helmikuuta 11, 2024

Helmikuun alun tuumailuita ja mietteitä

 

Tänään on suuri päivä eli Suomen presidentinvaalien toisen kierroksen viimeinen äänestyspäivä. Moni on laskiaissunnuntaina suunnannutkin pulkkamäen sijaan oman äänestysalueensa äänestyspaikkaan täyttämään kansalaisvelvollisuuttaan juoden siinä ehkä samalla perinteiset vaalikahvit äänestyksen jälkeen. Minä äänestin ennakkoon 1.kierroksella ja toisen kerran jo viikko sitten sunnuntaina. 

Aiemmin menin äänestämään aina vasta varsinaisena vaalipäivänä mutta parin viimeisen vuoden aikana olen viedessäni isääni ennakkoäänestämään samalla äänestänyt myös itse. Ehkä tapahtumasta puuttuu se sama juhlallisuus kuin itse vaalipäivästä mutta toisaalta näin pystyy äänestämään kun itselle parhaiten sopii ja missä äänestyspaikassa tahansa. Nyt sitten vain jännitetään iltaan ja tuloksiin.

Lapsuudessa Euroviisut olivat aina vuoden kohokohta ja myös toki euroviisukarsinnat, jossa etsittiin kisaan lähetettävää artistia ja kappaletta. Jossain vaiheessa intoni viisuiluun laski ja vuosiin en katsellut yhtään karsintaan mahdollisista esittäjistä. Euroviisukarsinnat olivat vuodesta 1961 asti hoitaneet kilpailijan valinnan kunnes vuonna 2012 järjestettiin Uuden Musiikin Kilpailu UMK ensimmäistä kertaa. UMK:n kautta nostetta uralleen ovat saaneet mm. Stig, Arion, Krista Siegfrids, Softengine, Pertti Kurikan Nimipäivät, Saara Aalto, Erika Vikman, Blind Channel, Bess ja Käärijä. Käärijä korjasikin viime keväänä melkein voittopokaalin Suomeen jääden lopulta toiseksi Ruotsin Loreenille.

Ensimmäistä kertaa vuosiin olin tutustunut netin kautta UMK biiseihin, joista minun ehdottomaksi suosikiksi nousi Sara Siipolan Paskana kappale. Tykästyi Sara Siipolan tummaan ääneen jo Tähdet, tähdet -ohjelmassa, jossa hän oli mukana 2023 kilpailussa. UMK kappaleista Saran kappale oli minusta ehdottomasti iskevin ja olin ihan varma, että se tullaan kyllä valitsemaan sen perusteella miten paljon ulkomaalaiset mediat kappaletta hehkuttivat. Mutta toisin kävi eli Sara jäi toiseksi kun Windows95manin No Rules -biisi voitti katsojien ja kansainvälisen raadin pisteillä.  Tässä muutamia kommentteja uutisista tuon eilisen voiton jälkeen.

"Vaikka Windows95manin habitus onkin kuin köyhän miehen Guntherillä, joka on pakotettu lavalle ilman päällyshousuja, oli meno UMK-finaalissa vertaansa vailla." IL, toimittaja Anna Hopia

"Suomi on vaarassa kärsiä katastrofin - Viisubiisi on "Tokmannni-versio" Käärijästä" suoran lähetyksen kommentti IL livestä, IL Anna Hopi, Ismo Puljujärvi

"Voidaanko Suomi hyllyttää Euroviisuista? Näin Yle ja Windows95man kommentoivat" IS Juulia Hakulinen, Janna Nousiainen

"Näin ulkomaalaiset tavikset kommentoivat UMK-voittajaa. - Tekee minut surulliseksi? Mitä Suomessa tapahtuu?" IS Janna Nousiainen

Nähtäväksi jää saako tämä Windows95man esiintyä valitsemallaan nimellä, pikkushortseilla ja tulla myös Göteborgissa ulos jättimäisestä farkkumunasta. Itse olisin äänestänyt "Ei ehdottomasti, missään nimessä jatkoon!"


Ihmettelyä ja pahaa mieltä kuluneella viikolla on myös aiheuttanut Iittalan Tukholman messujen yhteydessä lanseeraama uusi brändiuudistus ja logo. Legendaarisesta Timo Sarpanevan vuonna 1956 suunnittelemasta punaisesta pallomaisesta i-iittala merkistä on luovuttu. Faktaa i-merkistä (lähde: www.iittala.fi)

1956 Timo Sarpaneva suunnitteli logon i-lasisarjan logoksi, josta se ajan mittaan on siirtynyt kattamaan koko Iittalan brändin ilmeen.

I-kirjain symboloin puhalluspilliä ja i:n piste kuumaa lasimassaa puhalluspillin päässä. Punainen pallo symboloi kuumaa uuniaukkoa, josta lasimassa otetaan.

Vuosien saatossa logoon on tehty pieniä muutoksia. Iittalasta kerrotaan, että muutokset koskevat lähinnä punaisen i-merkin yhteydessä olevaa tekstiä. Vuonna 2001 tehtiin pieni muutos i:hin. Tuolloin i:n pisteen ja kirjaimen rungon välistä suhdetta muutettiin eli pistettä suurennettiin hieman suhteessa alaosaan. merkkiä

Facebookissa ja muuallakin somessa on käyty kiivasta keskustelua uudesta logosta ja entisestä i-logosta luopumisesta. Minusta uusi logo on ihan järkyttävä. Ensinnäkin tuo uusi kirjasintyyppi Aino (Aino Aallon kunniaksi nimetty) ei puhuttele minua ollenkaan ja toisekseen TT-kirjaimet yhteen kirjoitettuna on todella outoa. Haetaanko tässä piin  (Π, π) merkkiä mutta miksi ihmeessä ja miten se liittyy Iittalaan? Miksi ikoninen punainen i-merkki pitää poistaa tai korvata uudella? Keltainen pohja mustilla kirjaimilla tuo mieleen "Rustan" logon.
Oudon aspektin tähän sotkuun tuo vielä tämä Iittalassa oleva Tuulan PUB, jonka logo on hyvin samanoloinen kuin uusi Iittalan keltainen logo. 

En ole vielä ehtinyt vierailla Iittalan liikkeissä joten miten tämä kaikki näkyy siellä on arvoitus. Joka tapauksessa mielestäni huono uudistus enkä ole yksin tämä epäsuotuisan mielipiteeni kanssa. Iittala on itselleni niin pyhä instituutio, että siksi tämä reaktio - pahoittelut! Kaiken takana on totta kai myös se tosiseikka, että Iittalan uutena luovana johtajana aloitti helmikuussa 2023 Janni Vepsäläinen. Uuden johtajan myötä puhaltavat uudet tuulet. Mutta meneekö lapsi pesuveden mukana kun uudistetaan liian kovalla kädellä?

Mitä mieltä siellä ruutujen toisella puolella ollaan näistä aiheista? Kuka voittaa presidentinvaalit? Voittiko oikea kappale UMK kilpailun ja pärjääkö Windows95man maailmalla junteissa ysäri  farkkushortseissaan kovassa musiikkikisassa? Lauluhan on musiikkikilpailussa myös tärkeä osa esitystä vai olenko väärässä? Herättääkö Iittalan uudistus yhtä voimakkaita tuntoja kuin minussa vai onko asia ihan ok?


10 kommenttia:

 1. En ole enää vuosiin seurannut noita Euroviisuja. Ottaa jo päähän pelkästään se, että jostain yhtäkkiä ilmestyi Euroviisukarsintojen nimeksi Uuden musiikin kilpailu. Ja kaikki se mahtipontisuus ja valoshowt ovat niin liikaa, ettei jaksa katsoa.
  Presidenttikisaa seurattu täällä ja olisin ollut yhtä tyytyväinen kumpi vaan olisi voittanut.
  Iittalan uudistus oli mielestäni aivan turha. Tuo vanha logohan on tunnettu ympäri maailman, niin miksi piti muuttaa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsena ja nuorena Euroviisut tuli aina katsottua mutta viime vuosina en juurikaan olen seurannut. Viime vuonna Käärijän osallistuminen ja toiseksi nouseminen koko kisassa kyllä lisäsi taas omaa mielenkiintoani. Ehdottomasti olisin itse lähettänyt kisaa Sara Siipolan koska hänellä on mahtavan tumma ja tunteellinen ääni eikä kappalekaan huono ollut.

   Uuden musiikin kilpailu -nimellä haluttiin ehkä freesata tätä Euroviisukarsinta mallia ja saada mukaan ehkä myös laajemmin suomalaista musiikkia. Jossain vaiheessa Euroviisuista taisi tulla meille suomalaisille vähän sellainen pakkopulla "pakko osallistua olisi musiikki mitä tahansa".

   Minä olen todella pettynyt tuohon Iittala-caseen kaiken kaikkiaan ja logon vaihtoon. Koko show vaikuttaa ihan farssilla ja mielessä on jo käynyt karmea ajatus "ollaanko Iittala uudistamassa myyntiä varten"? Jos Iittala myydään jollekin aasialaiselle pääomasijoittajalle olen kyllä todella pettynyt sekä vihainen ja varmasti en ole ainoa Suomessa. Toivotaan ettei minun skenaario toteudu vaan tapahtuu jotain parempaa.

   Poista
 2. Olen pitkälti samaa mieltä Euroviisuista: aika mauttomaksi ne meni. Vaikka Sara Sipolan biisi muistuttaa hälyttävästi muutamaa vuotta vanhaa Michelle Andrade:n Hasta la Vista -biisiä, se olisi silti parempi vaihtoehto kilpailun voittajaksi, kuin tuo, krhm, mies. Varmaan pitää lahjoittaa sille housut Göteborgin kisoihin.

  Iitalasta: Logon vaihto on markkinointimielessä aina huono idea. Erityisesti kun kyse on näin suuresti tunnetusta brändistä. Uuden logon pitäisi olla poikkeuksellisen hyvä, että ylipäänsä ryhdytään toimenpiteisiin .

  Ja onnea, Suomi, uuden presidentin johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä olen jo salaisesti ehti toivoa, että Windows95man olisi tuotesijoittelun takia joutunut jättämään koko kisan tai olisi boikotoinut koko kisaa mutta näyttää hän olevan lähdössä Göteborgiin. Ihan järkkyä farkkushortseissa ja ysärikamoissaan! Ainakaan ei tarvitse odottaa mitään kärkipään sijoitusta.

   Iittala case on todella outo ja sitä on vaikea käsittää. Iittalan brändi on osa suomalaisuutta ja nyt tuntuu keltamusta logo muistuttaa Rustan logoa eikä todellakaan ole tyylikäs. Iittalat lasit, maljakot, kipot ja kupit ovat osa meidän kulttuuriperintöä joten kamalin skenaario on, että yritystä laitetaan nyt myyntikuntoon. Toivotaan, että näin ei misssään tapauksessa tapahdu.

   Poista
 3. Minulla meni kiireitten vuoksi ihan kokonaan ohitse UMK. Vieläkään en ole kuullut voittobiisiä kokonaisuudessaan. Minä olen sellaisen lyyrisemmän musiikin ystävä, joten minulla kestää yleensä aika kauan lämmetä noille huumoriesityksille. Käärijästäkään en tykännyt aluksi lainkaan.

  Kivaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole menettänyt mitään vaikka Windows95manin esitystä et ole nähnyt. Mauton ja musiikillisesti ohut. Tämä ei edes naurata joten en koe, että se olisi edes huumoriesitys.

   Kivaa sunnuntaita ja viimeistä lomapäivää Rva Kepponen!

   Poista
 4. Iittalan uusi logo on täysi floppi! Tulee mieleen vanha Kotipizzan logo. Tyylikkyys kaukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Thilda! Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Tosin minulle tulee mieleen Rustan mainoskyltti. Yritin muistella vanhaa Kotipizzan logoa mutta en saanut sitä mieleeni. En ole itse vielä kulkenut yhdenkään Iittalan liikkeen ohitse mutta ystäväni laittoi kuvan Esplanadin liikkeestä uudella logolla ja näytti kyllä aika järkyltä. Ja toinen juttu mistä en pidä on sanan kirjaimien "erottaminen oudosti" toisistaan siis II TT ALA.

   Poista