lokakuuta 17, 2015

Retro & Romu - kadonnut aika

Kun avasin tämän nostalgisen ja mielenkiitoisen liikkeen oven pari viikkoa sitten minun päässäni alkoi jostain kumman syystä soimaan Leevi And The Leavingsin Rin-Tin-Tin

"jos etsit kadonnutta aikaa jotain josta jouduit luopumaan
liian usein huomaat ei se totta ollutkaan
ja joku tuskin tietää mitä etsii vailla määrän päätä harhailee
monen vuoden jälkeen ystävälleen kirjoittaa
ne sanat jotka sanomatta jäivät sanat joita ei kai ollutkaan
sanat jotka pettävät kun niitä tarvitaan
ja minä olen miettinyt jo kauan jotain josta sulle kertoisin
vaikka tuskin muistan enää osoitettakaan"


Oven pielen puinen harava, talikot ja ihanat ikkunapokat vähän jo ennakoivat mitä Karkkilan
Retro &Romu pitäisi sisällään. Liikkeen tarkka osoite on Helsingintie 44 ja sen ohi ei voi ajaa koska sijaitsee tien varrella, joka menee keskustaan. Olin seurannut Retro & Romun Facebook sivuja aktiivisesti jo pitkään ja mikä riemupäivä, että vihdoin pääsin myös livenä piipahtamaan täällä vaikka pikapyrähdyksen teinkin enkä ostanut mitään...tällä kertaa...



Tässä tavarataivaassa on todella nostalginen fiilis jo senkin takia, että soitettava musiikki tulee aidolta vinyylilevyltä ja minun vierailuni aikana siellä soi hieman rahisten - kuten vinyylien kuuluukin - Rauli Badding Somerjoen kappaleet. Musiikkivalinta oli ihan nappi ja sopi niin hyvin tähän aurinkoisen kirkkaaseen syyspäivään. En muista valitettavasti soitettuja kappaleita tarkemmin mutta komea ääni Raulilla on ollut!


Kuusikymmen luvun alkupuolen suositusta tv-sarjasta löytyy myös kirjaversioita. Jos Teho-osastosta tai  Greyn anatomiasta tehtäisiin kirjoja niitä ei varmaan kukaan lukisi kun dvd mahdollistaisi sarjan katsomisen aina uudelleen ja uudelleen.



Mekaanisia leluja oli vaikka minkälaisia. Nämä lelut eivät ole kestäneet kovin kovakouraista käsittelyä vaan niihin on vedetty virtaa avaimella ja sitten katseltu kun pupu soittaa rumpuja ja leppäkerttu kävelee lattialla. Ihanaa, että näitäkin on vielä säilynyt! Liikkeessä oli myös kattavasti puisia leikkikaluja kauniisti ikkunalle somistettuna sekä nukkeja. Myös näitä päätään nyökytteleviä elämiä näkyi muutamia...



Viime aikoina on kirjoitettu ja puhuttu paljon siitä kuinka käsitöiden tekeminen on hyvästä aivoillemme. Virkkaaminen, kutominen, ompeleminen, neulominen jne. kehittävät luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. "Kahdella kädellä tekeminen aktivoi molempia aivopuoliskoja, mikä parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä, vakuuttaa aivotutkija ja Helsingin yliopiston kognitiotieteen professori Minna Huotilainen."

Ihailen aina vanhoja kirjailtuja pyyheliinoja, pöytäliinoja ja kudottuja pitsejä. Useat niistä ovat todella taidokkaasti tehtyjä. Taas tunnen piston sydämessäni etten ole vieläkään herättänyt henkiin vanhaan käsityöharrastustani ja alkanut aktivoimaan aivojani...

Retro & Romun hauskat vinyylit ihanassa vanhassa puisessa matkalaukussa. Oman vastaavan matkalaukkuni olen aikoinaan pelastanut yhdeltä roskalavalta, jonne kiipesin kielloista huolimatta keittiöjakkaralla, joka sitten kaatui kumoon kun olin lavalla. Jotenkin ihmeen kaupalla sain itseni punnerrettu ylös roskalavalta....hieman nolotti kun otin kaatuneen jakkaran kainaloon ja matkalaukku toisessa kädessä hipsin autolle naama ihan punaisena. Totta kai tapahtuman näki moni utelias silmäpari....

Vanhassa pärekorissa lehmänkelloja, saksia, sukkuloita ja koristeellinen rukinlapa. Kuinkahan moni suomalainen osaa vielä tehdä oikeaoppisen pärekorin...? Siellä Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa näin myös korin kannella ja se jos mikä oli kaunis.

Retro & Romu ja mustat miesten kalossit. Pari vuotta sitten kalossit olivat kuuminta hottia kun Alexander Stubb jopa twiittasi omistaan. Nuoret miehet ryntäsivät ostamaan oransseja kalosseja Stockmannille seuratakseen trendiä. Aiemmin kalosseja käytti lähinnä iäkkäämmät herrasmiehet ja niiden värit olivat ruskea tai musta. Nahkapohjaiset kengät ja kalossit ovat kyllä toimiva yhdistelmä ja ne säästävät kenkiä.



Arabian kuppeja Retro & Romu tarjoaa myös kattavan valikoiman. Myynnissä oli käyntini aikana myös erikoiset juoksevalla numeroinnilla varustetut kupit, joita en ollut koskaan ennen nähnyt missään. Ihania lastenastioita, joista syömällä lautasensa tyhjäksi sai näkyviin pupun tai koiran oli esillä myös muutamia. Minulla oli sellainen joskus pienenä tyttönä.



Jos olisi ollut tarvetta ihan aidoille vanhanajan lumikengille niin nekin olisivat löytyneet tästä Karkkilan kaupasta. Näin myös erikoiset nahkaiset shortsit henkseleillä siis varsinaiset Oktober Festin Lederhosenit :) ja vanhan valkoisen, käsienpesualtaan.



Kauniita valaisimia roikkui katosta ja tämä jalkalamppu oli todella kaunis. Ei valitettavasti sovi minun sisustukseeni mutta tiedän henkilön, jonka kotiin tämä olisi aika namu. Laitoinkin hänelle tästä jo viestiä eli jos hyvin käy tämä valaisin (jos vielä on kaupan) saa uuden omistajan.




Kotimaista 50-60 lukujen lasia sekä värillisenä että kirkkaana näkyi runsaasti samoin aterimia. Kuvassa olevat Ilmari Tapiovaaran Pirkka-tuolit ja pöytä olivat todella kauniit. Tästä joku saisi tyylikkään designryhmän kotiinsa. Minua kiinnostivat myös nuo tikkaat tuolla kuvan taka-alalla ja niitä taisi olla parikin kappaletta liikkeessä käydessäni.

Bloggauksen kuvat on otettu pari reilu viikko sitten joten kannattaa katso valikoimaa tarkemmin Retro & Romun Facebook sivuilta. Siellä myös puodin aukioloajat. Itse taidan piipahtaa täällä uudelleen ihan lähitulevaisuudessa. Moni juttu jäi mieleen kummittelemaan...


6 kommenttia:

  1. Houkutteleva ja en yhtään ihmettele, että se pieni laatikko on varattu. Noita säilykepurkkeja minullakin on kokoelmissa, siellä Suomessa. Mukavaa sunnuntaita ja lue viimeisin juttuni. Ajattelin sinua ja sanoin Patelle, että tämä olis Marjon mesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lokerikko oli todella ihana. Parissa muussakin tuotteessa oli varattu lappu eli Facebook sivujen kautta voi varata tuotteita.
      Luin viimeisen postauksesi ja kauppa oli juuri minua varten. Kävin kuolailemassa sun fotoja ja pohdin jo kuumeisesti mahtuvatko kengät skandinaavin jalkoihin....ihan kun tässä oltaisiin suunnittelemassa matkaa sinne :D

      Poista
  2. Minäkin olen jo pidempään seurannut tämän liikkeen facebook-sivuja ja tehnyt sitä kautta joitakin ostoksia. Vaikka tykkään paljon retrotyylistä, niin kotimme sisustuksessa se ei juuri näy, joten olen tainnut sitten hankkia niitä romuja :) Ehdottomasti pitää tehdä retki Karkkilaan, koska ilman ostosten tekoakin noita vanhoja tavaroita on niin hauska tutkia, kun monet niistä tuovat mieleen kaikenlaisia muistoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti olet ehtinyt käydä jo täällä. En ymmärrä miksen ole jo vuosia sitten vastannus tähän kommenttiisi. Näin sen itse asiassa vasta tänään kun juuri tätä postausta ollaan luettu todella paljon ja se on luetuimpien joukossa tänään. Hassu juttu ja pahoittelut, että vastaus kestänyt. Ajoin Karkkilan ohi pari viikkoa sitten ja mietin, että jos olisi vain aikaa kävisin.
      Mukavaa sunnuntati Etanaelli :)

      Poista
  3. Ihana kauppa! Oikea aarreaitta :) Tuollaisen nyökyttelevän koiran muistan lapsudestanikin. Haluaisin kalossit ja käyttäisin niitä oikeasti, kerran löysin yhdet mutta ne oli korkkareille tarkoitetut enkä minä juurikaan pidä korkkareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut myös sinulle etten ole vastannut silloin kun olet tämän kommentin kirjoitta. Retro ja romu -kauppa on juuri sellainen paikka, että siellä tulvahtaa muistoja jostain vuosien takaa. Kalosseja on muuten todella vaikea löytää tai sitten koot ovat itselleni ainakin pieniä. Miehille on kalosseja alettu valmistaa uudelleen.
      Mukavaa sunnuntaita!

      Poista