joulukuuta 27, 2014

Talvipuutarhan joulu

Hammarskjöldintiellä Töölönlahden toisessa päässä sijaitsee yksi minun suosikkipaikkani Helsingissä. Ihanan idyllinen 120-vuotta vanha Talvipuutarha on hurmaava rakennus ja näin jouluna siellä kannattaa käydä kurkkimassa puutarhan tonttujen joulupuuhia. Tapahtuma avautui jo 10.joulukuuta ja kestää loppiaiseen saakka. Tonttuja hiippailee puutarhassa vähän siellä ja täällä joten kannattaa pitää silmät auki siellä liikkuessaan minkä nurkan takana ne mahtavat kurkkivat.  Nukketeatteri Sytkyt pitää myös Talvipuutarhassa esityksiä useana päivänä ja tarkempi aikataulu tästä. Nukketeatterissa heräsi henkiin Yrjö Kokon iki-ihana Pessi ja Illusia. Todella kiva esitys ja sai hyvin lapset sekä lapsenmielisetkin mukaansa. Koin tosin myötähäpeää siitä kun esityksen jälkeen "äidinkielenopettaja" meni ojentamaan esittäjä Juha Laukkasta siitä, että tämä oli taivuttanut jonkun sanan esityksessä väärin ja että tapaninpäivä kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Jotkut eivät tunnu pääsevän ammatistaan irti edes vapaa-ajalla. Laukkanen pahoitteli taivutustaan ja puolustautui ettei hän ollut kirjoittanut ohjelmalehtistä vaan Talvipuutarhan väki. Toivottavasti tuo "äidinkielenopettaja" ei lue minun blogiani koskaan koska täällä jos missä vilisee kirjoitusvirheitä kun ajatukseni juoksee aina nopeammin kuin sormeni.... :D

Karppilammikon pulleat punaiset karpit uivat laiskasti jouluisessa Talvipuutarhassa kynttilöiden valaistessa niiden uintia. Talvipuutarhaan on tonttujen lisäksi tuotu myös ihania joulukoristeita ja -kransseja kasvien joukkoon. Valkoiset atsaleat reunustivat karppilammikkoa ja ne näyttivät niin ihanan reheviltä. Itse en ole eläessäni onnistunut kotioloissa pitämään hengissä yhtäkään atsaleaa....

Nämä lintuhäkissä temppuilevat sirkustontut tuntuivat olevan monen lapsen suosikkeja Talvipuutarhassa. "Äiti, mä en ole koskaan ennen ollut näin hauskassa paikassa" arviolta neljä vuotias tyttö totesi nauraa kikattaen vanhemmilleen. 
Hassua ajatella, että ulkona on pakkasta yli viisi pakkasastetta ja täällä me vain tropiikissa katselemme toppavaatteissa näitä ihania kukkasia ja puita. Naulakkokin olisi ollut ja viisas katselija olisi ehkä jättänyt vaatteensa sinne ;)
Kukkien katselun ja tonttujen etsimisen ohella voi nauttia kahvia, teetä, virvokkeita, pullaa ja ainakin tänään oli tarjolla maukasta lemoncurd juustokakkua, jonka makua oli vielä korostettu kardemummalla....mmmm....todella herkullista. Kahvikuppi ja iso kakkupala vain viisi euroa!
Talvipuutarha kahvio on auki satunnaisesti joten kannattaa tarkistaa ennakkoon ja tarvittaessa puutarhaan saa ottaa myös omat eväät mukaan.


Talvipuutarhan suurin "joulukukka" kameliapuu oli juuri avaamassa nuppujaan. Täytyy mennä vielä piipahtamaan myöhemmin kun tämän valtaisan Camellia japonican kukat ovat avautuneet. Nyt puutarhassa kukkivat hyasintit, amaryllikset, joulutähdet, marras- ja joulukuun kaktukset.
Täälläkin oli kauralyhde ja punatulkkuja....tosin nämä olivat vain koristeita.


Osa tontuista oli hiihtolenkillä kaktusten ja mehikasvien joukossa. Siellä ne lykkivät suksillaan vaikka lunta ei Talvipuutarhassa ollut laisinkaan. Hyvä oli luisto ja pito silti tonttujen suksissa.
Ulkona alkoi jo olla käsillä sininen hetki ja aurinkokin oli laskemassa. Ainakaan tänään ei virallisista aukioloajoista pidetty niin tarkasti kiinni koska mielestäni kello oli jo yli neljä kun lähdimme ulos Talvipuutarhasta tai saatoin myös kadottaa ajantajuni tässä kukkaloistossa.
Ehdottomasti kannattaa ottaa jonkun joululomapäivän ohjelmistoon Talvipuutarha.
Puutarhaan on vapaapääsy ja ohjelmaakin lapsille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti