lokakuuta 03, 2015

Suomen kolmanneksi kaunein koti

Tehdään vielä yksi pikainen pistäytyminen Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumaan. Tätä kotia ei mielestäni voinut laittaa edellisten postausten yhteyteen kun talo poikkeaa sekä rakennustyyliltään että aikakaudeltaan 1800-luvun lopun puutaloarkkitehtuurista vaikka vanhaa arkkitehtuuria talo onkin. Koti Talvitie oli yhtenä Ugin tapahtumakohteena ja vierailimme siellä viimeisenä ennen ruokailua Aittarannassa.

Talvitien perheen tyylikäs  funkistalo sijaitsee Kaupunginlahden toisella puolella osoitteessa Sairaalakatu 11. Talo on rakennettu vuonna 1934 ja alun perin toiminut kellosepän asuin- ja liiketilana. Valkoinen funkistalo on tarjonnut tilat sähkölaitoksen virastolle ja onpa täällä ollut kaupungin taidetalokin joskus. Mielenkiintoinen historia rakennuksella! 

Me taisimme lähestyimme kohdetta hieman väärästä suunnasta puutarhan kautta mutta pääsimme näin ihailemaan talon huikeaa valkoista funkisarkkitehtuuria. Kaarevia muotoja, valkoisuutta, tasakattoa, pieniä nauhaikkunoita ja yksinkertaisuutta "form follows function". Funkistalojen rakennusvaihe on ollut muuten poikkeuksellinen ja merkittävä ajanjakso Suomen rakennushistoriassamme. Keski-Euroopasta levinnyt funktionalismi ulotti vaikutuksensa aina syrjäkylille asti vaikkei Uusikaupunki nyt mikään kyläpahanen olekaan :)Tässä talossa asuu kolmihenkinen perhe, yksi koira ja neljä kissaa. Kuulin koiran nimen rapsuttaessani tätä veijaria mutta olen totaalisesti unohtanut nimen :( Kissat olivat jäähyllä tuon vasemmalla näkyvän oven takana tapahtumapäivänä. Koira ja kissat tulevat kuulemma hyvin toimeen keskenään mutta talossa kuhisi sen verran ihmisiä, että parempi vain viiksiniekoilla olla poissa jaloista. Koiraa hälinä ja jatkuva ihmisvirta ei tuntunut häiritsevän yhtään. Veteli sikeitä rapsutusten lomassa.Perheen äiti Tuija Talvitie on sisustussuunnittelija ja talon upea sisustus on hyvä käyntikortti hänen liiketoiminnalleen. Katselin vanhoja kuvia talosta siltä ajalta kun talo osallistui Suomen Kaunein Koti ohjelmaa ensimmäisellä tuotantokaudella. Talon sisustus on elänyt ajanmittaan ja huonekalut ovat ehtineet jo muuttaa paikkaansa. Niinhän sitä kodissa käy kun tarpeet ja toiveet muuttuvat ja jalostuvat tai haluaa vain jotain uutta ja kivaa. Mikäs sen helpompaa kuin vaihtaa vain kalusteiden järjestystä. 

Olen itse kehittänyt sellaisen kikan, että laitan villaista (vaikka vanhan kaulaliinan tai villapaidan) siirrettävän kaapin alle toiseen päähän niin hyvin sitä ainakin parketilla saa työnnettyä huonekaluja jos siirtoapua ei ole käsillä :) Kätevä Emäntä!


Koti Talvitien värimaailma on levollisen harkittu ja talossa näkyy ihania huonekalu klassikkoja siellä täällä. Marcel Breuerin mustilla nahkaremmeillä varustettu Vasili tuoli, Eileen Greyn lasinen sivupöytä, Alvar Aallon jakkaroita ja pöytiä, Harry Bertoian Diamond-tuoli, Olli Mannermaan Kilta-tuoli ja Arne Jacobsenin Seiska-tuoleja.Kodissa näkyi myös kauniita tanskalaisia teak-kalusteita. Huutonetissä oli juuri elokuussa melkein vastaava senkki kuin tämä perhe Talvitien eteisaulassa ollut ihanuus paitsi, että pikkulaatikostot olivat liukuovien alapuolella. Sarvet seinällä oli hauska yksityiskohta samoin olkihattu.Tässä talossa aamiainen voidaan nauttia joka aamu erkkerissä ja katsellen kaupunkia merenlahden toisella puolen. Perheen äiti Tuija kertoi, että erkkeri joskus aikoinaan ollut avonainen ja toiminut parvekkeena. Tilaan on siis lisätty lasit jossain vaiheessa ja tämähän on oivallinen paikka istuskella ja vain nautti maisemasta tai hyvästä ruuasta.


Pitkän ruokapöydän ääreen mahtuu isompikin joukko vieraita herkuttelemaan. Kakluuniuunit on lisätty taloon myöhemmin joten eivät ole kuuluneet alkuperäiseen sisustukseen. Petri Vainion tyylikäs Vuolle valaisin sopi tilaan erinomaisesti.


Alakerta on suljettu tapahtuman aikana. Portaat alas olivat melko jyrkät joten varmaan ihan hyvä ratkaisu. Alakerran sijaitsevat kylpyhuone- ja saunatilat. Tässä talossa oli muuten neliötä ruhtinaallisesti elää ja liikkua. Hyvin sinne siis mahtui koira ja neljä kissaa.Ihailin myös talon upeita lattioita. Tämä kalanruotoparketti oli vanhaa ja talon isäntä oli numeroinut palaset yksitellen koska parkettia oli remontin yhteydessä siirretty huoneista toiseen. Kuvassa näkyvät ovet oli löydetty jostain talon rakenteista jos oikein ymmärsin ja ne oli haluttu ottaa käyttöön käsittelemättä. Kauniita olivatkin!Master bedroomin yhteydessä oli todella hulppea pukeutumishuone. Koolta ihanan iso ja siitä tuli jotenkin mieleen Sex in the city -leffan Carrien kenkähuone. Tällaisesta huoneesta löytäisi helposti päivän asuunsa aina kaiken siististä järjestyksestä eikä tarvitsi tuskaisena kiireessä siirrellä vaatepinkkoja etsiessään jotain. Tai voihan minulla olla vain liikaa vaatteita liian pienessä tilassa....  Vitsailimme talon isännän kanssa oliko hänellä myös oikeus käyttää tätä pukeutumishuonetta vai oliko se kenties vain emännän valtakuntaa... :D


Talossa oli paljon taidetta seinillä ja onhan tuo valkoisella nahkasohvalla nukkuva valkoinen koirakin kuin taideteos ja ihan sikiunessa :)


Tässä huoneessa taitaa asua perheen poika päätellen tietokoneista ja moottoripyörä kypärästä vai oliko se sittenkin mopokypärä?  Pirteä sisustus ja keltainen on aina hyvä väri luomaan ilon ja valon tuntua tilaan. Mustavalkoinen seinä oli myös pirteä!
Klassisen tyylikäs koti kaiken kaikkiaan ja huimasti tilaa. Upea sisustus. Poistuimme talosta sitten ihan oikealta puolelta jossa olisi hyvin voinut syyskuun alussa vielä istahtaa hetken lämpöisessä auringossa. Kiitos perhe Talvitielle kotinsa avaamisesta tapahtumassa ja ehdottomasti koti ansaitsi paikkansa kolmannen sijansa Suomen Kaunein Koti -kilpailussa.

10 kommenttia:

 1. Muistankin tämän kodin ohjelmasta.
  Tykkäsin kodin väreistä kovasti.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tunnustaa, että itse näin aikoinaan tämän ohjelman vain osittain enkä kaikkea tästä talosta. Nyt sitten näin kaiken ja sain myös kattavan selostuksen talon emännältä ja isännältä.
   Aurinkoista sunnuntain jatkoa :)

   Poista
 2. näin ohjelmassa. hieno on a pidän noista taulujen asettelusta. kaikki harkittua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulan kantaa Sari. Tässä kodissa kaikki on juuri paikoillaan ja harkitusti vaikka näyttääkin siltä, että on epähuomiossa unohtuneet näin. Itsekin pidän värityksestä.

   Poista
 3. Vähän tulee katsottua televisiota, mutta tätä ohjelmaa katsoin ja tämä talo jäi mieleen! Kivan kuvakollaasin olit tehnyt, mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli-Hannele :) Kuvausolosuhteet ehkä hieman vaativat kun syyskuun aurinko paistoi sisälle melkoisesti....mutta emme valittaneet :D
   Mukavan aurinkoista sunnuntaita sinnekin päin!

   Poista
 4. Kaunis koti ja monta mielenkiintoista yksityiskohtaa! Pukeutumishuone olisi kyllä ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta! Itse haluaisin myös pukeutumishuoneen, jossa kaikki vaatteet olisivat värijärjestyksessä, kengät pois laatikoista siististi hyllyillä, korut telineissä ja laukut myös roikkumassa. Sitten minä vain kävelisin sinne sisälle ja pyörähtäisin ympäri aamuisin valiten päivän asun.....ja töihin. Tässä vaiheessa vain haaveunia mutta ehkä joskus...

   Poista
 5. Siis pieni välikuolema funkis talon kohdalla!
  Funkis on vaan niin <3
  Harvassa ovat tuon tyyliset talot, meilläkin vain muutama täällä omassa kaupungissa,
  mutta niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Funkis talot ovat minunkin heikkouteni. Tosin pidän myös muista vanhoista taloista. Funkis arkkitehtuuri puhuttelee yksinkertaisuudellaan ja valkoisuudessaan. Funkis muuten levittäytyi laajasti Suomeen aikoinaan. Hyvä, että taloja on vielä jäljellä eikä niitä ole jossain purkuvimmassa pistetty maantasalle.

   Poista