toukokuuta 01, 2015

Wappua wappua wappua

Vappupäivän illassa jo mennään joten pikakatsaus vappuuni tänä vuonna. En ole kaivellut vielä kellarin kätköistä kevättakkeja tai -vaatteita esille mutta eipä niitä juuri tänä vappuna tarvittu. Ei tullut sentään lunta mutta sää mielestäni "vappuisen viileä eli normaali". Muistan nuoruudesta sellaisia huhti-toukokuun vaihteen vappujuhlia kun olin liikkeellä Helsingin keskustassa räntäsateessa ja minulla oli avonaiset sandaalit jalassa ja vitivalkoiset housut. Kotiuduttuani yömyöhäsellä sandaalit olivat aivan piloilla ja housut lähinnä harmaan pilkulliset. Nykyään sitä vähän viisaampana pukeutuu enemmän ulkona näkyvän ja tuntuvan sään kuin kalenterin mukaan. 

Vappuaattona olin koonnut noutopöydän, joka on vaivaton tehdä eikä tarvitse sitten kuin nostaa kaapista lisää esille kun kulhot tyhjenevät. Kylmää tomaattikeittoa gazpachoa jättikatkaravun sekä basilikan kera. Sain tähän inspiksen viime lauantain bloggers tapahtumasta. Siellä keitto tosin oli keltaista. Piti ensin ostaa parsaa mutta sitten kuitenkin päädyin maissiin. Saatavilla ei olisi ollut kuin vihreää parsaa ja halusin valkoista mutta maissikin oli ihan hyvää. Itsehän olen ihan hulluna maissiin vaikka syöminen vähän sottaista puuhaa....


Olin tehnyt pieniä sydämenmallisia leipiä (valitettavasti tästä kuvasta niiden muoto ei kyllä tule esille), jotka olin voidellut valkosipulivoilla. Leivillä oli kesäkurpitsaa, herkkusientä, katkarapua, minitomaattia ja ruohosipulia sekä balsamicoa.  Näitä olisi pitänyt olla enemmänkin koska loppuivat kesken. Pakko myöntää, että olivat ne minustakin hyviä :)



Tein runsaan viherssalaatin Lollo Rossosta ja Järvikylän Pehtoorin salaatista. Salaatin sekaan keltaisia minitomaatteja, retiisejä, ruohosípulia ja espanjalaisia juustoja. Lidlissä oli Iberia-ruokaviikot ja bongasin sieltä juustot: El Queso de Cabra (vuohenjuusto), Queso Iberico (yhdistelmä kutun- ja lehmänmaidosta) ja Queso Manchego (lampaanmaito). Oman maun mukaan salaattiin voi sitten lisätä toki pöydästä muutakin. Ja totta kai myös oliiveja!


 

Jättikatkaravut olivat myös Lidlin pakastealtaasta pöytääni löydettyjä ja todella suuria. Sitten vain runsaasti erivärisiä paprikoita, herkkusieniä, kevätsipulia, ruohosipulia ja kesäkurpitsaa. Jostain kumman syystä missään kuvissani eivät näy hunajameloni lohkot tai Jamon Iberico....no, tohinassa ei kaikkea vain ehdi tai muista kuvata. Espanjalainen ilmakuivattu kinkku myös Lidlistä, joka taisi olla tämän vapun hovihankkijani - kiitos Iberia viikosta!



Yritin pitää ylioppilaslakkia päässäni mutta koko 56 on minulle liian pieni nykyään. Tukkaa ei pitäisi olla yhtään enempää kuin ennen eli pääni on siis suurentunut iän myötä :) Ymmärrän, että jalkaterät esimerkiksi raskauksien jälkeen suurenevat ja levenevät mutta mitä on tapahtunut päälleni? Olenko tankannut sinne liikaa tietoa ja lakin päähän mahtumattomuus on merkki siitä, että kovalevyni alkaa olla täynnä? Olisiko ihmisen päähän sullotulle tiedolle jossain omaa pilvipalvelua, johon voisi tarvittaessa siirtää ylimääräisen tiedon, josta voisi käydä sen sitten hakemassa tarvitessaan?
Mahtuuko teille muille yo-lakit vielä päähän, kysyn vain.... vai olenko ainoa isopäinen....?



Tiedoksenne, että näissä kuvissa esiintyvää vappukoira Minnietä ei ole kiusattu tai pakotettu pitämään ylioppilaslakkia päässään vaan ihan hän on vapaaehtoisesti poseerannut. Pikkuisen taas ehkä koiruudelle liian iso ja emännälle puristavan pieni...

 
Ja tippaleipiä - niitä pitää vappuna olla aina. Koskaan en ole itse tehnyt mutta tekisi mieli kokeilla samoin kuin rosetteja. Jos jollain lukijoistani on kokemuksia kertokaapa miten kävi vai paloiko keittiö vapputohinoissa? Simaakin oli mutta kuvissa ei näytä vilahtavan siitäkään mitään merkkejä. Huolimaton kuvaaja, sanon minä :) tai kovalevy jumissa.... 

Vappupäivä puolilta päivin sitten parin vuoden tauon jälkeen Ullanlinnanmäelle. Sää kolea, tuttuja nähtiin, rohkeimmat saunoivat tynnyrisaunassa,  grilleissä sihisivät makkarat ja ribbsit sekä iloista porukkaa paljon liikkeellä. Ilmapallon myyjät olivat kyllä melkoisilla rosvohinnoilla paikalla jos isosta ilmapallosta pitäisi pulittaa 40 euroa! Useampi kuin yksi surkeasti itkevä lapsi ei saanut tuolla hinnalla itselleen ilmapalloa. Koiria puistossa paljon picnic ihmisten kanssa. 

Olen kerran vienyt oman russelipusselini tuonne ja BIG mistake - HUGE mistake! Russeliani ei Ullanlinnanmäellä pidätellyt mikään eikä kukaan kun hajuja ja ihmisiä oli kaikkialla. Sitä paitsi pelkäsin koko ajan, että koira saa lasin tai jotain muuta terävää tassuihinsa. Nyt meno oli mielestäni paljon siistimpää eli virallisia siistijöitä runsain mitoin liikkeellä ja "epävirallisia" vieläkin enemmän. Hyvä jos ihminen sai tölkin kädestään kun ystävällinen ei suomea taitamaton käsipari tarjoutui ottamaan tölkin/pullon kassiinsa. Hieno homma, että toimii kierrätys.







Jostain kumman syystä kun pitää mielensä avoimena ja aistit valppaina voi päätyä vappulounaalle ravintola Nyyrikkiin. Hyvä ja kohtuuhintainen vappulounas 34€ ja meillä ei siis ollut pöytävarausta. Ensin noutopöydästä salaatteja, paahtopaistia, erilaisia kaloja, BBQ kanaa ja kasviksia. Sitten listalta kolmesta eri vaihtoehdosta pääruoka, meidän pöytään tuli kaikille ahventa ja tilliperunaa korvasienikastikkeen kera. Jälkiruokapöydässä oli kotitekoista hyvää simaa sekä valtava kermainen mansikkakakku ja juustokakku. Lapsille myös kakkutikkareita.

Nyt on ähky joten nappaan karvakaverin mukaani ja lähden vähän lenkille. Mukava vappua kaiken kaikkiaan. Toivottavasti teilläkin? Moi moi moi moi moi .....



4 kommenttia:

  1. Vähän samoilla linjoilla olin eilen ruoan kanssa; alkuun tein gazpachon melonista ja kurkusta. Jättikatkarapujakin oli, mutta meillä ne päätyivät pannun kautta risottoon.

    Ullanlinnanmäellä en ole ollut vappuna vuosiin. Tänä vuonna olimme ystävien luona Vapun päivän lounaalla.

    Hyvää viikonloppua, se on vielä edessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkimassa sun gazpacho reseptin ja kokeilenpa sitä joku päivä.
      Ullanlinnanmäki on ihan piristävä kokemus eikä yhtään sellainen kuin muistin :)
      Kiitos samoin sinnepäin, juuri nyt ilma ei vaan kovin suosiollinen .... mutta ehkä kirkastuu vielä.

      Poista
  2. värikästä ja herkullisen näköistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - rakastan värikkäitä pöytiä.Taisi se hyvää olla kun hyvin näytti uppoavan...

      Poista