toukokuuta 14, 2015

Sakura - mankai - hanami 花見

 Jos kirsikankukat saavat Japanin sekaisin niin kävi myös tänään Helsingissä. Japanilaisten hanami "kukkien katselu" ulottuu 1300 vuoden taakse  Roihuvuoren Kirsikkapuisto on avattu vasta vuonna 2007 mutta tästä on tullut perinne jo monille muillekin kuin Suomessa asuville japanilaisille. Picnic-koreja, japanilaista olutta, eväitä, retkihuopia ja iloisia ihmisiä sadoittain matkalla ihastelemaan vaaleanpunaisia kirsikkapuita. Lastenvaunuja, koiria, lapsia, aikuisia, .... iloista puheensorinaa....Kirsikkapuut ovat täydessä kukassa vain noin viikon. Ne symboloivat buddhalaisessa perinteessä elämän katoavaisuutta, ja japanilaiset ihailevat puiden urheutta. Kukkien nyppiminen ja varsinkin puun oksan katkaisu on varma tapa saada vihaisia katseita niskaansa. Kukkien kanssa otetaan itsestä kuvia mutta itse puut jätetään rauhaan. Maahanpudonneita kirsikankukkia voi ottaa halutessaan.


En ole aiemmin nähnyt kuin yhden söpön Shiba-koiran livenä mutta tänään vastaan tassutteli ainakin neljä eri koiraa omistajineen. Vaikka Shibat näyttävät nallekarhumaisen söpöiltä lelukoirilta on niillä suuren koiran luonne. Päättäväisyyttä, rohkeutta, arvokkuutta ja itsetietoisuutta suloisuuden lisäksi. Tämä Shiba käänsi päänsä ylväästi pois kun otin siitä kuvaa.
Roihuvuoren vanhaan louhokseen rakennettu Japanilainen puutarha on mielenkiintoinen kävelykohde ihan Kirsikkapuiston vieressä. Siellä olevat kirsikkapuut ovat jo huomattavasti isompia koska ne on istutettu jo vuonna 1998. Puisto jakautuu neljään osaan: Pienen sinisen lohikäärmeen puutarha, Punaisen fenixlinnun puutarha, Valkoisen tiikerin puutarha ja Mustan kilpikonnan puistometsä. Japanilaisessa puistossa on kiva kävellä ihan rauhassa ja hiljaisuudessa joten juuri tänään hanamin aikaan se ei oikein ollut parhaimmillaan. Rauhallinen paikka vaikka istua vain penkillä ja kuunnella lintujen laulukuoroa.  Kimonoihin sonnustautuneita geisha-tyttöjä näkyi kaikkialla. Kimonoita näkyi monen värisiä ja kimonon obi vyöt kauniita. Myös vuoritettuja kangassukkia - tabi - jossa on erillinen kolo isovarpaalle näkyi. Ja kaiken kruunasivat zōri varvassandaalit. Mietin miten vaikeaa mahtaa olla kävellä varvassandaalilla sukan kanssa mutta kyllä nämä tytöt ainakin hallitsivat kävelyn hyvin. Ehkä olivat treenanneet aiemminkin kävelyä... 

Olen itse aina haaveillut joskus saavani pukeutua kimonoon...


Hanamissa otetaan totta kai selfie ja niitä parjattuja selfie-tikkujakin näkyi :)


Roihuvuoren hanamin yhteydessä oli myös Cosplay -tapahtuma. Puistossa vilisi paljon japanilaisen sarjankuvan mangan, animaation animen ja erilaisten pelien hahmoja. Hienoja asuja ja peruukkeja. Taidokkaita meikkauksia ja paljon rekvisiittaa luomassa oikeaa tunnelmaa. Pukeutuvat olivat todella nähneet vaivaa luodessaan hahmoja.
Hanamin jälkeen tuli nälkä koska meillä ei ollut picnic eväitä mukana. Onneksi Itiksen Hango Sushi pelasti nälkäiset. Olin yllättynyt, että Itis oli auki tänään koska on Helatorstai mutta ehkä kaupat saavat sitten itse päättää ovatko auki vai kiinni... Olin itse ajatellut, että moni viettää huomenna vapaapäivän ja pidentää viikonloppua. 


Yöllä näen varmasti vaaleanpunaisia unia tämän päivän jälkeen :)


4 kommenttia:

 1. Kirsikkapuiden kukkiminen on niin kaunista! Olen joskus käynyt tuossa puistossa, mutta se oli silloin vielä aika alkutekijöissään.

  Kimonot ja jukatat ovat joillekin japanilaisille näköjään ihan arkiasuja, mutta näyttäviä juhlakimonoja käyttivät uuden vuoden aikaan etenkin nuoret naiset, jotka kuitenkaan eivät olleet maikoja tai geishoja. Upeat kampaukset ja hiuskoristeet kruunasivat juhla-asut. Noita cosplay-hahmoja ei muuten näkynyt montakaan Tokiossa ja heistäkin useimmat olivat länsimaisia turisteja. Cosplay alkaa kuulemma Japanissa olla jo vähän hiipuva juttu. Olin kyllä silmä tarkkana, sillä olisin halunnut kuvata heitä.

  Helsinki oli saanut erikoisluvan pitää kaupat auki tänään. Kävimmekin tänään ostoksilla kävelykierroksen lomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roihuvuoren puisto kehittyy vuosien mittaa ja odotan innolla kun puut ovat suuria.

   Muistelen nähneeni paljon kauniita kimono kuvia teidän Japanin matkan postauksissa. Aika jännää ettei cosplayta näkynyt Tokiossa. Olen itse luullut, että ilmiö on ihan voimissaan vielä.

   Kiitos tiedosta. Yritän itse välttää kauppoja juhlapyhien aikana mutta tänään oli pakko käydä Itiksen Stockalla hakemassa koiralle ruokaa....Näytti siellä vähän ihmisiä olevan shoppailemassa.

   Poista
 2. Mitämitä! Aivan ihana paikka! En taida ehtiä tuonne enään tänä vuonna kirsikkapuiden aikaan mutta laitan kyllä merkin ensi vuodelle tähän kohtaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että jos menet ihan lähipäivien aikana niin ehdit :) Kiva tapahtuma ja kaunista katsottavaa.

   Poista