heinäkuuta 06, 2024

The Tall Ship Races Helsinki 2024

 

Suuret purjelaivat saapuivat taas Helsinkiin heinäkuun 4.päivänä ja 7. heinäkuuta ne jatkavat seuraavaan satamaan. Kilpailu järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi. Tapahtuman tarkoitus on edistää yhteisen purjehdustapahtuman kautta nuorten koulutusta ja yhteistyötä kansallisuuteen, kulttuuritaustaan, uskontoon ja sosiaaliseen taustaan katsomatta. Tapahtuma tuo kuhunkin tapahtumakaupunkiin useita kymmeniä suuria ja todella näyttäviä purjealuksia miehistöineen. Ensimmäisenä blogivuotenani 2013 järjestettiin edellisen kerran The Tall Ship Races tapahtuma Helsingissä. Muistan, että silloin taisin käydä peräti kolme erillistä kertaa katselemassa laivoja koska minä sekosin ihan täydellisesti isoista purjelaivoista. Kirjoitin blogipostaukseen seuraavasti.

 "Vannoutunut maakrapu hurahti viime viikolla ihan totaalisesti suuriin purjelaivoihin ja muihinkin veneisiin kierrellessään Hietalahden ja Jätkäsaaren rantoja. The Tall Ship Races Helsinki 2013 - tapahtuma sai minut nimittäin useana päivänä ihailemaan mahtavia purjealuksia ja nauttimaan tapahtumasta paikan päällä. Jopa perjantai illan väri-ilotulitus tuli koettua laivojen soittaessa sumutorviaan pimenevässä illassa - melko vaikuttavaa sanoo maakrapu."Rakas pääkaupunkimme Helsinki toimii yhtenä kilpailun isäntäsatamana 4. - 7.7.2024 ja tapahtuman odotetaan keräävän kaupunkiin 500 000 kävijää. Laivat ovat aivan Helsingin ytimessä eli Eteläsataman, Kauppatorin, Katajanokan, Kanavarannan ja Pohjoisrannan alueilla. Itse tapahtuma-alueet ovat avoinna 4.-6.7. klo 11-22 ja sunnuntaina 7.7. klo 11-16 ennen lähtöä seuraavaan satamaan. 
Upeaa on myös se, että Tall Ships Races on Euroopan suurin maksuton koko perheen tapahtuma, joka tarjoaa runsaasti ohjelmaa sekä yleisölle että myös laivojen miehistölle. Tänä vuonna isäntäsatamia on kuusi, joista peräti kolme sijaitsee Suomessa. Helsingin lisäksi Liettuan Klaipeda, Viron Talllinna, Suomen Turku, Ahvenanmaan Maarianhamina ja Puolan Szczecin. 

Fryderyk Chopin, Puola 1982


Fryderyk Chopin on uusin suurista puolalaisista laivoista. Se rakennettiin 1990-1992 Dora-telakalla  Gdanskissa. Alus on nimetty puolalaisen Fredric Chopinin mukaan. Säveltäjä ja pianovirtuoosi Chopin oli yksi harvoista musiikin lapsineroista, joka lyhyen elämänsä aikana ehti säveltää runsaasti suosittuja pianosävellyksiä. Aluksella on todella pitkä kokkapuomi, jonka ansiosta alukseen voi laittaa viisi pääpurjetta, joiden avulla voidaan hyödyntää myös keveitä tuulia merellä. Aluksen miehistössä on kahdeksan henkilöä ja koulutettavia mahtuu mukaan 47.


Guayas, Equador 1977Guayas purjelaiva on rakennettu Equadorissa 1977. Kaikki isot purjelaivat olivat kauniita mutta jotenkin itse ihastuin eniten juuri tähän "valkoiseen kaunottareen". En käynyt yhdessäkään laivassa sisällä vaan tyydyin ihailemaan niitä ainoastaan ulkoapäin. Minusta tuntui, että Guayas purjelaivan kannella oli koko ajan aivan mielettömästi ihmisiä eli joku tässä laivakaunottaressa puhutteli myös meitä suomalaisia. Laivassa liehui myös valtavan suuri ja värikäs Equadorin lippu, joka sekin ehkä houkutteli ihmisiä paikalle. Miehistön jäseniä laivalla on 96 ja koulutettavia mahtuu mukaan 57.
Edellisen Helsingin 2013 The Tall Ship Races kilpailun purjelaivat olivat paljon lähempänä toisiaan tai ehkä vain pienemmällä alueella. Nyt tuntui siltä, että isommat laivat oli sijoitettu Kauppatorin kupeeseen ja sitten muita pienempiä veneitä oli Kanavarannassa, Pohjoisrannassa ja Katajanokalla. Turussa 2013 laivat olivat Aurajoen molemmin puolin eli tutustuminen laivoihin tapahtui joenvartta liikkuen. 


Dar Mlodziezy, Puola 1982


Puolalainen Dar Mlodziezy on ollut Gdynian merenkulkuakatemian omistuksessa vuodesta 1982. Äärimmäisen kauniin aluksen nimi tarkoittaa nuoruudenlahjaa. Dar Mlodziezy korvasi aiemman Dar Pormozan fregatin, joka koulutti tulevia kauppa- ja kalastuslaivastojen upseereita yli 50 vuoden ajan. Dar Mlodziezy on ollut 25 vuoden ajan mukana Tall Ship Races kilpailussa. Alus on kiertänyt maapallon ympäri ja osallistunut myös Australian 200 vuotisjuhlapäivään Sydneyssä. 

Alukseen mahtuu 130 koulutettavaa ja vakinaista miehistöä 32 henkilöä. 
Purjelaivat Kanavarannan, Pohjoisrannan ja Katajanokan puolella

Pienemmissä luokissa olevia purjeveneitä löytyy Kauppatorin ulkopuolelta monia. Kannattaa jatkaa matkaansa kohden Kanavarantaa, Pohjoisrantaa ja Katajanokkaa. Jos olet autolla liikenteessä kannattaa varautua liikenneruuhkiin. Eilen jossain vaiheessa autoletka seisoi pitkään Presidentinlinnan edessä kun Katajanokalle ei pystynyt kääntymään kuin vain toisesta risteyksestä. Onneksi liikenteenohjaus sujui hyvin ja kaikki halukkaat löysivät nämä purjeveneet vähän pienemmissä puitteissa. Tapahtuma on avoinna vielä sunnuntaina 7.heinäkuuta ennen kuin purjelaivat jatkavat eteenpäin Tallinnaa kohden. Purjelaivoja on nähtävillä 50 eli katsottavaa riittää yllin kyllin. Useiden laivojen kannelle on päässyt myös vierailemaan ja samalla on pystynyt tutustumaan laivaan vähän lähemmin. Purjelaivat on minusta niin komeita olivat ne isompia tai vähän pienempiäkin. 

Suuret purjelaivat palaavat Turun Aurajokeen 18. - 21.2024 eli jos missaisit Helsingin vielä on mahdollisuus nähdä nämä kaunottaret uudemman kerran. 

Maarianhaminassa purjelaivat ovat nähtävillä 24. - 27. heinäkuuta eli sielläkin laivoihin voi vielä tutustua niin halutessaan. Alukset levittäytyvät Maarianhaminan länsisatamasta kaupungin keskustaan. 

Ehdottomasti vahva suositus käydä kurkistamassa vanhoja purjelaivoja jos mahtuvat omaan kesäaikatauluusi. Purjelaivoissa on jännää menneen maailman henkeä ja laivan kannella ollessaan mieleen tulvahtaa lukemattomat vanhat elokuvat, joissa matkustetaan laivalla ympäri maailman meriä. Mukavaa ja ehkä merellistäkin viikonlopun jatkoa!2 kommenttia:

 1. Hienoja näkymiä! Maarianhaminaan aionkin mennä niitä katselemaan. Saa nähdä miten kaikki tulevat alukset mahtuvat Länsisatamaan. Keskustaan ne eivät täällä kuitenkaan pysty levittäytymään, kun siellä ei ole mertakaan, mutta kaikenlaista muuta Tall Shipsiin liittyvää Esplanadilla ja muuallakin tietysti tapahtuu. Uskon että väkeä riittää, sillä jo nyt on turistien määrä melkoinen. Kiitos laivojen esittelystä ja mukavaa päivää sinulle Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Ehdottomasti Maarianhaminaan 24.-27.heinäkuuta vaikka useampana päivänä. Laivoissa kannattaa ehdottomasti vierailla myös koska siellä on kaikkea jännää nähtävää. Voit päästä vaikka tarttumaan purjelaivan ruoriin kuin kapteeni konsanaan. Minulla taitaa olla tuosta 2013 Tall Ship Races Helsinki tapahtumasta kuva kun olen valtavan suuren ruorin takana "ihan kapteenina". Varmasti sinne rakennetaan myös laivojen läheisyyteen aidattu alue koska tapahtumassa on myös juomien ja ruoan myyntiä. Minusta tämä on sellainen "hyvä mielen tapahtuma" ja rakastan purjeveneitä vaikka tulenkin äärimmäisen helposti merisairaaksi. Myös se hetki kun laivat lähtevät viimeisenä päivänä kohden seuraavaa etappi on näkemisen arvoinen. Jos kurkkaat minun 2013 blogipostaukseen niin siellä on kuvia kun merimiehet ovat purjeiden päällä yläilmoissa "ikään kuin kunniakujassa" laivojen lipuessa pois satamasta.

   Hyvää sunnuntaita ja toivotaan ettei myrsky iske pahasti ♥

   Poista