syyskuuta 16, 2023

Pihlajarinne Loviisan Isnäsissä on entisten hellahuoneiden muodostama värikäs koti

 Loviisan Wanhat Talot 23 kohteista esittelyvuorossa on nyt elokuun tapahtuma viikonloppuna ensi kertaa näkemäni talo Pihlajarinne. Tämä 1800-luvun lopulla rakennettu hirsitalo on ollut aikoinaan osa Isnäsin sahan toimintaa. Asuintalot on nimenomaan rakennettu tehtaan työläisiä ja heidän perheitään varten. Vuonna 1897 perustettu saha lukuisine muine rakennuksineen löytyykin melko läheltä näitä työväenasuntoja. Sahatoiminta Isnäsissä loppui pääosin vuonna 1991 ja lopullinen alasajo oli 1995.  


Nykyään sahan tiloissa toimii Höyrykonemuseo ja työväenasunnoissa asuvat vanhoista taloista kiinnostuneet asukkaat. Vanhoista hellahuoneista on muokattu toimivia koteja, joista värikkään hurmaava Pihlajarinne oli hyvä esimerkki. Rakennukset ovat onneksi Museoviraston suojelemia joten siksi ne varmasti ovat säilyneetkin eivät joutuneet puskutraktorin alle. Talot ovat hirsirakenteisia, satulakattoisia ja sisääntulokuistit ovat kaariaihein koristellut. Taloista tulee mieleen Peppi Pitkätossun Huvikumpu, jonka ympärillä on runsas lähes luonnollisessa tilassa oleva rehevä puutarha. 

Tässä puutarhassa ei ruohoa aja väsymätön robottiruohonleikkuri vaan puutarha on enemmänkin boheemin villi ja vapaa. Omenapuissa näytti kypsyvän jo punaposkisia omenoita ja krassit kukkivat talon seinävierustoilla valtoimenaan. Tällaisilla pihoilla on muuten lasten kannalta lukemattomia salaisia ja hyviä piiloutumispaikkoja. Minä ihailin sisääntulokuistien jännän kaarevia muotoja ja mietin miten noinkin pienellä yksityiskohdalla voidaan tuiki tavallisesta kuistista tehdä mielenkiintoisempi.
Aurinko tulvi upeasti sisälle huonetiloihin ikkunoista saaden aikaan kauniita näkymiä eri huoneisiin. Entiset neljä hellahuonetta on vain enää muisto ajasta, jolloin näissä tiloissa on ollut erilliset asunnot neljälle eri asukkaalle perheineen. Hellahuoneet olivat aikoinaan suosittu asumismuoto eli yksi huone, joka oli varustettu puuhellalla toimi kokonaisen perheen kotina ja usein sinne vielä majoitettiin myös sukulaisia yövieraaksi. Hellahuoneiden koot olivat noin 18 m² - 22 m² eli verrattavissa yksiöihin nykyään. Koti toimi noina aikoina enemmän levähdyspaikkana kuin oleskelupaikkana kun tilaa oli vähän. Myöskään säilyttämistä tiloissa ei juurikaan ollut mutta toisaalta ihmisillä noihin aikoihin ei ollut kuin kaksi vaatepartta eli toinen arkeen ja toinen juhlaan. 

Supernaisellinen nurkkaus, jossa kaksi ikonista naishahmoa Audrey Hepburn ja Marilyn Monroe mustavalkokuvina seinällä. Legendaarinen Truman Capoten novelli Aamiainen Tiffanylla kääntyi myös elokuvaksi, jonka Holly Godlightlyn roolissa loisti Hepburn saaden parhaan naispääosan Oscarin roolistaan 1962. Marilynin kuvaa en suoraan osaa liittää mihinkään tiettyyn elokuvaan mutta saman aikakauden upeita kuvaotoksia ovat kyllä. Mustavalkokuviin liittyy minusta valtavasti voimaa ja tunnelatausta vaikka itse en juurikaan ota mustavalkokuvia. Talossa on muuten monia kauniita tapetteja hirsiseinien vastapainona. Ehkä tämä makuuhuone oli perheen vanhimman tyttären.

Vanha Husqvarnan ompelukone toimi pöytätasona - ehkä myös ompelukoneenakin vielä - jonka päälle oli kerätty rakkaita muistoja. Minua hymyilytti kun näin isoja simpukoita, joita meiltäkin löytyy kun olen pesunkestävä rapunainen horoskoopiltani. Huonetiloissa oli myös paljon kukkia - lue: auringonkukkia -  maljakossa ja muitakin viherkasveja. Harsokatoksella varustettu sänky oli myös sijoitettu upeasti suoraan ikkunan eteen. Tilojen pienen yksityiskohdat paljastivat, että talossa oli paljon naisenergiaa ja kauneutta esillä. Ehkä perinteinen mancave oli talossa jossain ulkopuolella tai sitten täällä ei asunut ollenkaan miehiä. Äärimmäisen kaunis oli myös tunnelmallinen "keltainen salonki" millä nimellä minusta tätä yhteistä oleskelutilaa voitaisiin nimittää. Tilasta löytyi sekä piano että myös televisio eli täällä saattoi musisoida muille tai katsella kun joku lauloi telkkarissa . Todella upea Tapettitehdas Pihlgren & Ritolan valmistama keltainen Kiurujen yö -tapetti, jonka on suunnitellut muotoilija ja keraamikko Birger Kaipiainen. Tapetti näki päivänvalon 1958 ja sen on edelleen yksi halutuimmista Pihlgren & Ritolan tuotteista. Samaa tapetti löytyy myös upean sinisenä. 

Tapettitehdas Pihlgren & Ritolan perinteiset paperitapetit valmistetaan yli 90 vuoden kokemuksella Akaan Toijalassa. Kuosit painetaan aidolle tapettipaperille rotaatiopainomenetelmällä, jolla syntyvät pehmeät värit, elävä painojälki ja kaunis himmeä pinta. Minä olen kuolannut vuosia tuota sinistä Kiurujen yö -tapettia makuuhuoneeseeni. Sen alla näkisi varmasti ihan satumaisia unia!


Pihlajarinne on täynnä erilaisia ja laadukkaita tapetteja. Toisen tyttären huoneesta löytyi romanttinen Pariisi -teemainen tapetti, jossa mm. kaupungin kuuluisa nähtävyys Eiffel torni ja muiden Pariisin erilaisten elementtien yhteiseloa nyt seinäpinnalla. Huoneen väritys on aavistuksen vähemmän väriä sisältävä verrattuna muihin huonetiloihin joten ehkä huoneen asukas on valinnut juuri tämän värimaailman omaan tärkeään huoneeseensa. Talon toisen tyttären huoneessa oli myös paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia huone pullollaan. Valtava ryhmä pehmoleluja istui vielä tyttären sängyn päällä joten varmasti niitä vielä tarvitaan. Lempinallen rutistaminen antaa meille aikuisemmillekin lohtua kun maailma on murjonut ja on sellainen epämääräinen "siipi maassa olotila".  Upea voimalause kirjoitettuna seinälle muistuttamaan siitä, että kaikki on hyvin!


Talon jokaisessa huoneessa taisi olla ihanan keltaisia auringonkukkia tunnelmaa luomassa. Pihlajarinteen keittiössä on aina kesäinen fiilis! Keittiön seinillä oli nimittäin ihana ruotsalainen Sandbergin Simons Äng tapetti, joka on saanut inspiraation juuri kesäiseltä niityltä. Suunnittelija on valinnut niityllä ollessaan yhdeksän eri kukkaa, jotka on on siirtänyt sitten tapetille. Aivan huikea kukkatapetti! 
Vanhan puuhellan - josta siis hellahuoneet olivat aikoinaan saaneet nimityksensä - päällä oli vanhoja valurautaisia paistinpannuja, joilla täällä varmasti paistetaan vaikkapa lettuja ja jotain hyvää kalaa aterialle. Huomasin tässä vaiheessa Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaa, että olin aamusta lähtien kiertänyt taloja syömättä yhtään mitään. Koska aikatauluni oli etäkohteiden takia melko kireä oli pitänyt kyllä nestetasapainon kurissa mutta nälkä kurni vatsassa. Söpö naulakko, joka sopi juuri tuohon värikkäälle kukkatapetti seinälle. 
Viimeinen huone, johon kurkistin ennen kohteesta lähtöä seuraavaan kohteeseen oli perheen äidin oma makuuhuoneen. Makuuhuoneen lattialla olevan koiranpeti paljasti, että tässä talossa asuu joku nelijalkainen karvakaveri. Huoneen seiniltä löytyi myös täältä upea tapetti eli ruotsalaisen Boråstapetersin Graceful Living -mallisto. Huikeita aasilaisia värejä tapetissa ja myös lintuja tuomassa oman eksoottisen lisänsä tähän huoneeseen. 
Kaunis, värikäs ja paljon ideoita täynnä oleva koti löytyi siis Isnäsistä. Rohkeita tapetteja monissa huoneissa ja hauskoja sisustusideoita omaankin päähän muhimaan joksikin aikaa. Lisää Loviisan Wanhat Talot -postauksia on tulossa vielä muutamia lisää. Ilmestyvät kun olen ehtinyt kahlata valokuvani läpi ja jäsennellä näkemääni. Mukavaa uutta viikkoa kaikille!
6 kommenttia:

 1. Ihanaa vanhan talon tunnelmaa. Unelmoin sellaisesta aamusta jossa ylös noustessa tuntee huoneen viileyden ja laittaa villasukat jalkaan ennenkuin sytyttää puuhellaan tulen! Sellainen aamutoimi vaatii tietysti mahdollisuuden viettää rauhallista aamua, johon ei kuulu töihin lähteminen kiireellä.
  Kiurujen yö on yksi lempitapeteistani ja Turussa asuessa meillä olikin eteisessä juuri tuo sininen versio siitä. Kaunis oli, mutta tuo keltainen ehkä olisi ollut sopivampi väri eteistilaan, sillä sininen oli mielestäni hiukan liian tumma käytävämäiseen tilaan. No sinne se jäi kun Maarianhaminaan muutimme.
  Ihanaa syksyä sinulle Marjo<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina 🧡 Kauniisti kuvailit tuota vanhan talon aamutunnelmaa. Tuollaiset kiireettömät aamut ovat ihan parhasta kun voi hipsutella aamutossuilla verkkaisesti ilman hoppua ja hälyä. Arkiaamuina työhön lähtiessä on aina pieni stressi ehtiikö kaiken ennen kuin pitäisi olla jo autossa istumassa aamuruuhkassa.

   Kiurujen yö -tapetti on varmasti ollut katseenvangitsija teidän entisessä Turun kodissa. Keltainen väri on iloinen ja räiskyvä, sininen sävy myös upea mutta mielestäni ei kovin pienen huonetilan tapetti eli minusta tämän kuosi vaatii myös tilaa ympärilleen.

   Mukavaa syyskuun jatkoa Kristina 🧡

   Poista
 2. Ihanat kuvat ja mielenkiintoinen talo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen 🧡 Talo on äärimäisen kaunis ja hyvin sisustettu

   Poista
 3. Ihanan inspiroiva koti, jonka tunnelman toit mahtavasi myäs ruudun tälle puolen! Kiitos! Ihana tuo kukkaniittytapetti.
  Terveisin vanhan talon vaalijatar, Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ sinä vanhan talon vaalijatar! Pihlajarinne tapetteineen hurmasi minutkin ja mikä parasta uusi kohde. Odotan jo innolla mitä ensi kesään mennessä on tapahtunut tässä talovanhuksessa. Mukavaa sunnuntaita Villa Iirikseen ♥

   Poista