lokakuuta 07, 2015

Plan B "always_in_trashion!"

Piipahdin pari iltaa sitten Nihtisillan Kierrätyskeskuksessa katsastamassa valikoimaa kesän jälkeen. Nihtisillan piste on Suomen suurin kierrätystavaratalo, josta löytyy peräti 3000m2 liiketilaa. Lisäksi Kutojantien kiinteistössä on toinen mokoma neliömäärä lajittelutilaa, verhoomoa, ompelimoa, verstaita ja kädentaitopiste Näprän tiloja varten. Kierrätystavaratalon ulkopuolella ovat lastauslaiturit täynnä tavaraa, jota kierrätysautot sinne kuskaavat. Kyllä tässä maailmassa tavaraa näyttää riittävän.

Itse suuntasin ensimmäiseksi Plan B -uusiotuoteosastolle. Viime kevään Kaapelin Kierrätystehtaan yhteydessä kirjoittelin ensimmäistä kertaa näistä Kierrätyskeskuksen uusista uniikkituotteista. Plan B -tuotteet valmistetaan ihanan värikkäästi ja ne ovat kotimaista käsityötä. Nihtisillan puusepänverstaalla muhkeat laiskanlinnat, tuolit ja rahit kunnostaan, jonka jälkeen ne saavat mahdollisesti myös uuden maalipinnan. Verhoomo puolestaan ehostaa kalusteet vielä iloisilla kankailla. Kalusteiden pintakoristelussa on voitu käyttää vaikka vanhoja, monivärisiä kirjojen tai lehtien kansikuvia ta mustavalkoisia sanomalehtien sivuja!
Vanhan matkalaukun voi purkaa osiin rahiksi ja tarjottimeksi.Plan B:n sisustustuotteissa, tyynyissä, vaatteissa ja asusteissa on käytetty retrohenkisiä kierrätyskankaita, joissa sitä väriä ja iloisuutta riittää. Tuotteet ovat uniikkeja ja käsintehtyjä joten toista matkalaukkurahia nallekankaalla tuskin tulee vastaan jonkun toisen kodissa.
 Plan B -malliston vaatteissa luonnonmukaisuus ja värit ovat "se juttu". Keinokuituja näistä vaatteista ei löydy vaan kankaat ovat aitoja luonnonmateriaaleja. Plan B -vaatteiden kankaat valitaan Kierrätyskeskukseen tulevista kankaista. Valtaosa vaatteiden kankaista on verhoja ja pöytäliinoja. Vaatteiden vakiomalleihin kuuluu hihallinen tunika, hihaton tunika, hame ja pusero sekä pitkähihainen talvimekko. Vaatteet ovat malleiltaan yhteneväisiä mutta kangas tekee niistä uniikkeja.
Ja minähän olen heikkona tällaisiin kirjaviin retrovaatteisiin. Vaatteet ovat myös merkitty
Plan B-merkillä, joten niiden alkuperä on helposti tunnistettavissa.

En valitettavasti löytänyt tunikaa, jossa sekä väri että koko olisivat sopineet minulle joten siirryin Plan B-osaston jälkeen tekemään pikakatsauksen Kierrätyskeskuksen muuhun valikoimaan. Ihan ensimmäiseksi menin totta kai vaatepuolelle ja siellä aitojen retrovaatteiden osastolle. Kovin oli rekki tyhjänä joten ehkä joku oli ehtinyt jo tehdä aarrelöytönsä ennen minua. Vuosi sitten kesällä tein todellisen huippulöydön Lönnrotinkadun Fidasta. Kuva mekosta tästä klikkaamalla. Mekko oli muuten ahkerassa käytössä menneenäkin kesänä ja rakastan sitä.


Harmittelin myös sitä etteivät näiden moniväristen nilkkasaappaiden koko osunut kohdalleen sillä nyt olisin saanut tämän syksyn trendeihin sopivat jalkineet todella edullisesti. Koska kokoni on 40 tai 41 on aina tuurista kiinni löytyykö kierrätys- tai kirppispaikoista oikeankokoisia kenkiä. Poistomyynneistä puolestaan näitä kokoja löytyy yllättävän usein.


Nämä vähän vastaavat nilkkurit ovat Harper's Bazaarin TOP syystrendien joukossa ja hinta hieman eritasolla kuin Nihtisillan tavaratalon nilkkureilla :) ja onhan näissä korkeammat korotkin.

Kuva lainattu Harper's Bazaarin sivuilta.

Näitä punaisia nilkkureita unohdin kiireessä sovittaa mutta kuvan nappasin niistä. Kotona pengoin netin syövereistä syksyn 2015 kenkätrendien joukosta kuvan, jossa myös punaiset nilkkasaappaat.... pitäisiköhän minun palata vielä sovittamaan näitä...kuvan perusteella nimittäin kokokin voisi olla riittävän suuri ja sopiva...hmmmm....Kädentaitokeskus Näprän lasivitriinissä näkyi hauska vanhasta kirjasta tehty kierrätyssiili. Näprä kannustaa askartelemaan ja käyttämään ekologisia materiaaleja ja tarvikkeita. Näprä järjestää sekä avoimia työpajoja että ryhmille suunnattuja työpajoja. Tarkempi työpajojen aikataulu löytyy Näprän omilta nettisivuilta. Viime viikonloppuna olisi ollut todella mielenkiintoinen mosaiikkipaja. Harmi kun ei sopinut aikatauluihini. Launtaina 24.lokakuuta olisi Farkkujen totaalikierrätyspaja...


Kiertelin Kierrätyskeskuksen hyllyjen välissä ja koko ajan siellä riitti asiakkaita. Asiakaskuntaa on ihan laidasta laitaan. Kierrätyskeskus on muuten auki myös viikonloppuisin ja iltaisinkin. Itse pyrin kierrättämään omia vaatteitani joko myymällä niitä kirpputorilla tai viemällä vaikka Fidaan. Kierrätyskeskus voisi olla myös hyvä vaihtoehto kierrättää vaatteita. Moni ei varmaan ole tietoinen, että Kierrätyskeskuksesta löytyy myös "ilmaisosasto", josta tavaroita tarvitsevat voivat hakea niitä.

Kannattaa pistäytyä joskus tutustumaan vaikka Plan B-tuotantoon!
Ja onnea tänä vuonna 25 vuotta täyttävälle Kierrätyskeskukselle.

6 kommenttia:

 1. Minua lähempänä sijaitseva Kierrätyskeskuksen myymälä ei ole yhtään noin mielenkiintoinen. Itsekin kiinnitin Kierrätystehdas-tapahtumassa huomioni noihin PlanB:n retrovaatteisiin, mutta vaikka tykkään noista värikkäistä kuoseista, en vain osaa käyttää niitä ylläni. Nalle-rahi on ihan älyttömän magee! Kapsäkin kansista tehdyt tarjottimet on tosi kekseliäät, mutta itse valitsisin vähemmän räväkän pinna ;) Ja kirjasta taiteltu siili on niin suloinen :)

  Aina sopivassa välissä eli kun puhutaan vaatteiden kierrätyksestä, pääsen muistuttamaan lempiaiheestani eli HOPE-yhdistyksestä, jossa mielellään otetaan vastaan käyttökelpoisia vaatteita muiden kodintavaroiden lisäksi. Sieltä niitä lahjoitetaan suoraan vähävaraisille, tarvitseville perheille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kannattaa ehdottomasti piipahtaa joskus Nihtisillan kierrätystavarataloon. Ihan huikea paikka. Eikös me yhdessä taidettu katsella Plan B -tuotteita Kierrätystehtaalla keväällä :) Minä pidän näistä värikkäistä retrokankaista ihan älyttömästi. Harmitti kun koot taas eivät täsmänneet. Nalle-rahi on joo suloinen ja tuollaisia "lentolaukkuja" taitaa löytyä jokaisen perheen kellarista tai vintiltä. Siilejä voi tehdä Näprän pajoissa.

   HOPE-yhdistys on hieno juttu ja hyvä, että otit sen esille tässä yhteydessä.

   Poista
 2. Oletko jo käynyt Suomenojan Kierrätyskeskuksessa? Ei ole niin iso kuin tuo Nihtisillan, mutta tosi siisti ja hyvin organisoitu. Mä kutsun sitä aarreaitaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Outi! En ole käynyt Suomenojan pisteessä mutta jos suosittelet sitä niin ehdottomasti yritän poiketa siellä. Jos joku kutsuu paikkaa aarreaitaksi se varmaan on mielenkiintoinen... :)

   Poista
 3. Todellakin; kyllä maailmassa on tavaraa... ja lisää tehdään koko ajan.

  Muodissa on aina jonkinlainen paluu vanhaan tietyin väliajoin, niin kuin noista nilkkureista huomaa... Tänä syksynä olen huomannut töissä että 20v. sykli toimii, aivan samoja kuoseja kuin v. 95.

  Itse tein parhaat löydöt omasta vintistä. Hakiessani tänään talvisaappaita löysin myös klassiset ruskeat saappaat, jotka olivat välillä liian tiukat pohkeesta. Nyt se sujahtivat mukavasti jalkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vain olisi tilaa säilyttää tavaraa vintillä tai kellarissa niin paras kannattaisi kyllä säilyttää :) Ottaisi sitten käyttöön kun taas tulee muotiin.... Oma kellari räjähtää varmaan kohta liitoksistaan eli siellä on tehtävä vielä ennen joulua kunnon harvennus. Osa varmaa lähtee tänne Kierrätyskeskukseen ja loput sitten Fidaan.

   Kiva, että löysit ikään kuin "uudet saappaat" vintin kätköistä... :D

   Poista