoäidinaikaiset valokuvat jostain vuosien takaa ja niihin liittyvät muistot.
Miikka Vaskolan näyttely on auki 8.5. saakka. 


Miikka Vaskola, Two selves 2012

Miikka Vaskola, Ask him why yelling don't reach his mind 2013

Turun taidemuseon kahvilassa toki pienet sitruunamarenkikakut kaffen kera ennen siirtymistä eteenpäin. Osuimme päivälle jolloin useampikin koululuokka oli museossa joten ääntä ja vilinää
riitti :) Tuntui siltä, että kaikki olivat kyllä todella kiinnostuneita näyttelyistä.


Toisen kerroksen näyttelytiloissa on Sadan vuoden kuvia -näyttely suomalaisesta kuvataiteesta 1800-luvun alusta ensimmäiseen maailmansotaan. Täällä löytyy teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Helene Schjerfbeck, Axel Haartman. Tämä näyttely on avoinna 6.11.2016 saakka joten hyvin ehtii vaikka kesäreissulla poikkeamaan. Turun taidemuseon syksypostaukseni löytyy tämän linkin takaa. 


Helene Schjerfbeck, Halkopoika II 1911                           Axel Haartman, Emilienne 1912
Akseli Gallen-Kallela, Pariisin Bulevardi 1885               Jalmari Ruokokoski, Omakuva 1914

Koska meillä on matkassa mukana kulttuurikoira, russeliriiviö Minnie ennen seuraavaan kohteeseen siirtymistä tehtiin pieni ulkoiluhetki Turun taidemuseota ympäröivässä Puolalanpuistossa. Puistosta ja sitä ympäröivistä jugendtaloista löytyy lisää tästä viime syksyn bloggauksestani. Tässä puistossa ollaan todella koiraystävällisiä sillä jopa sähkökaapit oli päällystetty koirilla :) Hauska idea!


40+blogiyhteisöön kuuluva kollegani Tuula's life oli tehnyt niin herkullisen postauksen PUB Niskasta ja sen peltileivästä tässä pari viikkoa sitten ettei meillä ollut vaikeuksia ruokapaikkaa valitessa. Nälkä alkoi kurnia jo vatsassa siihen malliin, että ruokaa oli saatava. Täytyy sanoa, ettei Tuula turhaan ollut kehunut tätä viinansalakuljettaja Algoth Niskan henkeen sisustettua Aurajoki rannan ruokapaikkaan. Jos Algoth Niskan tarina kiinnostaa enemmän niin minun arkistoista löytyy postaus pirturisteilystä otsikolla Algothin jalanjäljissä lohisopalle. Nämä pizzat tai siis peltileivät eivät ole pieniä ja niillä lähtee hyvin isompikin nälkä!


Ilma ei viikko sitten ollut yhtä aurinkoinen kuin tänään mutta silti kävelimme kauniissa jokimaisemassa ennen seuraavaan kohteeseen siirtymistämme. Aurajoen pinta on heikossa jäässä mutta varmaan nyt on joki jo sulana kun sen verran on aurinkoa jo näkynyt taivaalla. Turussa "täl pual jokke" on paljon kaunista ja vanhaa kuten myös "tois pual jokke" jokirannassa :)
Espoolaiskoiralle löytyi paljon uusia hajuja sekä koirankorkuisia graffitejakin Aurajoki rannassa.
Muutamia yksinäisiä hieman jo nuhjaantuneita lumikasoja siellä täällä. Yritin tiirailla näkyisi ruohikon seasta puskeamassa aikaisia lumikelloja tai krookuksia mutta eipä osunut silmääni.


Meidän matkamme Turussa jatkui ja siitä tulossa omaa postausta ihan pian...
 Nyt lenkille ja ulos russeliriiviön kanssa. Hyvää lauantaita kaikille ja alkanutta kevättä!14 kommenttia:

 1. Turussakin on ihania rakennuksiq ja ihanaa tunnelmaa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osui juuri oikeaan Outi :) Tunnelma kuin ei Suomessa olisikaan.
   Hauskaa lauantai iltaa ♡

   Poista
 2. Oi, oli niin kiva lukea tätä Turku-postausta. Ja kiinnostavasti kerroit tuosta Turun Taidemuseon Miikka Vaskolan näyttelystä, se pitää jossakin vaiheessa käydä katsomassa; nuo ottamasi kuvatkin olivat hienoja ja mielenkiintoisia.
  Oli muuten hauska lukea, että Pub Niskan peltileivät maistuivat; vinkki löysi otollisen maaperän :)
  Muuten tuo kolmas kuva alhaalta päin - Aurajokinäkymä. Se on tuttu näkymä minulle, tuossa beigessä talossa olen työskennellyt pari vuosikymmentä. Kerron joskus, kun nähdään :)
  Ja meillä menivät nyt paikat ristiin... sinä olit Turussa ja minä Espoossa.
  Kiitos kivasta postauksesta ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Arvostan jos turkulainen pitää tästä :)
   Käy ihmeessä katsomassa Miikka Vaskola - jotenkin hypnoottisia ja vanhaa maailmaa henkiviä. Pidin!
   PUB Niska oli nappi lounaspaikka. Ei jonotusta ja nopea, ystävällinen palvelu. Pizzat hyviä ja suuria :D
   Sinä otit Helsingin päätä haltuu ja minä puolestani Turkua. Mielenkiinnolla odotan mitä kerrotaa sinulla on tuosta talosta...
   Aurinkoista sunnuntaita.

   Poista
 3. Hienoja kuvia Turuust ja mikä pitsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) niin sunkin Shanghai kuvat on hienoja.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Nyt en ole pitkään aikaan käynyt Turussa, mutta Turussa on aina ilo käydä. Nuorempana etenkin biletettiin siellä paljon, mm.Down by the Laituri veti puoleensa.

  Ihana tuo koirulisähkökaappikin, kaikki rumat töröttävät metallisojekkeet saisikin maalata noin nätiksi. Täällä Porvoossa näkyy paljon vastaavia myös.

  Aurinkoista sunnuntaita, se on kevät!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama ystäväni asui opiskeluaikoina Turussa joten kaupunki on tuttu jo niiltä ajoilta. Ja biletyspaikat myös :D

   Sähkökaapit koirankuvilla haluaisin myös tänne Espooseen. Teillä Porvoossa on monia vastaavia ja ainakin yhdessä postauksessani on niistä kuviakin http://styleheaven-marjorie.blogspot.fi/2015/02/cold-as-ice.html - viime keväänä kun olimme katsomassa jäänveiston SM-kisoja siellä sinun nurkilla.

   Aurinkoa Tiia :)

   Poista
 5. Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että vaikka olen opiskelujen tiimoilta käynyt Turussa useasti, on kulttuurinähtävyydet jääneet nolliin.
  Turun taidemuseon näyttely vaikutti hyvin mielenkiintoiselta, kiitos vinkkauksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätää Satu - otat ne haltuun kun ehdit :) Turussa on paljon kaikkea kivaa. Lisää postaustakin tulossa sinua ehkä vieläkin enemmän kiinnostavastat aiheesta liittyen vähän sisustamiseen.... :D

   Poista
 6. Toissa talvena kävimme parikin kertaa Turussa, tosin vain pikaisesti illan suussa maalta käsin. Kävimme Siipan kanssa syömässä ennen kuin haimme anoppini teatterista näyttelemästä.

  Tammikuussa kävin Turussa vieläkin pikaisemmin. Helsingistä lähdin ajamaan seitsemältä ja jo klo 12 olin takaisin käytyäni yhden asiakkaan luona. Kesällä täytyy suunnata Turkuun edes kokonaiseksi päiväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tämän anopin hakukerran ja ruokailunne silloin Turussa. Siitä oli kiva postauskin.

   Huh huh - melkoista haipakkaa olet käynyt Turusssa Tammikuussa :) Pidän Turusta kyllä kaikkina vuodenaikoina mutta kesällä Aurajoki ranta on kauneimmillaan.

   Poista
  2. Ja tammikuussa siis pienellä....mistä ihmeestä tuo iso T tuonne on tupsahtanut :D

   Poista
 7. Turku on maino retkikohde, kun sinne todellakin ehtii pääkaupunkiseudulta ihan päiväseltäänkin käymään. Tätä rouvaa sykähdyttää aina kaupungin runsas kulttuuritarjonta. Tuo Vaskolan partasuu on muuten ihan huikaiseva!

  Hei, sekaisin tois puol ja täl puol olisi varmaan mennyt minultakin ;).

  VastaaPoista