syyskuuta 23, 2023

Koiramäen Pajutalli on juuri nyt pullollaan värikkäitä kurpitsoita

 

Perjantaina nappasin isäni työpäivän jälkeen kyytiin ja huristelimme upean kesäisen sään kunniaksi kahvittelemaan Koiramäen Pajutalliin Tuusulaan. Auton lämpömittari näytti vaatimattomasti +22°C astetta joten ihan hellerajaan ei päästy mutta lämmintä oli silti ihan kiitettävästi. En tiedä voidaanko tästä lämpöjaksosta oikeastaan käyttää termiä "intiaanikesä" koska ajanjaksoa ennen ei ole ollut poikkeuksellisen kylmää. Intiaanikesällä tarkoitetaan lämmintä jaksoa, joka tulee syyskylmien jo alettua. Eipä meillä pääkaupunkiseudulla ole niin kylmää säätä edes vielä koettu. 

Itse intiaanikesän käsite tulee Pohjois-Amerikasta, jossa parin kolmen viikon utuisen lämmin kausi toistui pohjoisen intiaanimailla vuosittain lokakuun puolivälissä. Intiaanit pitivät aikoinaan tätä lämmintä säätä suotuisana sotimiselle siirtokuntia vastaan. Intiaanit uskoivat myös, että tämä erikoinen ajanjakso oli heidän jumalansa Cautantowwitin siunaama. 


Meille Suomeen käsite "intiaanikesä" rantautui 1900-luvun alussa. Intiaanikesä mainitaan jo vuonna 1911 suomalaisessa Tietosanakirjassa. Suomalainen arkeologi, tutkimusmatkailija, kansatieteilijä, kirjailija ja valokuvaaja Sakari Pälsi kirjoitti "intiaanikesästä" kirjassaan Pohjankävijän päiväkirja jo vuonna 1919. 

Pohjois-Amerikassa vallitseva sääilmiö tunnettiin toki myös meillä Euroopassa, missä se oli nimetty alueen sijainnista riippuen eri pyhimysten muistopäivien mukaan. Meillä Suomessa vanha kansa puhui Pärttylin pikkukesästä, sillä syksyn katsottiin alkavan Pertun päivästä 24.elokuuta. Saksassa intiaanikesä ajoittui 21.syyskuuta, jolloin juhlittiin syysmattia. Unkarissa taas Mikkelinpäivä 29.syyskuuta oli merkittävä kun osassa Ranskaa vasta Martinpäivä 11.marraskuuta saattoi alkaa "intiaanikesän"

Ruotsissa nimitys brittsommar tarkoitti "intiaanikesää" ja nimitys tuli Pyhän Birgitan mukaan. Englannissa puolestaan tätä lämmintä yllättävää ajanjaksoa kutsuttiin All-hallown summer -termillä. Shakespearen kirjoittamassa näytelmässä Henrik IV em. termi oli jo kirjoittettuna tekstiin. Kun Paavo Cajander suomensi Shakespearen näytelmän puhuttiin näyttämöllä "marraskesästä". 

Itse en pidä yhtään hassumpana ajatusta, että vaikka vielä koko lokakuu pitkälle eteenpäin olisi lämmintä ja vähäsateista. Kyllä me ehdimme vielä niistä sateista ja rospuutostakin nauttia tulevien kuukausien aikana. 

Olin etukäteen katsellut Koiramäen Pajutallin Facebook -sivuilta, että ihanan värikkäät ja hauskan muotoiset koristekurpitsat olivat jo rantautuneet Tuusulaan. Kurpitsat olivat saapuneet Pajutalliin jo syyskuun 6.päivänä Pajutallin Facebookin mukaan. Ennen kurpitsapöytien kiertelyä oli hyvä tankata itseensä sekä vähän energiaa suolaisen muodossa unohtamatta herkkudonitsena - makuina vadelma ja valkosuklaa - omnomnom! Kuppi kahvia siihen vielä kyytipojaksi, että jaksoi sitten kiertää ihailemassa kurpitsoita. 

Kurpitsojen lisäksi Koiramäen Pajutalli tarjoaa myös kukkia syysistutuksiin. Kanervia, callunoita, muratteja ja erilaisia koristekaaleja. Meidänkin parvekkeella on jo luovuttu kuivuneista lobelioista, neilikoista sekä kuivuneesta valkoapilasta. Jossain vaiheessa voisin laittaa vähän valokuvia siitä "nyky symbioosista" miten meillä vielä osittain kesäkukat ja syysistutukset ovat sulassa sovussa kesähuoneessa. Vielä ei ainakaan säiden puolesta tarvitse kiirehtiä siinä milloin pelargoniat lähtevät taas talvehtimaan isäni ikkunalaudalle odottamaan taas uutta tulevaa kesää. 
Koiramäen Pajutallin pihamaalle pystytetyt myyntipöydät ovat täynnä upean värikkäitä koristekurpitsoita. Minusta tuntuu, että viime vuosien aikana on ilmestynyt yhä uskomattomamman värisiä ja näköisiä kurpitsoita myyntiin. Perinteiset oranssit, keltaiset ja vihreät kurpitsat ovat saaneet viereensä mitä mielikuvituksellisempia koristekurpitsoita. Kurpitsa kun voi olla raidallinen, jännän muhkurainen, pyöreä tai vaikka ufon eli lentävän lautasen muotoinen avaruusalusmainen kurpitsa. 
Pohjois-Amerikassa on listattuna peräti 22 erilaista kurpitsaa "From A-Z". Tästä linkistä voit katsoa minkälaisia värejä, muotoja ja erilaisia kokoja on mahdollista hankkia itselleen. Tuntuu, että mielikuvituskaan ei ole rajana kun erilaisia kurpitsalajikkeita on luotu. Toki amerikkalaisille myös Halloween juhla kurpitsoineen on ihan erilainen ja myös tärkeä juhla vuosittain. Suomeen kurpitsat ovat rantautuneet entistä voimakkaammin myös Halloween -perinteen myötä mutta olemme vielä todella maltillisia Halloween -juhlijoita verrattuna amerikkalaisiin. Hauskat litteät, usein myös raidalliset kurpitsat ovat minusta nyt paljon voimakkaammin esillä kuin parisen vuotta sitten. Muutama vuosi sitten tarjolle tuli myös kurpitsoita, joiden pinnalla on ikään kuin "syylämäisiä nyppyjä" ja näitä kurpitsoita kutsutaankin "warted pumpkins".  Nämä "syyläkurpitsat" eivät ole omia suosikkeja koska ne ovat oikeasti ällöttäviä. Tulee mieleen TLC-kanavalla esitettävä Dr Sandra Leen ohjelma, jossa näitä erilaisia "ulokkeita, syyliä, kasvaimia" poistetaan ihmisten ihosta ei oikeasti. YÖKS!
Erikoinen on myös "turbaanikurpitsa" eli lajike nimeltään Turban Squash. Turbaanikurpitsa on lajike, jolla on todella ainulaatuinen ulkonäkö. Kurpitsat näyttävät kurpitsalta, jonka sisältä kasvaa ulos toinen hieman pienempi kurpitsa muodostaen kuin turbaanipäähineen kurpitsan päälle. Turbaanimaista ulkomuotoa saadaan vielä korostettua sillä, että eri puoliskot ovat myös eri värisiä. Allaolevassa valokuvassa keskellä ylhäällä on turbaanikurpitsa. 

Kuva lainattu Koiramäen Pajutallin Instagram tililtä.

Valitettavasti en ollut Koiranmäen Facebook sivuilta huomannutkaan, että minipossu Arvo oli 15.syyskuuta siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Jokaisella Pajutalli visiitillä olen aina myös käynyt moikkaamassa possuja. Nyt Otto minipossu käveli karsinassa ehkä vähän surullisen oloisena tai ehkä minusta vain tuntui siltä. Pitkän ja kunnioittavan elämän ehti Arvo elää joten RIP Arvo  ♥  Alla kuva onnellisista minipossuista Arvosta ja Otosta viime syyskuulta kun olin kurpitsaostoksilla Koiramäellä. 


Koiranmäen Pajutallin kotisivujen perusteella myös kesälampaat ja kesäkanat ovat vielä Koiramäen pihapiirissä aina lokakuuhun saakka. Ostin jo muutamia pikkukurpitsoita kotiin mutta luulenpa, että minun pitää vielä piipahtaa sinne huomenna parin minikurpitsan osalta. Samalla pitäisi hankkia parvekkeelle pari kasvia. 

Koiramäen Pajutalli löytyy osoitteesta Forsteninkuja 10 as 1, 04360 Tuusula. Aukioloajat ovat seuraavasti: ma suljettu, ti-pe 11.30-18.30 ja la-su 11-18. Pajutallilta löytyy myös kahvila sekä Peikkometsä lapsille. Menkää ihmeessä kurkkimaan tätä väriloistoa ja minipossu Onnia myös ♥♥

Mukavaa viikonloppua kaikille ♥  


6 kommenttia:

 1. Ihanalta näyttää tuo paikka! Paljon kauniita syysvärejä. Nyt sait niitä kurpitsoja joita jo aiemmin haikailit. Meidän paikkakunnan pellolle ovat myös ilmestyneet peräkärryt joista saa ostaa kurpitsoja ja maksu tapahtuu laittamalla raha kassalippaaseen. En ole vielä tänä vuonna käynyt ostoksilla.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle Marjo<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiramäen Pajutalli on hurmaava paikka kaikkina vuodenaikoina ♥ Olin kyllä iloinen kurpitsoista ja nyt niitä on. Kävin vielä viikolla hakemassa muutaman pikkukurpitsan lisää kun yksi punainen turbaanikurpitsa jäi kaivelemaan mieleen.

   Ihana kuulla, että teilläkin on Ahvenanmaalla kurpitsoita ja ihan peräkärrystä "itseostona". Mieletön idea tuottaa hyvää oloa muille. Toivottavasti hakijat muistavat jättää myös maksun kassalippaaseen.

   Mukavaa sunnuntai Kristiina ♥

   Poista
 2. Kävin myös tuolla muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa ja oli kyllä niin kiva paikka. Olikohan sinne tullut lisää kurpitsoja, kun en itse huomannut noita kaikkia erikoisuuksia? Tai sitten olin vaan pääpyörällä siitä kaikesta ihanuudesta ja en edes huomannut kaikkea. : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että sinäkin olet Tiina löytänyt Koiramäen Pajutallin! Todella kiva paikka ihan ympäri vuoden piipahtaa ihailemaan pajutuotteita sekä muutakin ihanaa sisustustarjontaa. Kurpitsatapahtuma tuo väriä Koiramäkeen ja myös innokkaita katselijoita. Kävin Koiramäessä nyt viikolla ja kyllä siellä vielä oli kurpitsoita. Tosin taisi olla jo tiistai iltapäivä kun siellä piipahdin. Kurkkasin juuri Koiramäen Facebook -sivut ja siellä kyllä näytti olevan vielä kurpitsa-aika menossa. Mukavaa sunnuntaita ja kiitos kommentistasi ♥

   Poista
 3. Houkuttelevan näköinen paikka! Taidanpa lisätä kurpitsat tulevaan kasvatussuunnitelmaani dahlioiden kaveriksi. Olen nimittäin ihastunut dahlioihini, jotka kurottelevat taivaisiin portaikon ruukuissa.
  Koiramäen pajutallin somistus on myös inspiroiva. Jos joskus ajelet Pälkäneellä niin suosittelen piipahtamaan Pajuparvi -nimisessä kohteessa.
  Kahvittelunne tuoksuu tänne asti. Kaikenmaailman herkkui...
  Maanantai-illan terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ Koristekurpitsojen kasvatusta minäkin pohdin yhtenä keväänä mutta se jäi sitten. Laita ihmeessä dahlioiden seuraksi värikkäitä pikku kurpitsoita kasvamaan. Koiramäki on hurmaava paikka ihan kaikkina vuodenaikoina ja siellä oleva pikku kahvila tarjoaa hyviä herkkuja

   Kiitos kun vinkkasit tuosta Pajuparvesta. Kävin heidän nettisivuillaan ja ehdottomasti haluan itseni tulla piipahtamaan paikan päällä. Laitoin muistutuksen Pälkäneen kohdalle "must to vist paikka".

   Mukavaa sunnuntaita Tuija Villa Iirikseen ♥

   Poista